Criteriile de eligibilitate a programelor si proiectelor de investitii in turism

In M.Of. nr. 250 din data de 8 aprilie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 320/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 120/2010 privind aprobarea Listei cuprinzand programele si proiectele de investitii in turism si a surselor de finantare a documentatiilor tehnice si a lucrarilor de executie a programelor si obiectivelor de investitii in turism.

Actul normativ vizeaza aspecte referitoare, in principal, la:

  • criteriile de eligibilitate a programelor si proiectelor de investitii in turism;
  • nivelul de cofinantare a proiectelor.


Criteriile de eligibilitate a programelor si proiectelor de investitii in turism

Prin actul normativ astfel adoptat a fost inlocuita anexa cuprinzand programele si proiectele de investitii in turism. De asemenea, Hotararea Guvernului nr. 120/2011 a fost completata si cu o alta anexa, anexa 2, ce cuprinde criterii de eligibilitate a programelor si proiectelor de investitii in turism.

Potrivit anexei 2 la Hotarare, terenul pe care se va derula proiectul trebuie sa fie situat in proprietatea publica sau privata a autoritatii publice locale care propune proiectul, aceasta urmand sa detina toate documentele legale privind proprietatea asupra terenului.

Autoritatea publica locala care propune proiectul va trebui sa detina toate documentele de urbanism, conform legislatiei in vigoare, pentru terenul pe care se va derula proiectul.

Criteriile de eligibilitate nu se aplica pentru proiectele aflate in derulare.

Nivelul de cofinantare

Nivelul de cofinantare a proiectelor derulate in comun de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si autoritatile publice locale este urmatorul:

  • unitatile administrativ-teritoriale asigura pana la 50%, dar nu mai putin de 5%, din valoarea totala a contractelor de lucrari, incheiate in conformitate cu legislatia in vigoare, exceptand domeniul schiabil;
  • unitatile administrativ-teritoriale asigura pana la 50%, dar nu mai putin de 5%, din valoarea contractului aferent realizarii documentatiei tehnico-economice, incheiat in conformitate cu legislatia in vigoare;
  • in cazul domeniului schiabil, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului finanteaza procurarea instalatiilor de transport pe cablu si montajul acestora in limita fondurilor disponibile.

Cofinantarea documentatiilor tehnico-economice si a lucrarilor de executie aferente proiectelor de investitii se realizeaza ulterior datei de aprobare a Programului anual de dezvoltare a destinatiilor, formelor si produselor turistice, incepand cu data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers