Interpretarea unor dispozitii din legislatia achizitiilor publice

In M.Of. nr. 464 din data de 1 iulie 2011 a fost publicat Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice nr. 313/2011 cu privire la interpretarea anumitor dispozitii privind procedurile de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

Ordinul a intrat in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial, respectiv 1 iulie 2011.

Ordinul reglementeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

  • documentele justificative aferente achizitiilor directe;
  • regulile aplicabile entitatilor juridice fara calitate de autoritate contractanta.



Documentele justificative aferente achizitiilor directe

Potrivit Ordinului, in cazul in care valoarea estimata a achizitiei, fara TVA, este inferioara sau egala cu echivalentul in lei a 15.000 euro, autoritatii contractante nu ii pot fi solicitate alte documente decat cele prevazute de legislatia in domeniul achizitiilor publice, respectiv factura si/sau contractul in cazul documentelor justificative.

Regulile aplicabile entitatilor juridice fara calitate de autoritate contractanta

Ordinul clarifica si situatia entitatilor juridice fara calitatea de autoritate contractanta, care atribuie contracte de lucrari sau servicii:

  • care nu sunt finantate/subventionate de catre o autoritate contractanta in proportie mai mare de 50%; si
  • ale caror valori estimate nu sunt egale cu sau mai mari decat pragurile de 4.845.000 euro, in cazul contractelor de lucrari, respectiv 193.000 euro in cazul contractelor de servicii.

Astfel, in aceste situatii, nu se aplica dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

In acelasi timp, se prevede ca orice document emis de catre alte organisme/autoritati, cu exceptia Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, prin care se impune respectarea de catre entitatile juridice mentionate mai sus a regulilor privind derularea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari si a contractelor de concesiune de servicii, nu produce efecte juridice.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers