Procedura de delegare a gestiunii serviciului public de transport de persoane

In M.Of. nr. 360 din data de 9 mai 2019 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice nr. 131/1401/2019 privind documentele standard si contractul-cadru care vor fi utilizate in cadrul procedurilor de delegare a gestiunii serviciului public de transport de persoane in unitatile administrativ-teritoriale, realizat cu autobuze, troleibuze si/sau tramvaie (Ordinul).

Ordinul se aplica in cazul procedurilor de atribuire a contractelor de delegare a gestiunii initiate dupa data intrarii sale in vigoare, respectiv dupa data de 9 mai 2019.

Ordinul reglementeaza aspecte precum:

  • documentele standard aferente documentatiei de atribuire;
  • criteriile de atribuire;
  • factorii de evaluare;
  • dispozitii tranzitorii.

DOCUMENTATIA DE ATRIBUIRE

Entitatile contractante vor utiliza la elaborarea documentatiei de atribuire contractul-cadru si documentul – Instructiuni catre ofertanti/candidati, anexe la Ordin.

Totodata, caietul de sarcini se va elabora si aproba de catre entitatea contractanta cu respectarea prevederilor Regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului public local si a Caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local.

CRITERIILE DE ATRIBUIRE

In cazul delegarii gestiunii serviciului public de transport local sau judetean de persoane, prin curse regulate, realizat cu autobuze, troleibuze si/sau tramvaie, indiferent de valoarea estimata a contractului, entitatea contractanta utilizeaza unul dintre urmatoarele criterii de atribuire:

  • cel mai bun raport calitate-pret; si
  • pretul cel mai scazut.

In cazul delegarii gestiunii serviciului public de transport local sau judetean de persoane prin curse regulate, realizat cu autobuze, entitatile contractante utilizeaza criteriul de atribuire constand in pretul cel mai scazut in situatia in care acestea pun la dispozitia contractantului mijloacele de transport respective.

FACTORII DE EVALUARE

Entitatile contractante vor aplica factorii de evaluare aferenti criteriului de atribuire cel mai bun raport calitate-pret, astfel:

  • pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport local sau judetean de persoane prin curse regulate realizat cu autobuze – factorii de evaluare prevazuti in Legea nr. 92/2007 a serviciilor publice de transport persoane in unitatile administrativ-teritoriale (vechimea medie a parcului de autobuze; clasificarea autobuzelor; nivelul tarifului; dotarea cu instalatie de aer conditionat; capacitatea de transport; norma de poluare a autobuzului; utilizarea combustibililor alternativi);
  • pentru delegarea gestiunii serviciului public de transport local sau judetean de persoane prin curse regulate realizat cu troleibuze si/sau tramvaie – factorii de evaluare pe care ii considera relevanti in legatura cu obiectul contractului de delegare a gestiunii.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers