O noua modificare a Legii privind remediile in achizitii publice

In M.Of. nr. 276 din data de 3 aprilie 2023 a fost publicata Legea nr. 75/2023 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 26/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul investitiilor publice, cu impact inclusiv asupra Legii nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (Legea nr. 101/2016).

Elementele de noutate din Legea nr. 101/2016 vizeaza aspecte precum:

• termenul de formulare a intampinarii in cazul litigiilor privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire si executarea contractelor;
• competenta solutionarii litigiilor care decurg din executarea contractelor administrative si cele care decurg din rezilierea, rezolutiunea, denuntarea unilaterala sau incetarea anticipata a contractelor de achizitie publica din motive independente de autoritatea contractanta;
• caile de atac.

TERMENUL DE FORMULARE A INTAMPINARII

Termenul de depunere a intampinarii in cazul litigiilor si cererilor privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor de achizitie publica, precum si al celor care privesc documentele constatatoare emise de catre autoritatea/entitatea contractanta referitoare la executarea contractului este de 15 zile de la data comunicarii de catre instanta de judecata a cererii de chemare in judecata catre parat.
Modificarea face distinctie intre termenul de intampinare care se aplica in cazul contestatiilor si plangerilor si termenul de formulare a intampinarii in cazul unei cereri ce priveste etapa post atribuire, intrucat astfel de litigii sunt in general mult mai complexe decat litigiile anterioare incheierii contractelor.

COMPETENTA FUNCTIONALA PENTRU SOLUTIONAREA LITIGIILOR

Potrivit noii reglementari, competenta de solutionare a litigiilor si cererilor care decurg din executarea contractelor administrative si cele care decurg din rezilierea, rezolutiunea, denuntarea unilaterala sau incetarea anticipata a contractelor de achizitie publica din motive independente de autoritatea contractanta a fost modificata de la sectia civila la sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante sau in circumscriptia in care isi are sediul social/domiciliul reclamantul.
Fata de dispozitiile exprese in materie procedurala din actul normativ de modificare, aceste prevederi se vor aplica proceselor incepute dupa intrarea sa in vigoare.

CAILE DE ATAC

Legea modifica urmatoarele cai de atac:

litigiile si cererile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor administrative – hotararea poate fi atacata cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, care judeca in complet specializat in achizitii publice; apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca si este solutionat de urgenta si cu precadere intr-un termen ce nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei; spre deosebire de litigiile prevazute a art. 53 alin. (11) , legiuitorul nu a mai introdus mentiunea „numai cu apel”;
litigiile care privesc documentele constatatoare referitoare la executarea contractului – hotararea poate fi atacata numai cu recurs, in termen de 10 zile de la comunicare; recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca; instanta ierarhic superioara solutioneaza recursul de urgenta si cu precadere intr-un termen ce nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers