Achizitii centralizate la nivelul Comisiei Europene in perioada pandemiei de COVID-19

Una dintre cele mai importante masuri anuntate de presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen din perspectiva solidaritatii in contextul Pietei Unice, prin comunicatul de presa din 13 martie 2020, este lansarea unei proceduri accelerate de achizitie centralizata de bunuri necesare pentru lupta impotriva virusului COVID-19.

Avantajele achizitiei centralizate de masuri medicale pentru contracararea pandemiilor au fost identificate inca din anul 2009 in contextul pandemiei cu H1N1, fiind urmate de adoptarea, printre altele, a Deciziei nr. 1082/2013/EU a Parlamentului European si a Consiliului cu privire la amenintarile grave transfrontaliere asupra sanatatii si de abrogare a Deciziei nr. 2119/98/EC, precum si de adoptarea Acordui privind achizitiile centralizate pentru procurarea de contramasuri medicale in anul 2014.

Pana in luna martie 2020, Acordul privind achizitiile centralizate a fost deja semnat de 26 de state, cele mai recent alaturandu-se initiativei europene Suedia si Polonia (februarie si martie 2020). Romania a semnat Acordul inca din septembrie 2014.

Masura de achizitie centralizata la nivelul Comisiei Europene este salutara, puterea superioara de negociere a Comisiei fiind de netagaduit.

O astfel de achizitie centralizata ar fi fost poate si mai utila pentru contracararea efectelor pandemiei in ipoteza initierii ei preventive, inca din ianuarie-februarie 2020. Achizitiile ar fi fost astfel deja realizate, iar echipamentele si medicamentele ar fi fost deja livrate spitalelor, ajutand la mentinerea sub un minim control a raspandirii virusului COVID-19. S-ar fi putut preveni totodata canibalizarea realizarii achizitiilor publice de medicamente si echipamente intre Statele Membre. Si, nu in ultimul rand, nu ar fi devenit redundanta intreaga legislatie europeana din domeniul achizitiilor publice, prin transformarea sistemelor nationale de achizitii intr-o jungla a achizitiilor directe, cu nesocotirea procedurilor prevazute de legislatia europeana pentru astfel de situatii de urgenta (negocierea fara publicarea prealabila a unui anunt de participare).

Comunicatul integral poate fi accesat aici:

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_459

 

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers