Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 1033/2011

ORDIN nr. 1033 din 27 decembrie 2011 pentru aprobarea conditiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare, si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti, proiectate de catre beneficiar, ale Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor (FIDIC), pentru obiective de investitii din domeniul infrastructurii de transport cu metroul, finantate din fonduri publice

Forma sintetica la data 30.05.2019.

Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

In temeiul prevederilor art. 3 din Hotararea Guvernului nr. 1.405/2010 privind aprobarea utilizarii unor conditii contractuale ale Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor (FIDIC) pentru obiective de investitii din domeniul infrastructurii de transport de interes national, finantate din fonduri publice, si ale art. 5 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 76/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, cu modificarile si completarile ulterioare,

ministrul transporturilor si infrastructurii emite urmatorul ordin:

Art. 1

Se aproba conditiile contractuale speciale privind contractele pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare, si cele privind contractele pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti, proiectate de catre beneficiar, ale Federatiei Internationale a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor (FIDIC), pentru obiective de investitii din domeniul infrastructurii de transport cu metroul, finantate din fonduri publice, prevazute in anexele nr. 1 si 2.

Art. 2

Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 3

Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

-****-

Ministrul transporturilor si infrastructurii,

Anca Daniela Boagiu

ANEXA Nr. 1: Conditiile Speciale privind Contractul pentru echipamente si constructii, inclusiv proiectare

Aceste Conditii Speciale completeaza, clarifica, amendeaza sau instituie exceptii de aplicabilitate de la Conditiile Generale de Contract. Prevederile clauzelor neschimbate de prezentele Conditii Speciale sunt valabile in forma data de Conditiile Generale. In cazul unor neconcordante intre Conditiile Speciale si Conditiile Generale, primeaza prevederile Conditiilor Speciale. Numerotarea clauzelor Conditiilor Speciale nu este consecutiva, corespunde sau completeaza numerotarea clauzelor Conditiilor Generale.

(1)Clauza 1 – Prevederi generale

1.Sub-clauza 1.1 – Definitii

1.1.Sub-clauza 1.1.1.1 – Contract

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Contract” inseamna toate documentele enumerate la articolul 2 din Acordul Contractual, prevazut in anexa nr. 2 la prezentele conditii speciale.»

1.2.Sub-clauza 1.1.1.3 – Scrisoarea de acceptare

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Scrisoarea de acceptare” reprezinta scrisoarea emisa si semnata de catre Beneficiar, in calitatea sa de autoritate contractanta prin care se comunica decizia referitoare la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica, respectiv acceptarea ofertei prezentate de antreprenor in calitatea sa de ofertant, inclusiv orice conventii/note anexate, respectiv angajamente/acorduri semnate de catre si intre cele doua parti.»

1.3.Sub-clauza 1.1.1.4 – Scrisoarea de oferta

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Scrisoarea de oferta” reprezinta documentul intitulat Scrisoare (Formular) de oferta, care a fost completat de Antreprenor in calitatea acestuia de ofertant in cadrul procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica si include oferta pentru Lucrari, semnata si adresata Beneficiarului.»

1.4.Sub-clauza 1.1.1.5 – Cerintele Beneficiarului

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Cerintele Beneficiarului” inseamna Caietul de Sarcini, sectiune a documentatiei de atribuire a contractului de achizitie publica, si orice alte modificari sau adaugiri la acest document. Acest document specifica destinatia si scopul Lucrarilor si/sau ale proiectului si/sau orice alte cerinte si criterii tehnice legate de acestea.»

1.5.Sub-clauza 1.1.3.1 – Data de baza

se completeaza definitia cu urmatoarele:

„Data de baza este data de …………….”

1.6.Sub-clauza 1.1.3.5 – Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” inseamna procesul verbal intocmit si semnat in conformitate cu Legile in vigoare de catre comisia de receptie numita de catre Beneficiar, recomandand admiterea, cu sau fara obiectii, amanarea sau respingerea receptiei Lucrarilor, a Sectorului sau a unei parti de Lucrare (dupa caz) de catre Beneficiar, potrivit prevederilor Clauzei 10, in baza raportului emis de Inginer.»

1.7.Sub-clauza 1.1.3.7 – Perioada de Notificare a Defectiunilor

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Perioada de Notificare a Defectiunilor” inseamna perioada de garantie acordata de antreprenor lucrarilor executate, in cadrul careia acesta are obligatia de remediere a defectiunilor aparute la Lucrari sau Sectoare de Lucrari (dupa caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea Lucrarilor Neexecutate si Remedierea Defectiunilor], asa cum se mentioneaza in Anexa nr. 1 la prezentele conditii intitulata „Anexa la Oferta” (cu toate prelungirile potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a defectiunilor], calculata de la data la care Lucrarile sau Sectoarele de Lucrari sunt terminate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Receptia Lucrarilor si a Sectoarelor de Lucrari].»

1.8.Sub-clauza 1.1.3.8 – Procesul Verbal de Receptie Finala

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Procesul Verbal de Receptie Finala” inseamna procesul verbal intocmit si semnat conform Legilor in vigoare de catre comisia de receptie numita de catre Beneficiar pentru efectuarea receptiei finale, recomandand admiterea, cu sau fara obiectii, amanarea sau respingerea receptiei finale a Lucrarilor, a Sectorului sau a unei parti de Lucrare (dupa caz) de catre Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9, in baza raportului emis de Inginer.»

1.9.Sub-clauza 1.1.3.10 – Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor

se adauga o noua sub-clauza 1.1.3.10:

«”Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor” inseamna certificatul emis de Inginer precizand data la care Lucrarile sau Sectoarele au fost terminate in conformitate cu prevederile contractului, cu exceptia unor lucrari minore ramase neexecutate si a defectelor care nu vor afecta semnificativ utilizarea Lucrarilor sau a Sectoarelor in scopul destinat (pana cand sau in timp ce aceste Lucrari sunt finalizate si defectele sunt remediate), potrivit prevederilor Clauzei 10.»

1.10.Sub-clauza 1.1.3.11 – Certificatul de Receptie Finala

se adauga o noua sub-clauza 1.1.3.11:

«”Certificatul de Receptie Finala” inseamna certificatul emis de Inginer care precizeaza data la care Antreprenorul si-a incheiat obligatiile prevazute in contract, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9.»

1.11.Sub-clauza 1.1.4.8 – Moneda Locala

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Moneda Locala” inseamna LEU.»

1.12.Sub-clauza 1.1.4.13 – Pretul Unitar

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.4.13:

«”Pretul Unitar” este pretul unei unitati cantitative din Lista de Cantitati excluzand TVA-ul.»

1.13.Sub-clauza 1.1.5.6 – Sector

Se sterge sub-clauza 1.1.5.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Sector” inseamna o parte de lucrari pe care Beneficiarul le poate determina la Data de Incepere a Lucrarilor.»

1.14.Sub-clauza 1.1.5.9 – Utilitati

se adauga o noua sub-clauza 1.1.5.9:

«”Utilitati” se refera la instalatii de suprafata, de subteran sau aeriene ce permit distributia de produse/servicii cum ar fi produse petroliere, gaze, apa, electricitate, canalizare, telefon etc. care pot fi in proprietate publica sau privata.»

1.15.Sub-clauza 1.1.6.2 – Tara

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Tara” inseamna Romania.»

1.16.Sub-clauza 1.1.6.7 – Santier

se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Santier” inseamna locurile in care vor fi executate Lucrarile Permanente si unde se vor livra Echipamentele si Materialele, si oricare alte locuri prevazute in Contract ca fiind parte componenta a Santierului.

Suprafetele de teren necesare pentru Lucrari Provizorii si pentru organizarea de santier a Antreprenorului vor fi considerate ca parte a Santierului, insa obligatia asigurarii dreptului de acces la acestea si plata oricaror costuri generate de utilizarea temporara a acestor suprafete va fi responsabilitatea exclusiva a Antreprenorului.»

1.17.Sub-clauza 1.1.6.10 – Autorizatia de Constructie

se adauga o noua sub-clauza 1.1.6.10:

«”Autorizatia de Constructie” se refera la autorizatia legala pentru demararea si executia Lucrarilor Permanente pe teren/santier in conformitate cu legislatia romana in vigoare si desemnata, in Romania, sub numele de „Autorizatia de Constructie”, care se va obtine de catre Antreprenor in interesul si in numele Beneficiarului.»

1.18.Sub-clauza 1.1.6.11 – Graficul de proiectare

se adauga o noua sub-clauza 1.1.6.11:

«”Graficul de proiectare” inseamna graficul pregatit de Antreprenor care trebuie actualizat saptamanal/lunar in vederea monitorizarii si evaluarii ritmului evolutiei proiectarii in conformitate cu Sub-Clauza 8.6 [Ritmul Evolutiei Lucrarilor].»

1.19.Sub-clauza 1.1.6.12 – Graficul de Lucrari

se adauga o noua sub-clauza 1.1.6.12:

«”Graficul de Lucrari” inseamna graficul pregatit de Antreprenor care trebuie actualizat saptamanal/lunar si trebuie sa se raporteze la listele de cantitati care trebuie executate in perioada de referinta in vederea monitorizarii si evaluarii ritmului evolutiei lucrarilor in conformitate cu Sub-Clauza 8.6 [Ritmul Evolutiei Lucrarilor].»

1.20.Sub-clauza 1.1.6.13 Jurnalul de Santier

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.6.13, avand urmatoarea formulare:

«”Jurnalul de Santier” inseamna jurnalul definit in Sub-Clauza 4.25 [Jurnalul de Santier] si pe care Antreprenorul il intocmeste in conformitate cu prevederile acelei Sub-Clauze.»

2.Sub-clauza 1.5 Prioritatea Documentelor

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Documentele care alcatuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se expliciteaza reciproc. In scopul interpretarii, prioritatea documentelor va fi aplicata in conformitate cu ordinea de mai jos:

– a) Acordul Contractual,

– b) Scrisoarea de oferta,

– c) Anexa la Oferta,

– d) Conditiile Speciale

– e) Conditiile Generale

– f) Cerintele Beneficiarului,

– g) Listele si

– h) Propunerea Antreprenorului si orice alte documente ce reprezinta o parte integranta a Contractului.

In cazul in care, pe parcursul indeplinirii contractului se constata faptul ca anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare cerintelor prevazute in Caietul de sarcini, prevaleaza Caietul de sarcini.

Actele aditionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modifica.

In caz de ambiguitate, erori sau discrepante ale documentelor, Inginerul are autoritatea de a emite dispozitiile pe care le considera necesare pentru rezolvarea ambiguitatii, erorii sau discrepantelor. Antreprenorul nu va fi indreptatit la nicio extensie de timp sau plata, cost sau alta pretentie atunci cand Inginerul emite o dispozitie pentru rezolvarea ambiguitatii.”

3.Sub-clauza 1.6 Acordul Contractual

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Partile vor incheia un Acord Contractual ce va avea continutul din formularul cuprins in documentatia de atribuire.”

4.Sub-clauza 1.7 Cesionarea

Se sterge sub-clauza 1.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Partile au dreptul de a cesiona doar creantele nascute din contract, fiind interzisa cesionarea obligatiilor nascute in baza contractului.”

5.Sub-clauza 1.12 Informatii Confidentiale

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va trata detaliile Contractului ca fiind private si confidentiale, exceptand situatiile necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute de Legile in vigoare.

Antreprenorul nu va publica, nu va permite publicarea si nu va dezvalui orice informatii confidentiale despre Lucrari in nicio publicatie comerciala sau tehnica sau in alta parte, fara acordul prealabil in scris al Beneficiarului.”

6.Sub-clauza 1.13 Respectarea Legilor

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„La executarea Contractului, Antreprenorul va respecta Legile in vigoare. Cu exceptia altor prevederi ale Conditiilor Speciale:

– a) Beneficiarul a obtinut (sau va obtine) aprobarile pentru planurile de sistematizare, de zonare sau alte autorizatii similare pentru Lucrarile Permanente si orice alte aprobari descrise in Cerintele Beneficiarului ca fiind deja obtinute (sau in curs de obtinere) de catre Beneficiar; Beneficiarul va despagubi Antreprenorul si il va proteja impotriva consecintelor datorate esecului obtinerii acestor aprobari; si

– b) Antreprenorul va transmite toate instiintarile, va plati toate taxele, impozitele si onorariile si va obtine toate autorizatiile, licentele si aprobarile in conformitate cu Legile in vigoare pentru proiectarea, executia si terminarea Lucrarilor si remedierea oricaror defectiuni, inclusiv autorizatiile si/sau permisele cerute de autoritatile nationale/locale competente pentru echipamentele a caror livrare si instalare face obiectul prezentului contract, autorizatii pentru organizarea de santier, devierile de trafic, permise rutiere, permise de rezidenta si de lucru, permise pentru comunicatii radio, permise pentru relocarea utilitatilor publice, etc. Antreprenorul va despagubi Beneficiarul si il va proteja impotriva consecintelor datorate neindeplinirii acestor obligatii.

In termen de 28 de zile de la primirea instiintarii potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Inceperea lucrarilor], Antreprenorul va transmite Inginerului o planificare detaliata a Lucrarilor, impreuna cu o lista a tuturor permiselor necesare si a termenelor pentru obtinerea acestora, in scopul executarii in bune conditii a Lucrarilor conform programului pregatit si actualizat potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de executie].

– c) Antreprenorul se va angaja in/va initia toate activitatile si va pregati toata documentatia necesara care sa ii permita Beneficiarului obtinerea Autorizatiei de Construire cat si toate aprobarile si avizele conexe necesare pentru a initia si executa Lucrarile.”

7.Sub-clauza 1.14 Obligatii Comune si Individuale

Sub-clauza se va completa cu urmatoarele:

„Liderul va fi autorizat de catre aceste persoane sa primeasca instructiuni si sa receptioneze plata pentru si in numele fiecareia si tuturor persoanelor mentionate.”

(2)Clauza 2. Beneficiarul

1.Sub-clauza 2.1 Dreptul de Acces pe Santier

Se sterge sub-clauza 2.1 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 28 zile de la Data de Incepere a Lucrarilor, Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Santier si punerea in posesia acestuia.

Beneficiarul poate acorda Antreprenorului dreptul de acces in Santier si punerea in posesia acestuia si etapizat, pe Sectoare, Antreprenorul avand obligatia sa execute Lucrarile in conformitate cu aceasta etapizare si cu respectarea termenelor contractuale stabilite.

Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Santier si punerea in posesia acestuia astfel incat sa se realizeze lucrarile ce fac obiectul prezentului Contract cu respectarea Duratei de Executie a Lucrarilor.

Antreprenorul nu va formula nicio revendicare in legatura cu imprejurarea ca punerea in posesie a Santierului se va realiza etapizat, pe Sectoare, si isi va revizui corespunzator programul de executie astfel incat sa asigure finalizarea executiei fiecarui Sector pana la expirarea Duratei de Executie a Lucrarilor.

Antreprenorul va fi singurul responsabil pentru a-si asigura orice drept de acces si posesia pentru orice suprafata de teren suplimentara fata de locurile in care vor fi executate Lucrarile Permanente. Aceste suprafete suplimentare cuprind locuri necesare pentru Lucrarile Provizorii, drumuri de acces si organizarea de santier a Antreprenorului.

Suprafetele pentru Lucrari Provizorii a caror pozitionare este in afara zonei afectate de lucrarile Contractului trebuie asigurate de catre Antreprenor pe cheltuiala acestuia, dar trebuie considerate ca parte a Santierului.

Antreprenorul va permite desfasurarea unui trafic fluent de vehicule si persoane, in toate conditiile climatice pentru public, pe toate drumurile asociate cu sau afectate de Contract si de asemenea pentru proprietari sau locatari ai proprietatilor invecinate, cat si pentru proprietari de utilitati si operatori/furnizori de servicii utilitare pe durata executarii Lucrarilor.

Antreprenorul nu va putea dobandi niciun teren si nici drepturi asupra unui teren pe care se vor efectua Lucrarile Permanente in absenta unui acord, obtinut in prealabil, in scris, din partea Beneficiarului.

Dreptul de proprietate asupra unui teren, impreuna cu orice alte drepturi privind un teren, teren dobandit de catre Antreprenor la alegerea sa si care a fost inclus ulterior in Lucrarile Permanente, se vor transfera Beneficiarului, la solicitarea acestuia, in mod gratuit si degrevat de orice sarcini. Transferul unui astfel de teren se va efectua in conformitate cu legislatia romana in vigoare. La finalizarea unui astfel de transfer, Beneficiarul ii va acorda Antreprenorului dreptul de acces la acest teren in conformitate cu dispozitiile prezentei Sub-Clauze.”

2.Sub-clauza 2.5 Revendicarile Beneficiarului

Se sterge sub-clauza 2.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Daca Beneficiarul se considera indreptatit la o plata potrivit prevederilor unei clauze din aceste Conditii sau in legatura cu Contractul si/sau la o prelungire a Perioadei de notificare a defectiunilor, Beneficiarul sau Inginerul vor instiinta Antreprenorul si ii vor prezenta acestuia detaliile necesare. In situatia unor plati efectuate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.19 [Electricitate, Apa si Gaz], Sub-Clauzei 4.20 [Utilajele Beneficiarului si Materiale Asigurate Gratuit] sau pentru alte servicii solicitate de Antreprenor, aceasta instiintare nu este necesara.

Instiintarea va fi transmisa de indata ce Beneficiarul are cunostinta despre evenimentul sau contextul care genereaza revendicarea. Instiintarea cu privire la prelungirea Perioadei de notificare a defectiunilor va fi transmisa inainte de expirarea acestei perioade.

Detaliile prezentate trebuie sa specifice Clauza sau alta motivatie a revendicarii si trebuie sa includa o justificare a sumei si/sau prelungirii la care Beneficiarul se considera indreptatit potrivit prevederilor Contractului. In continuare Inginerul va actiona, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare], pentru a conveni sau a stabili (i) suma (daca exista) pe care Beneficiarul este indreptatit sa o primeasca de la Antreprenor si/sau (ii) prelungirea (daca e cazul) Perioadei de notificare a defectiunilor in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de notificare a defectiunilor].

Aceasta suma poate fi dedusa din Pretul Contractului si din Certificatele de Plata. Beneficiarul va fi indreptatit sa compenseze sau sa opereze o deducere dintr-o suma confirmata intr-un Certificat de Plata, sau sa o revendice Antreprenorului numai in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.

Sumele prevazute in contract si in Anexa la oferta, cu titlul de penalitati, datorate de Antreprenor Beneficiarului, vor fi calculate de Inginer si aprobate de Beneficiar si vor fi facturate separat Antreprenorului.

In cazul in care Antreprenorul nu achita sumele astfel facturate in termen de 28 de zile de la data comunicarii facturii de catre Beneficiar Antreprenorului, Beneficiarul va fi indreptatit, fara nicio notificare prealabila si fara alta formalitate, sa suspende plata sumelor datorate Antreprenorului pentru lucrarile executate, pana la momentul achitarii integrale a sumelor facturate ca penalitati, in conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze.”

3.Sub-clauza 3.1 Responsabilitatile si Autoritatea Inginerului

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Beneficiarul va numi un Inginer care va indeplini sarcinile care ii revin potrivit prevederilor Contractului. Personalul Inginerului va include ingineri cu experienta si calificare corespunzatoare si alt personal de specialitate care sa aiba competenta de a-si indeplini responsabilitatile.

Inginerul nu va avea autoritatea de a modifica Contractul.

Inginerul poate sa exercite autoritatea atribuita Inginerului conform prevederilor Contractului sau cea implicata de executarea Contractului. Daca pentru anumite atributii Inginerul trebuie sa obtina aprobarea Beneficiarului inainte de a-si exercita autoritatea, atributiile respective vor fi cele specificate in Conditiile Speciale. Beneficiarul nu va impune alte constrangeri asupra autoritatii Inginerului, cu exceptia celor stabilite cu Antreprenorul.

In orice situatie in care Inginerul isi exercita o autoritate specifica pentru care este necesara aprobarea Beneficiarului, se va considera (in interesul Contractului) ca acordul Beneficiarului a fost dat.

Cu exceptia altor prevederi mentionate in aceste Conditii:

– a) se va considera ca Inginerul actioneaza in numele Beneficiarului de fiecare data cand indeplineste sarcini sau exercita autoritatea atribuita sau implicata de Contract.

– b) Inginerul nu are autoritatea de a absolvi nicio Parte de sarcinile, obligatiile sau responsabilitatile prevazute in Contract; si

– c) orice aprobare, verificare, certificat, consimtamant, examinare, inspectie, instructie, notificare, propunere, cerere, test sau alte actiuni similare intreprinse de Inginer (inclusiv absenta obiectiunilor) nu vor absolvi Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepante si neconformitati.

Inainte de a actiona potrivit prevederilor urmatoarelor Sub-Clauze ale prezentului Contract, Inginerul va obtine de la Beneficiar aprobarile specifice:

– a) Sub-Clauza 4.4: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de confirmarea consimtamantului prealabil al Inginerului pentru numirea oricaror Subantreprenori propusi;

– b) Sub-Clauza 8.4: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de stabilirea oricarei prelungiri a Duratei de Executie;

– c) Sub-Clauza 8.8 [Suspendarea Lucrarilor]: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de suspendarea, partiala sau integrala a executarii Lucrarilor;

– d) Sub-Clauza 10.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor;

– e) Sub-Clauza 11.9: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de emiterea Certificatului de Receptie Finala;

– f) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de dispunerea sau aprobarea oricarei Modificari care ar face ca Pretul Contractului sa depaseasca Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract;

– g) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de dispunerea sau aprobarea oricarei omiteri a unor lucrari.

Prin exceptie de la obligatiile specificate mai sus privind obtinerea autorizarii/acordului Beneficiarului, daca, in opinia Inginerului, apare o situatie de urgenta ce afecteaza siguranta vietii, a Lucrarilor sau a unor proprietati invecinate, acesta va dispune Antreprenorului sa execute acele lucrari sau sa faca toate cele necesare, in opinia Inginerului, pentru a anula sau reduce riscul, fara a-l descarca pe Antreprenor de indatoririle si responsabilitatile ce ii revin conform Contractului. Antreprenorul se va conforma imediat dispozitiilor primite de la Inginer. In ceea ce priveste aceste dispozitii, Inginerul va determina modificarea determinata asupra Pretului Contractului, potrivit prevederilor Clauzei 13.1, si in consecinta va instiinta Antreprenorul, cu o copie Beneficiarului.”

4.Sub-clauza 3.4 Inlocuirea Inginerului

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Daca Beneficiarul doreste sa inlocuiasca Inginerul, acesta va transmite Antreprenorului, cu cel putin 42 de zile inainte de data propusa pentru inlocuire, o instiintare cuprinzand numele, adresa si experienta relevanta a celui care este potentialul inlocuitor al Inginerului.”

5.Sub-clauza 3.6 Intalnirile de Management

Se adauga o noua sub-clauza 3.6 avand urmatoarea formulare:

„Beneficiarul, Inginerul sau Reprezentantul Antreprenorului pot conveni sau pot solicita reciproc sa participe la o intalnire de management in scopul revizuirii pregatirilor pentru lucrarile viitoare. Asemenea intalniri vor avea loc lunar sau ori de cate ori este nevoie. Inginerul are obligatia de a notifica partenerilor (Beneficiar si Antreprenor) cu 5 zile anterior, privind organizarea intalnirilor mentionate. Inginerul va furniza participantilor la intalnire copii ale agendei si ale documentelor relevante pentru subiectele ce urmeaza a fi discutate. Inginerul va redacta procesul-verbal pentru fiecare intalnire si il va transmite in copie fiecarui participant in doua zile lucratoare dupa intalnire, precum si la Beneficiar, la adresa si datele de contact comunicate de catre acesta. Mentiunile din procesul-verbal cu privire la responsabilitatile pentru orice activitati ce vor fi intreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului.

Prin aceste procese-verbale, chiar daca sunt semnate de catre Parti, nu pot fi modificate prevederile Contractului.

In inregistrarile facute, responsabilitatile pentru orice actiuni ce vor fi intreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului. Se precizeaza faptul ca prin aceste inregistrari, chiar daca sunt semnate de catre Parti, nu poate fi modificat Contractul.

Ordinea de zi a acestor intalniri va cuprinde revizuirea progresului obtinut, revizuirea planurilor si echipamentelor pentru activitatile viitoare, situatia personalului, tehnologia, siguranta, echipamentele, aprovizionarea cu materiale, platile, dificultatile curente si anticipate, coordonarea cu alti Antreprenori, reclamatii pentru cheltuieli suplimentare, si alte probleme obiective. Data si locul de desfasurare a acestor intalniri vor fi stabilite de comun acord, luand in considerare subiectele puse in discutie.”

(3)Clauza 4. Antreprenorul

1.Sub-clauza 4.1 Obligatiile generale ale Antreprenorului

La sfarsitul Sub-Clauzei 4.1 se adauga urmatoarele:

„Referitor la obligatia antreprenorului privind proiectarea, constand in elaborarea proiectului tehnic si a detaliilor de executie, acesta are urmatoarele obligatii:

– a) de a solicita si obtine aprobarea Inginerului pentru verificatori de proiect (nume si calificari);

– b) de a elabora proiectul tehnic si proiectul de detalii de executie in perioada prevazuta prin graficul de indeplinire a contractului si de a-l transmite spre verificare si avizare Inginerului;

– c) Orice aprobare sau consimtamant precum si orice verificare, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze sau altfel, nu va elibera Antreprenorul de nici o obligatie sau responsabilitate.

– d) Orice proiect (proiectul de detalii de executie) realizat de catre Antreprenor va fi coordonat cu proiectele existente puse la dispozitia antreprenorului de catre Beneficiar.

Proiectarea executata de catre Antreprenor va forma un proiect tehnic coerent impreuna cu Cerintele Beneficiarului. In cazul in care proiectul Antreprenorului propune modificari substantiale proiectului Beneficiarului (incluzand dar nefiind limitat la schimbarea solutiilor tehnice, cu respectarea stricta a conditiilor prevazute prin legislatia in domeniul achizitiilor publice), se considera ca aceste propuneri au fost facute de catre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.2 [Optimizarea proiectului].

– e) Antreprenorul va transmite Inginerului toate documentele necesare pentru intocmirea cartii tehnice, conform legislatiei in vigoare, pana la efectuarea receptiei finale si inainte de emiterea certificatului de receptie finala.”

2.Sub-clauza 4.2 Garantia de Buna Executie

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„- 4.2.1. _

– (1) Antreprenorul se obliga sa constituie garantia bancara de buna executie a contractului in cuantum de ……….., reprezentand maxim 10 % din valoarea contractului fara TVA, in termen de maximum 15 (cincisprezece) zile de la semnarea contractului.

– (2) _

(i)Garantia de buna executie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis in conditiile legii de o societate bancara sau de o societate de asigurari.

(ii)Daca partile convin, garantia de buna executie se poate constitui si prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturi partiale. In acest caz, Antreprenorul are obligatia de a deschide la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestuia, un cont de disponibil distinct la dispozitia Beneficiarului. Suma initiala care se depune de catre Antreprenor in contul de disponibil astfel deschis nu trebuie sa fie mai mica de 0,5% din pretul contractului. Pe parcursul indeplinirii contractului, Beneficiarul urmeaza sa alimenteze acest cont la disponibil prin retineri succesive din sumele datorate si cuvenite Antreprenorului, pana la concurenta sumei stabilite drept garantie de buna executie. Beneficiarul va instiinta Antreprenorul despre varsamantul efectuat, precum si despre destinatia acestuia. Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele Antreprenorului pot fi facute plati atat de catre antreprenor, cu avizul scris al beneficiarului care se prezinta unitatii Trezoreriei Stalului, cat si de catre unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisa a Beneficiarului in favoarea caruia este constituita garantia de buna executie, in situatia prevazuta la art. 4.2.3.(1).

– (3) Instrumentul de garantare bancara va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele:

– partile contractante;

– garantia de buna executie a asocierilor va specifica numele Antreprenorului (asocierea).

– obligatia bancii/societatii de asigurari de a plati in favoarea beneficiarului, orice suma ceruta de acesta, la prima sa cerere, insotita de o declaratie cu privire la neindeplinirea obligatiilor ce-i revin antreprenorului, eventualele plati urmand a se face in termenul mentionat in cerere, fara indeplinirea nici unei alte formalitati suplimentare din partea beneficiarului sau a antreprenorului;

– perioada de valabilitate a instrumentului de garantare va fi pana la data de ……….. .

– (4) Perioada pentru care se constituie garantia de buna executie trebuie sa acopere intreaga durata de valabilitate a contractului, cuprinzand obligatoriu perioada de executie si finalizare a Lucrarilor de catre antreprenor si perioada de notificare a defectiunilor, respectiv perioada de garantie acordata de antreprenor lucrarilor executate.

– (5) Daca termenii Garantiei de Buna Executie specifica data de expirare a acesteia, iar Antreprenorul nu este indreptatit sa obtina Certificatul de Receptie Finala cu 28 de zile inainte de data de expirare a garantiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea Garantiei de Buna Executie pana cand Lucrarile vor fi terminate si toate defectiunile remediate.

– (6) Orice modificare convenita de partile contractante privind pretul si/sau durata contractului atrage dupa sine obligatia antreprenorului de actualizare a garantiei bancare de buna executie, in termen de maxim 15 zile de la data producerii modificarii.

– 4.2.2. Beneficiarul se obliga sa elibereze garantia pentru participare si sa emita ordinul de incepere a contractului numai dupa ce antreprenorul a facut dovada constituirii garantiei de buna executie.

– 4.2.3. _

– (1) Beneficiarul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, oricand pe parcursul indeplinirii contractului, in limita prejudiciului creat, daca antreprenorul nu isi executa, executa cu intarziere sau executa necorespunzator obligatiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretentii asupra garantiei de buna executie, beneficiarul are obligatia de a notifica acest lucru antreprenorului, precizand totodata obligatiile care nu au fost respectate.

Beneficiarul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, in eventualitatea in care:

– a) Antreprenorul nu reuseste sa prelungeasca valabilitatea Garantiei de Buna Executie, asa cum este descris in paragraful 4.2.1.(5), situatie in care Beneficiarul poate revendica intreaga valoare a Garantiei de Buna Executie;

– b) Antreprenorul nu plateste Beneficiarului, in termen de 42 de zile, o suma datorata, convenita de catre Antreprenor sau stabilita potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicari, Dispute si Arbitraj];

– c) Antreprenorul nu reuseste sa remedieze o defectiune in termen de 40 de zile de la primirea solicitarii Beneficiarului privind remedierea defectiunii, sau

– d) se creeaza circumstante care sa indreptateasca Beneficiarul sa rezilieze contractul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de catre Beneficiar], indiferent daca s-a trimis sau nu instiintare de reziliere.

Beneficiarul va despagubi Antreprenorul si nu il va considera vinovat pentru daunele, pierderile si cheltuielile (inclusiv taxe legale si cheltuieli) care rezulta dintr-o revendicare privind executarea Garantiei de Buna Executie, in masura in care Beneficiarul nu era indreptatit la revendicare.

– 4.2.4. _

– (1) Beneficiarul are obligatia de a elibera/restitui garantia de buna executie, daca nu a ridicat pana la acea data pretentii asupra ei, astfel:

– 70% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data admiterii de catre Beneficiar a receptiei la terminarea lucrarilor, daca nu sunt inscrise remedieri si completari de efectuat in sarcina Antreprenorului, iar riscul pentru vicii ascunse este minim; eliberarea/restituirea garantiei se face pe baza notificarii beneficiarului catre agentul bancar la care s-a constituit garantia.

– restul de 30% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la expirarea duratei de garantare a lucrarilor executate, pe baza data admiterii de catre Beneficiar a receptiei finale.”

3.Sub-clauza 4.3 Reprezentantul Antreprenorului

La sfarsitul Sub-Clauzei 4.3 se adauga urmatoarele:

„In cazul in care Reprezentantul Antreprenorului, sau aceste persoane, nu cunosc bine limba de comunicare definita in Sub-Clauza 1.4. [Legea si Limba], atunci Antreprenorul va pune la dispozitie un interpret competent pe toata durata programului de lucru, fara ca aceasta sa presupuna obligatii materiale suplimentare din partea Beneficiarului.

Reprezentantul Antreprenorului va participa, alaturi de Inginer, la intalnirile de management avand drept subiect analizarea stadiului lucrarilor si aranjamentele pentru activitati viitoare.

Reprezentantul Antreprenorului va prezenta un raport periodic privind stadiul lucrarilor, raport elaborat in conformitate cu Sub-Clauza 4.21 [Rapoarte privind Evolutia Executiei Lucrarilor] in cursul intalnirii periodice avand drept subiect stadiul lucrarilor.”

4.Sub-clauza 4.4 Subantreprenorii

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul nu va subcontracta in totalitate Lucrarile.

In cazul in care parti din Lucrari urmeaza sa se indeplineasca de unul sau mai multi Subantreprenori, la semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele incheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii numiti in Oferta.

Antreprenorul nu va avea dreptul de a inlocui pe niciunul din Subantreprenorii numiti in Oferta, sau pe cei numiti ulterior pentru care a fost obtinut consimtamantul Inginerului, fara acceptul prealabil al Inginerului.

Antreprenorul va fi responsabil pentru actiunile sau erorile Subantreprenorilor, ale agentilor sau angajatilor sai, ca si cum acestea ar fi actiunile sau erorile Antreprenorului. Cu exceptia altor prevederi ale Conditiilor Speciale:

– a) Antreprenorului nu i se va cere sa obtina aprobarea pentru furnizorii de Materiale sau pentru subcontractare cand Subantreprenorul este numit in Contract;

– b) Pentru numirea Subantreprenorilor propusi dupa semnarea Contractului va fi obtinut consimtamantul prealabil al Inginerului; acest consimtamant se va baza pe evaluarea Subantreprenorului propus si anume a experientei sale generale, a capacitatii tehnice si financiare. Numirea Subantreprenorului va fi efectiva si isi va produce efectele numai dupa aprobarea de catre Beneficiar si dupa transmiterea catre acesta de catre Antreprenor a unei copii a contractului de sub antrepriza. Contractul de subantrepriza trebuie sa contina obligatoriu o clauza prin care Antreprenorul se obliga sa plateasca Subantreprenorului un avans cu respectarea conditiilor aferente avansului platit de catre Beneficiar Antreprenorului. Subantreprenorii propusi si aprobati vor fi notificati de catre Beneficiar cu privire la prevederile Sub-Clauzei 14.3.

– c) Antreprenorul va transmite Inginerului instiintari cu cel putin 28 de zile inainte de termenele la care Subantreprenorul intentioneaza sa inceapa lucrarile, precum si datele efective de incepere a lucrarilor pe Santier;”

5.Sub-clauza 4.6 Colaborarea

Se sterge sub-clauza 4.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„- 4.6.1. Antreprenorul va crea, in conformitate cu prevederile Contractului sau cu instructiunile Inginerului, pe propria sa cheltuiala, conditii corespunzatoare desfasurarii activitatii pentru:

– a) Personalul Beneficiarului

– b) alti antreprenori angajati de Beneficiar, si

– c) personalul autoritatilor publice legal constituite,

care pot fi angajati pentru executia, pe sau in zona Santierului, unor lucrari care nu sunt cuprinse in Contract.

– 4.6.2. Serviciile pentru acest personal si alti antreprenori pot include folosirea Utilajelor Antreprenorului, a Lucrarilor Provizorii sau a acceselor amenajate pentru care este responsabil Antreprenorul.

– 4.6.3. Antreprenorul va fi responsabil pentru propriile activitati de executie pe Santier si va coordona propriile sale activitati cu cele ale altor antreprenori in conditiile (daca exista) specificate in Cerintele Beneficiarului sau, daca este cazul cu personalul precizat la sub-clauza 4.6.1 (a), (b), (c).

– 4.6.4. Daca, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se solicita sa acorde Antreprenorului dreptul de utilizare a unor fundatii, structuri, echipamente sau cai de acces in conformitate cu Documentele Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele necesare, la termenele si in conditiile prevazute in Cerintele Beneficiarului.”

6.Sub-clauza 4.7 Trasarea Lucrarilor

Se sterge sub-clauza 4.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Antreprenorul va trasa Lucrarile in functie de reperii originali, coordonatele si cotele de referinta specificate in Contract sau notificate de catre Inginer. Antreprenorul va avea responsabilitatea de a amplasa corect toate partile de Lucrari si de a rectifica orice eroare de amplasament, cota, dimensiune sau traseu ale Lucrarilor.”

7.Sub-clauza 4.12 Conditii Fizice imprevizibile

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

8.Sub-clauza 4.17 Utilajele Antreprenorului

Sub-clauza se completeaza cu un nou alineat avand urmatoarea formulare:

„Pentru executarea Lucrarilor Antreprenorul are obligatia de a utiliza Utilaje conform angajamentului asumat in Oferta si listate in Contract.”

9.Sub-clauza 4.18 Protectia mediului

La sfarsitul acestei Sub-Clauze se adauga urmatoarele:

„In cazul in care Antreprenorul nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Beneficiarul este indreptatit sa primeasca din partea Antreprenorului, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 2.5, plata costului masurilor de remediere si acoperirii pagubelor.”

10.Sub-clauza 4.21 Rapoarte privind Evolutia Executiei Lucrarilor

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Cu exceptia altor prevederi ale Conditiilor Speciale, rapoartele lunare privind evolutia executiei Lucrarilor vor fi elaborate de catre Antreprenor si transmise Inginerului in doua exemplare. Primul raport va acoperi perioada pana la sfarsitul primei luni calendaristice consecutive Datei de Incepere. Restul rapoartelor vor fi prezentate in fiecare luna, in termen de 7 zile dupa ultima zi a perioadei cuprinsa in raport.

Raportarea va continua pana la terminarea de catre Antreprenor a tuturor lucrarilor ramase la data de terminare specificata in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Fiecare raport va include:

– a) grafice si descrieri detaliate ale evolutiei inregistrate, incluzand fiecare etapa de proiectare, Documentele Antreprenorului, achizitie, fabricatie, livrari pe Santier, constructie, montaj, testare, punerea in functiune si efectuarea probelor;

– b) fotografii care sa reprezinte stadiul fabricatiei si evolutia lucrarilor pe Santier;

– c) pentru producerea fiecarui subansamblu principal al Echipamentelor si pentru Materiale, se vor prezenta: numele producatorului, locul de asamblare, procentul de realizare, datele planificate si cele realizate pentru:

(i)inceperea asamblarii;

(ii)inspectiile facute de Antreprenor;

(iii)testele si

(iv)transportul si sosirea pe Santier;

– d) detaliile prezentate in Sub-Clauza 6.10 [Raportari privind Personalul si Utilajele Antreprenorului];

– e) copii ale documentelor de asigurare a calitatii, rezultatele testelor si certificatele de calitate pentru Materiale;

– f) lista Modificarilor, a instiintarilor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului] si a celor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului];

– g) statistici referitoare la securitatea muncii, inclusiv detalii asupra oricaror incidente neprevazute si activitati in legatura cu aspectele de mediu si relatiile publice;

– h) comparatii intre evolutia reala a Lucrarilor si cea planificata, prezentand detalii referitoare la orice evenimente sau circumstante care pot periclita terminarea lucrarilor conform prevederilor Contractului si masurile care se adopta (sau care trebuie adoptate) pentru evitarea intarzierilor si

– i) o previziune a fluxului de numerar pe baza programului lucrarilor remis in conformitate cu Sub-Clauza 8.3 [Programul de Executie], specificand estimarea, de catre Antreprenor, a tuturor solicitarilor de plata ulterioare.

In conditiile in care Antreprenorul nu va remite rapoartele privind stadiul lucrarilor la termenul stabilit in Contract, nu le va remite in forma indicata, sau nu va remite Inginerului un raport complet si corespunzator privind stadiul lucrarilor, se va aplica o sanctiune echivalenta cu cea specificata in „Anexa la Oferta” incepand cu data la care documentele respective ar fi trebuit remise si pana la data la care este remis un raport satisfacator/corespunzator privind stadiul lucrarilor.”

11.Sub-clauza 4.22 Securitatea Santierului

La sfarsitul acestei Sub-Clauze se adauga urmatoarele:

Pentru aceasta Sub-Clauza, utilizatorii drumului si proprietarii riverani nu vor fi considerati ca fiind persoane neautorizate atunci cand folosesc drumul sau cand vor sa treaca pe proprietatile riverane. Astfel de folosinta si acces trebuie reglementate ca parte din sistemul Antreprenorului de management al traficului.

In 21 de zile de la Data de Incepere a Lucrarilor, Antreprenorul va transmite Inginerului planul de management al traficului spre aprobare.

Planul de management al traficului va indica masurile care vor fi implementate pentru gestionarea in conditii de siguranta a traficului in timpul executiei Lucrarilor. Un astfel de plan trebuie sa descrie, sub forma unor schite insotite de detalii descriptive, insiruirea elementelor de semnalizare, devierile, iluminarea, imprejmuirea, etc., care trebuie aplicate pe fiecare sectiune, pentru asigurarea tuturor conditiilor de siguranta potrivit reglementarilor in vigoare.

Planul de Management al Traficului va fi aprobat de Inginer inaintea inceperii lucrarilor efective. Aprobarea va fi acordata doar dupa obtinerea aprobarii de la Politia Rutiera si de la serviciile specializate ale Beneficiarului.

In cazul nerespectarii de catre Antreprenor a obligatiei de a asigura implementarea si mentinerea unui astfel de Sistem de Management al Traficului, asa cum a fost aprobat de Inginer, pe orice sectiune a Lucrarilor, Beneficiarul are dreptul, in baza Sub-Clauzei 2.5, sa solicite despagubiri din partea Antreprenorului, in valoare de 10.000 Euro, echivalent in LEI, pentru fiecare caz sau orice suma mai mare, in functie de pagube.”

12.Sub-clauza 4.23 Activitatile Antreprenorului pe Santier

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va restrange aria de desfasurare a activitatii numai in limitele Santierului si in alte zone auxiliare care pot fi obtinute de catre Antreprenor si acceptate de catre Inginer ca zone de lucrari. Antreprenorul va lua toate masurile necesare pentru a pastra Utilajele Antreprenorului si Personalul propriu in limitele Santierului si ale zonelor auxiliare pentru a nu afecta terenurile adiacente.

Pe parcursul executarii Lucrarilor, Antreprenorul va pastra Santierul degajat de obstacole inutile si va depozita sau indeparta orice Utilaj propriu sau exces de materiale. Antreprenorul va curata si inlatura de pe Santier orice moloz, resturi si Lucrarile Provizorii care nu mai sunt necesare.

Dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, Antreprenorul va curata si indeparta, de pe acea parte a Santierului si a Lucrarilor la care se refera Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor, toate Utilajele Antreprenorului, excesele de materiale, molozul, gunoaiele si Lucrarile Provizorii. Antreprenorul va lasa partea respectiva a Santierului si Lucrarile curate si in siguranta. Pe parcursul Perioadei de Notificare a defectiunilor, Antreprenorul poate pastra pe Santier Bunurile care ii sunt necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in Contract.

In conditiile in care Antreprenorul nu va respecta dispozitiile prezentei Sub-Clauze sau pe cele privind curatenia pe santier, specificate in Solicitarile Beneficiarului, se va aplica o sanctiune echivalenta cu cea indicata in „Anexa la Oferta” incepand cu sapte zile dupa data la care Inginerul a transmis notificarea solicitand luarea de masuri de asigurare a curateniei pe santier si pana la data la care respectivele obligatii sunt indeplinite de catre Antreprenor.”

13.Sub-clauza 4.24 Vestigii/Munitii

Sub-clauza se va completa, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Inainte de inceperea oricaror Lucrari, Antreprenorul pe propria cheltuiala si propriul risc, va efectua o inspectare completa a Santierului si a oricaror suprafete pe care se vor executa Lucrari sau se intentioneaza sa se execute, cu scopul de a identifica orice suprafete in care este posibil sa fie gasite fosile, monede, articole de valoare sau antichitati, structuri, munitii sau alte ramasite sau articole de interes geologic sau arheologic. O copie a rezultatului acestei inspectii va fi transmisa Inginerului inainte de inceperea oricaror lucrari.

Toate fosilele, monedele, articolele de valoare sau antichitatile, impreuna cu constructiile si alte ramasite sau elemente de interes arheologic sau geologic descoperite pe Santier vor fi incredintate in grija si sub autoritatea Beneficiarului. In conformitate cu legislatia romana in vigoare, orice obiecte gasite devin automat proprietatea statului roman. Antreprenorul va preda orice astfel de obiecte autoritatilor romane. Antreprenorul va lua toate masurile necesare pentru a opri Personalul Antreprenorului sau alte persoane de la inlaturarea sau deteriorarea acestor descoperiri.

Dupa descoperirea unor astfel de obiecte, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o instiintare Inginerului, care va emite instructiuni pentru modul de solutionare.

Antreprenorul va face toate demersurile legale pentru a asigura efectuarea urmatoarelor operatiuni: toate investigatiile necesare privind situri arheologice; elaborarea de rapoarte speciale; obtinerea licentelor, autorizatiilor, certificatelor de proiectare etc.; supravegherea lucrarilor de constructii efectuate in interiorul siturilor arheologice.”

14.Sub-clauza 4.25 Jurnalul de Santier

Se introduce o noua sub-clauza 4.25 Jurnalul de Santier, avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul trebuie sa mentina un jurnal al lucrarilor la zi, numit Jurnal de Santier, in formatul agreat de Inginer. Jurnalul de Santier trebuie tinut pe Santier si Antreprenorul trebuie sa inregistreze zilnic cel putin urmatoarele informatii:

– 1. Conditiile atmosferice, pauzele de munca din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, numarul de ore lucrate, numarul si calificarea personalului muncitor de pe santier, materialele achizitionate, materialele incorporate in lucrari, echipamentele defecte sau iesite din uz, testele complete, mostrele trimise, evenimentele neprevazute, precum si instructiunile verbale date Antreprenorului;

– 2. Anexele cu informatii detaliate privind toate elementele care sunt verificate pe Santier si utilizate pentru calcularea platilor catre Antreprenor, cum ar fi Lucrarile finalizate, cantitatile reale, materialele acceptate pentru incorporarea in Lucrari. Aceste anexe sunt parte a Jurnalului de Santier, dar pot fi semnate, daca e necesar, ca documente separate;

– 3. Lista diferitelor obstacole sau alte dificultati intampinate de Antreprenor in timpul executiei Lucrarilor din ziua respectiva.

Inregistrarile in Jurnalul de Santier sunt semnate de catre Antreprenor la momentul inregistrarii si contrasemnate de Inginer in maxim 3 zile de la data inregistrarii. Antreprenorul este responsabil de asigurarea unui back-up adecvat al acestor informatii.

In cazul in care Inginerul noteaza in Jurnalul de Santier dezacordul sau asupra unei inregistrari in Jurnalul de Santier, Antreprenorul trebuie sa comunice in scris Inginerului comentariile sale in termen de 14 zile de la data la care Inginerul a notat dezacordul sau in Jurnalul de Santier.

O copie a Jurnalului de Santier pentru fiecare luna in cauza va fi inclusa in Raportul privind Evolutia Executiei Lucrarilor intocmit conform Sub-Clauzei 4.21 Antreprenorul va semna si va stampila in conformitate cu originalul fiecare pagina a acestei copii.”

(4)Clauza 5 Proiectarea

1.Sub-clauza 5.1 Obligatiile Generale de Proiectare

Sub-clauza se va completa cu urmatoarele:

„Orice date sau informatii primite de catre Antreprenor de la Beneficiar sau altfel, nu vor degreva Antreprenorul de responsabilitatile sale in privinta proiectarii si executiei Lucrarilor.

Antreprenorul va actiona ca si va indeplini obligatiile in calitate de proiectant in conformitate cu prevederile Legii Romanesti.

Antreprenorul va avea obligatia angajarii unui verificator de proiect atestat.”

2.Sub-clauza 5.2 Documentele Antreprenorului

Sub-clauza se va completa cu urmatoarele:

„Antreprenorul va asigura actualizarea Indicatorilor Tehnico Economici ai obiectivului de investitii in conformitate cu prevederile legale in vigoare si va obtine toate aprobarile necesare pana la emiterea Hotararilor de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici actualizati.

Documentatia de proiectare elaborata de catre Antreprenor ca urmare a obligatiilor ce ii revin potrivit prezentului Contract vor deveni proprietatea exclusiva a Beneficiarului. Antreprenorul va remite toate aceste documente si date Beneficiarului. Antreprenorul nu va utiliza aceste documente in alte scopuri care nu au legatura cu prezentul Contract.

Orice rezultate ori drepturi, inclusiv drepturi de autor sau alte drepturi de proprietate intelectuala ori industriala, dobandite in executarea prezentului Contract vor fi proprietatea exclusiva a Beneficiarului, care le va putea utiliza, publica, cesiona ori transfera asa cum va considera de cuviinta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, fara limitare geografica ori de alta natura, cu exceptia situatiilor in care exista deja asemenea drepturi de proprietate intelectuala ori industriala.”

(5)Clauza 6 Personalul si Forta de Munca

1.Sub-clauza 6.1 Angajarea Personalului si Fortei de Munca

La sfarsitul Sub-clauzei 6.1 se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul va angaja personal cheie conform propunerii din Oferta inclusa in Contract si il va mentine pe toata durata contractului. Orice inlocuire a personalului cheie se va face cu personal cu calificare si experienta cel putin echivalente cu cele ale personalului inlocuit.

Reprezentantul Antreprenorului si toate persoanele pe care Antreprenorul le imputerniceste, confirmate pe astfel de pozitii la semnarea Contractului ca si persoane cheie vor fi mentinute pe toata durata executarii Lucrarilor, cu exceptia situatiei in care Inginerul cere inlocuirea din motive intemeiate sau atunci cand este necesara inlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boala, deces etc.).

In cazul in care Antreprenorul nu indeplineste aceasta obligatie, Beneficiarul va fi indreptatit sa aplice penalitati in valoarea inscrisa in „Anexa la Oferta”, pentru fiecare persoana inlocuita.”

2.Sub-clauza 6.5 – Programul de lucru

La sfarsitul Sub-clauzei 6.5 se adauga urmatoarele:

„Personalului Antreprenorului nu ii este permisa executarea Lucrarilor in afara programului normal de lucru prevazut in anexa la oferta si convenit, cu exceptia acelor activitati care necesita prezenta continua pe Santier si pentru care se va conveni cu Inginerul modificarea corespunzatoare a programului anterior stabilit.

Acele activitati care necesita prezenta permanenta pe santier, cum ar fi paza si supravegherea santierului, managementul traficului si altele asemenea, se vor desfasura atat timp cat este necesar, fara restrictii legate de programul de lucru, cu respectarea prevederilor legislatiei muncii.

In baza dispozitiilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Executie], Antreprenorul il va informa pe Inginer in privinta programului sau de lucru planificat pentru fiecare saptamana si fiecare luna de executare a Contractului astfel incat inginerul sa aiba posibilitatea de a planifica si asigura continuitatea supravegherii Lucrarilor pe parcursul fiecarei etape a executarii Contractului. Inginerul va furniza copii ale programului de lucru planificat pentru personalul de supraveghere atat Antreprenorului cat si Beneficiarului.”

3.Sub-clauza 6.7 Sanatatea si Securitatea Muncii

La sfarsitul Sub-clauzei 6.7 se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul poarta intreaga raspundere in cazul producerii accidentelor de munca, evenimentelor si incidentelor periculoase, imbolnavirilor profesionale generate sau produse de echipamentele tehnice (utilaje, instalatii etc.) si de munca, de procedeele tehnologice utilizate, sau de catre lucratorii sai si cei apartinand societatilor care desfasoara activitati pentru antreprenorul general (subantreprenori), in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice modificare legislativa aparuta pe timpul desfasurarii contractului.

In cazul producerii unor accidente de munca, evenimente sau incidente periculoase in activitatea desfasurata de Antreprenor, acesta va comunica si cerceta accidentul de munca, evenimentul, conform prevederilor legale si se va inregistra cu acesta la Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.”

4.Sub-clauza 6.8 Supravegherea Asigurata de Antreprenor

La sfarsitul acestei Sub-clauze se adauga urmatoarele:

„In situatia in care nu se asigura ca o proportie rezonabila a personalului supraveghetor al Antreprenorului sa detina cunostinte de limba romana, Antreprenorul va avea un numar suficient de translatori competenti disponibili pe Santier pe durata intregului program de lucru.”

5.Sub-clauza 6.10 Raportari privind Personalul si Utilajele Antreprenorului

Sub-clauza se va modifica, dupa cum urmeaza:

„Antreprenorul va transmite Inginerului informatii care sa precizeze numarul fiecarei categorii a Personalului Antreprenorului si a fiecarui tip de Utilaj al Antreprenorului existente pe Santier. Informatiile vor fi transmise saptamanal, intr-o forma aprobata de catre Inginer, pana la data terminarii de catre Antreprenor a lucrarilor ramase de executat mentionate in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor.”

(6)Clauza 7. Utilajele, Materialele si Executia

1.Sub-clauza 7.2 Prelevarea de Probe

Sub-clauza se va modifica/completa astfel:

„Antreprenorul va transmite Inginerului, urmatoarele probe de Materiale si informatii relevante pentru a fi revizuite in conformitate cu procedurile de elaborare a Documentelor Antreprenorului descrise in Sub-Clauza 5.2 [Documentele Antreprenorului]:

– a) probe standard prelevate de la producator si probe specificate in Contract, totul pe cheltuiala Antreprenorului;

– b) probe suplimentare indicate de catre Inginer si

– c) toate certificarile materialelor si proceselor in conformitate cu cerintele autoritatilor competente, cum ar fi, de exemplu, certificat de aprobare/autorizare etc.

Fiecare proba va fi etichetata, cu mentiunea originii si locului de utilizare in Lucrare.”

2.Sub-clauza 7.4 Testarea

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

3.Sub-clauza 7.7 Proprietatea asupra Utilajelor, Materialelor

La sfarsitul sub-clauzei se adauga urmatoarele:

„Beneficiarul va asigura accesul in Depourile sale, in vederea manipularii si introducerii echipamentelor de interior in statiile de metrou.”

(7)Clauza 8 Inceperea, Intarzierea si Suspendarea Lucrarilor

1.Sub-clauza 8.1 Inceperea Lucrarilor

Sub-clauza se va modifica astfel:

„Inginerul va trimite Antreprenorului o instiintare privind Data de Incepere a Lucrarilor cu cel putin 7 zile inainte de aceasta data si Data de Incepere a Lucrarilor nu va depasi cu mai mult de 42 de zile data semnarii Acordului Contractual.

Antreprenorul va incepe proiectarea si executia Lucrarilor cat mai curand posibil dupa Data de Incepere si va continua executia Lucrarilor cu promptitudine si fara intarzieri.”

2.Sub-clauza 8.3. Programul de executie

La sfarsitul sub-clauzei se va adauga:

„Programul de executie va fi furnizat si in format electronic editabil astfel incat sa poata fi accesat si urmarit cu un software specializat utilizat pe scara larga in domeniul constructiilor.”

3.Sub-clauza 8.7 Penalitati de intarziere

In primul alineat al sub-clauzei se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

4.Sub-clauza 8.9 Consecintele suspendarii

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

5.Sub-clauza 8.11 Suspendarea Prelungita

Se modifica urmand a avea urmatoarea formulare:

„Daca suspendarea potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrarilor] a durat mai mult de 180 de zile, Antreprenorul poate solicita Inginerului permisiunea de a relua activitatea. Daca Inginerul nu confirma permisiunea in termen de 28 de zile dupa solicitare, Antreprenorul poate, prin instiintarea Inginerului, sa trateze suspendarea ca pe o omisiune potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13 [Modificari si Actualizari] a partii de Lucrari afectate. Daca suspendarea afecteaza totalitatea Lucrarilor, Antreprenorul poate transmite o instiintare de reziliere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor].”

(8)Clauza 9 Testele la terminare

1.Sub-clauza 9.4. Rezultate necorespunzatoare ale testelor la terminare

1.1.In subparagraful (c) al acestei subclauze 9.4. se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

1.2.In al doilea paragraf al acestei subclauze 9.4. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

(9)Clauza 10. Receptia Lucrarilor de catre Beneficiar

1.Sub-clauza 10.1 Receptia Lucrarilor si a Sectoarelor de Lucrari

Se sterge sub-clauza 10.1. si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Cu exceptia celor prevazute in Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzatoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va receptiona Lucrarile in situatia in care (i) acestea au fost terminate in conformitate cu prevederile Contractului, incluzand conditionarile descrise in Sub-Clauza 8.2 [Durata de Executie], (ii) atunci cand a fost emis un Proces Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor prin care se recomanda admiterea receptiei si (iii) Inginerul a emis un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Antreprenorul poate solicita Inginerului emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor cu cel putin 14 zile inainte ca Lucrarile, din punct de vedere al Antreprenorului, sa fie terminate si pregatite de receptie. Daca Lucrarile sunt impartite pe Sectoare, Partile pot agrea emiterea Certificatelor de Receptie la Terminare pentru fiecare Sector in parte. Inginerul va solicita Beneficiarului nominalizarea unei comisii de receptie a Lucrarilor care, la terminarea Lucrarilor, va intocmi si semna Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor in conformitate cu Legile in vigoare.

Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazata pe recomandarile cuprinse in Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor, in termen de 56 de zile de la data primirii solicitarii din partea Antreprenorului, Inginerul:

– a) Va emite catre Antreprenor Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor; sau

– b) Va respinge solicitarea, prezentand motivatia si specificand lucrarile pe care sa le realizeze Antreprenorul pentru a face posibila admiterea receptiei. Antreprenorul va finaliza lucrarile, inainte de a transmite o noua instiintare potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.”

2.Sub-clauza 10.2 Receptia unor Parti de Lucrari

2.1.Se sterge primul paragraf ai sub-clauzei 10.2 si se inlocuieste cu:

„Inginerul poate, la latitudinea exclusiva a Beneficiarului, emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru orice parte a Lucrarilor Permanente cu conditia ca acea parte sa fie independenta din punct de vedere fizic si functional.”

2.2.Se sterge paragraful secund al sub-clauzei 10.2 si se inlocuieste cu:

„Beneficiarul nu va putea folosi nicio parte a Lucrarilor (altfel decat ca masura temporara care fie este specificata in Contract, fie este convenita de ambele Parti), pana cand Inginerul emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru aceasta parte. Daca Beneficiarul foloseste totusi orice parte a Lucrarilor inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, Antreprenorul va inceta sa mai aiba responsabilitatea ingrijirii acelei parti incepand cu aceasta data, moment in care raspunderea va trece in sarcina Beneficiarului.”

2.3.In cuprinsul sub-paragrafului 5 al acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

2.4.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

3.Sub-clauza 10.3 Receptia si Testele la Terminarea Lucrarilor

3.1.Se sterge primul paragraf al sub-clauzei 10.3 si se inlocuieste cu:

„Daca Antreprenorul este impiedicat cu mai mult de 14 zile sa efectueze Testele la Terminare datorita unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. Instiintarea va include detalii care sa specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate, precum si detalii referitoare la natura si durata intarzierilor sau intreruperilor care pot aparea din aceasta cauza.

3.2.Se sterge paragraful al doilea al sub-clauzei 10.3.

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

3.3.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

4.Sub-clauza 10.4 Restabilirea Suprafetelor de Teren

4.1.In sub-clauza 10.4. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si sintagma „Procesul Verbal” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si respectiv cu sintagma „Certificat de Receptie”.

4.2.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

(10)Clauza 11. Perioada de garantie

1.Sub-clauza 11.1 Terminarea Lucrarilor Neexecutate si Remedierea Defectiunilor

1.1.In sub-paragraful (a) al acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

1.2.Sub-paragraful (b) se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„b) va executa toate lucrarile necesare pentru remedierea defectelor, fie ele aparente sau ascunse, sau degradarilor, conform solicitarilor Beneficiarului (sau facute in numele acestuia), pana la sau inainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defectiunilor pentru Lucrari sau Sectoare de Lucrari (dupa caz).”

2.Sub-clauza 11.3 Prelungirea Perioadei de Notificare a Defectiunilor

Sub-clauza 11.3. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va fi indreptatit, conform prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului], la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defectiunilor pentru Lucrari sau Sectoare de lucrari, daca si in masura in care o mare parte din Lucrari, Sectoare de lucrari sau o componenta importanta a Echipamentelor (in functie de caz si ulterior receptiei), nu pot fi utilizate in scopul pentru care acestea au fost destinate, din cauza unor defectiuni sau unor degradari.

In conditiile in care Antreprenorul nu va remedia deficientele sau prejudiciile cauzate la termenul indicat in Sub-Clauza 11.4 [Omisiunea Remedierii Defectiunilor], Perioada de Notificare a Defectiunilor se va extinde de la data la care s-a emis notificarea solicitand remedierea in conformitate cu Sub-Clauza 11.4 [Omisiunea Remedierii Defectiunilor] pana la data la care deficientele au fost remediate de catre Beneficiar. In conditiile in care se impun rectificari sau actualizari in conformitate cu Sub-Clauza 12.4 [Rezultate Necorespunzatoare ale Testelor dupa Terminare], Perioada de Notificare a Defectiunilor se va extinde de la data la care a fost constatata necesitatea rectificarii sau actualizarii pana la data finalizarii lucrarilor privind rectificarea sau actualizarea, sau, in cazul in care rectificarea sau actualizarea privesc o mare parte a Lucrarilor, la o data agreata de catre Beneficiar, in conditiile in care Antreprenorul nu accepta o extindere a Perioadei de Notificare a Defectiunilor, se va apela la stabilirea extinderii acesteia prin intermediul Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare].”

3.Sub-clauza 11.7 Dreptul de Acces

In sub-clauza 11.7. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

4.Sub-clauza 11.8 Stabilirea Cauzelor Defectiunilor

Sub-clauza 11.8. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„La solicitarea si indicatiile Inginerului, Antreprenorul va cauta sa identifice cauzele tuturor defectiunilor.

Daca este necesar a se remedia o defectiune aparuta la Lucrari pe costul Antreprenorului cum prevede Sub-Clauza 11.2 [Costul Remedierii Defectiunilor], Inginerul poate solicita Antreprenorului sa efectueze o inspectie pentru identificarea eventualelor defectiuni similare, iar costurile inspectiilor respectiv costurile remedierii vor fi suportate de catre Antreprenor in cadrul valorii de contract acceptate.”

5.Sub-clauza 11.9 Procesul Verbal de Receptie Finala

Sub-clauza 11.9. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Indeplinirea obligatiilor Antreprenorului nu se considera a fi incheiata pana cand Inginerul nu a emis Antreprenorului Certificatul de Receptie Finala, precizand data la care Antreprenorul si-a incheiat obligatiile prevazute in Contract.

Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazata pe recomandarile facute in Procesul Verbal de Receptie Finala, Inginerul va emite Certificatul de Receptie Finala in termen de 28 zile de la expirarea celei din urma Perioade de Notificare a defectiunilor, sau cat mai repede dupa acest termen cu conditia ca Antreprenorul sa fi furnizat toate Documentele Antreprenorului si sa fi terminat si testat toate Lucrarile, inclusiv remedierea oricaror defecte. O copie a Certificatului de Receptie Finala va fi trimisa Beneficiarului.

Certificatul de Receptie Finala va fi singurul document considerat a certifica receptia Lucrarilor.”

6.Sub-clauza 11.10 Obligatii Neindeplinite

Sub-clauza 11.10. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Dupa emiterea Certificatului de Receptie Finala, fiecare Parte va avea responsabilitatea de a indeplini orice obligatie care ramane neindeplinita la data receptiei. In scopul stabilirii naturii si volumului obligatiilor neindeplinite. Contractul se va considera a fi in vigoare.

Emiterea Certificatului de Receptie Finala nu aduce atingere obligatiilor Antreprenorului in ceea ce priveste viciile ascunse, astfel cum sunt acestea prevazute de legile in vigoare.”

7.Sub-clauza 11.11 Eliberarea Santierului

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

(11)Clauza 13. Modificari si Actualizari

1.Sub-clauza 13.1 Dreptul de a Modifica

1.1.In cuprinsul acestei sub-clauze 13.1. se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

1.2.La sfarsitul Sub-clauzei 13.1. se va adauga:

„Antreprenorul are deasemenea dreptul de a initia modificari, printr-o solicitare adresata Inginerului si/sau Beneficiarului impreuna cu motivele pentru care o astfel de modificare este solicitata. Inginerul este obligat sa raspunda imediat unei astfel de solicitari de modificare prin instructiuni scrise motivate de acceptare, modificare sau respingere a acestei solicitari. In cazul acceptarii sau modificarii Antreprenorul va putea trece la executarea Modificarii astfel aprobate, iar in cazul respingerii acesteia Antreprenorul nu poate fi tinut responsabil pentru consecintele legate de executarea lucrarilor ce fac obiectul solicitarii.”

2.Sub-clauza 13.2 Optimizarea Proiectului

La sfarsitul Sub-clauzei 13.2 se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere facuta potrivit prezentei Sub-Clauze, inclusiv pentru perioada necesara pentru revizuirea si aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi indreptatit la nici o prelungire a Duratei de Executie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire si aprobare.”

3.Sub-clauza 13.5 Sume Provizionate

Sub-clauza 13.5. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Fiecare Suma Provizionata va fi folosita, integral sau partial, in conformitate cu instructiunile Inginerului, iar Pretul Contractului va fi modificat corespunzator. Suma totala platita Antreprenorului va include numai acele sume dispuse de catre Inginer, pentru lucrari, bunuri furnizate sau servicii, la care se refera Suma Provizionata. Pentru fiecare Suma Provizionata, Inginerul poate emite urmatoarele instructiuni:

– a) Lucrarea sa fie executata de catre Antreprenor (inclusiv Echipamentele, Materialele sau serviciile necesar a fi furnizate), si evaluata potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]; si/sau

– b) Echipamentele, Materialele, Lucrarile sau Serviciile sa fie achizitionate de catre Antreprenor, de la un Subantreprenor sau in alt fel si a caror valoare care va fi inclusa in Pretul Contractului reprezinta:

(i)sumele reale platite (sau care trebuie platite) de catre Antreprenor si

(ii)o suma pentru cheltuielile indirecte si profit, calculata ca procent din aceste sume prin aplicarea unui procent specificat in „Anexa la Oferta”.

La solicitarea Inginerului, Antreprenorul va furniza documente, facturi, bonuri si chitante justificative.

Atunci cand achizitioneaza Echipamente, Materiale, Lucrari sau Servicii conform prevederilor paragrafului (b), in alt mod decat de la un Subantreprenor nominalizat, Antreprenorul va actiona ca si autoritate contractanta in sensul legislatiei de achizitii publice si va respecta regulile de achizitii publice potrivit prevederilor Legilor in vigoare.”

4.Sub-clauza 13.7 Actualizari Generate de Modificari ale Legilor

Sub-clauza 13.7. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Pretul Contractului va fi actualizat, pentru restul ramas de executat, in situatia in care au avut loc modificari legislative, modificari ale normelor tehnice sau au fost emise de catre autoritatile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renuntarea la anumite taxe/impozite locale, al caror efect se reflecta in cresterea/diminuarea costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.

Daca Antreprenorul inregistreaza (sau va inregistra) intarzieri si/sau Costuri suplimentare ca rezultat al uneia dintre situatiile prevazute la alineatul anterior, Antreprenorul va instiinta Inginerul si, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului], va avea dreptul la:

– a) o prelungire a duratei de executie pentru orice astfel de intarziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Executie], daca terminarea lucrarilor este sau va fi intarziata, si

– b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse in Pretul Contractului.

Dupa primirea instiintarii, Inginerul va actiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare] pentru a conveni sau stabili modul de solutionare a acestor probleme.

Fara a aduce atingere celor de mai sus, aceste actualizari nu vor fi platite separat daca acestea au fost deja luate in considerare la indexarea oricaror date de intrare la formula de actualizare a preturilor, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.8.

In orice situatie, pretul contractului nu poate fi majorat decat in masura strict necesara pentru acoperirea cresterii costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.”

5.Sub-clauza 13.8 Actualizari Generate de Modificari ale Preturilor

Sub-clauza 13.8. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Pretul Contractului va putea fi actualizat, pentru restul ramas de executat, in situatia in care pe piata au aparut anumite conditii, in urma carora s-a constatat cresterea/diminuarea indicilor de pret pentru elemente constitutive ale ofertei, al caror efect se reflecta in cresterea/diminuarea costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.

In aceasta Sub-Clauza, „tabelul datelor de actualizare” inseamna tabelul completat care cuprinde datele de actualizare inclus in „Anexa la Oferta”. Daca nu exista un astfel de tabel al datelor de actualizare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.

Daca prevederile Sub-Clauzei se vor aplica, sumele platibile Antreprenorului vor fi actualizate pentru cresterea sau diminuarea costului fortei de munca, al Bunurilor si al altor elemente ale Lucrarilor, prin adaugarea sau scaderea valorilor determinate prin aplicarea formulelor prevazute in aceasta Sub-Clauza. In masura in care, prin prevederile acestei Sub-Clauze sau a altor Clauze, nu se asigura o compensatie totala pentru crestere sau diminuare, se va considera ca Valoarea de Contract Acceptata include sumele necesare pentru a acoperi eventuala crestere sau scadere a costurilor.

Actualizarea care urmeaza a fi aplicata valorii platibile Antreprenorului, dupa cum este evaluata in conformitate cu Lista corespunzatoare si aprobata in Certificatele de Plata, va fi determinata, conform formulelor, pentru fiecare moneda in care se plateste Pretul Contractului. Nu se va aplica nicio actualizare la lucrarile evaluate pe baza Costului sau a preturilor curente.

Formulele vor fi de urmatorul tip:

Pn = a + b Ln/Lo + c En/Eo + d Mn/Mo + …

unde:

„Pn” este coeficientul de actualizare care urmeaza a fi aplicat valorii de contract estimate in moneda relevanta pentru lucrarea realizata in perioada „n”, aceasta perioada fiind o luna, in afara de cazul in care „Anexa la Oferta” este prevazut altfel;

„a” este un coeficient fix, explicitat in tabelul datelor de actualizare, reprezentand partea neactualizabila din platile contractuale;

„b”, „c”, „d” sunt coeficienti care reprezinta ponderea estimata a fiecarui element relevant de cost in executia Lucrarilor, asa cum este stabilit in tabelul datelor de actualizare; astfel de elemente de cost inscrise in tabel pot reprezenta resurse cum ar fi forta de munca, utilaje si materiale;

„Ln”, „En”, „Mn” sunt indicii curenti de pret sau preturile de referinta pentru perioada „n”, exprimati in moneda relevanta de plata, care se aplica fiecarui element relevant de cost din tabel cu 49 de zile inainte de ultima zi a perioadei (la care se refera Certificatul de Plata respectiv); si

„Lo”, „Eo”, „Mo” sunt indicii de pret de baza sau preturile de referinta, exprimati in moneda relevanta de plata, care corespund fiecarui element relevant de cost, la Data de Baza.

Se vor utiliza indicii de pret sau preturile de referinta prevazute in tabelul cu datele de actualizare. Daca exista indoieli asupra provenientei acestora, acestia vor fi stabiliti de catre Inginer in conformitate cu prevederile legislatiei aplicabile.

In lipsa unui indice curent de pret disponibil, Inginerul va stabili, pentru emiterea Certificatelor Interimare de Plata, un indice provizoriu. Actualizarea va fi recalculata corespunzator atunci cand un indice curent de pret este disponibil.

Daca Antreprenorul nu reuseste sa termine Lucrarile in perioada Duratei de Executie, actualizarea preturilor dupa aceasta perioada va fi facuta utilizand sau (i) fiecare indice sau pret aplicabil cu 49 de zile inainte de data de expirare a Duratei de Executie a Lucrarilor, sau (ii) indicele sau pretul curent, in functie de care dintre acestia este mai favorabil pentru Beneficiar.

Ponderile (coeficientii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliti in tabelul (tabelele) cu datele de actualizare vor fi corectate numai daca s-au dovedit nerezonabile, neechilibrate sau inaplicabile, ca urmare a Modificarilor.

Formulele de actualizare nu se vor aplica in cazul Sumelor Previzionate.”

(12)Clauza 14. Pretul Contractului si Platile

1.Sub-clauza 14.1 Pretul Contractului

Sub-clauza 14.1. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„- a) Pretul Contractului va fi Valoarea de Contract Acceptata ca suma forfetara si va face obiectul unor actualizari in conformitate cu prevederile Contractului;

– b) Antreprenorul va plati toate taxele, impozitele si onorariile pe care acesta trebuie sa le plateasca potrivit prevederilor Contractului, iar Pretul Contractului nu va fi modificat in functie de aceste costuri, cu exceptia celor specificate in Sub-Clauza 13.7 [Actualizari Generate de Modificari ale Legilor];

– c) Antreprenorul va transmite Inginerului, in termen de 14 zile de la data aprobarii in Comitetul Tehnico-Economic de catre Beneficiar a proiectului tehnic (elaborat in conformitate cu Cerintele Beneficiarului), listele de cantitati pe categorii de Lucrari care vor contine pentru fiecare articol mentionat pretul unitar. Valoarea insumata a articolelor (cantitate* pret unitar) din listele de cantitati pentru fiecare categorie de Lucrari trebuie sa fie cel mult egala cu valoarea prevazuta in Graficul de Plati pentru acea categorie de Lucrari.

– d) De asemenea, Antreprenorul va furniza o defalcare detaliata a fiecarui pret unitar din listele de cantitati pentru Lucrari. Defalcarea va contine costul prevazut pentru manopera, materiale, utilaje, transport, precum si procentele prevazute pentru cheltuieli indirecte, profit. Inginerul va putea folosi aceasta defalcare la evaluarea oricaror modificari ale preturilor unitare sau a oricarui pret unitar nou, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de modificare], dar nu va fi limitat de aceasta.

Inginerul va instiinta Beneficiarul si Antreprenorul ori de cate ori ia cunostinta de faptul ca Pretul Contractului poate depasi Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract, cu evaluarea diferentei respective.”

2.Sub-clauza 14.2 Plata in Avans

Sub-clauza 14.2. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Platile in avans si returnarile avansului trebuie efectuate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

Beneficiarul va efectua plati in avans, fara dobanda, in vederea mobilizarii, proiectarii si executarii Lucrarilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, dupa ce Antreprenorul va transmite garantii in conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze. Valoarea fiecarei plati in avans, numarul si data transelor (daca sunt mai multe decat una) si monedele de plata vor fi cele specificate in „Anexa la Oferta”.

Aceasta Sub-Clauza nu va avea aplicabilitate in cazul in care garantia nu este prezentata Beneficiarului, sau cuantumul avansului nu este specificat in „Anexa la Oferta”.

Inginerul va emite un Certificat Interimar de Plata pentru fiecare transa a platilor in avans dupa primirea unei Situatii de Lucrari (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari]) si dupa primirea de catre Beneficiar (i) a Garantiei de Buna Executie in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garantia de Buna Executie] si (ii) a unei garantii in cuantumul si in moneda stabilite pentru plata in avans. Aceasta garantie va fi emisa de o banca din Romania agreata de catre Beneficiar, si va avea forma prevazuta in Contract sau alta forma aprobata de catre Beneficiar.

Antreprenorul se va asigura ca fiecare garantie va ramane valabila si in vigoare pana la returnarea avansului, dar valoarea garantiei poate fi redusa in mod progresiv cu sumele rambursate de catre Antreprenor, asa cum acestea sunt indicate in Certificatele de Plata. Daca termenii unei garantii specifica data de expirare a acesteia, data de expirare va fi cel putin 90 de zile dupa data estimata pentru emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Daca plata in avans nu a fost rambursata cu 28 de zile inainte de data expirarii garantiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea garantiei pana la rambursarea platii in avans.

Fiecare plata in avans va fi justificata si rambursata prin deduceri din Certificatele de Plata pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

La incheierea fiecarui an bugetar, Antreprenorul are obligatia de a transmite Inginerului un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sa confirme gradul de utilizare a avansului corespunzator destinatiilor stabilite prin Contract.

Plata in avans va fi rambursata prin deduceri procentuale din Certificatele de Plata, in cuantumul indicat in „Anexa la Oferta”. Deducerile vor incepe sa se faca din primul Certificat Interimar de Plata emis dupa acordarea avansului.

Daca plata in avans nu a fost rambursata inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor sau inainte de reziliere potrivit prevederilor Clauzei 15 [Rezilierea Contractului de catre Beneficiar], Clauzei 16 [Suspendarea sau rezilierea Contractului de catre Antreprenor] sau Clauzei 19 [Forta Majora] (dupa caz), diferenta ramasa nerambursata va deveni imediat datorata si platibila de catre Antreprenor Beneficiarului.

Platile in avans si returnarile avansului trebuie efectuate conform Hotararii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru nerecuperarea avansului, Beneficiarul va calcula si va factura Antreprenorului penalitati in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, Antreprenorul avand obligatia achitarii acestora in termen de 30 de zile de la primirea facturilor.

Pentru a recupera sumele reprezentand diferenta ramasa nerambursata si penalitatile aferente acesteia, in situatia neachitarii de catre Antreprenor a facturilor de penalitati emise de catre Beneficiar, Beneficiarul va executa garantia pentru plata avansului.

Valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:

– valoarea avansului acordat;

– TVA-ul aferent avansului;

– prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.

Valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului = valoare avans + TVA + valoare avans * k * 90 de zile,

unde k = rata dobanzii acordate de banca prin care se gestioneaza fondurile publice respective.

Daca in termen de 90 zile dupa acordarea avansului nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata prin care Beneficiarul sa poata recupera din avansul acordat, in procentul specificat in anexa la oferta, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru o perioada de inca 90 de zile.

De asemenea, in situatia in care, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul executiei lucrarilor, nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata prin care Beneficiarul sa poata recupera in procentul specificat in anexa la oferta un procent din avansul acordat, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru o perioada de inca 90 de zile.

Ori de cate ori, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul executiei lucrarilor nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru inca o perioada de 90 de zile, astfel incat valoarea garantiei pentru plata avansului sa fie acoperitoare in orice moment atat pentru recuperarea avansului acordat, cat si pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.

In cazul nerespectarii prevederilor de mai sus, in termen de 10 zile de la notificarea Beneficiarului catre Antreprenor, Beneficiarul este indreptatit sa execute garantia pentru plata avansului si sa recupereze avansul acordat si prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice.”

3.Sub-clauza 14.3 Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari

La sfarsitul Sub-Clauzei 14.3 se adauga urmatoarele paragrafe:

„Situatia de lucrari transmisa de Antreprenor va fi insotita de un document emis de fiecare Subantreprenor care sa ateste ca acesta a primit toate sumele la care este indreptatit in conformitate cu lucrarile executate si certificate anterior.

Orice Situatie de Lucrari, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, numit in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. In cazul in care Situatia de Lucrari nu este semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situatie de Lucrari va fi nula si fara efect.”

4.Sub-clauza 14.4 Graficul de Plati

Se sterge ultimul paragraf al sub-clauzei.

5.Sub-clauza 14.5. Echipamente si materiale destinate Lucrarilor

Se sterge al treilea paragraf al Sub-clauzei 14.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Inginerul va stabili si va aproba adaugarea sumelor in Certificatele Interimare de Plata daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

– a) Antreprenorul:

(i)a pastrat inregistrari satisfacatoare (inclusiv notele de comanda, chitantele, Costurile si folosirea Echipamentelor si Materialelor) iar aceste inregistrari sunt disponibile pentru verificare, si

(ii)a transmis o situatie pentru Costurile de achizitionare si livrare a Echipamentelor si Materialelor pe Santier, insotita de documente justificative;

si, de asemenea:

– b) Echipamentele si Materialele respective:

(i)sunt cele cuprinse in lista din Anexa la Oferta pentru plata la expedierea spre Santier, si

(ii)au fost livrate si depozitate corespunzator pe santier, sunt protejate impotriva oricaror pierderi, daune sau deteriorari si par a fi in conformitate cu prevederile Contractului.”

6.Sub-clauza 14.6 Emiterea Certificatelor de Plata Interimare

Se sterge sub-clauza 14.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Lucrarile vor fi masurate de catre Inginer, in vederea platii.

De fiecare data cand Inginerul solicita masurarea unei parti din Lucrare, se va transmite o instiintare Reprezentantului Antreprenorului, care:

– a) va participa sau va trimite cu promptitudine un reprezentant competent care sa asiste Inginerul la efectuarea masuratorilor, si

– b) va furniza orice detalii solicitate de catre Inginer.

Daca Antreprenorul nu reuseste sa participe la intalnire sau sa trimita un reprezentant, masuratorile facute de catre Inginer (sau in numele acestuia) vor fi acceptate ca fiind corecte.

Cu exceptia altor prevederi ale Contractului, de cate ori este necesar ca Lucrarile Permanente sa fie masurate pe baza inregistrarilor din documente, documentele vor fi pregatite de catre Inginer. Antreprenorul va participa impreuna cu Inginerul la examinarea si aprobarea documentelor si le vor semna dupa ce acestea vor fi acceptate de comun acord. Daca Antreprenorul nu va participa, documentele vor fi considerate acceptate a fi corecte.

Inginerul nu poate certifica pentru plata nicio suma pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare.

Certificatele de plata vor contine in mod obligatoriu masuratorile Inginerului, precum si documentele privind receptia calitativa pentru Lucrarile certificate.

Totodata, certificatele de plata vor trebui sa fie insotite obligatoriu de o situatie intocmita de catre Inginer din care sa reiasa care sunt Subantreprenorii care au executat lucrarile cuprinse in cadrul certificatului de plata.

Fara a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau in alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Plata ce ar face ca valoarea cumulata aprobata pentru plata sa depaseasca Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract valabil incheiate.

In termen de 28 de zile dupa primirea Situatiei de Lucrari si a documentelor justificative Inginerul va emite catre Beneficiar, Certificatul Interimar de Plata in care vor fi incluse suma de plata stabilita in mod echitabil de catre Inginer si detaliile justificative aferente. Data primirii de catre Inginer a Situatiei de Lucrari se va considera data la care Situatia de Lucrari insotita de toate documentele justificative necesare, asa cum au fost stabilite in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari] va fi inregistrata la sediul Inginerului.

Un Certificat Interimar de Plata nu va fi refuzat la plata pentru alt motiv in afara de urmatoarele:

– a) daca un bun furnizat sau o lucrare executata de catre Antreprenor nu se conformeaza prevederilor Contractului, costul remedierii sau al inlocuirii va fi retinut pana cand remedierea sau inlocuirea au fost finalizate; si/sau

– b) daca Antreprenorul nu a reusit sau nu reuseste sa execute o lucrare sau sa respecte o obligatie, fiind notificat de catre Inginer in acest scop, valoarea acestei lucrari sau obligatii va fi retinuta pana la terminarea lucrarii sau indeplinirea obligatiei.

Nicio suma nu va fi confirmata sau platita pana cand Beneficiarul nu a primit si aprobat Garantia de Buna Executie.

La emiterea unui Certificat de Plata, Inginerul va trimite o copie a Certificatului Antreprenorului.

Fara a lua in considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului], Beneficiarul este indreptatit sa corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Plata sau sa returneze orice Certificat de Plata pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare. In consecinta, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie catre Inginer, acceptarea totala, partiala sau returnarea fiecarui Certificat de Plata.

In orice Certificat de Plata Inginerul poate sa faca corecturi sau modificari care in mod normal ar fi trebuit sa fie aplicate unui Certificat de Plata anterior. Nu se va considera ca un Certificat de Plata confirma acceptul, aprobarea, consimtamantul sau satisfactia Inginerului.”

7.Sub-clauza 14.7 Platile

Se sterge sub-clauza 14.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va notifica Antreprenorului acceptarea Certificatului de Plata in termen de 28 de zile de la primirea acestuia de la Inginer.

In termen de 7 zile de la data notificarii acceptarii Certificatului de Plata de catre Beneficiar, Antreprenorul trebuie sa emita catre Beneficiar o factura in valoarea specificata in Certificatul de Plata corespunzator. Factura furnizata de catre Antreprenor va fi emisa si completata in conformitate cu legislatia romana in vigoare.

Beneficiarul va plati antreprenorului:

– a) prima transa din plata in avans, in termen de 28 de zile de la data primirii documentelor, in conformitate cu prevederile sub-clauzei 4.2. [Garantia de buna executie] si sub-clauzei 14.2. [Plata in avans], pentru plata fiind necesara indeplinirea ambelor conditii.

– b) valoarea specificata in fiecare factura aferenta fiecarui Certificat interimar de plata, in termen de 28 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;

– c) valoarea specificata in fiecare factura aferenta fiecarui Certificat final de plata, in termen de 56 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;

Data platii va fi data la care contul Beneficiarului este debitat.

Plata sumelor datorate in fiecare moneda, in conformitate cu prevederile art. 14.15, va fi facuta in contul bancar si in tara platii (pentru moneda respectiva) specificate in contract.

Antreprenorul va fi obligat sa plateasca sumele datorate fiecarui Subantreprenor in termenul prevazut in contractul de subantrepriza. In caz contrar, Beneficiarul va fi indreptatit sa aplice o penalitate echivalenta cu cea prevazuta in „Anexa la Oferta”.”

8.Sub-clauza 14.8 Intarzieri in Efectuarea Platilor

Se sterge sub-clauza 14.8 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Antreprenorul ii va acorda Beneficiarului, in vederea efectuarii platii, o perioada de gratie de 45 de zile pentru suma care nu a fost platita la data scadenta.

Daca Antreprenorul nu va primi plata in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Platile], Antreprenorul va avea dreptul sa pretinda costuri de finantare aferente perioadei de intarziere, calculate lunar pentru suma neplatita.

Aceste costuri se vor calcula prin aplicarea dobanzii Bancii Centrale din tara Beneficiarului, la principalele operatiuni de refinantare, asa cum este prevazut in seria C a Jurnalului Oficial al UE, in vigoare in prima zi calendaristica a lunii in care suma datorata a devenit scadenta.

Antreprenorul va fi indreptatit la aceasta plata pe baza emiterii unei facturi, fara nicio alta instiintare sau aprobare formala si fara a afecta un alt drept sau despagubire. Orice factura pentru costurile de finantare aferente platilor intarziate poate fi emisa de Antreprenor in termen de maxim doua luni de la data scadentei platilor intarziate. In cazul in care nicio factura nu a fost emisa in aceasta perioada de doua luni, Antreprenorul nu va mai fi indreptatit sa primeasca costurile de finantare pentru suma aferenta neplatita.

Beneficiarul nu va fi responsabil pentru plata oricaror costuri de finantare sau altele asemenea ce ar putea sa rezulte ca urmare a intarzierilor in efectuarea platilor, cauzate de nerespectarea de catre Antreprenor a Programului de Lucrari acceptat de catre Inginer sau a oricarei revizuiri a acestuia furnizate ulterior de catre Antreprenor potrivit Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Executie].

Toate platile se vor face doar intr-un cont bancar al Antreprenorului deschis in Romania.

Antreprenorul va fi obligat sa plateasca sumele datorate fiecarui Subantreprenor in termenul prevazut in contractul de subantrepriza. In caz contrar, Beneficiarul va fi indreptatit sa aplice o penalitate echivalenta cu cea prevazuta in „Anexa la Oferta”.”

9.Sub-clauza 14.9 Plata Sumelor Retinute

Se sterge sub-clauza 14.9 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Dupa ce Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor a fost emis si Lucrarile au trecut toate testele specificate (inclusiv Testele dupa Terminare, daca exista), Inginerul va autoriza plata catre Antreprenor pentru prima jumatate din Sumele Retinute. Daca pentru un Sector de lucrari a fost emis Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor, procentul corespunzator al primei jumatati din Sumele Retinute va fi autorizat la plata, dupa ce Sectorul de lucrari a trecut toate testele.

Imediat dupa expirarea ultimului termen al Perioadei de Garantie a Lucrarilor, restul ramas de platit din Sumele Retinute va fi autorizat la plata de catre Inginer pentru a fi platit Antreprenorului. Daca a fost emis un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru un Sector de lucrari, procentul corespunzator din a doua jumatate din Sumele Retinute va fi autorizat si platit imediat dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru Sectorul de lucrari.

Daca raman lucrari de executat potrivit prevederilor Clauzei 11 [Perioada de Garantie] sau Clauzei 12 [Testele dupa Terminare], Inginerul va fi indreptatit sa retina costul estimat al acestor lucrari pana la executarea acestora.

Procentul corespunzator pentru fiecare Sector de lucrari va fi valoarea procentuala a Sectorului de lucrari mentionata in „Anexa la Oferta”. Daca valoarea procentuala a unui Sector de lucrari nu este inclusa in „Anexa la Oferta”, sumele reprezentand procentul corespunzator pentru niciuna din jumatatile Sumelor Retinute pentru Sectorul respectiv nu vor fi autorizate la plata conform prevederilor acestei Sub-Clauzei.

Antreprenorul poate cere plata Sumelor Retinute in schimbul transmiterii Beneficiarului a unei garantii bancare. In astfel de cazuri, Inginerul va aproba si Beneficiarul va efectua plata catre Antreprenor a sumelor asociate Sumelor Retinute, dupa obtinerea garantiei ce va fi in formatul si emisa de o entitate aprobate de catre Beneficiar, in valoarea si in moneda egale cu cele ale platii ce trebuie efectuate. Antreprenorul poate creste gradual valoarea garantiei bancare in conformitate cu estimarile transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de plati]. Valoarea garantiei bancare va fi totusi egala cu limita Sumelor Retinute specificata in Anexa la Oferta atunci cand totalul tuturor platilor interimare aprobate (exclusiv plata in avans, deducerile si restituirile sumelor retinute) depaseste saptezeci de procente (70%) din Valoarea de Contract Acceptata mai putin Sumele Provizionate.

Antreprenorul va asigura ca garantia este valida si in vigoare pana cand Antreprenorul a executat si terminat Lucrarile si a remediat orice defecte, asa cum este specificat pentru Garantia de Buna Executie in Sub-Clauza 4.2. Returnarea garantiei se va face in locul eliberarii celei de-a doua jumatati a Sumelor Retinute potrivit prevederilor paragrafului secund al Sub-Clauzei 14.9, in timp ce Antreprenorul va fi indreptatit, dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, la o reducere a valorii garantiei bancare corespunzator primei jumatati a Sumelor Retinute.

Diminuarea valorii garantiei sau returnarea acesteia se va face corespunzator prevederilor privind plata sumelor retinute din prezenta Sub-Clauza.”

10.Sub-clauza 14.10 Situatia de Lucrari la Terminare

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

11.Sub-clauza 14.11 Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari

Se sterge sub-clauza 14.11 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 56 de zile de la emiterea Certificatului de Receptie Finala, Antreprenorul va transmite Inginerului, in patru exemplare, Situatia finala de lucrari, insotita de documentele justificative, care sa prezinte in detaliu, intr-un format aprobat de catre Inginer, urmatoarele:

– a) valoarea tuturor lucrarilor executate conform prevederilor Contractului, si

– b) orice alte sume la care Antreprenorul se considera indreptatit, potrivit prevederilor Contractului, sau in alt fel.

Antreprenorul va furniza toate documentele justificative necesare pentru oricare dintre sumele solicitate la plata in cadrul Situatiei Finale de Lucrari, asa cum au fost acestea stabilite de catre Beneficiar.

Situatia Finala de Lucrari, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze. va fi semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, numit in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. In cazul in care Situatia de Lucrari nu este semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situatie de Lucrari va fi nula si fara efect.

Daca Inginerul nu va fi de acord sau nu va putea verifica o parte a situatiei finale, Antreprenorul va transmite orice informatii suplimentare pe care Inginerul le va solicita in mod rezonabil si va efectua toate modificarile convenite de comun acord. Ulterior, Antreprenorul va pregati si va transmite Inginerului situatia finala, asa dupa cum s-a convenit. Aceste Conditii se refera la situatia de plata asupra careia s-a cazut de acord ca fiind Situatia Finala de Lucrari.

Daca, in urma discutiilor Inginerului cu Antreprenorul va deveni evident ca exista o disputa, in pofida modificarilor situatiei finale asupra carora s-a cazut de acord, Inginerul va transmite Beneficiarului (cu o copie adresata Antreprenorului) un Certificat Interimar de Plata pentru partile din situatia finala asupra carora s-a cazut de acord. Daca disputa este solutionata, in final, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.5 [Solutionarea pe Cale Amiabila], Antreprenorul va pregati si va transmite Beneficiarului (cu o copie pentru Inginer) o Situatie Finala de Lucrari.”

12.Sub-clauza 14.13 Emiterea Certificatului Final de Plata

Se sterge sub-clauza 14.13 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 28 de zile de la primirea Situatiei Finale de Lucrari si a scrisorii de descarcare in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari] si Sub-Clauzei 14.12 [Scrisoarea de Descarcare], Inginerul va emite Beneficiarului Certificatul Final de Plata, care va mentiona:

– a) suma finala care este datorata, si

– b) diferenta (daca exista) datorata Antreprenorului de catre Beneficiar sau Beneficiarului de catre Antreprenor, dupa caz, luandu-se in considerare toate sumele platite anterior de catre Beneficiar si toate sumele la care Beneficiarul este indreptatit.

Daca Antreprenorul nu a depus Situatia Finala de Lucrari in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari] si Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descarcare], Inginerul va solicita Antreprenorului sa o depuna. In cazul in care Antreprenorul nu va depune situatia in termen de 28 de zile, Inginerul va emite Certificatul Final de Plata pentru o suma pe care o va stabili ca fiind in mod corect datorata.

Data primirii de catre Inginer a Situatiei Finale de Lucrari se va considera data la care Situatia Finala de Lucrari, insotita de toate documentele justificative necesare, va fi inregistrata la sediul Inginerului. In cazul in care vor fi necesare documente de natura a completa Situatia de Lucrari, data primirii de catre Inginer a acestora se va considera Data ultimei inregistrari.

Inginerul nu poate certifica pentru plata nicio suma pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare, asa cum au fost acestea stabilite de catre Beneficiar.

Fara a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau in alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Plata daca valoarea cumulata aprobata pentru plata depaseste Valoarea de Contract Acceptata sau alta valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract.

La emiterea Certificatului Final de Plata, Inginerul va transmite o copie a acestuia Antreprenorului.

Fara a lua in considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului], Beneficiarul este indreptatit sa corecteze erorile aritmetice din Certificatul Final de Plata sau sa returneze Certificatul Final de Plata pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare. In consecinta, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie catre Inginer, acceptarea totala, partiala sau returnarea Certificatului Final de Plata.”

13.Sub-clauza 14.14 Incetarea Responsabilitatii Beneficiarului

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

14.Sub-clauza 14.16 Restituirea

Se adauga o noua Sub-Clauza 14.16:

„Antreprenorul se obliga sa ramburseze catre Beneficiar orice sume platite in exces din valoarea finala datorata, in termen de 28 de zile de la primirea solicitarii in acest sens. In cazul in care Antreprenorul nu va efectua rambursarea pana la data limita stabilita de Beneficiar, Beneficiarul poate majora sumele datorate prin adaugarea de dobanzi: la rata de scont aplicata de Banca Centrala din tara Beneficiarului, la principalele operatiuni de refinantare, asa cum este prevazut in seria C a Jurnalului Oficial al UE, in vigoare in prima zi a lunii in care termenul limita expira, plus 3 puncte procentuale. Dobanda se percepe pe durata de timp scursa intre termenul de plata stabilit de Beneficiar (exclusiv) si data la care plata este realizata in mod real (inclusiv). Orice plati partiale vor acoperi in primul rand dobanda astfel stabilita.”

(13)Clauza 15 Rezilierea Contractului de catre Beneficiar

1.Sub-clauza 15.2 – Rezilierea Contractului de catre Beneficiar

1.1.Punctul (f) se va completa cu urmatoarele:

”Toate situatiile de reziliere prevazute la punctul (f) vor fi aplicabile cu conditia ca acestea sa fie confirmate printr-o hotarare definitiva si irevocabila a instantelor competente.”

1.2.Se sterge al doilea paragraf si se inlocuieste cu urmatorul:

„In oricare din aceste evenimente sau circumstante, Beneficiarul, in termen de 14 zile de la transmiterea unei instiintari catre Antreprenor, va putea sa rezilieze contractul si sa evacueze Antreprenorul de pe Santier. Contractul va fi reziliat de drept, fara o citatie oficiala, actiune in instanta sau oricarei alte formalitati la expirarea notificarii de 14 zile, anterior mentionata. Totusi, in cazurile descrise de sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o instiintare, sa rezilieze Contractul imediat, acesta incetand de drept, fara o citatie oficiala, actiune in instanta sau oricarei alte formalitati, dupa primirea de catre Antreprenor a notificarii de reziliere.”

1.3.Se introduc urmatoarele propozitii la sfarsitul celui de-al patrulea paragraf:

„In sensul prezentei Clauze, Santierul va cuprinde numai acele locuri in care vor fi executate Lucrarile Permanente si unde se vor livra Echipamentele si Materialele. Orice Materiale sau Echipamente sub proprietatea Beneficiarului in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 7.7 si care, la data rezilierii, nu s-ar afla pe Santier conform definitiei de mai sus, vor fi transportate cu promptitudine de catre Antreprenor si depozitate pe Santier, intr-un loc definit de catre Inginer si care va fi amenajat si imprejmuit de catre Antreprenor; toate acestea se vor realiza pe cheltuiala Antreprenorului.”

1.4.Se inlocuieste ultimul paragraf cu urmatorul paragraf:

„Beneficiarul va transmite o instiintare prin care Utilajele Antreprenorului si Lucrarile Provizorii vor fi restituite Antreprenorului pe Santier sau in apropierea Santierului. Daca Antreprenorul nu va reusi sa isi retraga Utilajele si Lucrarile Provizorii in termen de 21 de zile de la primirea instiintarii, Beneficiarul va fi indreptatit sa utilizeze acea parte din Utilajele si Lucrarile Provizorii ale Antreprenorului care se considera ca a fost rezervata exclusiv executarii Lucrarilor, potrivit prevederilor Contractului, dupa cum crede de cuviinta, pana la terminarea lucrarilor respective.”

(14)Clauza 16 Suspendarea si Rezilierea Contractului de catre Antreprenor

1.Sub-clauza 16.1 Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Executia Lucrarilor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca Inginerul nu reuseste sa ia o decizie legata de o certificare in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor de Plata Interimare] sau daca Beneficiarul nu respecta prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Platile], Antreprenorul poate, nu mai devreme de 180 de zile dupa instiintarea Beneficiarului, sa suspende executia Lucrarilor (sau sa reduca ritmul de executie) pana la data la care Antreprenorul va primi, daca va primi, Certificatul de Plata, o dovada concreta sau plata, dupa caz si in conformitate cu cele precizate in instiintare.

Daca Antreprenorul primeste, ulterior, Certificatul de Plata, o dovada concreta sau plata (dupa cum este prezentat in Sub-Clauza corespunzatoare si in instiintarea de mai sus) inainte de transmiterea instiintarii de reziliere a Contractului, Antreprenorul va fi obligat sa reinceapa activitatea normala de indata ce acest lucru este posibil.

Daca Antreprenorul inregistreaza intarzieri si/sau Costuri suplimentare ca urmare a suspendarii Lucrarilor (sau a reducerii ritmului de executie) in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, Antreprenorul va transmite o instiintare Inginerului si, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului] va avea dreptul la:

– a) o prelungire a duratei de executie pentru orice astfel de intarziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Executie], daca terminarea lucrarilor este sau va fi intarziata, si

– b) plata Costurilor suplimentare la care se adauga un profit rezonabil care vor fi incluse in Pretul Contractului.

Dupa primirea acestei instiintari, Inginerul va actiona, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare], pentru a conveni sau stabili modul de solutionare a acestor probleme.”

2.Sub-clauza 16.2 Rezilierea Contractului de catre Antreprenor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va fi indreptatit sa rezilieze Contractul daca:

– a) Inginerul nu reuseste sa emita Certificatul de Plata in termen de 59 de zile dupa primirea Situatiei de Lucrari si a documentelor justificative,

– b) nu primeste suma datorata potrivit Certificatului Interimar de Plata in termen de 42 de zile, dupa data de expirare a perioadei specificate in Sub-Clauza 14.7 [Platile], termen la care trebuie efectuata plata (cu exceptia deducerilor prevazute in Sub-Clauza 2.5 [Revendicarile Beneficiarului],

– c) Beneficiarul nu isi indeplineste in mod substantial obligatiile prevazute in Contract,

– d) Beneficiarul nu respecta prevederile Sub-Clauzei 1.6 [Acordul Contractual] sau ale Sub-Clauzei 1.7 [Cesionarea], sau

– e) Beneficiarul devine falit sau insolvabil, intra in proces de lichidare, primeste un ordin de punere sub sechestru impotriva lui, ajunge la un acord cu creditorii sai, sau desfasoara in continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager in beneficiul acestor creditori, sau daca se intampla orice alt eveniment care (conform prevederilor Legilor in vigoare) are un efect similar cu cel al oricarei astfel de situatii sau eveniment.

In oricare din aceste imprejurari sau circumstante, Antreprenorul poate rezilia Contractul, la 14 zile dupa transmiterea linei instiintari catre Beneficiar. In cazurile descrise in sub-paragraful (c), Antreprenorul poate, printr-o instiintare, sa rezilieze Contractul imediat.

Daca, inainte de expirarea perioadei de 14 zile de notificare solicitate de paragraful precedent, Beneficiarul remediaza cauzele pentru care Antreprenorul a notificat, notificarea nu va mai produce niciun efect si Antreprenorul nu va mai fi indreptatit sa rezilieze Contractul.

Optiunea Antreprenorului de a rezilia Contractul nu va prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului prevazut in Contract sau alt drept.

In conditiile in care Beneficiarul contesta rezilierea notificata in conformitate cu Sub-Clauza 16.2 (a), acesta are dreptul, intr-un termen de 14 zile de la data primirii notificarii de reziliere din partea Antreprenorului, sa ii comunice acest fapt, in scris, Antreprenorului, si va aduce, in scris, in acelasi termen de 14 zile, litigiul la cunostinta Comisiei de Adjudecare a Disputelor in conformitate cu Sub-Clauza 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. Daca Beneficiarul transmite o notificare pentru o astfel de intentie, rezilierea Contractului va intra in vigoare numai dupa ce expirarea validitatii notificarii de reziliere a fost confirmata prin prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau daca acea decizie nu devine finala si obligatorie, asa cum prevede Sub-Clauza 20.6 [Solutionarea litigiilor] sau daca Beneficiarul nu urmareste adresarea unei instante superioare.”

3.Sub-clauza 16.3 Incetarea Executiei Lucrarilor si Retragerea Utilajelor Antreprenorului

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Dupa ce instiintarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.5 [Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Unilateral Contractul], a Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor] sau a Sub-Clauzei 19.6 [Reziliere Optionala, Lichidare si Plati] a intrat in vigoare, Antreprenorul cu promptitudine:

– a) va inceta toate activitatile, cu exceptia celor dispuse de catre Inginer pentru conservarea si punerea in siguranta a lucrarilor si pentru protejarea vietii sau proprietatii;

– b) va depozita corespunzator in locurile indicate de catre Inginer si amenajate de catre Antreprenor toate Documentele Antreprenorului, Echipamentele, Materialele si alte lucrari pentru care Antreprenorul a fost platit si le va preda Beneficiarului si

– c) va indeparta toate celelalte Bunuri de pe Santier, cu exceptia celor necesare pentru siguranta acestuia, si va parasi Santierul.”

4.Sub-clauza 16.4 Plata dupa Rezilierea de catre Antreprenor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Dupa ce instiintarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor] a intrat in vigoare, Beneficiarul cu promptitudine:

– a) va restitui Antreprenorului Garantia de Buna Executie, dupa efectuarea tuturor testelor privind conformitatea lucrarilor executate si receptionarea de catre Beneficiar a tuturor Lucrarilor, Documentelor Antreprenorului, Echipamentelor si Materialelor pentru care Antreprenorul a fost platit, cu posibilitatea de recuperare de catre Beneficiar a eventualelor costuri derivate din executarea neconforma a lucrarilor sau a celor instructate de catre Inginer potrivit Sub-Clauzei 16.3. In cazul in care Beneficiarul contesta decizia de reziliere a Antreprenorului, Beneficiarul nu va restitui Garantia de Buna Executie pana cand rezilierea nu va intra in vigoare, in conformitate cu ultimul paragraf al clauzei 16.2.

– b) va plati Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Optionala. Lichidare si Plati], si

– c) va plati Antreprenorului valoarea pierderilor de profit si a oricarei pierderi sau pagube suportate de Antreprenor ca o consecinta a acestei rezilieri.”

(15)Clauza 17. Riscuri si Responsabilitati

1.Sub-clauza 17.1 Despagubiri

Se sterge ultimul paragraf al sub-clauzei si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va despagubi si se va asigura ca Antreprenorul, Personalul Antreprenorului si agentii acestora nu sunt afectati de nicio reclamatie, dauna, pierdere si cheltuiala (inclusiv taxe legale si cheltuieli) pentru:

– (1) raniri, imbolnaviri, maladii sau deces ca urmare a cazurilor de neglijenta, actelor intentionate sau incalcarilor Contractului de catre Beneficiar, Personalul Beneficiarului sau de catre oricare din agentii acestora, si

– (2) probleme pentru care responsabilitatea poate fi exclusa din polita de asigurare, dupa cum este descris in sub-paragrafele (d) (i), (ii) si (iii) ale Sub-Clauzei 18.3 [Asigurare impotriva Vatamarii Persoanelor si Daunelor Aduse Proprietatii], cu exceptia cazului in care orice actiune a Antreprenorului, Personalului Antreprenorului si respectiv agentii sai sau oricare alta persoana a cauzat sau a contribuit la evenimentele sau circumstantele in privinta carora Antreprenorul pretinde a fi despagubit sau gasit nevinovat.”

2.Sub-clauza 17.2 Responsabilitatea Antreprenorului fata de Lucrari

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul isi va asuma intreaga responsabilitate pentru ingrijirea Lucrarilor si a Bunurilor de la Data de Incepere pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor sau pana cand receptia se considera admisa de Beneficiar in conditiile legii, data la care responsabilitatea pentru grija fata de Lucrari va fi transferata Beneficiarului. Daca se emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru Sectoare sau parti de Lucrari (sau se considera a fi emis), responsabilitatea pentru grija fata de Sectoarele sau partile de Lucrari va fi transferata Beneficiarului.

Dupa ce responsabilitatea a fost transferata Beneficiarului, Antreprenorul isi va asuma responsabilitatea pentru ingrijirea oricarei lucrari neexecutate la data specificata in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor, pana cand lucrarea va fi finalizata.

Daca se produc pierderi sau sunt aduse daune Lucrarilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, pe parcursul perioadei in care Antreprenorul este responsabil de ingrijirea acestora, din orice cauza care nu este enumerata in Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], Antreprenorul va recupera pierderile sau daunele cu riscul si pe cheltuiala Antreprenorului, astfel incat Lucrarile, Bunurile si Documentele Antreprenorului sa fie conforme cu prevederile Contractului.

Antreprenorul va raspunde de orice pierdere sau dauna cauzata de actiuni intreprinse de catre Antreprenor dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor. Antreprenorul va raspunde, de asemenea, de orice pierdere sau dauna care se produce dupa ce a fost emis Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor si care rezulta dintr-un eveniment anterior pentru care Antreprenorul era raspunzator.”

3.Sub-clauza 17.6 Limitarea Responsabilitatii

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Beneficiarul nu va fi raspunzator fata de Antreprenor pentru incapacitatea de a utiliza oricare dintre Lucrari, pierderea profitului, pierderea unui contract sau pentru o pierdere indirecta sau pierdere in consecinta sau dauna care poate fi suferita de catre cealalta Parte in legatura cu Contractul, altele decat cele prevazute in Sub-Clauza 16.4 [Plata dupa Rezilierea de catre Antreprenor] si a Sub-Clauzei 17.1 [Despagubiri].

Totalul obligatiilor Antreprenorului fata de Beneficiar, potrivit prevederilor Contractului sau in legatura cu acesta, altele decat cele la care se refera Sub-Clauza 4.19 [Electricitate, Apa si Gaz], Sub-Clauza 4.20 [Utilajele Beneficiarului si Materiale Asigurate Gratuit], Sub-Clauza 17.1 [Despagubiri] si Sub-Clauza 17.5 [Drepturi de Proprietate Intelectuala si Industriala], nu va depasi Valoarea de Contract Acceptata.

Aceasta Sub-Clauza nu va limita responsabilitatea in caz de frauda, greseala premeditata sau comportament necorespunzator al Partii in culpa.”

(16)Clauza 18. Asigurari

1.Sub-clauza 18.1 Cerinte Generale pentru Asigurari

In paragraful al doilea al sub-clauzei se sterge sintagma „Scrisoare de acceptare” si se inlocuieste cu „Acord contractual”.

2.Sub-clauza 18.2 Asigurarea Lucrarilor si a Utilajelor Antreprenorului

2.1.In sub-clauza 18.2. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

2.2.La sfarsitul sub-clauzei 18.2 se adauga urmatoarele:

„Va fi responsabilitatea Antreprenorului sa informeze compania de asigurari despre orice schimbare privind natura, durata, volumul sau Programul de Executie a Lucrarilor si sa asigure nivelul adecvat al acoperirii asigurarii pe toata durata Contractului.”

3.Sub-clauza 18.3 Asigurare impotriva Vatamarii Persoanelor si a Daunelor Aduse Proprietatii

3.1.In primul paragraf al sub-clauzei se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

3.2.Restul clauzei ramane neschimbat.

4.Sub-clauza 18.5 Asigurarea pentru Proiectare

Se adauga o noua sub-clauza 18.5, avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va incheia o polita de asigurare profesionala, care sa acopere riscul neglijentei profesionale in proiectarea Lucrarilor. Asigurarea va fi incheiata pentru o valoare care nu poate fi mai mica decat 10% din Valoarea Acceptata a Contractului.

Antreprenorul va prelungi valabilitatea respectivei asigurari pentru riscuri profesionale pana la primirea Certificatului de Receptie Finala.”

(17)Clauza 19. Forta Majora

1.Sub-clauza 19.1 Definitia Fortei Majore

Sub-clauza se completeaza cu urmatoarea formulare:

„Forta majora va fi constatata si recunoscuta ca atare de Camera de Comert sau alta autoritate statala competenta.”

2.Sub-clauza 19.2 Instiintarea Fortei Majore

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca o Parte este sau va fi impiedicata de a indeplini obligatiile sale potrivit prevederilor Contractului de un caz de Forta Majora, atunci aceasta Parte va instiinta cealalta Parte de evenimentele sau circumstantele care constituie Forta Majora si va specifica obligatiile de la a caror indeplinire este sau va fi impiedicata. Instiintarea va fi transmisa in termen de 14 zile dupa ce Partea cunoaste (sau ar trebui sa cunoasca) evenimentele sau circumstantele care constituie Forta Majora si va fi insotita de documentatia adecvata in care se vor evidentia circumstantele evenimentului de Forta Majora.

Partea care a transmis instiintarea va fi exonerata de indeplinirea acelor obligatii pe care, si in perioada in care, Forta Majora o impiedica sa le indeplineasca.

Fara a lua in considerare celelalte prevederi ale acestei Clauze, Forta Majora nu se va aplica obligatiilor niciuneia dintre Parti de a face plati catre cealalta Parte potrivit prevederilor Contractului.”

(18)Clauza 20 Revendicari, dispute si arbitraj

1.Sub-clauza 20.2 Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare

„Disputele se vor adjudeca de catre CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor) in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. In termen de 28 de zile dupa ce o Parte a transmis o instiintare celeilalte Parti privind intentia de a inainta o revendicare catre CAD in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, Partile vor numi de comun acord CAD.

Conform prevederilor Anexei la Oferta, CAD va fi formata din o persoana, cu experienta corespunzatoare.

Daca in Contract este inclusa o lista cu membri potentiali, membrul CAD va fi selectat din cei nominalizati pe lista, prin eliminarea celor care nu doresc sau nu pot sa accepte numirea in CAD.

Acordul dintre Parti si adjudecator va cuprinde, prevederile Acordului de Adjudecare a Disputelor din Anexa la Conditiile Generale, cu amendamentele convenite de comun acord de catre semnatari.

Conditiile in care se efectueaza remunerarea adjudecatorului vor fi convenite de comun acord de catre Parti la convenirea conditiilor de numire in functie. Fiecare Parte va fi responsabila de plata unei jumatati din suma stabilita pentru remunerare.

De cate ori Partile convin de comun acord, acestea pot numi o persoana cu experienta corespunzatoare care sa inlocuiasca persoana desemnata drept CAD. Cu exceptia cazului in care Partile stabilesc altfel, numirea va intra in vigoare daca persoana desemnata drept CAD refuza sau nu mai este capabil sa-si exercite functia ca urmare a decesului, incapacitatii, demisiei sau incheierii perioadei de exercitare a functiei. Inlocuirea se va face prin aceeasi procedura cu care persoana inlocuita a fost nominalizata sau convenita, descrisa in aceasta Sub-Clauza.

Revocarea persoanei desemnate drept CAD se poate face numai cu acordul comun al ambelor Parti, si niciodata numai de catre Beneficiar sau de catre Antreprenor. Cu exceptia cazului in care Partile convin altfel, numirea CAD va expira la data la care CAD a decis asupra unei dispute care i s-a prezentat in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor], in afara cazurilor in care alte dispute au fost prezentate CAD pana la acea data, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, situatie in care data de expirare luata in considerare va fi cea la care CAD va decide asupra acelor dispute.”

2.Sub-clauza 20.3 Esecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„In cazul aplicarii uneia din urmatoarele conditii:

– a) Partile nu reusesc sa convina asupra numirii adjudecatorului unic al Comisiei de Adjudecare a Disputelor pana la data specificata in primul paragraf al Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor]

– b) Partile nu reusesc sa cada de acord asupra numirii unei persoane inlocuitoare in termen de 42 de zile dupa data la care adjudecatorul unic renunta sau este in incapacitate de a-si exercita functia ca urmare a decesului, invaliditatii, demisionarii sau incheierii perioadei de exercitare a functiei, entitatea care face numirea sau oficialitatea numita in Anexa la Oferta, la cererea uneia sau a ambelor Parti si dupa consultarea cu Partile, va numi acel adjudecator al CAD.

Aceasta numire va fi finala si definitiva. Fiecare Parte va fi raspunzatoare pentru plata a jumatate din remuneratia entitatii sau a oficialitatii care numeste.”

3.Sub-clauza 20.4 Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca intre Parti apare o disputa (de orice fel) in legatura cu Contractul sau cu executarea Lucrarilor, sau care decurge din Contract, inclusiv o disputa referitoare la un certificat, stabilire, instructiune, opinie sau evaluare a Inginerului, dupa numirea CAD, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor] si Sub-Clauzei 20.3 [Esecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor], fiecare Parte poate supune in scris atentiei CAD aceasta disputa pentru a obtine decizia acesteia, transmitand copii celeilalte Parti si Inginerului. Aceasta scrisoare va specifica faptul ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.

Ambele Parti vor permite accesul pe Santier si vor pune la dispozitia CAD toate informatiile suplimentare si facilitatile corespunzatoare solicitate de CAD in scopul luarii unei decizii asupra unei dispute. Nu se va considera CAD ca actionand in calitate de arbitru.

In termen de 84 de zile dupa primirea unui astfel de document, sau dupa ce plata in avans la care se face referire in Clauza 6 a Anexei – Conditii Generale ale Acordului de Adjudecare a Disputelor a fost achitata, ambele conditii fiind obligatorii, sau intr-un interval de timp propus de CAD si aprobat de ambele Parti, CAD va lua o decizie, care va fi argumentata si va mentiona ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.

Daca niciuna din Parti nu a platit in intregime facturile transmise de adjudecator in conformitate cu Clauza 6 a Anexei, CAD nu va fi obligata sa emita decizia sa pana cand aceste facturi nu vor fi platite in intregime. Decizia va fi obligatorie pentru ambele Parti, care o vor pune in aplicare imediat, in afara de cazul in care si pana cand decizia va fi revizuita ulterior prin solutionare pe cale amiabila sau hotarare de arbitraj, asa cum este descris mai jos. In afara de cazul in care Contractul a fost abandonat, repudiat sau reziliat, Antreprenorul va continua sa execute Lucrarile in conformitate cu prevederile Contractului.

Daca una dintre Parti nu este multumita de decizia CAD, atunci acea Parte poate, in termen de 28 de zile dupa primirea deciziei, sa transmita o instiintare celeilalte Parti referitoare la nemultumirea sa. Daca, in termen de 84 de zile (sau in alt interval de timp aprobat de Parti) dupa primirea unei instiintari sau a platii in avans, CAD nu ia o decizie, atunci acea Parte poate sa transmita celeilalte Parti, in termen de 28 de zile dupa expirarea acestei perioade, o instiintare referitoare la nemultumirea sa.

Instiintarea de nemultumire va mentiona ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze si va preciza obiectul disputei si motivul (motivele) de nemultumire. Cu exceptia celor prevazute in Sub-Clauza 20.7 [Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] si Sub-Clauza 20.8 [Expirarea Perioadei de Functionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor], niciuna dintre Parti nu va fi indreptatita sa inceapa arbitrajul in afara de cazul in care a fost transmisa o instiintare de nemultumire, in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.

In situatia in care, CAD a luat o decizie asupra unei probleme in disputa si o va comunica ambelor Parti si niciuna dintre Parti nu a transmis o instiintare de nemultumire in interval de 28 de zile dupa ce a primit decizia CAD, decizia va deveni definitiva si obligatorie pentru ambele Parti.”

4.Sub-clauza 20.6 Solutionarea litigiilor

Se sterge sub-clauza 20.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Cu exceptia disputelor solutionate pe cale amiabila sau printr-o decizie a CAD care a devenit definitiva si obligatorie, orice disputa decurgand din sau in legatura cu Contractul care va aparea, incluzand fara rezerve orice disputa privind incalcari ale angajamentului, reziliere sau invaliditate, va fi solutionata in final printr-o hotarare emisa de o instanta competenta.”

5.Sub-clauza 21. Controale si misiuni de audit efectuate de catre organismele comunitare

Se introduce o noua sub-clauza avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va permite Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi sa verifice, prin examinarea documentelor sau prin mijloace de verificare pe teren, implementarea proiectului si sa intreprinda o auditare completa, daca este necesar, pe baza documentatiei doveditoare de contabilitate, documentelor contabile si orice alt document relevant privind finantarea proiectului. Aceste inspectii pot avea loc pana la sapte ani de la plata finala.

In plus, Antreprenorul va permite Oficiului European Antifrauda sa desfasoare controale si verificari pe teren in conformitate cu procedurile prevazute de legislatia Comunitatii Europene privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene impotriva fraudelor si altor nereguli.

In acest scop, Antreprenorul se obliga sa permita accesul necesar agentilor sau personalului Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi pe Santierele sau in locurile in care Antreprenorul isi desfasoara activitatea, incluzand sistemele sale informatice, precum si toate documentele si baza de date privind managementul tehnic si financiar al proiectului si se vor lua toate masurile necesare pentru a le usura activitatea.

Accesul dat agentilor Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi se va face pe baza confidentialitatii cu respectarea tertilor, fara prejudicierea obligatiilor legilor publice al carui subiect de drept sunt. Documentele trebuie sa fie accesibile si indosariate pentru a facilita examinarea lor, iar Antreprenorul trebuie sa informeze Beneficiarul privind locatia lor exacta.

Antreprenorul garanteaza ca drepturile Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi sa execute auditari, controale si verificari vor fi aplicabile in aceeasi masura, avand aceleasi conditii si in conformitate cu aceleasi reguli, cum ar fi cele prevazute in aceasta Clauza, tuturor subantreprenorilor sau oricaror parti ce beneficiaza de fondurile Comisiei Europene.”

6.Sub-clauza 22 – Alte prevederi

Se introduce o noua sub-clauza avand urmatoarea formulare:

„In cadrul prezentului contract orice aspecte care presupun:

– a) modificarea pretului contractului ca urmare a unor modificari intervenite fata de conditiile initial stabilite prin contract

– b) propunerile formulate de catre Antreprenor care vizeaza modificarea solutiilor tehnice impuse prin caietul de sarcini, vor fi tratate cu respectarea stricta a prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

ANEXA Nr. 11: ANEXA LA OFERTA

Sub-clauze ale Conditiilor Generale sau Conditiilor Speciale

Informatii

Numele si adresa Autoritatii Contractante (Beneficiarului)

1.1.2.2 si 1.3

S.C. METROREX S.A., Bd. Dinicu Golescu nr. 38, Bucuresti, Sector 1, Romania
Numele si adresa reprezentantului Autoritatii Contractante

1.1.2.2 si 1.3

Director General S.C. METROREX S.A. Bd. Dinicu Golescu nr. 38, etajul 9, Bucuresti, Sector 1, Romania
Numele si adresa ofertantului* (Antreprenorului)

1.1.2.3 si 1.3

(se va completa de catre ofertant)
Numele si adresa Inginerului

1.1.2.4 si 1.3

Se va preciza anterior semnarii contractului
Durata de Executie a Lucrarilor

1.1.3.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Durata de Executie a Lucrarilor propusa de Ofertant

1.1.3.3

(se va completa de catre ofertant)
Perioada de Notificare a Defectiunilor

1.1.3.7

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Perioada de Notificare a Defectiunilor propusa de Ofertant

1.1.3.7

(se va completa de catre ofertant)
Definirea Sectoarelor/Loturilor

1.1.5.6

Se va completa pentru fiecare contract in parte, daca este cazul
Sisteme de transmitere electronica

1.3

Fax
Legea contractului

1.4

Romana
Limba contractului

1.4

Romana
Limba pentru comunicari

1.4

Romana
Data accesului pe santier

2.1

In ……. zile de la Data de Incepere a Lucrarilor
Valoarea garantiei de buna executie

4.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati de intarziere

4.21

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati de intarziere

4.23

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati pentru fiecare persoana inlocuita

6.1

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Orele de lucru normale

6.5

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Termenul limita pentru inaintarea programului de executie

8.3

……. zile dupa primirea instiintarii privind Data de Incepere
Programul de Executie Penalitati de intarziere

8.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati de intarziere

8.7

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Limita penalitatilor de intarziere

8.7

Valoarea obligatiei neindeplinite
Penalitati de intarziere

8.7 si 14.15(b)

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Procentul pentru ajustarea Sumelor Provizionate

13.5(b)

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Procent pentru ajustare costuri

13.8

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Plata totala in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Numarul si calendarul transelor de plata in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Moneda de plata si proportia transelor de plata in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Procentul Sumelor Retinute

14.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Limita Sumelor Retinute

14.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Echipamente si Materiale la plata dupa ce au fost aduse pe Santier

14.5(c)

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Valoarea minima a Certificatului Interimar de Plata

14.6

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati pentru neplata subantreprenorilor

14.7

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Moneda in care se efectueaza plata

14.15

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Perioadele pentru prezentarea asigurarii

18.1

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Valoarea asigurarii tertei parti

18.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Valoarea asigurarii profesionale pentru proiectare

18.5

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Numarul de membri ai Comisiei de Adjudecare a Disputelor

20.2

1
Locul de solutionare litigii

20.6

Bucuresti
Institutia de solutionare litigii

20.6

Instante competente

ANEXA Nr. 12: ACORD CONTRACTUAL

(1)Prezentul Acord se incheie intre:

S.C. METROREX S.A. cu sediul in Bucuresti, cod postal 010873, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, tel. (+4021).319.36.00, fax. (+4021).312.51.49, e-mail contact@metrorex.ro, nr. de ordine in Registrul Comertului J40/6880/1999, Cod unic de inregistrare 13863739, atribut fiscal RO, cont IBAN nr. R015 TREZ 700507017X001247, deschis la Trezoreria Municipiului Bucuresti, legal reprezentata prin ………………… (denumita in continuare „Beneficiar”), pe de o parte si

(Nume oficial complet) ……………………………..

(Statut legal/titlu)1 …………………………………….

1In cazul in care partea contractanta este o persoana fizica.

(Numar Oficial de Inregistrare)2 …………………

2Aplicabil in cazul persoanelor fizice, se mentioneaza cartea de identitate sau pasaportul sau numarul de document echivalent

(Adresa oficiala completa) ……………………………..

(Numar TVA)3 ……………………………..

3Cu exceptia partii contractante care nu e inregistrata ca platitoare de TVA.

(denumit in continuare „Antreprenor”) de partea cealalta.

Avand in vedere ca Beneficiarul a convenit ca, contractul …………………… sa fie proiectat si executat de catre Antreprenor si a acceptat oferta Antreprenorului in vederea executarii si finalizarii prezentului contract de Lucrari si remedierea defectiunilor aferente.

(2)Partile convin dupa cum urmeaza:

1.In prezentul Acord Contractual, termenii si expresiile vor avea acelasi inteles ca si in Conditiile de Contract la care se face referire in continuare.

2.Urmatoarele documente sunt considerate a forma, a fi citite si interpretate ca parte a Contractului, in aceasta ordine de prioritate:

a)Acordul contractual,

b)Scrisoarea de oferta,

c)Anexa la oferta,

d)Conditiile Speciale ale contractului,

e)Conditii Generale ale contractului,

f)Cerintele Beneficiarului,

g)Listele, si

h)Propunerea Antreprenorului si orice alte documente ce reprezinta o parte integranta a Contractului.

Actele aditionale si protocoalele au ordinea de prioritate a documentului pe care il modifica.

3.Tinand seama de platile pe care Beneficiarul le va efectua Antreprenorului dupa cum este mentionat in continuare, Antreprenorul convine cu Beneficiarul sa execute si sa finalizeze Lucrarile si sa remedieze orice defecte ale Lucrarilor in Perioada de Notificare a Defectiunilor, potrivit prevederilor Contractului.

4.Beneficiarul convine sa plateasca Antreprenorului, pentru proiectarea, executia si finalizarea Lucrarilor si remedierea oricaror defectiuni, in timpul si modalitatea descrise in Contract, suma acceptata de:

Valoarea de contract acceptata …………………. (fara TVA) sau alte sume care ar putea deveni platibile potrivit prevederilor Acordului Contractual la termenele si conform modalitatilor stipulate in Contract.

5.In prezenta partilor semnatare s-a semnat prezentul Acord Contractual. Acest Acord Contractual isi produce efectele incepand cu data semnarii de catre ultima parte, si anume Antreprenorul.

6.Limba care guverneaza contractul este limba romana.

7.Contractul va fi interpretat conform legilor din Romania.

Redactat in limba romana in doua exemplare originale: un exemplar original pentru Beneficiar si un exemplar original pentru Antreprenor.

Pentru Beneficiar:

Nume:

Titlu:

Semnat si stampilat:

Data:

Pentru Antreprenor:

Nume:

Titlu:

Semnat si stampilat:

Data:

ANEXA NR. 2: Conditiile Speciale privind Contractul pentru constructii cladiri si lucrari ingineresti proiectate de catre beneficiar

Aceste Conditii Speciale completeaza, clarifica, amendeaza sau instituie exceptii de aplicabilitate de la Conditiile Generale de Contract. Prevederile clauzelor neschimbate de prezentele Conditii Speciale sunt valabile in forma data de Conditiile Generale. In cazul unor neconcordante intre Conditiile Speciale si Conditiile Generale, primeaza prevederile Conditiilor Speciale. Numerotarea clauzelor Conditiilor Speciale nu este consecutiva, corespunde sau completeaza numerotarea clauzelor Conditiilor Generale.

(1)Clauza 1 – Prevederi generale

1.Sub-clauza 1.1 Definitii

1.1.Sub-clauza 1.1.1.1 Contract

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Contract” inseamna toate documentele enumerate la articolul 2 din Acordul Contractual, prevazut in anexa nr. 2 la prezentele conditii speciale.»

1.2.Sub-clauza 1.1.1.3 Scrisoarea de acceptare

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Scrisoarea de acceptare” reprezinta scrisoarea emisa si semnata de catre Beneficiar, in calitatea sa de autoritate contractanta prin care se comunica decizia referitoare la rezultatul procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica, respectiv acceptarea ofertei prezentate de antreprenor in calitatea sa de ofertant, inclusiv orice conventii/note anexate, respectiv angajamente/acorduri semnate de catre si intre cele doua parti.»

1.3.Sub-clauza 1.1.1.4 Scrisoarea de oferta

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Scrisoarea de oferta” reprezinta documentul intitulat Scrisoare (Formular) de oferta, care a fost completat de Antreprenor in calitatea acestuia de ofertant in cadrul procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica si include oferta pentru Lucrari, semnata si adresata Beneficiarului.»

1.4.Sub-clauza 1.1.1.5 Specificatii

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Specificati” inseamna documentul intitulat Caietul de Sarcini, sectiune a documentatiei de atribuire a contractului de achizitie publica, si orice alte modificari sau adaugiri la acest document. Acest document specifica destinatia si scopul Lucrarilor si/sau ale proiectului si/sau orice alte cerinte si criterii tehnice legate de acestea.»

1.5.Sub-clauza 1.1.3.1 Data de baza

Se completeaza definitia cu urmatoarele:

„Data de baza este data de ……… .”

1.6.Sub-clauza 1.1.3.5 Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor

Se sterge sub-clauza 1.1.3.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” inseamna procesul verbal intocmit si semnat in conformitate cu Legile in vigoare de catre comisia de receptie numita de catre Beneficiar, recomandand admiterea, cu sau fara obiectii, amanarea sau respingerea receptiei Lucrarilor, a Sectorului sau a unei parti de Lucrare (dupa caz) de catre Beneficiar, potrivit prevederilor Clauzei 10, in baza raportului emis de Inginer.»

1.7.Sub-clauza 1.1.3.7 – Perioada de Notificare a Defectiunilor

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Perioada de Notificare a Defectiunilor” inseamna perioada de garantie acordata de antreprenor lucrarilor executate, in cadrul careia acesta are obligatia de remediere a defectiunilor aparute la Lucrari sau Sectoare de Lucrari (dupa caz) potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.1 [Terminarea Lucrarilor Neexecutate si Remedierea Defectiunilor], asa cum se mentioneaza in Anexa nr. 1 la prezentele conditii intitulata „Anexa la Oferta” (cu toate prelungirile potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a defectiunilor], calculata de la data la care Lucrarile sau Sectoarele de Lucrari sunt terminate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 10.1 [Receptia Lucrarilor si a Sectoarelor de Lucrari].»

1.8.Sub-clauza 1.1.3.8 Procesul Verbal de Receptie Finala

Se sterge sub-clauza 1.1.3.8 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Procesul Verbal de Receptie Finala” inseamna procesul verbal intocmit si semnat conform Legilor in vigoare de catre comisia de receptie numita de catre Beneficiar pentru efectuarea receptiei finale, recomandand admiterea, cu sau fara obiectii, amanarea sau respingerea receptiei finale a Lucrarilor, a Sectorului sau a unei parti de Lucrare (dupa caz) de catre Beneficiar, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9, in baza raportului emis de Inginer.»

1.9.Sub-clauza 1.1.3.10 Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.3.10:

«”Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor” inseamna certificatul emis de Inginer precizand data la care Lucrarile sau Sectoarele au fost terminate in conformitate cu prevederile contractului, cu exceptia unor lucrari minore ramase neexecutate si a defectelor care nu vor afecta semnificativ utilizarea Lucrarilor sau a Sectoarelor in scopul destinat (pana cand sau in timp ce aceste Lucrari sunt finalizate si defectele sunt remediate), potrivit prevederilor Clauzei 10.»

1.10.Sub-clauza 1.1.3.11 Certificatul de Receptie Finala

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.3.11:

«”Certificatul de Receptie Finala” inseamna certificatul emis de Inginer care precizeaza data la care Antreprenorul si-a incheiat obligatiile prevazute in contract, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 11.9.»

1.11.Sub-clauza 1.1.4.8 – Moneda locala

Se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Moneda Locala” inseamna LEU.»

1.12.Sub-clauza 1.1.4.13 Pretul Unitar

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.4.13:

«”Pretul Unitar” este pretul unei unitati cantitative din Lista de Cantitati excluzand TVA-ul.»

1.13.Sub-clauza 1.1.5.6 Sector

Se sterge sub-clauza 1.1.5.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Sector” inseamna o parte de lucrari pe care Beneficiarul le poate determina la Data de Incepere a Lucrarilor.»

1.14.Sub-clauza 1.1.5.9 Utilitati

se adauga o noua sub-clauza 1.1.5.9, avand urmatoarea formulare:

«”Utilitati” se refera la instalatii de suprafata, de subteran sau aeriene ce permit distributia de produse/servicii cum ar fi produse petroliere, gaze, apa, electricitate, canalizare, telefon etc. care pot fi in proprietate publica sau privata.»

1.15.Sub-clauza 1.1.6.2 – Tara

Se sterge sub-clauza 1.1.6.2 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Tara” inseamna Romania.»

1.16.Sub-clauza 1.1.6.7 Santier

Se sterge sub-clauza 1.1.6.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

«”Santier” inseamna locurile in care vor fi executate Lucrarile Permanente si unde se vor livra Echipamentele si Materialele, si oricare alte locuri prevazute in Contract ca fiind parte componenta a Santierului.

Suprafetele de teren necesare pentru Lucrari Provizorii si pentru organizarea de santier a Antreprenorului vor fi considerate ca parte a Santierului, insa obligatia asigurarii dreptului de acces la acestea si plata oricaror costuri generate de utilizarea temporara a acestor suprafete va fi responsabilitatea exclusiva a Antreprenorului.»

1.17.Sub-clauza 1.1.6.10 Jurnalul de Santier

Se adauga o noua sub-clauza 1.1.6.10, avand urmatoarea formulare:

«”Jurnalul de Santier” inseamna jurnalul definit in Sub-Clauza 4.25 [Jurnalul de Santier] si pe care Antreprenorul il intocmeste in conformitate cu prevederile acelei Sub-Clauze.»

2.Sub-clauza 1.5 Prioritatea Documentelor

Se sterge sub-clauza 1.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Documentele care alcatuiesc Contractul trebuie considerate ca documente care se expliciteaza reciproc. In scopul interpretarii, prioritatea documentelor va fi in conformitate cu ordinea de mai jos:

– a) Acordul Contractual;

– b) Scrisoarea de oferta;

– c) Anexa la oferta;

– d) Conditiile speciale ale contractului;

– e) Conditiile generale ale contractului;

– f) Specificatiile;

– g) Plansele;

– h) Listele, si

– i) orice alte documente care fac parte din Contract.

In cazul in care, pe parcursul indeplinirii contractului se constata faptul ca anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare cerintelor prevazute in Caietul de sarcini, prevaleaza Caietul de sarcini.

Actele aditionale vor avea prioritatea documentelor pe care le modifica. In caz de ambiguitate, erori sau discrepante ale documentelor, Inginerul are autoritatea de a emite dispozitiile pe care le considera necesare pentru rezolvarea ambiguitatii, erorii sau discrepantelor. Antreprenorul nu va fi indreptatit la nicio extensie de timp sau plata, cost sau alta pretentie atunci cand Inginerul emite o clarificare.”

3.Sub-clauza 1.6 Acordul Contractual

Se sterge sub-clauza 1.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Partile vor incheia un Acord Contractual ce va avea continutul din formularul cuprins in documentatia de atribuire.”

4.Sub-clauza 1.7 Cesionarea

Se sterge sub-clauza 1.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Partile au dreptul de a cesiona doar creantele nascute din contract, fiind interzisa cesionarea obligatiilor nascute in baza contractului.”

5.Sub-clauza 1.12 Informatii Confidentiale

Se va completa cu urmatoarele:

„Antreprenorul va trata detaliile Contractului ca fiind private si confidentiale, exceptand situatiile necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute de Legile in vigoare.

Antreprenorul nu va publica, nu va permite publicarea si nu va dezvalui orice informatii confidentiale despre Lucrari in nicio publicatie comerciala sau tehnica sau in alta parte, fara acordul prealabil in scris al Beneficiarului.”

6.Sub-clauza 1.13 Respectarea legilor

Sub-clauza 1.13. b) se va completa cu urmatoarele:

„Cu exceptia autorizatiei de construire ce va fi obtinuta de catre Beneficiar, autorizatiile si/sau permisele cerute de autoritatile nationale/locale competente vor fi obtinute de catre Antreprenor, pe cheltuiala proprie. Aceste permise includ, printre altele, autorizatii pentru organizarea de santier, devierile de trafic, permise rutiere, permise de rezidenta si de lucru, permise pentru comunicatii radio, permise pentru relocarea utilitatilor publice etc.

In termen de 28 de zile de la primirea instiintarii potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.1 [Inceperea lucrarilor], Antreprenorul va transmite Inginerului o planificare detaliata a Lucrarilor, impreuna cu o lista a tuturor permiselor necesare si a termenelor pentru obtinerea acestora, in scopul executarii in bune conditii a Lucrarilor conform programului pregatit si actualizat potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de executie].”

7.Sub-clauza 1.14 Obligatii Comune si Individuale

Sub-clauza se va completa cu urmatoarele:

„Liderul va fi autorizat de catre aceste persoane sa primeasca instructiuni si sa receptioneze plata pentru si in numele fiecareia si tuturor persoanelor mentionate.”

(2)Clauza 2. Beneficiarul

1.Sub-clauza 2.1 Dreptul de Acces pe Santier

Se sterge sub-clauza 2.1 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 28 zile de la Data de Incepere a Lucrarilor, Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Santier si punerea in posesia acestuia. Beneficiarul are posibilitatea de a acorda Antreprenorului dreptul de acces in Santier si punerea in posesia acestuia si etapizat, pe Sectoare, acesta avand obligatia sa execute Lucrarile in conformitate cu aceasta etapizare si cu respectarea termenelor contractuale stabilite.

Daca, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se va solicita sa puna Antreprenorul in posesia unor fundatii, structuri, echipamente sau cai de acces, Beneficiarul va actiona in acest sens la termenul si in conditiile prevazute in Specificatii. Beneficiarul poate retrage dreptul de acces sau de posesie pana la prezentarea Garantiei de Buna Executie.

Beneficiarul va acorda Antreprenorului dreptul de acces pe Santier si punerea in posesia acestuia astfel incat sa se realizeze lucrarile ce fac obiectul prezentului Contract.

Antreprenorul nu va formula nicio revendicare in legatura cu imprejurarea ca punerea in posesie a Santierului se va realiza etapizat, pe Sectoare, si isi va revizui corespunzator programul de executie astfel incat sa asigure finalizarea executiei fiecarui Sector pana la expirarea Duratei de Executie a Lucrarilor.

Antreprenorul va fi singurul responsabil pentru a-si asigura orice drept de acces si posesia pentru orice suprafata de teren suplimentara fata de locurile in care vor fi executate Lucrarile Permanente. Aceste suprafete suplimentare cuprind locuri necesare pentru Lucrarile Provizorii, drumuri de acces si organizarea de santier a Antreprenorului.

Suprafetele pentru Lucrari Provizorii a caror pozitionare este in afara zonei afectate de lucrarile prezentului Acord Contractual trebuie asigurate de catre Antreprenor pe cheltuiala acestuia, dar trebuie considerate ca parte a Santierului.

Antreprenorul va permite desfasurarea unui trafic fluent de vehicule si persoane, in toate conditiile climatice pentru public, pe toate drumurile asociate cu sau afectate de Contract si de asemenea pentru proprietari sau locatari ai proprietatilor invecinate, cat si pentru proprietari de utilitati si operatori/furnizori de servicii utilitare pe durata executarii Lucrarilor.

Antreprenorul nu va putea dobandi niciun teren si nici drepturi asupra unui teren pe care se vor efectua Lucrarile Permanente in absenta unui acord, obtinut in prealabil, in scris, din partea Beneficiarului.

Dreptul de proprietate asupra unui teren, impreuna cu orice alte drepturi privind un teren, teren dobandit de catre Antreprenor la alegerea sa si care a fost inclus ulterior in Lucrarile Permanente, se vor transfera Beneficiarului, la solicitarea acestuia, in mod gratuit si degrevat de orice sarcini. Transferul unui astfel de teren se va efectua in conformitate cu legislatia romana in vigoare. La finalizarea unui astfel de transfer, Beneficiarul ii va acorda Antreprenorului dreptul de acces la acest teren in conformitate cu dispozitiile prezentei Sub-Clauze 2.1.”

2.Sub-clauza 2.5. Revendicarile Beneficiarului

Se sterge sub-clauza 2.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Daca Beneficiarul se considera indreptatit la o plata potrivit prevederilor unei clauze din aceste Conditii sau in legatura cu Contractul si/sau la o prelungire a Perioadei de Notificare a Defectiunilor, Beneficiarul sau Inginerul vor instiinta Antreprenorul si ii vor prezenta acestuia detaliile necesare. In situatia unor plati efectuate potrivit prevederilor Sub-Clauzei 4.19 [Electricitate, Apa si Gaz], Sub-Clauzei 4.20 [Utilajele Beneficiarului si Materiale Asigurate Gratuit] sau pentru alte servicii solicitate de Antreprenor, aceasta instiintare nu este necesara.

Instiintarea va fi transmisa de indata ce Beneficiarul are cunostinta despre evenimentul sau contextul care genereaza revendicarea. Instiintarea cu privire la prelungirea Perioadei de Notificare a Defectiunilor va fi transmisa inainte de expirarea acestei perioade.

Detaliile prezentate trebuie sa specifice Clauza sau alta motivatie a revendicarii si trebuie sa includa o justificare a Sumei si a prelungirii la care Beneficiarul se considera indreptatit potrivit prevederilor Contractului. In continuare Inginerul va actiona, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare], pentru a conveni sau a stabili (i) suma (daca exista) pe care Beneficiarul este indreptatit sa o primeasca de la Antreprenor si/sau (ii) prelungirea (daca e cazul) Perioadei de Notificare a Defectiunilor in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 11.3 [Prelungirea Perioadei de Notificare a Defectiunilor].

Aceasta suma poate fi dedusa din Pretul Contractului si din Certificatele de Plata. Beneficiarul va fi indreptatit sa compenseze sau sa opereze o deducere dintr-o suma confirmata intr-un Certificat de Plata, sau sa o revendice Antreprenorului numai in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.

Sumele prevazute in contract si in „Anexa la oferta”, cu titlul de penalitati, datorate de Antreprenor Beneficiarului, vor fi calculate de Inginer si aprobate de Beneficiar si vor fi facturate separat Antreprenorului.

In cazul in care Antreprenorul nu achita sumele astfel facturate in termen de 28 de zile de la data comunicarii facturii de catre Beneficiar Antreprenorului, Beneficiarul va fi indreptatit, fara nicio notificare prealabila si fara alta formalitate, sa suspende plata sumelor datorate Antreprenorului pentru lucrarile executate, pana la momentul achitarii integrale a sumelor facturate, in conformitate cu prevederile prezentei clauze.”

(3)Clauza 3. Inginerul

1.Sub-clauza 3.1 Responsabilitatile si Autoritatea Inginerului

Se sterge sub-clauza 3.1 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va numi un Inginer care va indeplini obligatiile care ii revin potrivit prevederilor Contractului. Personalul Inginerului va include ingineri cu experienta si calificare corespunzatoare si alt personal de specialitate care sa aiba competenta de a-si indeplini responsabilitatile.

Inginerul nu va avea autoritatea de a modifica Contractul.

Inginerul poate sa exercite autoritatea atribuita Inginerului conform prevederilor Contractului sau cea implicata de executarea Contractului. Daca pentru anumite atributii Inginerul trebuie sa obtina aprobarea Beneficiarului inainte de a-si exercita autoritatea, atributiile respective vor fi cele specificate in Conditiile Speciale. Beneficiarul nu va impune alte constrangeri asupra autoritatii Inginerului, cu exceptia celor stabilite cu Antreprenorul.

In orice situatie in care Inginerul isi exercita o autoritate specifica pentru care este necesara aprobarea Beneficiarului, se va considera (in interesul Contractului) ca acordul Beneficiarului, a fost dat.

Cu exceptia altor prevederi mentionate in aceste Conditii:

– a) Se va considera ca Inginerul actioneaza in numele Beneficiarului de fiecare data cand indeplineste sarcini sau exercita autoritatea atribuita sau implicata de Contract.

– b) Inginerul nu are autoritatea de a absolvi nicio Parte de sarcinile, obligatiile sau responsabilitatile prevazute in Contract; si

– c) Orice aprobare, verificare, certificat, consimtamant, examinare, inspectie, instructie, notificare, propunere, cerere, test sau alte actiuni similare intreprinse de Inginer (inclusiv absenta obiectiunilor) nu vor exonera Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepante si neconformitati.

Inainte de a actiona potrivit prevederilor urmatoarelor Sub-Clauze ale prezentelor Conditii, Inginerul va obtine de la Beneficiar aprobarile specifice:

– a) Sub-Clauza 4.4: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de confirmarea consimtamantului prealabil al Inginerului pentru numirea oricaror Subantreprenori propusi;

– b) Sub-Clauza 8.4: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de stabilirea oricarei prelungiri a Duratei de Executie;

– c) Sub-Clauza 8.8 [Suspendarea Lucrarilor]; aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de suspendarea, partiala sau integrala a executarii Lucrarilor;

– d) Sub-Clauza 10.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor;

– e) Sub-Clauza 11.9: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de emiterea Certificatului de Receptie Finala;

– f) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de dispunerea sau aprobarea oricarei Modificari care ar face ca Pretul Contractului sa depaseasca Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor acte aditionale la Contract;

– g) Sub-Clauza 13.1: aprobarea expresa a Beneficiarului este necesara inainte de dispunerea sau aprobarea oricarei omiteri a unor lucrari.

In pofida obligatiilor specificate mai sus si necesare pentru a obtine autorizarea/acordul, in conditiile in care Inginerul considera ca a survenit o situatie de urgenta care pune in pericol siguranta/viata unei/unor persoane sau siguranta Lucrarilor sau a proprietatilor invecinate, acesta poate, fara a-l exonera pe Antreprenor de raspunderea si obligatiile asumate prin Contract, sa ii solicite acestuia executarea oricaror lucrari sau actiuni considerate necesare, in opinia Inginerului, pentru a elimina sau reduce riscul respectiv. Inginerul va estima o suplimentare a Pretului Contractului, aferenta acestor instructiuni si va instiinta imediat Beneficiarul despre aceasta.”

2.Sub-clauza 3.4 Inlocuirea Inginerului

Se sterge sub-clauza 3.4 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Daca Beneficiarul doreste sa inlocuiasca Inginerul, acesta va transmite Antreprenorului, cu cel putin 42 de zile inainte de data propusa pentru inlocuire, o instiintare cuprinzand numele, adresa si experienta relevanta a celui care este potentialul inlocuitor al Inginerului.”

3.Sub-clauza 3.6 Intalnirile de Management

Se adauga o noua sub-clauza 3.6, avand urmatoarea formulare:

„Beneficiarul, Inginerul sau Reprezentantul Antreprenorului pot conveni sau pot solicita reciproc sa participe la o intalnire de management in scopul revizuirii pregatirilor pentru lucrarile viitoare. Asemenea intalniri vor avea loc lunar sau ori de cate ori este nevoie. Inginerul are obligatia de a notifica partenerilor (Beneficiar si Antreprenor) cu 5 zile anterior, privind organizarea intalnirilor mentionate. Inginerul va furniza participantilor la intalnire copii ale agendei si ale documentelor relevante pentru subiectele ce urmeaza a fi discutate. Inginerul va redacta procesul-verbal pentru fiecare intalnire si il va transmite in copie fiecarui participant in doua zile lucratoare dupa intalnire, precum si la Beneficiar, la adresa si datele de contact comunicate de catre acesta. Mentiunile din procesul-verbal cu privire la responsabilitatile pentru orice activitati ce vor fi intreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului.

Prin aceste procese-verbale, chiar daca sunt semnate de catre Parti, nu pot fi modificate prevederile Contractului.

In inregistrarile facute, responsabilitatile pentru orice actiuni ce vor fi intreprinse vor fi conforme cu prevederile Contractului. Se precizeaza faptul ca prin aceste inregistrari, chiar daca sunt semnate de catre Parti, nu poate fi modificat Contractul.

Ordinea de zi a acestor intalniri va cuprinde revizuirea progresului obtinut, revizuirea planurilor si echipamentelor pentru activitatile viitoare, situatia personalului, tehnologia, siguranta, echipamentele, aprovizionarea cu materiale, platile, dificultatile curente si anticipate, coordonarea cu alti Antreprenori, reclamatii pentru cheltuieli suplimentare, si alte probleme obiective. Data si locul de desfasurare a acestor intalniri vor fi stabilite de comun acord, luand in considerare subiectele puse in discutie.”

(4)Clauza 4 – Antreprenorul

1.Sub-clauza 4.1 Obligatiile generale ale Antreprenorului

La sfarsitul Sub-Clauzei 4.1 se adauga urmatoarele:

„e) Antreprenorul va transmite Inginerului toate documentele necesare pentru intocmirea cartii tehnice, conform legislatiei in vigoare, pana la efectuarea receptiei finale si inainte de emiterea certificatului de receptie finala.

Orice proiect (proiectul de detalii de executie) realizat de catre Antreprenor va fi coordonat cu proiectele existente puse la dispozitia antreprenorului de catre Beneficiar.

Proiectarea executata de catre Antreprenor va forma un proiect tehnic coerent impreuna cu Specificatiile si Plansele furnizate in Contract de catre Beneficiar. In cazul in care proiectul Antreprenorului propune modificari substantiale proiectului Beneficiarul ui (incluzand dar nefiind limitat la schimbarea solutiilor tehnice, cu respectarea stricta a conditiilor prevazute prin legislatia in domeniul achizitiilor publice), se considera ca aceste propuneri au fost facute de catre Antreprenor potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.2 [Optimizarea proiectului].

Referitor la elaborarea de catre antreprenor a detaliilor de executie, acesta are urmatoarele obligatii:

– de a solicita si obtine aprobarea Inginerului pentru verificatori de proiect (nume si calificari);

– de a elabora proiectul de detalii de executie in perioada prevazuta prin graficul de indeplinire a contractului si de a-l transmite spre verificare si avizare Inginerului;

Orice aprobare sau consimtamant precum si orice verificare, potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze sau altfel, nu va elibera Antreprenorul de nici o obligatie sau responsabilitate.”

2.Sub-clauza 4.2 Garantia de Buna Executie

Se sterge sub-clauza 4.2 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„- 4.2.1. _

– (1) Antreprenorul se obliga sa constituie garantia bancara de buna executie a contractului in cuantum de ………, reprezentand maxim 10 % din valoarea contractului fara TVA, in termen de maximum 15 (cincisprezece) zile de la semnarea contractului.

– (2) _

(i)Garantia de buna executie a contractului se constituie printr-un instrument de garantare, emis in conditiile legii de o societate bancara sau de o societate de asigurari.

(ii)Daca partile convin, garantia de buna executie se poate constitui si prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturi partiale. In acest caz, Antreprenorul are obligatia de a deschide la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestuia, un cont de disponibil distinct la dispozitia Beneficiarului. Suma initiala care se depune de catre Antreprenor in contul de disponibil astfel deschis nu trebuie sa fie mai mica de 0,5% din pretul contractului. Pe parcursul indeplinirii contractului, Beneficiarul urmeaza sa alimenteze acest cont la disponibil prin retineri succesive din sumele datorate si cuvenite Antreprenorului, pana la concurenta sumei stabilite drept garantie de buna executie. Beneficiarul va instiinta Antreprenorul despre varsamantul efectuat, precum si despre destinatia acestuia. Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele Antreprenorului pot fi facute plati atat de catre antreprenor, cu avizul scris al beneficiarului care se prezinta unitatii Trezoreriei Statului, cat si de catre unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisa a Beneficiarului in favoarea caruia este constituita garantia de buna executie, in situatia prevazuta la art. 4.2.3.(1).

– (3) Instrumentul de garantare bancara va cuprinde in mod obligatoriu urmatoarele:

– partile contractante;

– garantia de buna executie a asocierilor va specifica numele Antreprenorului (asocierea).

– obligatia bancii/societatii de asigurari de a plati in favoarea beneficiarului, orice suma ceruta de acesta, la prima sa cerere, insotita de o declaratie cu privire la neindeplinirea obligatiilor ce-i revin antreprenorului, eventualele plati urmand a se face in termenul mentionat in cerere, fara indeplinirea nici unei alte formalitati suplimentare din partea beneficiarului sau a antreprenorului;

– perioada de valabilitate a instrumentului de garantare va fi pana la data de …………… .

– (4) Perioada pentru care se constituie garantia de buna executie trebuie sa acopere intreaga durata de valabilitate a contractului, cuprinzand obligatoriu perioada de executie si finalizare a lucrarilor de catre antreprenor si perioada de notificare a defectiunilor, respectiv perioada de garantie acordata de antreprenor lucrarilor executate.

– (5) Daca termenii Garantiei de Buna Executie specifica data de expirare a acesteia, iar Antreprenorul nu este indreptatit sa obtina Certificatul de Receptie Finala cu 28 de zile inainte de data de expirare a garantiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea Garantiei de Buna Executie pana cand Lucrarile vor fi terminate si toate defectiunile remediate.

– (6) Orice modificare convenita de partile contractante privind pretul si/sau durata contractului atrage dupa sine obligatia antreprenorului de actualizare a garantiei bancare de buna executie, in termen de maxim 15 zile de la data producerii modificarii.

– 4.2.2. Beneficiarul se obliga sa elibereze garantia pentru participare si sa emita ordinul de incepere a contractului numai dupa ce antreprenorul a facut dovada constituirii garantiei de buna executie.

– 4.2.3. _

– (1) Beneficiarul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, daca antreprenorul nu isi executa, executa cu intarziere sau executa necorespunzator obligatiile asumate prin prezentul contract. Anterior emiterii unei pretentii asupra garantiei de buna executie, beneficiarul are obligatia de a notifica acest lucru antreprenorului, precizand totodata obligatiile care nu au fost respectate.

Beneficiarul are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, in limita prejudiciului creat, in eventualitatea in care:

– a) Antreprenorul nu reuseste sa prelungeasca valabilitatea Garantiei de Buna Executie, asa cum este descris in paragraful 4.2.1.(5), situatie in care Beneficiarul poate revendica intreaga valoare a Garantiei de Buna Executie;

– b) Antreprenorul nu plateste Beneficiarului, in termen de 42 de zile, o suma datorata, convenita de catre Antreprenor sau stabilita potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului] sau Clauzei 20 [Revendicari, Dispute si Arbitraj];

– c) Antreprenorul nu reuseste sa remedieze o defectiune in termen de 40 de zile de la primirea solicitarii Beneficiarului privind remedierea defectiunii, sau

– d) se creeaza circumstante care sa indreptateasca Beneficiarul sa rezilieze contractul potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.2 [Rezilierea Contractului de catre Beneficiar], indiferent daca s-a trimis sau nu instiintare de reziliere.

Beneficiarul va despagubi Antreprenorul si nu il va considera vinovat pentru daunele, pierderile si cheltuielile (inclusiv taxe legale si cheltuieli) care rezulta dintr-o revendicare privind executarea Garantiei de Buna Executie, in masura in care Beneficiarul nu era indreptatit la revendicare.

– 4.2.4. _

– (1) Beneficiarul are obligatia de a elibera/restitui garantia de buna executie, daca nu a ridicat pana la acea data pretentii asupra ei, astfel:

– 70% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la data admiterii de catre Beneficiar a receptiei la terminarea lucrarilor, daca nu sunt inscrise remedieri si completari de efectuat in sarcina Antreprenorului, iar riscul pentru vicii ascunse este minim; eliberarea/restituirea garantiei se face pe baza notificarii beneficiarului catre agentul bancar la care s-a constituit garantia.

– restul de 30% din valoarea garantiei, in termen de 14 zile de la expirarea duratei de garantare a lucrarilor executate, pe baza data admiterii de catre Beneficiar a receptiei finale.”

3.Sub-clauza 4.3 Reprezentantul Antreprenorului

La sfarsitul Sub-Clauzei 4.3 se adauga urmatoarele:

„In cazul in care Reprezentantul Antreprenorului, sau aceste persoane, nu cunosc bine limba de comunicare definita in Sub-Clauza 1.4. [Legea si Limba], atunci Antreprenorul va pune la dispozitie un interpret competent pe toata durata programului de lucru, fara ca aceasta sa presupuna obligatii materiale suplimentare din partea Beneficiarului.

Reprezentantul Antreprenorului va participa, alaturi de Inginer, la intalnirile de management avand drept subiect analizarea stadiului lucrarilor si aranjamentele pentru activitati viitoare.

Reprezentantul Antreprenorului va prezenta un raport periodic privind stadiul lucrarilor, raport elaborat in conformitate cu Sub-Clauza 4.21 [Rapoarte privind Evolutia Executiei Lucrarilor] in cursul intalnirii periodice avand drept subiect stadiul lucrarilor.”

4.Sub-clauza 4.4 Subantreprenorii

Se sterge sub-clauza 4.4 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Antreprenorul nu va subcontracta in totalitate Lucrarile.

In cazul in care parti din Lucrari urmeaza sa se indeplineasca de unul sau mai multi Subantreprenori, la semnarea Acordului Contractual, Antreprenorul va furniza Beneficiarului contractele incheiate de Antreprenor cu Subantreprenorii numiti in Oferta.

Antreprenorul nu va avea dreptul de a inlocui pe niciunul din Subantreprenorii numiti in Oferta, sau pe cei numiti ulterior pentru care a fost obtinut consimtamantul Inginerului, fara acceptul prealabil al Inginerului.

Antreprenorul va fi responsabil pentru actiunile sau erorile Subantreprenorilor, ale agentilor sau angajatilor sai, ca si cum acestea ar fi actiunile sau erorile Antreprenorului.

Cu exceptia altor prevederi ale Conditiilor Speciale:

– a) Antreprenorului nu i se va cere sa obtina aprobarea pentru furnizorii de Materiale sau pentru subcontractare cand Subantreprenorul este numit in Contract;

– b) pentru numirea Subantreprenorilor propusi dupa semnarea Contractului va fi obtinut consimtamantul prealabil al Inginerului; acest consimtamant se va baza pe evaluarea Subantreprenorului propus si anume a experientei sale generale, a capacitatii tehnice si financiare. Numirea Subantreprenorului va fi efectiva si isi va produce efectele numai dupa transmiterea catre Beneficiar de catre Antreprenor a unei copii a contractului de subantrepriza. Contractul de subantrepriza trebuie sa contina obligatoriu o clauza prin care Antreprenorul se obliga sa plateasca Subantreprenorului un avans cu respectarea conditiilor aferente avansului platit de catre Beneficiar Antreprenorului. Subantreprenorii propusi si aprobati vor fi notificati de catre Beneficiar cu privire la prevederile Sub-Clauzei 14.3.

– c) Antreprenorul va transmite Inginerului instiintari cu cel putin de 28 de zile inainte de termenele la care Subantreprenorul intentioneaza sa inceapa lucrarile, precum si datele efective de incepere a lucrarilor pe Santier;”

5.Sub-clauza 4.5 Transferul Obligatiilor Subantreprenorului

Se sterge sub-clauza 4.5.

6.Sub-clauza 4.6 Colaborarea

Se sterge sub-clauza 4.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„- 4.6.1. Antreprenorul va crea, in conformitate cu prevederile Contractului sau cu instructiunile Inginerului, pe propria sa cheltuiala, conditii corespunzatoare desfasurarii activitatii pentru:

– a) Personalul Beneficiarului

– b) alti antreprenori angajati de Beneficiar, si

– c) personalul autoritatilor publice legal constituite,

care pot fi angajati pentru executia, pe sau in zona Santierului, unor lucrari care nu sunt cuprinse in Contract.

– 4.6.2. Serviciile pentru acest personal si alti antreprenori pot include folosirea Utilajelor Antreprenorului, a Lucrarilor Provizorii sau a acceselor amenajate pentru care este responsabil Antreprenorul.

– 4.6.3. Antreprenorul va fi responsabil pentru propriile activitati de executie pe Santier si va coordona propriile sale activitati cu cele ale altor antreprenori in conditiile (daca exista) prevazute in Specificatii sau, daca este cazul cu personalul precizat la sub-clauza 4.6.1 (a), (b), (c).

– 4.6.4. Daca, potrivit prevederilor Contractului, Beneficiarului i se solicita sa acorde Antreprenorului dreptul de utilizare a unor fundatii, structuri, echipamente sau cai de acces in conformitate cu Documentele Antreprenorului, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele necesare, la termenele si in conditiile prevazute in Specificatii.”

7.Sub-clauza 4.7 Trasarea Lucrarilor

Se sterge Sub-clauza 4.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Antreprenorul va trasa Lucrarile in functie de reperii originali, coordonatele si cotele de referinta specificate in Contract sau notificate de catre Inginer. Antreprenorul va avea responsabilitatea de a amplasa corect toate partile de Lucrari si de a rectifica orice eroare de amplasament, cota, dimensiune sau traseu ale Lucrarilor.”

8.Sub-clauza 4.12 Conditii Fizice imprevizibile

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”.

9.Sub-clauza 4.17 Utilajele Antreprenorului

La sfarsitul Sub-clauzei 4.17 se adauga urmatoarele:

„Pentru executarea Lucrarilor Antreprenorul va folosi Utilaje cel putin de aceeasi calitate si capacitate cu Utilajele propuse in Oferta si listate in Contract.”

10.Sub-clauza 4.18 Protectia mediului

La sfarsitul Sub-clauzei 4.18 se adauga urmatoarele:

„In cazul in care Antreprenorul nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, Beneficiarul este indreptatit sa primeasca din partea Antreprenorului, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 2.5, plata costului masurilor de remediere si acoperirii pagubelor.”

11.Sub-clauza 4.21 Rapoarte privind Evolutia Executiei Lucrarilor

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Cu exceptia altor prevederi ale Conditiilor Speciale, rapoartele lunare privind evolutia executiei Lucrarilor vor fi elaborate de catre Antreprenor si transmise Inginerului in doua exemplare. Primul raport va acoperi perioada pana la sfarsitul primei luni calendaristice consecutive Datei de Incepere. Restul rapoartelor vor fi prezentate in fiecare luna, in termen de 7 zile dupa ultima zi a perioadei cuprinsa in raport.

Raportarea va continua pana la terminarea de catre Antreprenor a tuturor lucrarilor ramase la data de terminare specificata in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Fiecare raport va include:

– a) grafice si descrieri detaliate ale evolutiei inregistrate, incluzand fiecare etapa de proiectare (daca e cazul), Documentele Antreprenorului, achizitii, fabricatie, livrari pe Santier, constructie, montaj si efectuarea testelor incluzand in raportare fiecare Subantreprenor nominalizat (dupa cum se specifica in Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizati]);

– b) fotografii care sa reprezinte stadiul fabricatiei si evolutia lucrarilor pe Santier;

– c) pentru producerea fiecarui subansamblu principal al Echipamentelor si pentru Materiale, se vor prezenta: numele producatorului, locul de asamblare, procentul de realizare, datele planificate si cele realizate pentru:

(i)inceperea asamblarii;

(ii)inspectiile facute de Antreprenor;

(iii)testele, si

(iv)transportul si sosirea pe Santier;

– d) detaliile prezentate in Sub-Clauza 6.10 [Raportari privind Personalul si Utilajele Antreprenorului];

– e) copii ale documentelor de asigurare a calitatii, rezultatele testelor si certificatele de calitate pentru Materiale;

– f) lista instiintarilor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului] si celor transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului];

– g) statistici referitoare la securitatea muncii, inclusiv detalii asupra oricaror incidente neprevazute si activitati in legatura cu aspectele de mediu si relatiile publice; si

– h) comparatii intre evolutia reala a Lucrarilor si cea planificata, prezentand detalii referitoare la orice evenimente sau circumstante care pot periclita terminarea lucrarilor conform prevederilor Contractului si masurile care se adopta (sau care trebuie adoptate) pentru evitarea intarzierilor.

– i) o previziune a fluxului de numerar pe baza programului lucrarilor remis in conformitate cu Sub-Clauza 8.3 [Programul de Executie], specificand estimarea, de catre Antreprenor, a tuturor solicitarilor de plata ulterioare.

In conditiile in care Antreprenorul nu va remite rapoartele privind stadiul lucrarilor la termenul stabilit in Contract, nu le va remite in forma indicata, sau nu va remite Inginerului un raport complet si corespunzator privind stadiul lucrarilor, se va aplica o sanctiune echivalenta cu cea specificata in „Anexa la Oferta” incepand cu data la care documentele respective ar fi trebuit remise si pana la data la care este remis un raport satisfacator/corespunzator privind stadiul lucrarilor.”

12.Sub-clauza 4.22 Securitatea Santierului

La sfarsitul acestei Sub-clauze se adauga urmatoarele:

„Pentru aceasta Sub-Clauza, utilizatorii drumului si proprietarii riverani nu vor fi considerati ca fiind persoane neautorizate atunci cand folosesc drumul sau cand vor sa treaca pe proprietatile riverane. Astfel de folosinta si acces trebuie reglementate ca parte din sistemul Antreprenorului de management al traficului.

In 21 de zile de la Data de Incepere a Lucrarilor, Antreprenorul va transmite Inginerului planul de management al traficului spre aprobare.

Planul de management al traficului va indica masurile care vor fi implementate pentru gestionarea in conditii de siguranta a traficului in timpul executiei Lucrarilor. Un astfel de plan trebuie sa descrie, sub forma unor schite insotite de detalii descriptive, insiruirea elementelor de semnalizare, devierile, iluminarea, imprejmuirea, etc., care trebuie aplicate pe fiecare sectiune, pentru asigurarea tuturor conditiilor de siguranta potrivit reglementarilor in vigoare.

Planul de Management al Traficului va fi aprobat de Inginer inaintea inceperii lucrarilor efective. Aprobarea va fi acordata doar dupa obtinerea aprobarii de la Politia Rutiera si de la serviciile specializate ale Beneficiarului.

In cazul nerespectarii de catre Antreprenor a obligatiei de a asigura implementarea si mentinerea unui astfel de Sistem de Management al Traficului, asa cum a fost aprobat de Inginer, pe orice sectiune a Lucrarilor, Beneficiarul are dreptul, in baza Sub-Clauzei 2.5, sa solicite despagubiri din partea Antreprenorului, in valoare de 10.000 Euro, echivalent in LEI, pentru fiecare caz sau orice suma mai mare, in functie de pagube.”

13.Sub-clauza 4.23 Activitatile Antreprenorului pe Santier

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va restrange aria de desfasurare a activitatii numai in limitele Santierului si in alte zone auxiliare care pot fi obtinute de catre Antreprenor si acceptate de catre Inginer ca zone de lucrari. Antreprenorul va lua toate masurile necesare pentru a pastra Utilajele Antreprenorului si Personalul propriu in limitele Santierului si ale zonelor auxiliare pentru a nu afecta terenurile adiacente.

Pe parcursul executarii Lucrarilor, Antreprenorul va pastra Santierul degajat de obstacole inutile si va depozita sau indeparta orice Utilaj propriu sau exces de materiale. Antreprenorul va curata si inlatura de pe Santier orice moloz, resturi si Lucrarile Provizorii care nu mai sunt necesare.

Dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, Antreprenorul va curata si indeparta, de pe acea parte a Santierului si a Lucrarilor la care se refera Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor, toate Utilajele Antreprenorului, excesele de materiale, molozul, gunoaiele si Lucrarile Provizorii. Antreprenorul va lasa partea respectiva a Santierului si Lucrarile curate si in siguranta. Pe parcursul Perioadei de Notificare a Defectiunilor, Antreprenorul poate pastra pe Santier Bunurile care ii sunt necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute in Contract.

In conditiile in care Antreprenorul nu va respecta dispozitiile prezentei Sub-Clauze sau pe cele privind curatenia pe santier, specificate in Solicitarile Beneficiarului, se va aplica o sanctiune echivalenta cu cea indicata in „Anexa la Oferta” incepand cu sapte zile dupa data la care Inginerul a transmis notificarea solicitand luarea de masuri de asigurare a curateniei pe santier si pana la data la care respectivele obligatii sunt indeplinite de catre Antreprenor.”

14.Sub-clauza 4.24 Vestigii/Munitii

Sub-clauza se va completa/modifica, urmand a avea urmatoarea formulare:

„Inainte de inceperea oricaror Lucrari, Antreprenorul, pe propria cheltuiala si propriul risc, va efectua o inspectie completa a santierului si a oricaror suprafete pe care se vor executa Lucrari sau se intentioneaza sa se execute, cu scopul de a identifica orice suprafete in care este posibil sa fie gasite fosile, monede, munitii, articole de valoare sau antichitati, structuri sau alte ramasite sau articole de interes geologic sau arheologic. O copie a rezultatului acestei inspectii va fi transmisa Inginerului inainte de inceperea oricaror lucrari.

Toate fosilele, monedele, munitiile, articolele de valoare sau antichitatile, impreuna cu constructiile si alte ramasite sau elemente de interes arheologic sau geologie descoperite pe Santier vor fi incredintate in grija si sub autoritatea Beneficiarului. Antreprenorul va lua toate masurile necesare pentru a opri Personalul Antreprenorului sau alte persoane de la inlaturarea sau deteriorarea acestor descoperiri.

In conformitate cu legislatia romana in vigoare, orice obiecte gasite devin automat proprietatea Statului Roman. Antreprenorul va preda orice astfel de obiecte autoritatilor romane.

Dupa descoperirea unor astfel de obiecte, Antreprenorul va transmite cu promptitudine o instiintare Inginerului, care va emite instructiuni pentru modul de solutionare.

Antreprenorul va face toate demersurile legale pentru a asigura efectuarea urmatoarelor operatiuni: toate investigatiile necesare privind situri arheologice; elaborarea de rapoarte speciale; obtinerea licentelor, autorizatiilor, certificatelor de proiectare etc.; supravegherea lucrarilor de constructii efectuate in interiorul siturilor arheologice.”

15.Sub-clauza 4.25 Jurnalul de Santier

Se adauga o noua sub-clauza 4.25 avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul trebuie sa mentina un jurnal al lucrarilor la zi, numit Jurnal de Santier, in formatul agreat de Inginer. Jurnalul de Santier trebuie tinut pe Santier si Antreprenorul trebuie sa inregistreze zilnic cel putin urmatoarele informatii:

– 1. Conditiile atmosferice, pauzele de munca din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, numarul de ore lucrate, numarul si calificarea personalului muncitor de pe santier, materialele achizitionate, materialele incorporate in lucrari, echipamentele defecte sau iesite din uz, testele complete, mostrele trimise, evenimentele neprevazute, precum si instructiunile verbale date Antreprenorului;

– 2. Anexele cu informatii detaliate privind toate elementele care sunt verificate pe Santier si utilizate pentru calcularea platilor catre Antreprenor, cum ar fi Lucrarile finalizate, cantitatile reale, materialele acceptate pentru incorporarea in Lucrari. Aceste anexe sunt parte a Jurnalului de Santier, dar pot fi semnate, daca e necesar, ca documente separate;

– 3. Lista diferitelor obstacole sau alte dificultati intampinate de Antreprenor in timpul executiei Lucrarilor din ziua respectiva.

Inregistrarile in Jurnalul de Santier sunt semnate de catre Antreprenor la momentul inregistrarii si contrasemnate de Inginer in maxim 3 zile de la data inregistrarii. Antreprenorul este responsabil de asigurarea unui back-up adecvat al acestor informatii.

In cazul in care Inginerul noteaza in Jurnalul de Santier dezacordul sau asupra unei inregistrari in Jurnalul de Santier, Antreprenorul trebuie sa comunice in scris Inginerului comentariile sale in termen de 14 zile de la data la care Inginerul a notat dezacordul sau in Jurnalul de Santier.

O copie a Jurnalului de Santier pentru fiecare luna in cauza va fi inclusa in Raportul privind Evolutia Executiei Lucrarilor intocmit conform Sub-Clauzei 4.21 Antreprenorul va semna si va stampila in conformitate cu originalul fiecare pagina a acestei copii.”

16.Sub-clauza 4.26 Proiectarea de catre Antreprenor

Se adauga o noua sub-clauza 4.26 avand urmatoarea formulare:

„Plansele, Specificatiile si documentele de proiectare existente sunt considerate a fi suficiente pentru executia Lucrarilor de catre Antreprenor.

In cazul in care pe durata executiei lucrarilor este necesara revizuirea Planselor, Specificatiilor si documentelor de proiectare existente sau elaborarea unor elemente de proiectare, incluzand efectuarea de investigatii, studii si altele asemenea, precum si elaborarea de planse sau furnizarea de detalii suplimentare, inclusiv proiectarea lucrarilor de relocare/protejare a utilitatilor. Antreprenorul va realiza suprapunerea tuturor proiectelor de utilitati peste proiectul de Executie si va identifica eventualele conflicte sau eventualele suprafete de teren suplimentare necesare pentru lucrarile de relocare/protectie a utilitatilor. Antreprenorul va fi responsabil pentru elaborarea acestora astfel incat sa poata finaliza corespunzator executia Lucrarilor (inclusiv cele care devin necesare ca urmare a emiterii unei Modificari dispuse sau aprobate in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.1), in conformitate cu legislatia, standardele si reglementarile tehnice in vigoare.

Proiectarea si plansele elaborate de catre Antreprenor vor alcatui o documentatie de executie coerenta impreuna cu proiectul furnizat de catre Beneficiar.

Cu exceptia proiectarii elaborate de catre Antreprenor ca urmare a unei modificari dispuse sau aprobate in conformitate cu prevederile sub-clauzei 13.1, orice proiect elaborat de catre antreprenor care ar aduce modificari substantiale la proiectul existent, inclusiv modificari ale solutiilor tehnice, va fi considerat ca o propunere a antreprenorului transmisa in conformitate cu prevederile sub-clauzei 13.2.

Pe durata implementarii Contractului, Antreprenorul va indeplini obligatiile de proiectare la timp astfel incat sa finalizeze executia lucrarilor corespunzator programului de executie tinand cont de orice perioada de timp necesara pentru analiza de catre Inginer si obtinerea oricaror aprobari, avize, autorizatii si alte asemenea. Antreprenorul va obtine, pe cheltuiala sa, toate aprobarile necesare si va asigura inclusiv verificarea tehnica de specialitate pentru plansele si documentele de proiectare elaborate, conform legislatiei in vigoare.

In scopul analizarii, Antreprenorul va transmite Inginerului documentele de proiectare intocmite in conformitate cu prezenta sub-clauza insotite de avizele necesare, verificate si vizate de catre verificatorii autorizati.

Fiecare perioada de analiza de catre Inginer nu va depasi 28 de zile calculate de la data primirii documentelor de proiectare de la Antreprenor.

Inginerul va putea in perioada de analiza sa instiinteze Antreprenorul daca un document prezentat de acesta nu corespunde prevederilor contractului. Daca un document al Antreprenorului este necorespunzator, acesta va fi corectat de catre acesta pe cheltuiala sa, revizuit si retransmis in conformitate cu prevederile prezentei sub-clauze.

In cazul in care Inginerul va constata ca pentru realizarea lucrarilor aferente documentelor de proiectare este necesara obtinerea avizului comitetului tehnico-economic al Beneficiarului si/sau modificarea/completarea/extinderea sau obtinerea unei noi autorizatii de construire acesta va instiinta Antreprenorul cat si Beneficiarul si va instructa Antreprenorul in vederea obtinerii avizului si/sau autorizatiei necesare.

In acest caz Antreprenorul va face toate demersurile necesare in vederea obtinerii avizului comitetului tehnico-economic al Beneficiarului si/sau va instiinta emitentul Autorizatiei de Construire, va completa documentatia tehnica de autorizare cu elementele necesare si va obtine in numele Beneficiarului orice modificare/completare/extindere sau noua Autorizatie de Construire, astfel incat executia lucrarilor sa se poata desfasura in conformitate cu prevederile legale.

Dupa obtinerea acestor avize si/sau autorizatii, Antreprenorul va inainta documentele de proiectare Inginerului spre analiza.

Inginerul va analiza documentele de proiectare si isi va exprima consimtamantul prin aplicarea mentiunii „bun de executie” iar Antreprenorul va putea incepe executia lucrarilor aferente.

Antreprenorul va pregati si transmite Beneficiarului, planul cu coordonatele proiectului, asa cum sunt definite de Legea romana, si caracteristicile speciale ale proiectului, pentru a fi utilizate de catre Beneficiar in scopul asigurarii oricaror suprafete de teren suplimentare afectate de realizarea lucrarilor si a punerii acestora in posesia Antreprenorului.

Orice aprobare sau consimtamant ale Inginerului potrivit prevederilor prezentei clauze sau altor prevederi nu va exonera Antreprenorul de nicio responsabilitate pe care o are potrivit prevederilor Contractului inclusiv responsabilitatea pentru erori, omisiuni, discrepante si neconformitati.

Antreprenorul va asigura actualizarea Indicatorilor Tehnico Economici ai obiectivului de investitii in conformitate prevederile legale in vigoare si va obtine toate aprobarile necesare pana la emiterea Hotararilor de Guvern de aprobare a indicatorilor tehnico economici actualizati.

Documentatia de proiectare elaborata de catre Antreprenor ca urmare a obligatiilor ce ii revin potrivit prezentului Contract vor deveni proprietatea exclusiva a Beneficiarului. Antreprenorul va remite toate aceste documente si date Beneficiarului. Antreprenorul nu va utiliza aceste documente in alte scopuri care nu au legatura cu prezentul Contract.

Orice rezultate ori drepturi, inclusiv drepturi de autor sau alte drepturi de proprietate intelectuala ori industriala, dobandite in executarea prezentului Contract vor fi proprietatea exclusiva a Beneficiarului, care le va putea utiliza, publica, cesiona ori transfera asa cum va considera de cuviinta, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, fara limitare geografica ori de alta natura, cu exceptia situatiilor in care exista deja asemenea drepturi de proprietate intelectuala ori industriala.”

(5)Clauza 6 Personalul si Forta de Munca

1.Sub-clauza 6.1 Angajarea Personalului si Fortei de Munca

La sfarsitul acestei Sub-Clauze se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul va angaja personal cheie conform propunerii din Oferta inclusa in Contract si il va mentine pe toata durata contractului. Orice inlocuire a personalului cheie se va face cu personal cu calificare si experienta cel putin echivalente cu cele ale personalului inlocuit.

Reprezentantul Antreprenorului si toate persoanele pe care Antreprenorul le imputerniceste, confirmate pe astfel de pozitii la semnarea Contractului ca si personal cheie, vor fi mentinute pe toata durata executarii Lucrarilor, cu exceptia situatiei in care Inginerul cere inlocuirea din motive intemeiate sau atunci cand este necesara inlocuirea din alte motive independente de Antreprenor (ex. demisie, boala, deces, etc.).

In cazul in care Antreprenorul nu indeplineste aceasta obligatie, Beneficiarul va fi indreptatit sa aplice penalitati in valoarea inscrisa in „Anexa la Oferta”, pentru fiecare persoana inlocuita.”

2.Sub-clauza 6.5 Programul de Lucru

La sfarsitul Sub-clauzei 6.5 se adauga urmatoarele:

„Personalului Antreprenorului nu ii este permisa executarea Lucrarilor in afara programului normal de lucru prevazut in anexa la oferta si convenit, cu exceptia acelor activitati care necesita prezenta continua pe Santier si pentru care se va conveni cu Inginerul modificarea corespunzatoare a programului anterior stabilit.

Acele activitati care necesita prezenta permanenta pe santier, cum ar fi paza si supravegherea santierului, managementul traficului si altele asemenea, se vor desfasura atat timp cat este necesar, fara restrictii legate de programul de lucru, cu respectarea prevederilor legislatiei muncii.

In baza dispozitiilor Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Executie], Antreprenorul il va informa pe Inginer in privinta programului sau de lucru planificat pentru fiecare saptamana si fiecare luna de executare a Contractului astfel incat Inginerul sa aiba posibilitatea de a planifica si asigura continuitatea supravegherii Lucrarilor pe parcursul fiecarei etape a executarii Contractului. Inginerul va furniza copii ale programului de lucru planificat pentru personalul de supraveghere atat Antreprenorului cat si Beneficiarului.”

3.Sub-clauza 6.7 Sanatatea si Securitatea Muncii

La sfarsitul acestei Sub-Clauze se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul poarta intreaga raspundere in cazul producerii accidentelor de munca, evenimentelor si incidentelor periculoase, imbolnavirilor profesionale generate sau produse de echipamentele tehnice (utilaje, instalatii etc.) si de munca, procedeelor tehnologice utilizate, sau de catre lucratorii sai si cei apartinand societatilor care desfasoara activitati pentru antreprenorul general (subantreprenori), in conformitate cu prevederile Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 si ale Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare si cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 300/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru santierele temporare sau mobile, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice modificare legislativa aparuta pe timpul desfasurarii contractului.

In cazul producerii unor accidente de munca, evenimente sau incidente periculoase in activitatea desfasurata de Antreprenor, acesta va comunica si cerceta accidentul de munca, evenimentul, conform prevederilor legale si se va inregistra cu acesta la Inspectoratul Teritorial de Munca pe raza caruia s-a produs evenimentul.”

4.Sub-clauza 6.8 Supravegherea Asigurata de Antreprenor

La sfarsitul acestei Sub-Clauze se adauga urmatoarele:

„In situatia in care nu se asigura ca o proportie rezonabila a personalului supraveghetor al Antreprenorului sa detina cunostinte de limba romana, Antreprenorul va avea un numar suficient de translatori competenti disponibili pe Santier pe durata intregului program de lucru.

5.Sub-clauza 6.10 Raportari privind Personalul si Utilajele Antreprenorului

Sub-clauza se va modifica, dupa cum urmeaza:

„Antreprenorul va transmite Inginerului informatii care sa precizeze numarul fiecarei categorii a Personalului Antreprenorului si a fiecarui tip de Utilaj al Antreprenorului existente pe Santier. Informatiile vor fi transmise lunar, intr-o forma aprobata de catre Inginer, pana la data terminarii de catre Antreprenor a lucrarilor ramase de executat mentionate in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor.”

(6)Clauza 7. Utilajele, Materialele si Executia

1.Sub-clauza 7.2 Prelevarea de Probe

Sub-clauza se va completa/modifica, astfel:

„Inainte de utilizarea Materialelor la Lucrari, Antreprenorul va transmite Inginerului, pentru consimtamant, urmatoarele probe de Materiale si informatii relevante:

– a) probe standard prelevate de la producator si probe specificate in Contract, totul pe cheltuiala Antreprenorului; si

– b) probe suplimentare indicate de catre Inginer.

– c) toate certificarile materialelor si proceselor in conformitate cu cerintele autoritatilor competente, cum ar fi acord de certificare etc.

Fiecare proba va fi etichetata, cu mentiunea originii si locului de utilizare in Lucrare.”

2.Sub-clauza 7.4 Testarea

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”

3.Sub-clauza 7.7 Proprietatea asupra Utilajelor, Materialelor

La sfarsitul sub-clauzei se adauga urmatoarele:

„Beneficiarul va asigura accesul in Depourile sale, in vederea manipularii si introducerii echipamentelor de interior in statiile de metrou.”

4.Sub-clauza 7.9 Standarde Tehnice si Reglementari

Se introduce o noua Sub-clauza 7.9, avand urmatoarea formulare:

„Proiectul, documentele Antreprenorului, executia si Lucrarile finalizate vor indeplini standardele tehnice ale tarii, legislatia in domeniul cladirilor, constructiilor si mediului, legea aplicabila produsului ce rezulta din executia Lucrarilor si alte standarde specificate in Specificatii, aplicabile Lucrarilor sau definite de catre legile in vigoare. Trimiterile facute in Contract la standardele publicate vor fi intelese ca fiind trimiteri la editiile aplicabile Datei de Baza, daca nu este specificat altfel.

Daca, dupa Data de Baza, in Tara au intrat in vigoare standarde modificate sau noi, Antreprenorul va instiinta Inginerul si (daca este cazul) va inainta propuneri pentru conformitate. In cazul in care:

– a) Inginerul stabileste ca este necesara conformitatea si

– b) propunerile pentru conformitate constituie o modificare,

atunci Inginerul va initia o Modificare potrivit prevederilor Clauzei 13 [Modificari si Actualizari].”

(7)Clauza 8 Inceperea, Intarzierea si Suspendarea Lucrarilor

1.Sub-clauza 8.1 Inceperea Lucrarilor

Sub-clauza se va modifica astfel:

„Inginerul va trimite Antreprenorului o instiintare privind Data de Incepere a Lucrarilor cu cel putin 7 zile inainte de aceasta data si Data de Incepere a Lucrarilor nu va depasi cu mai mult de 42 de zile data semnarii Acordului Contractual.

Antreprenorul va incepe executia Lucrarilor cat mai curand posibil dupa Data de Incepere si va continua executia Lucrarilor cu promptitudine si fara intarzieri.”

2.Sub-clauza 8.3. Programul de executie

La sfarsitul sub-clauzei se va adauga:

„Programul de executie va fi furnizat si in format electronic editabil astfel incat sa poata fi accesat si urmarit cu un software specializat utilizat pe scara larga in domeniul constructiilor.”

3.Sub-clauza 8.7 Penalitati de Intarziere

In primul alineat al sub-clauzei se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

4.Sub-clauza 8.9 Consecintele suspendarii

Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”

5.Sub-clauza 8.11 Suspendarea Prelungita

Se modifica urmand a avea urmatoarea formulare:

„Daca suspendarea potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.8 [Suspendarea Lucrarilor] a durat mai mult de 180 de zile, Antreprenorul poate solicita Inginerului permisiunea de a relua activitatea. Daca Inginerul nu confirma permisiunea in termen de 28 de zile dupa solicitare, Antreprenorul poate, prin instiintarea Inginerului, sa trateze suspendarea ca pe o omisiune potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13 [Modificari si Actualizari] a partii de Lucrari afectate. Daca suspendarea afecteaza totalitatea Lucrarilor, Antreprenorul poate transmite o instiintare de reziliere, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor].”

(8)Clauza 9 Testele la terminare

1.Sub-clauza 9.4. Rezultate necorespunzatoare ale testelor la terminare

1.1.In subparagraful (c) al acestei subclauze 9.4. se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

1.2.In al doilea paragraf al acestei subclauze 9.4. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

(9)Clauza 10 Receptia lucrarilor de catre beneficiar

1.Sub-clauza 10.1 Receptia Lucrarilor si a Sectoarelor de Lucrari

Se sterge sub-clauza 10.1. si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Cu exceptia celor prevazute in Sub-Clauza 9.4 [Rezultate Necorespunzatoare ale Testelor la Terminare], Beneficiarul va receptiona Lucrarile in situatia in care (i) acestea au fost terminate in conformitate cu prevederile Contractului, incluzand conditionarile descrise in Sub-Clauza 8.2 [Durata de Executie], (ii) a fost emis un Proces Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor prin care se recomanda admiterea receptiei si (iii) Inginerul a emis un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Antreprenorul poate solicita Inginerului emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor cu cel putin 14 zile inainte ca Lucrarile, din punct de vedere al Antreprenorului, sa fie terminate si pregatite de receptie. Daca Lucrarile sunt impartite pe Sectoare, Partile pot agrea emiterea Certificatelor de Receptie la Terminare pentru fiecare Sector in parte. Inginerul va solicita Beneficiarului nominalizarea unei comisii de receptie a Lucrarilor care, la terminarea Lucrarilor, va intocmi si semna Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor in conformitate cu Legile in vigoare.

Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazata pe recomandarile cuprinse in Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor, in termen de 56 de zile de la data primirii solicitarii din partea Antreprenorului, Inginerul:

– a) Va emite catre Antreprenor Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor; sau

– b) Va respinge solicitarea, prezentand motivatia si specificand lucrarile pe care sa le realizeze Antreprenorul pentru a face posibila admiterea receptiei. Antreprenorul va finaliza lucrarile, inainte de a transmite o noua instiintare potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.”

2.Sub-clauza 10.2 Receptia unor Parti de Lucrari

2.1.Se sterge primul paragraf al sub-clauzei 10-2 si se inlocuieste cu:

„Inginerul poate, la latitudinea exclusiva a Beneficiarului, emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru orice parte a Lucrarilor Permanente cu conditia ca acea parte sa fie independenta din punct de vedere fizic si functional.”

2.2.Se sterge paragraful secund al sub-clauzei 10-2 si se inlocuieste cu:

„Beneficiarul nu va putea folosi nicio parte a Lucrarilor (altfel decat ca masura temporara care fie este specificata in Contract, fie este convenita de ambele Parti), pana cand Inginerul emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru aceasta parte. Daca Beneficiarul foloseste totusi orice parte a Lucrarilor inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, Antreprenorul va inceta sa mai aiba responsabilitatea ingrijirii acelei parti incepand cu aceasta data, moment in care raspunderea va trece in sarcina Beneficiarului.”

2.3.In cuprinsul sub-paragrafului 5 al acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesul Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

2.4.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

3.Sub-clauza 10.3 Receptia si Testele la Terminarea Lucrarilor

3.1.Se sterge primul paragraf al sub-clauzei 10.3 si se inlocuieste cu:

„Daca Antreprenorul este impiedicat cu mai mult de 14 zile sa efectueze Testele la Terminare datorita unei cauze din responsabilitatea Beneficiarului, Antreprenorul va notifica Inginerul cu privire la acest aspect. Instiintarea va include detalii care sa specifice motivul pentru care Testele la Terminare nu au putut fi efectuate, precum si detalii referitoare la natura si durata intarzierilor sau intreruperilor care pot aparea din aceasta cauza.”

3.2.Se sterge paragraful al doilea al sub-clauzei 10.3.

3.3.Punctul (b) se completeaza si va avea urmatoarea formulare:

„plata costurilor suplimentare, care vor fi incluse in pretul contractului in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”.

3.4.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

4.Sub-clauza 10.4 Restabilirea Suprafetelor de Teren

4.1.In sub-clauza 10.4. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si sintagma „Procesul Verbal” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si respectiv cu sintagma „Certificat de Receptie.”

4.2.Restul sub-clauzei ramane neschimbat.

(10)Clauza 11 Perioada de garantie

1.Sub-clauza 11.1 Terminarea Lucrarilor Neexecutate si Remedierea Defectiunilor

1.1.In subparagraful (a) al acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

1.2.Subparagraful (b) se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„b) va executa toate lucrarile necesare pentru remedierea defectelor, fie ele aparente sau ascunse, sau degradarilor, conform solicitarilor Beneficiarului (sau facute in numele acestuia), pana la sau inainte de data de expirare a Perioadei de Notificare a Defectiunilor pentru Lucrari sau Sectoare de Lucrari (dupa caz).”

2.Sub-clauza 11.7 Dreptul de Acces

In sub-clauza 11.7. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

3.Sub-clauza 11.8 Stabilirea Cauzelor Defectiunilor

Sub-clauza 11.8. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„La solicitarea si indicatiile Inginerului, Antreprenorul va cauta sa identifice cauzele tuturor defectiunilor.

Daca este necesar a se remedia o defectiune aparuta la Lucrari pe costul Antreprenorului cum prevede Sub-Clauza 11.2 [Costul Remedierii Defectiunilor], Inginerul poate solicita Antreprenorului sa efectueze o inspectie pentru identificarea eventualelor defectiuni similare, iar costurile inspectiilor respectiv costurile remedierii vor fi suportate de catre Antreprenor in cadrul valorii de contract acceptate.”

4.Sub-clauza 11.9 Procesul Verbal de Receptie Finala

Sub-clauza 11.9. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Indeplinirea obligatiilor Antreprenorului nu se considera a fi incheiata pana cand Inginerul nu a emis Antreprenorului Certificatul de Receptie Finala, precizand data la care Antreprenorul si-a incheiat obligatiile prevazute in Contract.

Sub rezerva primirii deciziei Beneficiarului bazata pe recomandarile facute in Procesul Verbal de Receptie Finala, Inginerul va emite Certificatul de Receptie Finala in termen de 28 zile de la expirarea celei din urma Perioade de Notificare a defectiunilor, sau cat mai repede dupa acest termen cu conditia ca Antreprenorul sa fi furnizat toate Documentele Antreprenorului si sa fi terminat si testat toate Lucrarile, inclusiv remedierea oricaror defecte. O copie a Certificatului de Receptie Finala va fi trimisa Beneficiarului.

Certificatul de Receptie Finala va fi singurul document considerat a certifica receptia Lucrarilor.”

5.Sub-clauza 11.10 Obligatii Neindeplinite

Sub-clauza 11.10. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Dupa emiterea Certificatului de Receptie Finala, fiecare Parte va avea responsabilitatea de a indeplini orice obligatie care ramane neindeplinita la data receptiei. In scopul stabilirii naturii si volumului obligatiilor neindeplinite, Contractul se va considera a fi in vigoare.

Emiterea Certificatului de Receptie Finala nu aduce atingere obligatiilor Antreprenorului in ceea ce priveste viciile ascunse, astfel cum sunt acestea prevazute de legile in vigoare.”

6.Sub-clauza 11.11 Eliberarea Santierului

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

(11)Clauza 12. Masurarea si Evaluarea

1.Sub-clauza 12.3 Evaluarea

Sub-clauza 12.3. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Cu exceptia altor prevederi ale Contractului, Inginerul va proceda in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare] pentru a conveni sau stabili Pretul Contractului prin evaluarea fiecarui articol de lucrari, aplicand metoda de masurare convenita sau stabilita in conformitate cu prevederile Sub-Clauzelor 12.1 si 12.2 de mai sus, si cu tariful sau pretul corespunzator fiecarui articol.

Pentru fiecare articol de lucrari, tariful sau pretul corespunzator articolului va fi tariful sau pretul specificat pentru articolul respectiv in Contract sau, daca nu exista un asemenea tip de articol, se vor lua in considerare specificatiile referitoare la articole similare de lucrari. Pentru un articol de lucrari se va aplica un nou tarif sau pret in situatia in care:

– a) _

(i)cantitatea masurata a articolului este modificata cu mai mult de 15% din cantitatea acestui articol din Lista de Cantitati sau alte Liste;

(ii)modificarea de cantitate, multiplicata cu tariful aplicat pentru articolul respectiv depaseste 0,5% din Valoarea de Contract Acceptata,

(iii)modificarea de cantitate modifica Costul unitar al articolului cu mai mult de 2%, si

(iv)articolul nu este specificat in Contract ca „articol cu tarif fix”

sau

– b) _

(i)executia lucrarilor este dispusa conform prevederilor Clauzei 13 [Modificari si Actualizari],

(ii)in Contract nu se specifica niciun tarif sau pret pentru un articol, si

(iii)Niciun tarif sau pret din Contract nu sunt aplicabile deoarece articolul de lucrari nu este similar sau nu este executat in conditii similare cu niciun alt articol din Contract.

Fiecare nou tarif sau pret va fi calculat pe baza unor tarife sau preturi similare din Contract cu modificarile de rigoare, care sa tina cont de cele descrise in subparagrafele (a) si/sau (b), dupa caz. Daca nu exista tarife sau preturi similare pentru calcularea unui tarif sau pret nou, acestea se vor calcula potrivit Costului real de executie a lucrarii luand in considerare orice aspect relevant la care se adauga un profit rezonabil.

Pana cand se va conveni sau se va stabili un tarif sau pret corespunzator, rezultat urmare aplicarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice, Inginerul poate stabili un tarif sau pret provizionat. In scopul includerii articolului in Certificatul Interimar de Plata.”

(12)Clauza 13. Modificari si Actualizari

1.Sub-clauza 13.1 Dreptul de a Modifica

1.1.In cuprinsul acestei sub-clauze 13.1. se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

1.2.La sfarsitul sub-clauzei 13.1. se va adauga:

„Antreprenorul are deasemenea dreptul de a initia modificari, printr-o solicitare adresata Inginerului si/sau Beneficiarului impreuna cu motivele pentru care o astfel de modificare este solicitata. Inginerul este obligat sa raspunda imediat unei astfel de solicitari de modificare prin instructiuni scrise motivate de acceptare, modificare sau respingere a acestei solicitari. In cazul acceptarii sau modificarii Antreprenorul va putea trece la executarea Modificarii astfel aprobate, iar in cazul respingerii acesteia Antreprenorul nu poate fi tinut responsabil pentru consecintele legate de executarea lucrarilor ce fac obiectul solicitarii.

Plata costurilor suplimentare determinate de o Modificare, care vor fi incluse in pretul contractului se va realiza in baza unui angajament legal suplimentar care se va incheia urmare organizarii si finalizarii unei proceduri de achizitie cu respectarea prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice”.

2.Sub-clauza 13.2 Optimizarea Proiectului

La sfarsitul Sub-clauzei 13.2 se adauga urmatoarele:

„Antreprenorul va fi pe deplin responsabil pentru orice propunere facuta potrivit prezentei Sub-Clauze, inclusiv pentru perioada necesara pentru revizuirea si aprobarea acesteia. Antreprenorul nu va fi indreptatit la nici o prelungire a Duratei de Executie, Cost sau profit aferente unei asemenea perioade de revizuire si aprobare.”

3.Sub-clauza 13.5 Sume Provizionate

Sub-clauza 13.5. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Fiecare Suma Provizionata va fi folosita, integral sau partial, in conformitate cu instructiunile Inginerului, iar Pretul Contractului va fi modificat corespunzator. Suma totala platita Antreprenorului va include numai acele sume dispuse de catre Inginer, pentru lucrari, bunuri furnizate sau servicii, la care se refera Suma Provizionata. Pentru fiecare Suma Provizionata, Inginerul poate emite urmatoarele instructiuni:

– a) Lucrarea sa fie executata de catre Antreprenor (inclusiv Echipamentele, Materialele sau serviciile necesar a fi furnizate), si evaluata potrivit prevederilor Sub-Clauzei 13.3 [Procedura de Modificare]; si/sau

– b) Echipamentele, Materialele, Lucrarile sau Serviciile sa fie achizitionate de catre Antreprenor, de la un Subantreprenor nominalizat (in conformitate cu cele definite in Clauza 5 [Subantreprenori Nominalizati]) sau in alt fel si a caror valoare care va fi inclusa in Pretul Contractului reprezinta:

(i)sumele reale platite (sau care trebuie platite) de catre Antreprenor si

(ii)o suma pentru cheltuielile indirecte si profit, calculata ca procent din aceste sume prin aplicarea unui procent specificat in „Anexa la Oferta”.

La solicitarea Inginerului, Antreprenorul va furniza documente, facturi, bonuri si chitante justificative.

Atunci cand achizitioneaza Echipamente, Materiale. Lucrari sau Servicii conform prevederilor paragrafului (b), in alt mod decat de la un Subantreprenor nominalizat, Antreprenorul va actiona ca autoritate contractanta in sensul legislatiei de achizitii publice si va respecta regulile de achizitii publice potrivit prevederilor Legilor in vigoare.”

4.Sub-clauza 13.7 Actualizari Generate de Modificari ale Legilor

Sub-clauza 13.7. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Pretul Contractului va fi actualizat, pentru restul ramas de executat, in situatia in care au avut loc modificari legislative, modificari ale normelor tehnice sau au fost emise de catre autoritatile locale acte administrative care au ca obiect instituirea, modificarea sau renuntarea la anumite taxe/impozite locale, al caror efect se reflecta in cresterea/diminuarea costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.

Daca Antreprenorul inregistreaza (sau va inregistra) intarzieri si/sau Costuri suplimentare ca rezultat al uneia dintre situatiile prevazute la alineatul anterior, Antreprenorul va instiinta Inginerul si, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului], va avea dreptul la:

– a) o prelungire a duratei de executie pentru orice astfel de intarziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Executie], daca terminarea lucrarilor este sau va fi intarziata, si

– b) plata Costurilor suplimentare, care vor fi incluse in Pretul Contractului.

Dupa primirea instiintarii, Inginerul va actiona potrivit prevederilor Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare] pentru a conveni sau stabili modul de solutionare a acestor probleme.

Fara a aduce atingere celor de mai sus, aceste actualizari nu vor fi platite separat daca acestea au fost deja luate in considerare la indexarea oricaror date de intrare la formula de actualizare a preturilor, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 13.8.

In orice situatie, pretul contractului nu poate fi majorat decat in masura strict necesara pentru acoperirea cresterii costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.”

5.Sub-clauza 13.8 Actualizari Generate de Modificari ale Preturilor

Sub-clauza 13.8. se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Pretul Contractului va putea fi actualizat, pentru restul ramas de executat, in situatia in care pe piata au aparut anumite conditii, in urma carora s-a constatat cresterea/diminuarea indicilor de pret pentru elemente constitutive ale ofertei, al caror efect se reflecta in cresterea/diminuarea costurilor pe baza carora s-a fundamentat pretul contractului.

In aceasta Sub-Clauza, „tabelul datelor de actualizare” inseamna tabelul completat care cuprinde datele de actualizare inclus in „Anexa la Oferta”. Daca nu exista un astfel de tabel al datelor de actualizare, prevederile acestei Sub-Clauze nu se vor aplica.

Daca prevederile Sub-Clauzei se vor aplica, sumele platibile Antreprenorului vor fi actualizate pentru cresterea sau diminuarea costului fortei de munca, al Bunurilor si al altor elemente ale Lucrarilor, prin adaugarea sau scaderea valorilor determinate prin aplicarea formulelor prevazute in aceasta Sub-Clauza. In masura in care, prin prevederile acestei Sub-Clauze sau a altor Clauze, nu se asigura o compensatie totala pentru crestere sau diminuare, se va considera ca Valoarea de Contract Acceptata include sumele necesare pentru a acoperi eventuala crestere sau scadere a costurilor.

Actualizarea care urmeaza a fi aplicata valorii platibile Antreprenorului, dupa cum este evaluata in conformitate cu Lista corespunzatoare si aprobata in Certificatele de Plata, va fi determinata, conform formulelor, pentru fiecare moneda in care se plateste Pretul Contractului. Nu se va aplica nicio actualizare la lucrarile evaluate pe baza Costului sau a preturilor curente.

Formulele vor fi de urmatorul tip:

Pn = a + b Ln/Lo + c En/Eo + d Mn/Mo + …

unde:

„Pn” este coeficientul de actualizare care urmeaza a fi aplicat valorii de contract estimate in moneda relevanta pentru lucrarea realizata in perioada „n”, aceasta perioada fiind o luna. In afara de cazul in care „Anexa la Oferta” este prevazut altfel;

„a” este un coeficient fix, explicitat in tabelul datelor de actualizare, reprezentand partea neactualizabila din platile contractuale;

„b”, „c”, „d” sunt coeficienti care reprezinta ponderea estimata a fiecarui element relevant de cost in executia Lucrarilor, asa cum este stabilit in tabelul datelor de actualizare; astfel de elemente de cost inscrise in tabel pot reprezenta resurse cum ar fi forta de munca, utilaje si materiale;

„Ln”, „En”, „Mn” sunt indicii curenti de pret sau preturile de referinta pentru perioada „n”, exprimati in moneda relevanta de plata, care se aplica fiecarui element relevant de cost din tabel cu 49 de zile inainte de ultima zi a perioadei (la care se refera Certificatul de Plata respectiv); si

„Lo”, „Eo”, „Mo” sunt indicii de pret de baza sau preturile de referinta, exprimati in moneda relevanta de plata, care corespund fiecarui element relevant de cost, la Data de Baza.

Se vor utiliza indicii de pret sau preturile de referinta prevazute in tabelul cu datele de actualizare. Daca exista indoieli asupra provenientei acestora, acestia vor fi stabiliti de catre Inginer in conformitate cu prevederile legislatiei aplicabile.

In lipsa unui indice curent de pret disponibil. Inginerul va stabili, pentru emiterea Certificatelor Interimare de Plata, un indice provizoriu. Actualizarea va fi recalculata corespunzator atunci cand un indice curent de pret este disponibil.

Daca Antreprenorul nu reuseste sa termine Lucrarile in perioada Duratei de Executie, actualizarea preturilor dupa aceasta perioada va fi facuta utilizand sau (i) fiecare indice sau pret aplicabil cu 49 de zile inainte de data de expirare a Duratei de Executie a Lucrarilor, sau (ii) indicele sau pretul curent, in functie de care dintre acestia este mai favorabil pentru Beneficiar.

Ponderile (coeficientii) pentru fiecare dintre factorii de cost stabiliti in tabelul (tabelele) cu datele de actualizare vor fi corectate numai daca s-au dovedit nerezonabile, neechilibrate sau inaplicabile, ca urmare a Modificarilor.

Formulele de actualizare nu se vor aplica in cazul Sumelor Previzionate.”

(13)Clauza 14. Pretul contractului si platile

1.Sub-clauza 14.1 Pretul Contractului

Sub-clauza 14.1 se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„- a) Pretul Contractului va fi convenit sau stabilit potrivit prevederilor Sub-Clauzei 12.3 [Evaluarea] si va putea fi revizuit conform prevederilor Contractului,

– b) Antreprenorul va plati toate taxele, impozitele si onorariile pe care acesta trebuie sa le plateasca potrivit prevederilor Contractului, iar Pretul Contractului nu va fi modificat in functie de aceste costuri, cu exceptia celor specificate in Sub-Clauza 13.7 [Actualizari Generate de Modificari ale Legilor];

– c) cantitatile care sunt incluse in Listele de Cantitati sau alte Liste vor fi cantitati estimate si nu vor fi considerate cantitati reale si corecte pentru:

(i)Lucrarile pe care Antreprenorul trebuie sa le execute, sau

(ii)scopurile Clauzei 12 [Masurarea si Evaluarea], si

– d) Antreprenorul va transmite Inginerului, in termen de 28 de zile de la Data de Incepere a Lucrarilor, o defalcare detaliata a fiecarui pret unitar din listele de cantitati pentru Lucrari. Defalcarea va contine costul prevazut pentru manopera, materiale, utilaje, transport, precum si procentele prevazute pentru cheltuieli indirecte, profit.

Inginerul va putea folosi aceasta defalcare la evaluarea oricaror modificari ale preturilor unitare sau a oricarui pret unitar nou, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 12.3 [Evaluarea], dar nu va fi limitat de aceasta. Inginerul va instiinta Beneficiarul si Antreprenorul ori de cate ori ia cunostinta de faptul ca Pretul Contractului poate depasi Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract, cu evaluarea diferentei respective.”

2.Sub-clauza 14.2 Plata in Avans

Sub-clauza 14.2 se sterge si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Platile in avans si returnarile avansului trebuie efectuate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

Beneficiarul va efectua plati in avans, fara dobanda, in vederea mobilizarii si executarii Lucrarilor, in conformitate cu legislatia in vigoare, dupa ce Antreprenorul va transmite garantii in conformitate cu prevederile prezentei Sub-Clauze. Procentul fiecarei plati in avans, numarul si data transelor (daca sunt mai multe decat una) si monedele de plata vor fi cele specificate in „Anexa la Oferta”.

Aceasta Sub-Clauza nu va avea aplicabilitate in cazul in care garantia nu este prezentata Beneficiarului, sau cuantumul avansului nu este specificat in „Anexa la Oferta”.

Inginerul va emite un Certificat Interimar de Plata pentru fiecare transa a platilor in avans dupa primirea unei Situatii de Lucrari (potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari]) si dupa primirea de catre Beneficiar (i) a Garantiei de Buna Executie in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.2 [Garantia de Buna Executie] si (ii) a unei garantii in cuantumul si in moneda stabilite pentru plata in avans. Aceasta garantie va fi emisa de o banca din Romania agreata de catre Beneficiar, si va avea forma prevazuta in Contract sau alta forma aprobata de catre Beneficiar.

Antreprenorul se va asigura ca fiecare garantie va ramane valabila si in vigoare pana la returnarea avansului, dar valoarea garantiei poate fi redusa in mod progresiv cu sumele rambursate de catre Antreprenor, asa cum acestea sunt indicate in Certificatele de Plata. Daca termenii unei garantii specifica data de expirare a acesteia, data de expirare va fi cel putin 90 de zile dupa data estimata pentru emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

Daca plata in avans nu a fost rambursata cu 28 de zile inainte de data expirarii garantiei, Antreprenorul va prelungi valabilitatea garantiei pana la rambursarea platii in avans.

Fiecare plata in avans va fi justificata si rambursata prin deduceri din Certificatele de Plata pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor.

La incheierea fiecarui an bugetar, Antreprenorul are obligatia de a transmite Inginerului un deviz justificativ al cheltuielilor efectuate, prin care sa confirme gradul de utilizare a avansului corespunzator destinatiilor stabilite prin Contract.

Plata in avans va fi rambursata prin deduceri procentuale din Certificatele de Plata, in cuantumul indicat in „Anexa la Oferta”. Deducerile vor incepe sa se faca din primul Certificat Interimar de Plata emis dupa acordarea avansului.

Daca plata in avans nu a fost rambursata inainte de emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor sau inainte de reziliere potrivit prevederilor Clauzei 15 [Rezilierea Contractului de catre Beneficiar], Clauzei 16 [Suspendarea si rezilierea Contractului de catre Antreprenor] sau Clauzei 19 [Forta Majora] (dupa caz), diferenta ramasa nerambursata va deveni imediat datorata si platibila de catre Antreprenor Beneficiarului.

Platile in avans si returnarile avansului trebuie efectuate conform Hotararii Guvernului nr. 264/2003 privind stabilirea actiunilor si categoriilor de cheltuieli, criteriilor, procedurilor si limitelor pentru efectuarea de plati in avans din fonduri publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru nerecuperarea avansului, Beneficiarul va calcula si va factura Antreprenorului penalitati in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare, Antreprenorul avand obligatia achitarii acestora in termen de 30 de zile de la primirea facturilor.

Pentru a recupera sumele reprezentand diferenta ramasa nerambursata si penalitatile aferente acesteia, in situatia neachitarii de catre Antreprenor a facturilor de penalitati emise de catre Beneficiar, Beneficiarul va executa garantia pentru plata avansului.

Valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului va fi acoperitoare pentru:

– valoarea avansului acordat;

– TVA-ul aferent avansului;

– prejudiciile ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.

Valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului = valoare avans + TVA + valoare avans * k* 90 de zile,

unde k = rata dobanzii acordate de banca prin care se gestioneaza fondurile publice respective.

Daca in termen de 90 de zile dupa acordarea avansului nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata prin care Beneficiarul sa poata recupera din avansul acordat, in procentul specificat in anexa la oferta, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru o perioada de inca 90 de zile.

De asemenea, in situatia in care, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul executiei lucrarilor, nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata prin care Beneficiarul sa poata recupera in procentul specificat in anexa la oferta un procent din avansul acordat, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru o perioada de inca 90 de zile.

Ori de cate ori, timp de 90 de zile consecutive, pe parcursul executiei lucrarilor nu va fi emis cel putin un certificat interimar de plata, Antreprenorul este obligat sa majoreze valoarea scrisorii de garantie pentru plata avansului cu valoarea corespunzatoare penalitatilor pentru inca o perioada de 90 de zile, astfel incat valoarea garantiei pentru plata avansului sa fie acoperitoare in orice moment atat pentru recuperarea avansului acordat, cat si pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.

In cazul nerespectarii prevederilor de mai sus, in termen de 10 zile de la notificarea Beneficiarului catre Antreprenor, Beneficiarul este indreptatit sa execute garantia pentru plata avansului si sa recupereze avansul acordat si prejudiciile aduse prin imobilizarea fondurilor publice.”

3.Sub-clauza 14.3 Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari

La sfarsitul Sub-Clauzei 14.3 se adauga urmatoarele paragrafe:

„Situatia de lucrari transmisa de Antreprenor va fi insotita de un document emis de fiecare Subantreprenor care sa ateste ca acesta a primit toate sumele la care este indreptatit in conformitate cu lucrarile executate si certificate anterior.

Orice Situatie de Lucrari, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, numit in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3. In cazul in care Situatia de Lucrari nu este semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situatie de Lucrari va fi nula si fara efect.”

4.Sub-clauza 14.4 Graficul de Plati

Se sterge ultimul paragraf ai sub-clauzei.

5.Sub-clauza 14.5. Echipamente si materiale destinate Lucrarilor

Se sterge al treilea paragraf al Sub-clauzei 14.5 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Inginerul va stabili si va aproba adaugarea sumelor in Certificatele Interimare de Plata daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

– a) Antreprenorul:

(i)a pastrat inregistrari satisfacatoare (inclusiv notele de comanda, chitantele, Costurile si folosirea Echipamentelor si Materialelor) iar aceste inregistrari sunt disponibile pentru verificare, si

(ii)a transmis o situatie pentru Costurile de achizitionare si livrare a Echipamentelor si Materialelor pe Santier, insotita de documente justificative;

si, de asemenea:

– b) Echipamentele si Materialele respective:

(i)sunt cele cuprinse in lista din Anexa la Oferta pentru plata la expedierea spre Santier, si

(ii)au fost livrate si depozitate corespunzator pe santier, sunt protejate impotriva oricaror pierderi, daune sau deteriorari si par a fi in conformitate cu prevederile Contractului.”

6.Sub-clauza 14.6 Emiterea Certificatelor de Plata Interimare

Se sterge sub-clauza 14.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Lucrarile vor fi masurate de catre Inginer, in vederea platii.

De fiecare data cand Inginerul solicita masurarea unei parti din Lucrare, se va transmite o instiintare Reprezentantului Antreprenorului, care:

– a) va participa sau va trimite cu promptitudine un reprezentant competent care sa asiste Inginerul la efectuarea masuratorilor, si

– b) va furniza orice detalii solicitate de catre Inginer.

Daca Antreprenorul nu reuseste sa participe la intalnire sau sa trimita un reprezentant, masuratorile facute de catre Inginer (sau in numele acestuia) vor fi acceptate ca fiind corecte.

Cu exceptia altor prevederi ale Contractului, de cate ori este necesar ca Lucrarile Permanente sa fie masurate pe baza inregistrarilor din documente, documentele vor fi pregatite de catre Inginer. Antreprenorul va participa impreuna cu Inginerul la examinarea si aprobarea documentelor si le vor semna dupa ce acestea vor fi acceptate de comun acord. Daca Antreprenorul nu va participa, documentele vor fi considerate acceptate a fi corecte.

Inginerul nu poate certifica pentru plata nicio suma pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare.

Certificatele de plata vor contine in mod obligatoriu masuratorile Inginerului, precum si documentele privind receptia calitativa pentru Lucrarile certificate.

Totodata, certificatele de plata vor trebui sa fie insotite obligatoriu de o situatie intocmita de catre Inginer din care sa reiasa care sunt Subantreprenorii care au executat lucrarile cuprinse in cadrul certificatului de plata.

Fara a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau in alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Interimar de Plata ce ar face ca valoarea cumulata aprobata pentru plata sa depaseasca Valoarea de Contract Acceptata sau orice valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract valabil incheiate.

In termen de 28 de zile dupa primirea Situatiei de Lucrari si a documentelor justificative Inginerul va emite catre Beneficiar, Certificatul Interimar de Plata in care vor fi incluse suma de plata stabilita in mod echitabil de catre Inginer si detaliile justificative aferente. Data primirii de catre Inginer a Situatiei de Lucrari se va considera data la care Situatia de Lucrari insotita de toate documentele justificative necesare, asa cum au fost stabilite in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.3 [Prezentarea Situatiilor Interimare de Lucrari] va fi inregistrata la sediul Inginerului.

Un Certificat Interimar de Plata nu va fi refuzat la plata pentru alt motiv in afara de urmatoarele:

– a) daca un bun furnizat sau o lucrare executata de catre Antreprenor nu se conformeaza prevederilor Contractului, costul remedierii sau al inlocuirii va fi retinut pana cand remedierea sau inlocuirea au fost finalizate; si/sau

– b) daca Antreprenorul nu a reusit sau nu reuseste sa execute o lucrare sau sa respecte o obligatie, fiind notificat de catre inginer in acest scop, valoarea acestei lucrari sau obligatii va fi retinuta pana la terminarea lucrarii sau indeplinirea obligatiei.

Nicio suma nu va fi confirmata sau platita pana cand Beneficiarul nu a primit si aprobai Garantia de Buna Executie.

La emiterea unui Certificat de Plata, Inginerul va trimite o copie a Certificatului Antreprenorului.

Fara a lua in considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului], Beneficiarul este indreptatit sa corecteze erorile aritmetice din orice Certificat de Plata sau sa returneze orice Certificat de Plata pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare. In consecinta, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie catre Inginer, acceptarea totala, partiala sau returnarea fiecarui Certificat de Plata.

In orice Certificat de Plata Inginerul poate sa faca corecturi sau modificari care in mod normal ar fi trebuit sa fie aplicate unui Certificat de Plata anterior. Nu se va considera ca un Certificat de Plata confirma acceptul, aprobarea, consimtamantul sau satisfactia Inginerului.”

7.Sub-clauza 14.7 Platile

Se sterge sub-clauza 14.7 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va notifica Antreprenorului acceptarea Certificatului de Plata in termen de 28 de zile de la primirea acestuia de la Inginer.

In termen de 7 zile de la data notificarii acceptarii Certificatului de Plata de catre Beneficiar, Antreprenorul trebuie sa emita catre Beneficiar o factura in valoarea specificata in Certificatul de Plata corespunzator. Factura furnizata de catre Antreprenor va fi emisa si completata in conformitate cu legislatia romana in vigoare.

Beneficiarul va plati antreprenorului:

– a) prima transa din plata in avans, in termen de 28 de zile de la data primirii documentelor, in conformitate cu prevederile sub-clauzei 4.2. [Garantia de buna executie] si sub-clauzei 14.2. [Plata in avans], pentru plata fiind necesara indeplinirea ambelor conditii.

– b) valoarea specificata in fiecare factura aferenta fiecarui Certificat interimar de plata, in termen de 28 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;

– c) valoarea specificata in fiecare factura aferenta fiecarui Certificat final de plata, in termen de 56 de zile de la data primirii facturii emise de antreprenor;

Data platii va fi data la care contul Beneficiarului este debitat.

Plata sumelor datorate in fiecare moneda, in conformitate cu prevederile art. 14.15, va fi facuta in contul bancar si in tara platii (pentru moneda respectiva) specificate in contract.

Toate platile se vor face doar intr-un cont bancar al antreprenorului deschis in Romania.

Antreprenorul va fi obligat sa plateasca sumele datorate fiecarui Subantreprenor in termenul prevazut in contractul de subantrepriza. In caz contrar, Beneficiarul va fi indreptatit sa aplice o penalitate echivalenta cu cea prevazuta in „Anexa la Oferta”.”

8.Sub-clauza 14.8 Intarzieri in Efectuarea Platilor

Se sterge sub-clauza 14.8 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Antreprenorul ii va acorda Beneficiarului, in vederea efectuarii platii, o perioada de gratie de 45 de zile pentru suma care nu a fost platita la data scadenta.

Daca Antreprenorul nu va primi plata in conformitate cu prevederile Sub Clauzei 14.7[Platile], Antreprenorul va avea dreptul sa pretinda costuri de finantare aferente perioadei de intarziere, calculate lunar pentru suma neplatita.

Aceste costuri se vor calcula prin aplicarea dobanzii Bancii Centrale din tara Beneficiarului, la principalele operatiuni de refinantare, asa cum este prevazut in seria C a Jurnalului Oficial al UE, in vigoare in prima zi calendaristica a lunii in care suma datorata a devenit scadenta.

Antreprenorul va fi indreptatit la aceasta plata pe baza emiterii unei facturi, fara nicio alta instiintare sau aprobare formala si fara a afecta un alt drept sau despagubire. Orice factura pentru costurile de finantare aferente platilor intarziate poate fi emisa de Antreprenor in termen de maxim doua luni de la data scadentei platilor intarziate. In cazul in care nicio factura nu a fost emisa in aceasta perioada de doua luni, Antreprenorul nu va mai fi indreptatit sa primeasca costurile de finantare pentru suma aferenta neplatita.

Beneficiarul nu va fi responsabil pentru plata oricaror costuri de finantare sau altele asemenea ce ar putea sa rezulte ca urmare a intarzierilor in efectuarea platilor, cauzate de nerespectarea de catre Antreprenor a Programului de Lucrari acceptat de catre Inginer sau a oricarei revizuiri a acestuia furnizate ulterior de catre Antreprenor potrivit Sub-Clauzei 8.3 [Programul de Executie].”

9.Sub-clauza 14.9 Plata Sumelor Retinute

Se sterge sub-clauza 14.9 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, Inginerul va autoriza plata catre Antreprenor pentru jumatate din Suma Retinuta. Daca un Proces Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor va fi emis pentru un Sector sau parte de lucrari, o parte din Suma Retinuta va fi autorizata si platita. Aceasta parte va reprezenta doua cincimi (40%) din valoarea rezultata din raportul intre valoarea de contract estimata a Sectorului sau partii de lucrari si Pretul Contractului final estimat.

Imediat dupa expirarea ultimului termen al Perioadei de Notificare a Defectiunilor, Inginerul va autoriza plata catre Antreprenor pentru restul ramas de platit din Suma Retinuta. Daca a fost emis un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru un Sector de lucrari, o parte din a doua jumatate din Suma Retinuta va fi autorizata si platita imediat dupa data de expirare a Perioadei de Notificare a Defectiunilor. Aceasta parte va reprezenta doua cincimi (40%) din valoarea rezultata din raportul intre valoarea de contract estimata a Sectorului de lucrari si Pretul Contractului final estimat.

In situatia in care raman lucrari de executat potrivit prevederilor Clauzei 11 [Perioada de Garantie], Inginerul va fi indreptatit sa retina costul estimat al acestor lucrari pana la executia acestora.

La calculul partilor restituite, nu se vor lua in considerare niciun fel de actualizari la care se refera Sub-Clauza 13.7 [Actualizari Generate de Modificari ale Legilor] si Sub-Clauza 13.8 [Actualizari Generate de Modificari ale Preturilor].

Antreprenorul poate cere plata Sumelor Retinute in schimbul transmiterii Beneficiarului a unei garantii bancare. In astfel de cazuri, Inginerul va aproba si Beneficiarul va efectua plata catre Antreprenor a sumelor asociate Sumelor Retinute, dupa obtinerea garantiei ce va fi in formatul si emisa de o entitate aprobate de catre Beneficiar, in valoarea si in moneda egale cu cele ale platii ce trebuie efectuate. Antreprenorul poate creste gradual valoarea garantiei bancare in conformitate cu estimarile transmise potrivit prevederilor Sub-Clauzei 14.4 [Graficul de plati]. Valoarea garantiei bancare va fi totusi egala cu limita Sumelor Retinute specificata in Anexa la Oferta atunci cand totalul tuturor platilor interimare aprobate (exclusiv plata in avans, deducerile si restituirile sumelor retinute) depaseste saptezeci de procente (70%) din Valoarea de Contract Acceptata mai putin Sumele Provizionate.

Antreprenorul va asigura ca garantia este valida si in vigoare pana cand Antreprenorul a executat si terminat Lucrarile si a remediat orice defecte, asa cum este specificat pentru Garantia de Buna Executie in Sub-Clauza 4.2. Returnarea garantiei se va face in locul eliberarii celei de-a doua jumatati a Sumelor Retinute potrivit prevederilor paragrafului secund al Sub-Clauzei 14.9, in timp ce Antreprenorul va fi indreptatit, dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor, la o reducere a valorii garantiei bancare corespunzator primei jumatati a Sumelor Retinute.

Diminuarea valorii garantiei sau returnarea acesteia se va face corespunzator prevederilor privind plata sumelor retinute din prezenta Sub-Clauza.”

10.Sub-clauza 14.10 Situatia de Lucrari la Terminare

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

11.Sub-clauza 14.11 Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari

Se sterge sub-clauza 14.11 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 56 de zile de la emiterea Certificatului de Receptie Finala, Antreprenorul va transmite Inginerului, in patru exemplare, Situatia finala de lucrari, insotita de documentele justificative, care sa prezinte in detaliu, intr-un format aprobai de catre Inginer, urmatoarele:

– a) valoarea tuturor lucrarilor executate conform prevederilor Contractului, si

– b) orice alte sume la care Antreprenorul se considera indreptatit. potrivit prevederilor Contractului, sau in alt fel.

Antreprenorul va furniza toate documentele justificative necesare pentru oricare dintre sumele solicitate la plata in cadrul Situatiei Finale de Lucrari, asa cum au fost acestea stabilite de catre Beneficiar.

Situatia Finala de Lucrari, potrivit prevederilor prezentei Sub-Clauze, va fi semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, numit in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 4.3, in cazul in care Situatia de Lucrari nu este semnata de catre Reprezentantul Antreprenorului, acea Situatie de Lucrari va fi nula si fara efect.

Daca Inginerul nu va fi de acord sau nu va putea verifica o parte a situatiei finale, Antreprenorul va transmite orice informatii suplimentare pe care Inginerul le va solicita in mod rezonabil si va efectua toate modificarile convenite de comun acord. Ulterior, Antreprenorul va pregati si va transmite Inginerului situatia finala, asa dupa cum s-a convenit. Aceste Conditii se refera la situatia de plata asupra careia s-a cazut de acord ca fiind Situatia Finala de Lucrari.

Daca, in urma discutiilor Inginerului cu Antreprenorul va deveni evident ca exista o disputa, in pofida modificarilor situatiei finale asupra carora s-a cazut de acord, Inginerul va transmite Beneficiarului (cu o copie adresata Antreprenorului) un Certificat Interimar de Plata pentru partile din situatia finala asupra carora s-a cazut de acord.

Daca disputa este solutionata, in final, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau Sub-Clauzei 20.5 [Solutionarea pe Cale Amiabila], Antreprenorul va pregati si va transmite Beneficiarului (cu o copie pentru Inginer) o Situatie Finala de Lucrari.”

12.Sub-clauza 14.13 Emiterea Certificatului Final de Plata

Se sterge sub-clauza 14.13 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„In termen de 28 de zile de la primirea Situatiei Finale de Lucrari si a scrisorii de descarcare in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari] si Sub-Clauzei 14.12 [Scrisoarea de Descarcare], Inginerul va emite Beneficiarului Certificatul Final de Plata, care va mentiona:

– a) suma finala care este datorata, si

– b) diferenta (daca exista) datorata Antreprenorului de catre Beneficiar sau Beneficiarului de catre Antreprenor, dupa caz, luandu-se in considerare toate sumele platite anterior de catre Beneficiar si toate sumele la care Beneficiarul este indreptatit.

Daca Antreprenorul nu a depus Situatia Finala de Lucrari in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.11 [Prezentarea Situatiilor Finale de Lucrari] si Sub-Clauza 14.12 [Scrisoarea de Descarcare], Inginerul va solicita Antreprenorului sa o depuna. In cazul in care Antreprenorul nu va depune situatia in termen de 28 de zile, Inginerul va emite Certificatul Final de Plata pentru o suma pe care o va stabili ca fiind in mod corect datorata.

Data primirii de catre Inginer a Situatiei Finale de Lucrari se va considera data la care Situatia Finala de Lucrari, insotita de toate documentele justificative necesare, va fi inregistrata la sediul Inginerului. In cazul in care vor fi necesare documente de natura a completa Situatia de Lucrari, data primirii de catre Inginer a acestora se va considera Data ultimei inregistrari.

Inginerul nu poate certifica pentru plata nicio suma pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare, asa cum au fost acestea stabilite de catre Beneficiar.

Fara a prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului ce decurge din Contract sau in alt mod, Inginerul nu poate emite un Certificat Final de Plata daca valoarea cumulata aprobata pentru plata depaseste Valoarea de Contract Acceptata sau alta valoare de contract convenita ulterior de Beneficiar si Antreprenor in cadrul unor Acte Aditionale la Contract.

La emiterea Certificatului Final de Plata, Inginerul va transmite o copie a acestuia Antreprenorului.

Fara a lua in considerare prevederile Sub-Clauzei 2.5 [Revendicarile Beneficiarului], Beneficiarul este indreptatit sa corecteze erorile aritmetice din Certificatul Final de Plata sau sa returneze Certificatul Final de Plata pentru care Antreprenorul nu a furnizat integral si in forma finala documentele justificative necesare. In consecinta, Beneficiarul va notifica Antreprenorului, cu o copie catre Inginer, acceptarea totala, partiala sau returnarea Certificatului Final de Plata.”

13.Sub-clauza 14.14 Incetarea Responsabilitatii Beneficiarului

In cuprinsul acestei sub-clauze se sterge sintagma „Procesului verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”.

14.Sub-clauza 14.16 Restituirea

Se adauga o noua Sub-Clauza 14.16, avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul se obliga sa ramburseze catre Beneficiar orice sume platite in exces din valoarea finala datorata, in termen de 28 de zile de la primirea solicitarii in acest sens. In cazul in care Antreprenorul nu va efectua rambursarea pana la data limita stabilita de Beneficiar, Beneficiarul poate majora sumele datorate prin adaugarea de dobanzi: la rata de scont aplicata de Banca Centrala din tara Beneficiarului, la principalele operatiuni de refinantare, asa cum este prevazut in seria C a Jurnalului Oficial al UE, in vigoare in prima zi a lunii in care termenul limita expira, plus 3 puncte procentuale. Dobanda se percepe pe durata de timp scursa intre termenul de plata stabilit de Beneficiar (exclusiv) si data la care plata este realizata in mod real (inclusiv). Orice plati partiale vor acoperi in primul rand dobanda astfel stabilita.”

(14)Clauza 15 Rezilierea Contractului de catre Beneficiar

1.Sub-clauza 15.2 – Rezilierea Contractului de catre Beneficiar

1.1.Punctul (f) se va completa cu urmatoarele:

„Toate situatiile de reziliere prevazute la punctul (f) vor fi aplicabile cu conditia ca acestea sa fie confirmate printr-o hotarare definitiva si irevocabila a instantelor competente”

1.2.Se sterge al doilea paragraf si se inlocuieste cu urmatorul:

„In oricare din aceste evenimente sau circumstante, Beneficiarul, in termen de 14 zile de la transmiterea unei instiintari catre Antreprenor, va putea sa rezilieze contractul si sa evacueze Antreprenorul de pe Santier. Contractul va fi reziliat de drept, fara o citatie oficiala, actiune in instanta sau oricarei alte formalitati la expirarea notificarii de 14 zile, anterior mentionata. Totusi, in cazurile descrise de sub-paragrafele (e) sau (f), Beneficiarul va putea, printr-o instiintare, sa rezilieze Contractul imediat, acesta incetand de drept, fara o citatie oficiala, actiune in instanta sau oricarei alte formalitati, dupa primirea de catre Antreprenor a notificarii de reziliere.”

1.3.Se introduc urmatoarele propozitii la sfarsitul celui de-al patrulea paragraf:

„In sensul prezentei Clauze, Santierul va cuprinde numai acele locuri in care vor fi executate Lucrarile Permanente si unde se vor livra Echipamentele si Materialele. Orice Materiale sau Echipamente sub proprietatea Beneficiarului in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 7.7 si care, la data rezilierii, nu s-ar afla pe Santier conform definitiei de mai sus, vor fi transportate cu promptitudine de catre Antreprenor si depozitate pe Santier, intr-un loc definit de catre Inginer si care va fi amenajat si imprejmuit de catre Antreprenor; toate acestea se vor realiza pe cheltuiala Antreprenorului.”

1.4.Se inlocuieste ultimul paragraf cu urmatorul paragraf:

„Beneficiarul va transmite o instiintare prin care Utilajele Antreprenorului si Lucrarile Provizorii vor fi restituite Antreprenorului pe Santier sau in apropierea Santierului. Daca Antreprenorul nu va reusi sa isi retraga Utilajele si Lucrarile Provizorii in termen de 21 de zile de la primirea instiintarii, Beneficiarul va fi indreptatit sa utilizeze acea parte din Utilajele si Lucrarile Provizorii ale Antreprenorului care se considera ca a fost rezervata exclusiv executarii Lucrarilor, potrivit prevederilor Contractului, dupa cum crede de cuviinta, pana la terminarea lucrarilor respective.”

(15)Clauza 16 Suspendarea si Rezilierea Contractului de catre Antreprenor

1.Sub-clauza 16.1 Dreptul Antreprenorului de a Suspenda Executia Lucrarilor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca Inginerul nu reuseste sa ia o decizie legata de o certificare in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 14.6 [Emiterea Certificatelor de Plata Interimare] sau daca Beneficiarul nu respecta prevederile Sub-Clauzei 14.7 [Platile], Antreprenorul poate, nu mai devreme de 180 de zile dupa instiintarea Beneficiarului, sa suspende executia Lucrarilor (sau sa reduca ritmul de executie) pana la data la care Antreprenorul va primi, daca va primi, Certificatul de Plata, o dovada concreta sau plata, dupa caz si in conformitate cu cele precizate in instiintare.

Daca Antreprenorul primeste, ulterior, Certificatul de Plata, o dovada concreta sau plata (dupa cum este prezentat in Sub-Clauza corespunzatoare si in instiintarea de mai sus) inainte de transmiterea instiintarii de reziliere a Contractului, Antreprenorul va fi obligat sa reinceapa activitatea normala de indata ce acest lucru este posibil.

Daca Antreprenorul inregistreaza intarzieri si/sau Costuri suplimentare ca urmare a suspendarii Lucrarilor (sau a reducerii ritmului de executie) in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze, Antreprenorul va transmite o instiintare Inginerului si, cu conditia respectarii prevederilor Sub-Clauzei 20.1 [Revendicarile Antreprenorului] va avea dreptul la:

– a) o prelungire a duratei de executie pentru orice astfel de intarziere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 8.4 [Prelungirea Duratei de Executie], daca terminarea lucrarilor este sau va fi intarziata, si

– b) plata Costurilor suplimentare la care se adauga un profit rezonabil care vor fi incluse in Pretul Contractului.

Dupa primirea acestei instiintari, Inginerul va actiona, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 3.5 [Stabilirea Modului de Solutionare], pentru a conveni sau stabili modul de solutionare a acestor probleme.”

2.Sub-clauza 16.2 Rezilierea Contractului de catre Antreprenor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va fi indreptatit sa rezilieze Contractul daca:

– a) Inginerul nu reuseste sa emita Certificatul de Plata in termen de 59 de zile dupa primirea Situatiei de Lucrari si a documentelor justificative,

– b) nu primeste suma datorata potrivit Certificatului Interimar de Plata in termen de 42 de zile, dupa data de expirare a perioadei specificate in Sub-Clauza 14.7 [Platile], termen la care trebuie efectuata plata (cu exceptia deducerilor prevazute in Sub-Clauza 2.5 [Revendicarile Beneficiarului],

– c) Beneficiarul nu isi indeplineste in mod substantial obligatiile prevazute in Contract,

– d) Beneficiarul nu respecta prevederile Sub-Clauzei 1.6 [Acordul Contractual] sau ale Sub-Clauzei 1.7 [Cesionarea],

sau

– e) Beneficiarul devine falit sau insolvabil, intra in proces de lichidare, primeste un ordin de punere sub sechestru impotriva lui. ajunge la un acord cu creditorii sai, sau desfasoara in continuare o afacere sub coordonarea unui administrator judiciar, curator sau manager in beneficiul acestor creditori, sau daca se intampla orice alt eveniment care (conform prevederilor Cegilor in vigoare) are un efect similar cu cel al oricarei astfel de situatii sau eveniment.

In oricare din aceste imprejurari sau circumstante, Antreprenorul poate rezilia Contractul, la 14 zile dupa transmiterea unei instiintari catre Beneficiar. In cazurile descrise in subparagraful (e), Antreprenorul poate, printr-o instiintare, sa rezilieze Contractul imediat.

Daca, inainte de expirarea perioadei de 14 zile de notificare solicitate de paragraful precedent, Beneficiarul remediaza cauzele pentru care Antreprenorul a notificat, notificarea nu va mai produce niciun efect si Antreprenorul nu va mai fi indreptatit sa rezilieze Contractul.

Optiunea Antreprenorului de a rezilia Contractul nu va prejudicia niciun alt drept al Antreprenorului prevazut in Contract sau alt drept.

In conditiile in care Beneficiarul contesta rezilierea notificata in conformitate cu Sub-Clauza 16.2(a), acesta are dreptul, intr-un termen de 14 zile de la data primirii notificarii de reziliere din partea Antreprenorului, sa ii comunice acest fapt, in scris, Antreprenorului, si va aduce, in scris, in acelasi termen de 14 zile, litigiul la cunostinta Comisiei de Adjudecare a Disputelor in conformitate cu Sub-Clauza 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. Daca Beneficiarul transmite o notificare pentru o astfel de intentie, rezilierea Contractului va intra in vigoare numai dupa ce expirarea validitatii notificarii de reziliere a fost confirmata prin prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] sau daca acea decizie nu devine finala si obligatorie, asa cum prevede Sub-Clauza 20.6 [Solutionarea litigiilor] sau daca Beneficiarul nu urmareste adresarea unei instante superioare.”

3.Sub-clauza 16.3 Incetarea Executiei Lucrarilor si Retragerea Utilajelor Antreprenorului

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Dupa ce instiintarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 15.5 [Dreptul Beneficiarului de a Rezilia Unilateral Contractul], a Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor] sau a Sub-Clauzei 19.6 [Reziliere Optionala, Lichidare si Plati] a intrat in vigoare, Antreprenorul cu promptitudine:

– a) va inceta toate activitatile, cu exceptia celor dispuse de catre Inginer pentru conservarea si punerea in siguranta a lucrarilor si pentru protejarea vietii sau proprietatii;

– b) va depozita corespunzator in locurile indicate de catre Inginer si amenajate de catre Antreprenor toate Documentele Antreprenorului, Echipamentele, Materialele si alte lucrari pentru care Antreprenorul a fost platit si le va preda Beneficiarului si

– c) va indeparta toate celelalte Bunuri de pe Santier, cu exceptia celor necesare pentru siguranta acestuia, si va parasi Santierul.”

4.Sub-clauza 16.4 Plata dupa Rezilierea de catre Antreprenor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Dupa ce instiintarea de reziliere potrivit prevederilor Sub-Clauzei 16.2 [Rezilierea Contractului de catre Antreprenor] a intrat in vigoare, Beneficiarul cu promptitudine:

– a) va restitui Antreprenorului Garantia de Buna Executie, dupa efectuarea tuturor testelor privind conformitatea lucrarilor executate si receptionarea de catre Beneficiar a tuturor Lucrarilor, Documentelor Antreprenorului, Echipamentelor si Materialelor pentru care Antreprenorul a fost platit, cu posibilitatea de recuperare de catre Beneficiar a eventualelor costuri derivate din executarea neconforma a lucrarilor sau a celor instructate de catre Inginer potrivit Sub-Clauzei 16.3. In cazul in care Beneficiarul contesta decizia de reziliere a Antreprenorului, Beneficiarul nu va restitui Garantia de Buna Executie pana cand rezilierea nu va intra in vigoare, in conformitate cu ultimul paragraf al clauzei 16.2.

– b) va plati Antreprenorului, potrivit prevederilor Sub-Clauzei 19.6 [Rezilierea Optionala, Lichidare si Plati],

– c) va plati Antreprenorului valoarea pierderilor de profit si a oricarei pierderi sau pagube suportate de Antreprenor ca o consecinta a acestei rezilieri.”

(16)Clauza 17. Riscuri si Responsabilitati

1.Sub-clauza 17.1 Despagubiri

Se sterge ultimul paragraf al sub-clauzei si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Beneficiarul va despagubi si se va asigura ca Antreprenorul, Personalul Antreprenorului si agentii acestora nu sunt afectati de nicio reclamatie, dauna, pierdere si cheltuiala (inclusiv taxe legale si cheltuieli) pentru: (1) raniri, imbolnaviri, maladii sau deces ca urmare a cazurilor de neglijenta, actelor intentionate sau incalcarilor Contractului de catre Beneficiar, Personalul Beneficiarului sau de catre oricare din agentii acestora, si (2) probleme pentru care responsabilitatea poate fi exclusa din polita de asigurare, dupa cum este descris in subparagrafele (d) (i), (ii) si (iii) ale Sub-Clauzei 18.3 [Asigurare impotriva Vatamarii Persoanelor si Daunelor Aduse Proprietatii], cu exceptia cazului in care orice actiune a Antreprenorului, Personalului Antreprenorului si respectiv agentii sai sau oricare alta persoana a cauzat sau a contribuit la evenimentele sau circumstantele in privinta carora Antreprenorul pretinde a fi despagubit sau gasit nevinovat.”

2.Sub-clauza 17.2 Responsabilitatea Antreprenorului fata de Lucrari

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Antreprenorul isi va asuma intreaga responsabilitate pentru ingrijirea Lucrarilor si a Bunurilor de la Data de Incepere pana la data emiterii Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor sau pana cand receptia se considera admisa de Beneficiar in conditiile legii, data la care responsabilitatea pentru grija fata de Lucrari va fi transferata Beneficiarului. Daca se emite un Certificat de Receptie la Terminarea Lucrarilor pentru Sectoare sau parti de Lucrari (sau se considera a fi emis), responsabilitatea pentru grija fata de Sectoarele sau partile de Lucrari va fi transferata Beneficiarului.

Dupa ce responsabilitatea a fost transferata Beneficiarului, Antreprenorul isi va asuma responsabilitatea pentru ingrijirea oricarei lucrari neexecutate la data specificata in Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor, pana cand lucrarea va fi finalizata.

Daca se produc pierderi sau sunt aduse daune Lucrarilor, Bunurilor sau Documentelor Antreprenorului, pe parcursul perioadei in care Antreprenorul este responsabil de ingrijirea acestora, din orice cauza care nu este enumerata in Sub-Clauza 17.3 [Riscurile Beneficiarului], Antreprenorul va recupera pierderile sau daunele cu riscul si pe cheltuiala Antreprenorului, astfel incat Lucrarile, Bunurile si Documentele Antreprenorului sa fie conforme cu prevederile Contractului.

Antreprenorul va raspunde de orice pierdere sau dauna cauzata de actiuni intreprinse de catre Antreprenor dupa emiterea Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor. Antreprenorul va raspunde, de asemenea, de orice pierdere sau dauna care se produce dupa ce a fost emis Certificatul de Receptie la Terminarea Lucrarilor si care rezulta dintr-un eveniment anterior pentru care Antreprenorul era raspunzator.”

3.Sub-clauza 17.6 Limitarea Responsabilitatii

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Beneficiarul nu va fi raspunzator fata de Antreprenor pentru incapacitatea de a utiliza oricare dintre Lucrari, pierderea profitului, pierderea unui contract sau pentru o pierdere indirecta sau pierdere in consecinta sau dauna care poate fi suferita de catre cealalta Parte in legatura cu Contractul, altele decat cele prevazute in Sub-Clauza 16.4 [Plata dupa Rezilierea de catre Antreprenor] si a Sub-Clauzei 17.1 [Despagubiri].

Totalul obligatiilor Antreprenorului fata de Beneficiar, potrivit prevederilor Contractului sau in legatura cu acesta, altele decat cele la care se refera Sub-Clauza 4.19 [Electricitate, Apa si Gaz], Sub-Clauza 4.20 [Utilajele Beneficiarului si Materiale Asigurate Gratuit], Sub-Clauza 17.1 [Despagubiri] si Sub-Clauza 17.5 [Drepturi de Proprietate Intelectuala si Industriala], nu va depasi Valoarea de Contract Acceptata.

Aceasta Sub-Clauza nu va limita responsabilitatea in caz de frauda, greseala premeditata sau comportament necorespunzator al Partii in culpa.”

(17)Clauza 18. Asigurari

1.Sub-clauza 18.1 Cerinte Generale pentru Asigurari

In paragraful al doilea al sub-clauzei se sterge sintagma „Scrisoare de acceptare” si se inlocuieste cu „Acord contractual”.

2.Sub-clauza 18.2 Asigurarea Lucrarilor si a Utilajelor Antreprenorului

2.1.In sub-clauza 18.2. se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie la Terminarea Lucrarilor” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie la Terminarea Lucrarilor”

2.2.La sfarsitul sub-clauzei 18.2 se adauga urmatoarele:

„Va fi responsabilitatea Antreprenorului sa informeze compania de asigurari despre orice schimbare privind natura, durata, volumul sau Programul de Executie a Lucrarilor si sa asigure nivelul adecvat al acoperirii asigurarii pe toata durata Contractului.”

3.Sub-clauza 18.3 Asigurare impotriva Vatamarii Persoanelor si a Daunelor Aduse Proprietatii

3.1.In primul paragraf al sub-clauzei se sterge sintagma „Procesului Verbal de Receptie Finala” si se inlocuieste cu sintagma „Certificatului de Receptie Finala”.

3.2.Restul clauzei ramane neschimbat.

(18)Clauza 19. Forta Majora

1.Sub-clauza 19.1 Definitia Fortei Majore

Sub-clauza se completeaza cu urmatoarea formulare:

„Forta majora va fi constatata si recunoscuta ca atare de Camera de Comert sau alta autoritate statala competenta.”

2.Sub-clauza 19.2 Instiintarea Fortei Majore

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca o Parte este sau va fi impiedicata de a indeplini obligatiile sale potrivit prevederilor Contractului de un caz de Forta Majora, atunci aceasta Parte va instiinta cealalta Parte de evenimentele sau circumstantele care constituie Forta Majora si va specifica obligatiile de la a caror indeplinire este sau va fi impiedicata. Instiintarea va fi transmisa in termen de 14 zile dupa ce Partea cunoaste (sau ar trebui sa cunoasca) evenimentele sau circumstantele care constituie Forta Majora si va fi insotita de documentatia adecvata in care se vor evidentia circumstantele evenimentului de Forta Majora.

Partea care a transmis instiintarea va fi exonerata de indeplinirea acelor obligatii pe care, si in perioada in care, Forta Majora o impiedica sa le indeplineasca.

Fara a lua in considerare celelalte prevederi ale acestei Clauze, Forta Majora nu se va aplica obligatiilor niciuneia dintre Parti de a face plati catre cealalta Parte potrivit prevederilor Contractului.”

(19)Clauza 20 Revendicari, dispute si arbitraj

1.Sub-clauza 20.2 Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Disputele se vor adjudeca de catre CAD (Comisia de Adjudecare a Disputelor) in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor]. In termen de 28 de zile dupa ce o Parte a transmis o instiintare celeilalte Parti privind intentia de a inainta o revendicare catre CAD in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, Partile vor numi de comun acord CAD.

Conform prevederilor Anexei la Oferta, CAD va fi formata din o persoana, cu experienta corespunzatoare.

Daca in Contract este inclusa o lista cu membri potentiali, membrul CAD va fi selectat din cei nominalizati pe lista, prin eliminarea celor care nu doresc sau nu pot sa accepte numirea in CAD.

Acordul dintre Parti si adjudecator va cuprinde, prevederile Acordului de Adjudecare a Disputelor din Anexa la Conditiile Generale, cu amendamentele convenite de comun acord de catre semnatari.

Conditiile in care se efectueaza remunerarea adjudecatorului vor fi convenite de comun acord de catre Parti la convenirea conditiilor de numire in functie. Fiecare Parte va fi responsabila de plata unei jumatati din suma stabilita pentru remunerare.

De cate ori Partile convin de comun acord, acestea pot numi o persoana cu experienta corespunzatoare care sa inlocuiasca persoana desemnata drept CAD. Cu exceptia cazului in care Partile stabilesc altfel, numirea va intra in vigoare daca persoana desemnata drept CAD refuza sau nu mai este capabil sa-si exercite functia ca urmare a decesului, incapacitatii, demisiei sau incheierii perioadei de exercitare a functiei. Inlocuirea se va face prin aceeasi procedura cu care persoana inlocuita a fost nominalizata sau convenita, descrisa in aceasta Sub-Clauza.

Revocarea persoanei desemnate drept CAD se poate face numai cu acordul comun al ambelor Parti, si niciodata numai de catre Beneficiar sau de catre Antreprenor. Cu exceptia cazului in care Partile convin altfel, numirea CAD va expira la data la care CAD a decis asupra unei dispute care i s-a prezentat in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4 [Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor], in afara cazurilor in care alte dispute au fost prezentate CAD pana la acea data, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.4, situatie in care data de expirare luata in considerare va fi cea la care CAD va decide asupra acelor dispute.”

2.Sub-clauza 20.3 Esecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„In cazul aplicarii uneia din urmatoarele conditii:

– a) Partile nu reusesc sa convina asupra numirii adjudecatorului unic al Comisiei de Adjudecare a Disputelor pana la data specificata in primul paragraf al Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor]

– b) Partile nu reusesc sa cada de acord asupra numirii unei persoane inlocuitoare in termen de 42 de zile dupa data la care adjudecatorul unic renunta sau este in incapacitate de a-si exercita functia ca urmare a decesului, invaliditatii, demisionarii sau incheierii perioadei de exercitare a functiei, entitatea care face numirea sau oficialitatea numita in Anexa la Oferta, la cererea uneia sau a ambelor Parti si dupa consultarea cu Partile, va numi acel adjudecator al CAD.

Aceasta numire va fi finala si definitiva. Fiecare Parte va fi raspunzatoare pentru plata a jumatate din remuneratia entitatii sau a oficialitatii care numeste.”

3.Sub-clauza 20.4 Obtinerea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor

Sub-clauza se modifica si va avea urmatoarea formulare:

„Daca intre Parti apare o disputa (de orice fel) in legatura cu Contractul sau cu executarea Lucrarilor, sau care decurge din Contract, inclusiv o disputa referitoare la un certificat, stabilire, instructiune, opinie sau evaluare a Inginerului, dupa numirea CAD, in conformitate cu prevederile Sub-Clauzei 20.2 [Numirea Comisiei de Adjudecare a Disputelor] si Sub-Clauzei 20.3 [Esecul Numirii Comisiei de Adjudecare a Disputelor], fiecare Parte poate supune in scris atentiei CAD aceasta disputa pentru a obtine decizia acesteia, transmitand copii celeilalte Parti si Inginerului. Aceasta scrisoare va specifica faptul ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.

Ambele Parti vor permite accesul pe Santier si vor pune la dispozitia CAD toate informatiile suplimentare si facilitatile corespunzatoare solicitate de CAD in scopul luarii unei decizii asupra unei dispute. Nu se va considera CAD ca actionand in calitate de arbitru.

In termen de 84 de zile dupa primirea unui astfel de document, sau dupa ce plata in avans la care se face referire in Clauza 6 a Anexei – Conditii Generale ale Acordului de Adjudecare a Disputelor a fost achitata, ambele conditii fiind obligatorii, sau intr-un interval de timp propus de CAD si aprobat de ambele Parti, CAD va lua o decizie, care va fi argumentata si va mentiona ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze.

Daca niciuna din Parti nu a platit in intregime facturile transmise de adjudecator in conformitate cu Clauza 6 a Anexei, CAD nu va fi obligata sa emita decizia sa pana cand aceste facturi nu vor fi platite in intregime. Decizia va fi obligatorie pentru ambele Parti, care o vor pune in aplicare imediat, in afara de cazul in care si pana cand decizia va fi revizuita ulterior prin solutionare pe cale amiabila sau hotarare de arbitraj, asa cum este descris mai jos. In afara de cazul in care Contractul a fost abandonat, repudiat sau reziliat, Antreprenorul va continua sa execute Lucrarile in conformitate cu prevederile Contractului.

Daca una dintre Parti nu este multumita de decizia CAD, atunci acea Parte poate, in termen de 28 de zile dupa primirea deciziei, sa transmita o instiintare celeilalte Parti referitoare la nemultumirea sa. Daca, in termen de 84 de zile (sau in alt interval de timp aprobat de Parti) dupa primirea unei instiintari sau a platii in avans, CAD nu ia o decizie, atunci acea Parte poate sa transmita celeilalte Parti, in termen de 28 de zile dupa expirarea acestei perioade, o instiintare referitoare la nemultumirea sa.

Instiintarea de nemultumire va mentiona ca este emisa potrivit prevederilor acestei Sub-Clauze si va preciza obiectul disputei si motivul (motivele) de nemultumire. Cu exceptia celor prevazute in Sub-Clauza 20.7 [Nerespectarea Deciziei Comisiei de Adjudecare a Disputelor] si Sub-Clauza 20.8 [Expirarea Perioadei de Functionare a Comisiei de Adjudecare a Disputelor], niciuna dintre Parti nu va fi indreptatita sa inceapa arbitrajul in afara de cazul in care a fost transmisa o instiintare de nemultumire, in conformitate cu prevederile acestei Sub-Clauze.

In situatia in care, CAD a luat o decizie asupra unei probleme in disputa si o va comunica ambelor Parti si niciuna dintre Parti nu a transmis o instiintare de nemultumire in interval de 28 de zile dupa ce a primit decizia CAD, decizia va deveni definitiva si obligatorie pentru ambele Parti.”

4.Sub-clauza 20.6 Solutionarea litigiilor

Se sterge sub-clauza 20.6 si se inlocuieste cu urmatoarele:

„Cu exceptia disputelor solutionate pe cale amiabila sau printr-o decizie a CAD care a devenit definitiva si obligatorie, orice disputa decurgand din sau in legatura cu Contractul care va aparea, incluzand fara rezerve orice disputa privind incalcari ale angajamentului, reziliere sau invaliditate, va fi solutionata in final printr-o hotarare emisa de o instanta competenta.”

5.Sub-clauza 21. Controale si misiuni de audit efectuate de catre organismele comunitare

Se introduce o noua sub-clauza avand urmatoarea formulare:

„Antreprenorul va permite Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi sa verifice, prin examinarea documentelor sau prin mijloace de verificare pe teren, implementarea proiectului si sa intreprinda o auditare completa, daca este necesar, pe baza documentatiei doveditoare de contabilitate, documentelor contabile si orice alt document relevant privind finantarea proiectului. Aceste inspectii pot avea loc pana la sapte ani de la plata finala.

In plus, Antreprenorul va permite Oficiului European Antifrauda sa desfasoare controale si verificari pe teren in conformitate cu procedurile prevazute de legislatia Comunitatii Europene privind protejarea intereselor financiare ale Comunitatilor Europene impotriva fraudelor si altor nereguli.

In acest scop, Antreprenorul se obliga sa permita accesul necesar agentilor sau personalului Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi pe Santierele sau in locurile in care Antreprenorul isi desfasoara activitatea, incluzand sistemele sale informatice, precum si toate documentele si baza de date privind managementul tehnic si financiar al proiectului si se vor lua toate masurile necesare pentru a le usura activitatea. Accesul dat agentilor Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi se va face pe baza confidentialitatii cu respectarea tertilor, fara prejudicierea obligatiilor legilor publice al carui subiect de drept sunt. Documentele trebuie sa fie accesibile si indosariate pentru a facilita examinarea lor, iar Antreprenorul trebuie sa informeze Beneficiarul privind locatia lor exacta.

Antreprenorul garanteaza ca drepturile Comisiei Europene, Oficiului European Antifrauda si Curtii Europene de Conturi sa execute auditari, controale si verificari vor fi aplicabile in aceeasi masura, avand aceleasi conditii si in conformitate cu aceleasi reguli, cum ar fi cele prevazute in aceasta Clauza, tuturor subantreprenorilor sau oricaror parti ce beneficiaza de fondurile Comisiei Europene.”

6.Sub-clauza 22 – Alte prevederi

Se introduce o noua sub-clauza avand urmatoarea formulare:

„In cadrul prezentului contract orice aspecte care presupun:

– a) modificarea pretului contractului ca urmare a unor modificari intervenite fata de conditiile initial stabilite prin contract

– b) propunerile formulate de catre Antreprenor care vizeaza modificarea solutiilor tehnice impuse prin caietul de sarcini,

vor fi tratate cu respectarea stricta a prevederilor legislatiei in domeniul achizitiilor publice.”

ANEXA Nr. 21: ANEXA LA OFERTA

Sub-clauze ale Conditiilor Generale sau Conditiilor Speciale

Informatii

Numele si adresa Autoritatii Contractante (Beneficiarului)

1.1.2.2 si 1.3

S.C. METROREX S.A., Bd. Dinicu Golescu nr. 38, Bucuresti, Sector 1, Romania
Numele si adresa reprezentantului Autoritatii Contractante (Beneficiarului)

1.1.2.2 si 1.3

Director General S.C. METROREX S.A. Bd. Dinicu Golescu nr. 38, etajul 9, Bucuresti, Sector 1, Romania
Numele si adresa ofertantului* (Antreprenorului)

1.1.2.3 si 1.3

(se va completa de catre ofertant)
Numele si adresa Inginerului

1.1.2.4 si 1.3

Se va preciza anterior semnarii contractului
Durata de Executie a Lucrarilor

1.1.3.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Perioada de Notificare a Defectiunilor

1.1.3.7

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Sisteme de transmitere electronica

1.3

Fax
Legea contractului

1.4

Romana
Limba contractului

1.4

Romana
Limba pentru comunicari

1.4

Romana
Perioada de acces la santier

2.1

In ……. zile de la Data de Incepere a Lucrarilor
Valoarea Garantiei de Buna Executie

4.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati pentru fiecare persoana inlocuita

6.1

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Orele de lucru normale

6.5

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Inceperea Lucrarilor

8.1

Data de Incepere a Lucrarilor nu poate depasi cu mai mult de ……. zile data semnarii Acordului Contractual
Programul de Executie Penalitati de intarziere

8.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Limita penalitatilor de intarziere

8.7

Valoarea obligatiei neindeplinite contract in parte
Penalitati de intarziere

8.7

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Procentul pentru ajustarea sumelor provizionate

13.5

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Actualizari generate de modificari ale preturilor

13.8

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Plata totala in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Numarul si calendarul transelor de plata in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Moneda de plata si proportia transelor de plata in avans

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Momentul rambursarii platilor in avans si procentul

14.2

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Procentul Sumelor Retinute

14.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Limita Sumelor Retinute

14.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Echipamente si Materiale la plata dupa ce au fost aduse pe santier

14.5(b)

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Valoarea minima a Certificatului Interimar de Plata

14.6

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Moneda in care se efectueaza plata

14.15

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Perioadele pentru prezentarea politelor de asigurare

18.1

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Penalitati de intarziere

18.1

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Valoarea asigurarii tertei parti

18.3

Se va completa pentru fiecare contract in parte
Numarul de membrii ai Comisiei de Adjudecare a Disputelor

20.2

1
Instanta Competenta sa judece litigiile intervenite intre parti

20.6

Instante competente
Locul de solutionare litigii

20.6

Bucuresti

ANEXA Nr. 22: ACORDUL CONTRACTUAL

Prezentul Acord se incheie intre:

S.C. METROREX S.A. cu sediul in Bucuresti, cod postal 010873, B-dul Dinicu Golescu nr. 38, sector 1, tel. (+4021).319.36.00, fax. (+4021).312.51.49, e-mail contact@metrorex.ro, nr. de ordine in Registrul Comertului J40/6880/1999, Cod unic de inregistrare 13863739, atribut fiscal RO, cont IBAN nr. R015 TREZ 700507017X001247, deschis la Trezoreria Municipiului Bucuresti, legal reprezentata prin ………………… (denumita in continuare „Beneficiar”), pe de o parte

si

(Denumire contractor)

(Adresa)

(reprezentant)

(denumit in continuare „Antreprenor”), de cealalta parte,

(denumite in continuare „Partile”).

Avand in vedere ca Beneficiarul a convenit, conform Raportului Procedurii de Atribuire a contractului de achizitie publica nr. ……., ca Lucrarile cunoscute sub numele de:

(denumite in continuare „Lucrarile”)

sa fie executate de Antreprenor si a acceptat oferta Antreprenorului in vederea executarii si finalizarii Contractului de Lucrari si remedierii oricaror eventuale defecte ale Lucrarilor,

Partile convin dupa cum urmeaza:

1.In prezentul Acord Contractual, termenii si expresiile vor avea acelasi inteles ca si in Conditiile de Contract la care se face referire in continuare.

2.Urmatoarele documente sunt considerate a forma, a fi citite si interpretate ca parte a contractului, in aceasta ordine de prioritate:

– a) Acordul Contractual,

– b) Scrisoarea de oferta;

– c) Conditiile speciale ale contractului;

– d) Conditiile generale ale contractului;

– e) Specificatiile;

– f) Plansele;

– g) Listele, si

– h) orice alte documente care fac parte din Contract.

In cazul oricarei contradictii intre documentele de mai sus, se acorda ordinea de preferinta in succesiunea enuntata mai sus.

Toate modificarile si completarile efectuate la Documentatia de atribuire pana la depunerea ofertelor sunt cuprinse in Anexa XIV Formulare si alte documente relevante, fac parte din Contractul de Lucrari si au ordinea de precedenta a documentelor pe care le modifica si completeaza.

Tinand seama de platile ce urmeaza a fi efectuate de Beneficiar catre Antreprenor dupa cum este mentionat in continuare, Antreprenorul convine cu Beneficiarul sa execute si sa finalizeze Lucrarile cunoscute sub numele contractului de lucrari …………….. si sa remedieze orice eventuale defecte ale acestor Lucrari in Perioada de Notificare a Defectelor, in conformitate cu prevederile Contractului de Lucrari.

3.Beneficiarul convine cu Antreprenorul sa plateasca pentru executia si finalizarea Lucrarilor si remedierea oricaror eventuale defecte ale Lucrarilor suma de: ………… Lei, exclusiv TVA (in litere: ……………….), reprezentand Valoarea de Contract Acceptata, la termenele si conform modalitatilor stipulate in Contractul de Lucrari.

Modificarea valorii contractului se va realiza in conformitate cu prevederile legale.

La aceasta suma se va adauga Taxa pe Valoarea Adaugata in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

4.Prezentul Acord Contractual isi produce efectele incepand cu data semnarii sale de catre ultima parte.

5.Limba care guverneaza Contractul de lucrari este limba romana.

6.Contractul de lucrari va fi interpretat conform legilor din Romania.

Redactat in limba romana in 2 (doua) exemplare originale, din care 1 (un) exemplar originale pentru Beneficiar si 1 (un) exemplar original pentru Antreprenor.

Pentru Beneficiar:

S.C. METROREX S.A.

Nume:

Semnatura:

Data:

Pentru Antreprenor:

Nume:

Semnatura:

Data:

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 28 bis din data de 13 ianuarie 2012
Forma sintetica la data 10-oct-2013. Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers