Criterii de durabilitate in achizitiile publice – sunt necesare norme de armonizare la nivel European? – Bucuresti, 25 martie 2010

Centrul de Studii de Drept European (CSDE) al Institutului de Cercetari Juridice din cadrul Academiei Romane organizeaza la data de 25 martie 2010, ora 14.30, la sediul Academiei Romane, Calea Victoriei, nr. 125, conferinta

«Criterii de durabilitate in achizitiile publice – sunt necesare norme de armonizare la nivel European?»

Conferentiar:

Ramona Apostol

Parteneri:

vass lawyers

Societatea de Stiinte Juridice

In ultimii ani, numeroase state europene au adoptat strategii privind achizitiile publice de produse si servicii cu performanta ridicata in ceea ce priveste protectia mediului, cu scopul de a diminua impactul activitatii administratiei publice asupra mediului si de a stimula piata pentru produse ecologice. Mai mult, unele state europene au introdus in achizitiile publice criterii care sa sprijine anumite politici sociale nationale/europene (precum egalitatea intre femei si barbati, stimularea intreprinderilor mici si mijlocii, reintegrarea pe piata muncii a somerilor etc.) precum si internationale (de protectie a drepturilor omului, de protectie a micilor producatori din tarile subdezvoltate sau de conformitate cu normele formulate de Organizatia Internationala a Muncii (ILO)). Aplicarea acestor criterii sociale in achizitiile publice sunt menite sa raspunda asteptarilor cetatenilor referitoare la un comportament etic din partea guvernelor nationale.

Prezentarea din 25 martie descrie dificultatile juridice intampinate in formularea criteriilor de durabilitate in Olanda si atrage atentia asupra scopului diferit al acestor initiative nationale, care ar putea conduce la aparitia unor obstacole in calea liberei circulatii in cadrul pietei interne. In incheiere, prezentarea ridica semne de intrebare asupra necesitatii unei interventii din partea Comisiei Europene prin propunerea unei legislatii de armonizare a acestor criterii.

Ramona Apostol (1978) a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Spiru-Haret din Bucuresti. Dupa absolvirea studiilor, a lucrat ca jurist in drept contractual. In 2006 a urmat programul de Master al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Amsterdam (Olanda), cu specializare pe Drept International Public. Dupa obtinerea titlului de masterand, a lucrat in cadrul Institutului HiiL (The Hague Institute for the Internationalisation of Law) din Haga, unde a fost implicata in proiecte de cercetare pe diverse teme de drept international public si privat, precum si in organizarea de concursuri pentru acordarea de subventii pentru institute europene de cercetare in drept. Din februarie 2008, a inceput un doctorat la institutul T.M.C. Asser Instituut din Haga in materia dreptului european al achizitiilor publice. Din februarie 2009 lucreaza la firma de consultanta juridica in materia achizitiilor publice Corvers Procurement Services B.V. si continua doctoratul la Facultatea de Drept a Universitatii Leiden. In functia actuala este implicata atat in proiecte de consultanta in licitatiile publice organizate de autoritati publice locale olandeze, cat si in proiecte de stabilire a politicilor de durabillitate in cadrul guvernelor olandez si belgian. Este de asemenea implicata in proiecte subventionate de Uniunea Europeana, pe teme de protectie a mediului in achizitii publice.

Nu se percepte taxa de participare. Locurile sunt limitate, inscrierea participantilor realizandu-se in ordinea cronologica a confirmarilor.

Confirmarea participarii se face prin e-mail (mihai.sandru@csde.ro) pana la data de  24 martie 2010. Solicitantii sunt rugati sa mentioneze: numele si prenumele, afilierea institutionala si functia, precum si domeniul de interes in materia dreptului european.

Informatii suplimentare si materiale referitoare la conferinta vor fi disponibile la adresa www.csde.ro. CSDE va multumeste pentru retransmiterea acestei invitatii catre toate persoanele interesate.

* *  *

VASS Lawyers este una dintre cele mai dinamice firme de pe piata avocaturii din Bucuresti, care ofera servicii profesioniste si competitive in domeniul achizitiilor publice. Corporate International, lider pe piata informatiilor business din Marea Britanie si Europa, a ales firma de avocatura VASS Lawyers ca reprezentant al Romaniei pe linia asistentei juridice in domeniul achizitiilor publice, alaturi de cele mai renumite firme de avocatura din lume din acest domeniu.

Societatea de Stiinte Juridice promoveaza in lumea juridica imperativul construirii unei societati bazate pe cunoastere. Organizatia este dedicata consolidarii respectului fata de lege, seriozitatii si moderatiei.

* *  *

Parteneri media:

juridice.ro

caleaeuropeana.ro

Eveniment sustinut de:

Editura Universitara, Wolters Kluwer, Hamangiu, C.H.Beck

 

Citeste articolul original aici

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers