Interpretarea ANRMAP a Ordinului nr. 314/2010 privind punerea in aplicare a certificatului de participare la licitatii cu oferta independenta

ANRMAP a publicat pe pagina sa de internet urmatoarea interpretare a Ordinului nr. 314/2010 privind punerea in aplicare a certificatului de participare la licitatii cu oferta independenta:

„Potrivit art. 12 alin. (3) din Legea nr. 24/2000, ordinele emise de conducatorii organelor administratiei publice centrale de specialitate intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text.

Astfel, avand in vedere prevederile indicate anterior si tinand cont de principiul aplicarii imediate a legii civile noi, dispozitiile Ordinului nr. 314/2010 privind punerea in aplicare a certificatului de participare la licitatii cu oferta independenta au intrat in vigoare la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei, respectiv 20 octombrie 2010.

Prin urmare, in cazul procedurilor aflate in curs de derulare la momentul intrarii in vigoare a dispozitiilor Ordinului nr. 314/2010, distingem urmatoarele doua situatii:

1. Procedura de atribuire este in curs de derulare – inainte de data limita de depunere a candidaturilor/ofertelor:

Autoritatea contractanta va transmite/publica o clarificare cu privire la documentatia de atribuire potrivit careia legislatia aplicata va fi completata si cu prevederile Ordinului nr. 314/2010, respectiv cu obligatia ofertantului/candidatului de a prezenta o declaratie pe propria raspundere prin care se certifica faptul ca participarea la respectiva procedura este facuta in concordanta cu regulile de concurenta;

2. Procedura de atribuire este in curs de derulare – ulterior datei limita de depunere a candidaturilor/ofertelor:

Prevederile Ordinului nr. 314/2010 nu sunt aplicabile intrucat prezentarea declaratiei pe propria raspundere prin care se certifica faptul ca participarea la respectiva procedura este facuta in concordanta cu regulile de concurenta vizeaza acte/actiuni ale ofertantului/candidatului care sunt anterioare momentului la care se afla procedura de achizitie la data intrarii in vigoare a actului normativ mentionat.”

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers