LEGE nr. 101 din 19 mai 2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor

Forma sintetica la data 19.06.2023.

Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

 

CAPITOLUL I:Dispozitii generale

 

Art. 1

(1)Prezenta lege reglementeaza remediile, caile de atac si procedura de solutionare a acestora, pe cale administrativ-jurisdictionala sau judiciara, in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune, precum si organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor.

(2)Prezenta lege se aplica si cererilor avand ca obiect acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si celor privind executarea, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor.

(3)Scopul prezentei legi il constituie asigurarea, la nivel national, a unor mecanisme si proceduri efective, rapide si eficiente de sesizare si remediere a neregulilor, care sa garanteze respectarea dispozitiilor legale privind atribuirea contractelor.

 

Art. 2

(1)Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim printr-un act al unei autoritati contractante sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri poate solicita anularea actului, obligarea autoritatii contractante la emiterea unui act sau la adoptarea de masuri de remediere, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, pe cale administrativ-jurisdictionala sau judiciara, potrivit prevederilor prezentei legi.

(2)Oricare dintre membrii unei asocieri a unor operatori economici, fara personalitate juridica, poate formula orice cale de atac reglementata de prezenta lege.

 

Art. 3

(1)In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos semnifica, dupa cum urmeaza:

a)act al autoritatii contractante – orice act, orice operatiune care produce sau poate produce efecte juridice, neindeplinirea in termenul legal a unei obligatii prevazute de legislatia in materie, omisiunea ori refuzul de a emite un act sau de a efectua o anumita operatiune, in legatura cu sau in cadrul unei proceduri de atribuire, fara a include achizitia directa care intra sub incidenta Legii nr. 554/2004, prevazute de art. 68 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, de art. 82 din Legea nr. 99/2016 privind achizitiile sectoriale, cu modificarile si completarile ulterioare, sau de art. 50 din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare;

b)autoritate contractanta – oricare dintre urmatoarele:

(i)autoritatea contractanta, astfel cum este definita in legislatia privind achizitiile publice;

(ii)autoritatea contractanta sau entitatea contractanta, astfel cum este definita in legislatia privind achizitiile sectoriale;

(iii)autoritatea contractanta sau entitatea contractanta, astfel cum este definita in legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

c)contract – oricare dintre urmatoarele:

(i)contractul de achizitie publica, astfel cum este definit in legislatia privind achizitiile publice;

(ii)contractul sectorial, astfel cum este definit in legislatia privind achizitiile sectoriale;

(iii)acordul-cadru, astfel cum este definit in legislatia privind achizitiile publice, precum si in legislatia privind achizitiile sectoriale;

(iv)contractul de concesiune de servicii sau contractul de concesiune de lucrari, astfel cum este definit in legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

d)masuri de remediere – acele masuri adoptate de autoritatea/entitatea contractanta, in urma primirii unei contestatii, cu scopul de a corecta o decizie adoptata in cadrul procedurii de atribuire;

e)[textul din Art. 3, alin. (1), litera E. din capitolul I a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 2. din Ordonanta urgenta 45/2018]

f)persoana care se considera vatamata – orice operator economic care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

(i)are sau a avut un interes in legatura cu o procedura de atribuire; si

(ii)a suferit, sufera sau risca sa sufere un prejudiciu ca o consecinta a unui act al autoritatii contractante, de natura sa produca efecte juridice, ori ca urmare a nesolutionarii in termenul legal a unei cereri privind o procedura de atribuire.

 

(2)Termenii si expresiile definite la alin. (1) se completeaza in mod corespunzator cu termenii si expresiile definite in legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale, respectiv legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, dupa caz.

(3)In sensul alin. (1) lit. f) pct. (i) se considera ca o persoana are sau a avut un interes in legatura cu o procedura de atribuire daca nu a fost inca exclusa definitiv de la respectiva procedura. O excludere este definitiva in cazul in care a fost notificata candidatului/ofertantului interesat si fie a fost considerata legala de catre Consiliu/instanta, fie nu mai poate face obiectul unei cai de atac.

 

Art. 4

(1)Pentru solutionarea contestatiei, persoana care se considera vatamata se poate adresa:

a)fie pe cale administrativ-jurisdictionala Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor;

b)fie pe cale judiciara instantei de judecata.

 

(2)[textul din Art. 4, alin. (2) din capitolul I a fost abrogat la 22-dec-2017 de Art. IV, punctul 4. din Ordonanta urgenta 107/2017]

(3)Autoritatea contractanta care a luat la cunostinta despre depunerea de catre persoane diferite a unor contestatii impotriva aceluiasi act al autoritatii contractante, atat in fata Consiliului, cat si in fata instantei, are obligatia sa informeze Consiliul si instanta in acest sens, transmitand totodata copii de pe contestatiile formulate.

(4)In cazul prevazut la alin. (3), instanta poate pronunta conexarea contestatiilor in conditiile art. 139 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare, solicitand Consiliului transmiterea dosarului. In termen de 10 zile de la primirea dosarului transmis de catre Consiliu, instanta va dispune citarea partilor implicate in vedere discutarii conexarii contestatiilor. In situatia in care nu se pronunta masura conexarii, instanta va restitui Consiliului dosarul transmis in cel mult 5 zile de la pronuntare.

(5)In cazul prevazut la alin. (4), persoana care se considera vatamata si care a depus contestatie la Consiliu nu are obligatia de a plati taxa judiciara de timbru prevazuta la art. 521.

(6)In cazul in care persoana care se considera vatamata formuleaza contestatie impotriva aceluiasi act al autoritatii contractante atat la Consiliu, cat si la instanta de judecata, se prezuma ca aceasta a renuntat la calea administrativ-jurisdictionala.

 

Art. 5

(1)Termenele procedurale stabilite de prezenta lege, exprimate in zile, incep sa curga de la inceputul primei ore a primei zile a termenului si se incheie la expirarea ultimei ore a ultimei zile a termenului.

(2)Ziua in cursul careia a fost comunicat un act procedural nu este luata in calculul termenului. Daca ultima zi a unui termen exprimat altfel decat in ore este o zi nelucratoare, termenul se incheie la expirarea ultimei ore a urmatoarei zile lucratoare.

 

CAPITOLUL II:

[textul din capitolul II a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 3. din Ordonanta urgenta 45/2018]

 

CAPITOLUL III:Contestatia formulata pe cale administrativ-jurisdictionala

 

SECTIUNEA 1:Termenul de contestare si efectele contestatiei

Art. 8

(1)Persoana care se considera vatamata de un act al autoritatii contractante poate sesiza Consiliul in vederea anularii actului autoritatii contractante, obligarii acesteia la emiterea unui act sau la adoptarea de masuri de remediere, precum si pentru recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim, in termen de:

a)10 zile, incepand cu ziua urmatoare luarii la cunostinta despre actul autoritatii contractante considerat nelegal, in cazul in care valoarea estimata a procedurii de achizitie publica/sectorial sau de concesiune este egala sau mai mare decat pragurile valorice in raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunturilor de participare, potrivit legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

b)7 zile, incepand cu ziua urmatoare luarii la cunostinta despre actul autoritatii contractante considerat nelegal, in cazul in care valoarea estimata a procedurii de achizitie publica/sectoriala sau de concesiune este mai mica decat pragurile valorice in raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunturilor de participare, potrivit legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.

(2)In cazul in care contestatia priveste continutul documentatiei de atribuire, publicata in Sistemul electronic de achizitii publice, denumit in continuare SEAP, data luarii la cunostinta este data publicarii documentatiei de atribuire.

(2)[textul din Art. 8, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

 

Art. 9

(1)Dupa primirea contestatiei, autoritatea contractanta poate adopta masurile de remediere pe care le considera necesare ca urmare a contestatiei, in cel mult 3 zile de la primirea contestatiei. Masurile adoptate trebuie comunicate contestatorului, celorlalti operatori economici implicati in procedura de atribuire, precum si Consiliului, nu mai tarziu de o zi de la data adoptarii lor. Pentru a fi aduse la cunostinta operatorilor economici interesati, masurile adoptate inainte de data-limita de depunere a solicitarilor de participare sau, dupa caz, a ofertelor se publica in SEAP.

(2)In cazul procedurilor a caror initiere nu se realizeaza prin publicare in SEAP, masurile adoptate potrivit alin. (1) se comunica contestatorului si celorlalti operatori economici implicati in procedura, nu mai tarziu de o zi de la data adoptarii lor, prin orice mijloc de comunicare prevazut de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, dupa caz.

(3)In situatia in care contestatorul considera ca masurile adoptate sunt suficiente pentru remedierea actelor invocate ca fiind nelegale, acesta trimite Consiliului si autoritatii contractante o cerere de renuntare la contestatie. In acest caz, autoritatea contractanta nu mai are obligatia de a comunica punctul sau de vedere asupra contestatiei si celelalte documente necesare solutionarii contestatiei.

(4)Autoritatea contractanta are obligatia sa incheie contractul cu ofertantul declarat castigator, ulterior pronuntarii unei solutii de mentinere a rezultatului procedurii de atribuire de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, chiar daca impotriva respectivei decizii a fost introdusa calea de atac a plangerii si cauza nu a fost solutionata in mod definitiv si, in orice caz, numai dupa expirarea termenului legal de asteptare prevazut la art. 59 alin. (1).

(5)Contractul incheiat cu nerespectarea prevederilor alin. (4) este lovit de nulitate absoluta. Incheierea contractului anterior/ulterior formularii contestatiei nu impiedica solutionarea acesteia de catre Consiliu.

(6)In cazul in care, in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire, autoritatea contractanta achizitioneaza produse, servicii sau lucrari defalcate pe loturi, masurile de remediere adoptate potrivit alin. (1) privesc numai loturile pentru care s-a depus contestatie.

 

SECTIUNEA 2:Elementele contestatiei

 

Art. 10

Contestatia se formuleaza in scris si trebuie sa contina urmatoarele elemente:

a)numele si prenumele, domiciliul sau resedinta, codul de identificare fiscala al contestatorului persoana fizica ori, dupa caz, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul, codul unic de inregistrare, numarul de inmatriculare in registrul comertului, persoanele care le reprezinta si in ce calitate. Se indica si adresa de posta electronica, numarul de telefon si numarul de fax, dupa caz, la care poate fi comunicat orice act procedural. Contestatorul care locuieste in strainatate indica, pentru celeritate, si domiciliul ales sau resedinta din Romania unde urmeaza sa i se transmita comunicarile privind solutionarea contestatiei;

b)denumirea si sediul autoritatii contractante;

c)denumirea obiectului contractului, procedura de atribuire aplicata, dupa caz, numarul si data anuntului de participare din SEAP;

d)precizarea actului atacat al autoritatii contractante;

e)obiectul contestatiei;

f)motivarea in fapt si in drept a contestatiei;

g)mijloacele de proba pe care se sprijina contestatia, in masura in care este posibil;

h)semnatura contestatorului persoana fizica sau a reprezentantului persoanei juridice.

 

Art. 11

(1)In situatia in care Consiliul apreciaza ca in contestatie nu sunt cuprinse toate informatiile prevazute la art. 10, acesta cere contestatorului ca, in termen de 3 zile de la instiintare, sa completeze contestatia. In cazul in care contestatorul nu se conformeaza obligatiei impuse de Consiliu, contestatia este anulata.

(2)[textul din Art. 11, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 2 a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 6. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(3)Contestatia formulata pe cale administrativ-jurisdictionala nu se taxeaza.

 

SECTIUNEA 3:Solutionarea contestatiei

 

Art. 12

(1)Consiliul este competent sa solutioneze contestatiile cu privire la procedurile de atribuire a contractelor prin complete specializate constituite potrivit regulamentului de organizare si functionare aprobat potrivit art. 37 alin. (2).

(2)Contestatiile care nu intra in competenta de solutionare a Consiliului sunt declinate de acesta, prin decizie, catre instanta de judecata competenta ori, daca este cazul, catre un alt organ cu activitate jurisdictionala competent.

(3)Decizia de declinare a competentei Consiliului nu este supusa niciunei cai de atac, dosarul fiind trimis de indata instantei de judecata competente ori, daca este cazul, unui alt organ cu activitate jurisdictionala competent.

 

Art. 13

(1)Contestatia se solutioneaza de un complet de trei membri ai Consiliului, dintre care cel putin unul este licentiat in drept, cu o vechime de cel putin noua ani in domeniul juridic.

(2)Completul este prezidat de unul dintre membrii sai, desemnat cu aplicarea principiului rotatiei.

(3)Contestatiile care implica informatii clasificate sunt solutionate de complete formate din membri autorizati in acest sens, potrivit prevederilor Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 14

(1)Contestatiile se distribuie spre solutionare completurilor in mod aleatoriu, cu aplicarea in mod corespunzator a prevederilor art. 13 alin. (3) si art. 17 alin. (1) si (2).

(2)In exercitarea atributiilor sale Consiliul, prin completele de solutionare a contestatiilor, adopta decizii si incheieri.

(3)Completul de solutionare a contestatiei este independent, hotararile pronuntate fiind bazate pe stricta aplicare si respectare a legii.

 

Art. 15

(1)Procedura de solutionare a contestatiilor se desfasoara cu respectarea principiilor legalitatii, celeritatii, contradictorialitatii, asigurarii dreptului la aparare, impartialitatii si independentei activitatii administrativ-jurisdictionale.

(2)Partile au obligatia de a expune situatia de fapt la care se refera pretentiile si apararile lor in mod corect si complet, fara a denatura sau omite informatiile care le sunt cunoscute.

 

Art. 16

(1)Sub sanctiunea respingerii contestatiei ca tardiva, aceasta se inainteaza atat Consiliului, cat si autoritatii contractante, nu mai tarziu de expirarea termenului legal de contestare.

(2)In termen de o zi de la primirea contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia sa o publice in SEAP.

(3)In cazul procedurilor de atribuire a caror initiere nu se realizeaza prin publicare in SEAP, autoritatea contractanta are obligatia de a comunica contestatia si celorlalti operatori economici interesati/implicati in procedura, in termen de o zi de la data primirii acesteia, prin orice mijloc de comunicare prevazut de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, dupa caz.

(4)In cazul neindeplinirii obligatiei prevazute la alin. (1), Consiliul instiinteaza autoritatea contractanta despre existenta contestatiei, iar autoritatea transmite punctul sau de vedere asupra tardivitatii contestatiei si eventualele mijloacele de proba in acest sens.

(5)Toate actele procedurale se transmit fie prin posta, fie prin fax, fie prin mijloace electronice, cu confirmare de primire.

 

Art. 17

(1)Pentru a se asigura pronuntarea unei solutii unitare, contestatiile formulate in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire se solutioneaza astfel:

a)in etapa de pana la data-limita de depunere a solicitarilor de participare/ofertelor/proiectelor sunt solutionate de acelasi complet;

b)in etapa de dupa data-limita de depunere a solicitarilor de participare/ofertelor/proiectelor sunt solutionate de acelasi complet, altul decat cel prevazut la lit. a).

 

(2)In fiecare etapa, contestatiile formulate in cadrul aceleiasi proceduri sunt conexate.

(3)Pana la solutionarea contestatiei de catre Consiliu, operatorii economici interesati sa participe la procedura de atribuire, respectiv, dupa caz, operatorii economici participanti la procedura de atribuire pot formula cerere de interventie voluntara in litigiu, potrivit prevederilor Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile ulterioare, in termen de 10 zile de la data publicarii in SEAP a contestatiei. In cazul procedurilor a caror initiere nu se realizeaza prin publicare in SEAP, termenul de 10 zile se calculeaza de la data comunicarii contestatiei.

(4)Cererea de interventie se inainteaza atat Consiliului, cat si autoritatii contractante si contestatorului/contestatorilor, nu mai tarziu de expirarea termenului legal de formulare a acesteia.

 

Art. 18

(1)In termen de 5 zile de la data la care a primit contestatia, autoritatea contractanta are obligatia de a transmite Consiliului si contestatorului, din oficiu, punctul sau de vedere asupra contestatiei.

(2)Autoritatea contractata are obligatia de a transmite Consiliului, in termenul prevazut la alin. (1), o copie a dosarului achizitiei publice, achizitiei sectoriale sau al concesiunii, precum si dovada inaintarii punctului de vedere catre contestator si orice documente considerate edificatoare, cu exceptia anunturilor de participare publicate in SEAP si a documentatiei de atribuire, atunci cand aceasta este disponibila si poate fi descarcata direct din SEAP.

(3)Lipsa punctului de vedere nu impiedica solutionarea contestatiei, in masura in care s-a facut dovada comunicarii acesteia catre autoritatea contractanta. Lipsa punctului de vedere al autoritatii contractante atrage decaderea ei din dreptul de a mai propune probe si de a invoca exceptii, in afara celor de ordine publica, daca legea nu prevede altfel.

(4)Pentru solutionarea contestatiilor ulterioare privind aceeasi procedura de atribuire, dosarul achizitiei publice, al achizitiei sectoriale sau al concesiunii ce trebuie transmis de autoritatea contractanta cuprinde doar acele documente intocmite sau primite de aceasta in cadrul procedurii de atribuire care nu au fost deja transmise Consiliului cu prilejul solutionarii contestatiei/contestatiilor anterioare.

(5)In cazul in care trimite dosarele catre instanta de judecata ca urmare a formularii plangerilor si, dupa caz, a dispunerii prin incheiere a declinarilor, Consiliul va include in dosarele transmise documentele prevazute la alin. (2) si pe cele prevazute la alin. (4).

 

Art. 19

(1)La cerere, partile cauzei au acces la documentele dosarului constituit la Consiliu, in aceleasi conditii in care se realizeaza accesul la dosarele constituite la instantele de judecata potrivit prevederilor Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, cu exceptia documentelor pe care operatorii economici le declara si probeaza ca fiind confidentiale, intrucat cuprind, fara a se limita la acestea, secrete tehnice si/sau comerciale, stabilite conform legii, iar dezvaluirea acestora ar prejudicia interesele legitime ale operatorilor economici, in special in ceea ce priveste secretul comercial si proprietatea intelectuala.

(2)Accesul la documentele dosarului constituit la Consiliu potrivit alin. (1) nu este conditionat de accesul la documentele aflate la autoritatea contractanta potrivit legislatiei privind achizitiile publice sau legislatiei privind achizitiile sectoriale ori legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.

(3)In sensul alin. (1), documentele sunt marcate sau indicate de catre ofertanti, in mod explicit si vizibil, ca fiind confidentiale. Consultarea documentelor confidentiale din oferte este permisa numai cu acordul scris al respectivilor ofertanti.

 

Art. 20

(1)In vederea solutionarii contestatiei, Consiliul are dreptul de a solicita lamuriri partilor, de a administra orice mijloace de proba permise de lege si de a solicita orice date si documente, in masura in care acestea sunt relevante in raport cu obiectul contestatiei. De asemenea, Consiliul are dreptul de a solicita orice date necesare pentru solutionarea contestatiei si de la alte persoane fizice sau juridice.

(2)Aplicarea prevederilor alin. (1) nu trebuie sa conduca la depasirea termenului de solutionare a contestatiei, prevazut la art. 24.

(3)Consiliul, in vederea solutionarii contestatiei, poate solicita contestatorului informatii si mijloace de proba, altele decat cele prevazute la art. 10, care trebuie transmise in termen de 3 zile de la data solicitarii. Nedepunerea acestora nu impiedica solutionarea contestatiei de catre Consiliu.

(4)Autoritatea contractanta are obligatia de a raspunde la orice solicitare a Consiliului si de a-i transmite acestuia orice documente care prezinta relevanta pentru solutionarea contestatiei, intr-un termen care nu poate depasi 3 zile de la data primirii solicitarii.

(5)Nerespectarea prevederilor alin. (3) si (4) conduce la imposibilitatea depunerii ulterioare de catre contestator si/sau autoritatea contractanta a documentelor solicitate, contestatia urmand sa fie solutionata pe baza documentelor deja depuse la dosar.

 

Art. 21

(1)Procedura in fata Consiliului este scrisa, iar partile sunt audiate numai daca acest lucru este considerat necesar de catre completul de solutionare a contestatiei.

(2)Partile pot fi reprezentate de avocati sau de consilieri juridici si pot depune concluzii scrise in cursul procedurii. De asemenea, partile pot solicita sa depuna concluzii oral in fata Consiliului, fara ca prin aceasta sa fie afectat termenul legal de solutionare a contestatiei, prevazut la art. 24.

(3)Este inadmisibila prezentarea unor noi motive de contestare si/sau formularea unor noi capete de cerere pe calea concluziilor scrise sau orale ori a precizarilor la contestatie ulterior termenului legal de formulare a acesteia.

 

SECTIUNEA 4:Suspendarea procedurii de atribuire

 

Art. 22

(1)In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, la cererea persoanei interesate, Consiliul poate sa dispuna prin incheiere, in termen de 3 zile de la primirea cererii, masura suspendarii procedurii de atribuire sau aplicarii oricarei decizii luate de autoritatea contractanta, pana la solutionarea contestatiei.

(2)Persoana interesata comunica, concomitent, prin acelasi mijloc de comunicare utilizat pentru transmiterea catre Consiliu, cererea sa de suspendare si autoritatii contractante, care are obligatia de a prezenta Consiliului, de indata, punctul sau de vedere asupra cererii. Nedepunerea punctului de vedere in termenul de solutionare a cererii nu impiedica solutionarea acesteia.

(3)[textul din Art. 22, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 4 a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 14. din Ordonanta urgenta 45/2018]

 

Art. 23

(1)Consiliul solutioneaza cererea de suspendare luand in considerare consecintele acestei masuri asupra tuturor categoriilor de interese care ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public.

(2)Incheierea privind solutionarea cererii de suspendare poate fi atacata cu plangere la instanta competenta prevazuta la art. 32 alin. (1), in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare.

 

SECTIUNEA 5:Termenul de solutionare a contestatiei

 

Art. 24

(1)Consiliul solutioneaza pe fond contestatia in termen de 20 de zile de la data primirii, in conditiile art. 18 alin. (2), a dosarului achizitiei publice, al achizitiei sectoriale sau al concesiunii, respectiv in termen de 10 zile in situatia incidentei unei exceptii care impiedica analiza pe fond a contestatiei.

(2)In cazuri temeinic justificate, termenul de solutionare a contestatiei poate fi prelungit cu 10 zile, prelungirea fiind comunicata autoritatii contractante.

(3)Nerespectarea cu vinovatie a termenului de solutionare a contestatiei prevazut la alin. (1) constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza conform legii.

 

Art. 25

(1)Consiliul, prin incheiere, poate suspenda procedura de solutionare a contestatiei:

a)in situatia in care aceasta depinde in tot sau in parte de existenta ori inexistenta unui drept care face obiectul unei alte judecati;

b)cand s-a pus in miscare actiunea penala pentru o infractiune savarsita in legatura cu actul atacat de contestator.

 

(11)Consiliul va comunica incheierea de suspendare a solutionarii contestatiei atat partilor implicate, cat si instantei respective, solicitand-i acesteia sa solutioneze cauza cu celeritate.

(2)Suspendarea procedurii de solutionare a contestatiei produce efecte pana la ramanerea definitiva a hotararii in cauza care a provocat suspendarea.

(3)Consiliul poate reveni motivat asupra suspendarii, daca se constata ca partea care a cerut-o nu are un comportament diligent in cadrul procesului care a determinat suspendarea, tergiversand solutionarea acestuia, ori daca solutionarea actiunii penale care a determinat suspendarea dureaza mai mult de un an de la data la care a intervenit suspendarea, fara a se dispune o solutie in acea cauza.

(4)Incheierea pronuntata potrivit prevederilor alin. (3) se poate ataca cu plangere, la instanta competenta prevazuta la art. 32 alin. (1), in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare.

(5)Suspendarea procedurii de solutionare a contestatiei intrerupe curgerea termenului de solutionare prevazut la art. 24 alin. (1). De la reluarea solutionarii curge un nou termen.

 

SECTIUNEA 6:Solutiile pe care le poate pronunta Consiliul

 

Art. 26

(1)Consiliul se pronunta mai intai asupra exceptiilor de procedura si de fond, cu incadrarea in termenul prevazut la art. 24 alin. (1), iar cand constata ca acestea sunt intemeiate, nu mai procedeaza la analiza pe fond a cauzei.

(2)Cu respectarea principiului disponibilitatii, Consiliul examineaza din punctul de vedere al legalitatii si temeiniciei actul atacat si poate:

a)pronunta o decizie prin care il anuleaza in tot sau in parte;

b)obliga autoritatea contractanta sa emita un act/sa adopte masurile necesare restabilirii legalitatii, cu indicarea clara si precisa a operatiunilor care urmeaza a fi realizate de autoritatea contractanta;

c)anula procedura de atribuire, in situatia in care nu este posibila remedierea actului atacat.

(3)In cazul in care Consiliul dispune modificarea/eliminarea unor specificatii tehnice din caietul de sarcini ori din alte documente emise in legatura cu procedura de atribuire, autoritatea contractanta are obligatia de a anula procedura de atribuire doar in conditiile in care nu poate lua nicio alta masura de remediere sau masura ar afecta principiile prevazute de legislatia in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor.

(4)In situatia in care, in cursul solutionarii contestatiei, Consiliul apreciaza ca, in afara de actele atacate de contestator, exista alte acte care incalca prevederile legislatiei in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor, dupa caz, si la care nu s-a facut referire in contestatie, sesizeaza atat Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, denumita in continuare ANAP, si Curtea de Conturi si transmite in acest sens toate datele si/sau documentele relevante in sustinerea sesizarii, cat si autoritatea contractanta.

(5)In cazul in care admite contestatia si dispune luarea de masuri de remediere, Consiliul precizeaza si termenul in care acestea trebuie duse la indeplinire de catre autoritatea contractanta, care nu va fi mai scurt decat termenul de exercitare a caii de atac impotriva deciziei Consiliului.

(6)Consiliul poate respinge contestatia ca fiind nefondata, tardiva, lipsita de interes, lipsita de obiect, introdusa de o persoana fara calitate sau de o persoana care nu are calitatea de reprezentant, precum si pe orice alta exceptie de procedura sau de fond, care impiedica solutionarea pe fond a contestatiei.

(7)In cazul admiterii contestatiei, daca se constata ca nu pot fi dispuse masuri de remediere care sa permita continuarea legala a procedurii de atribuire, Consiliul dispune anularea procedurii de atribuire.

(8)Consiliul poate lua act, oricand in cursul solutionarii contestatiei, de renuntarea la aceasta de catre contestator.

(9)Consiliul poate obliga, la cerere, partea in culpa, la plata cheltuielilor efectuate pentru solutionarea contestatiei. Cuantumul, detalierea si documentele doveditoare ale cheltuielilor efectuate sunt prezentate in cerere, care trebuie depusa inainte de pronuntarea deciziei de solutionare a contestatiei.

(10)Consiliul nu poate decide atribuirea contractului catre un anumit operator economic, cu exceptia situatiei in care acesta a fost desemnat de autoritatea contractanta sau calitatea sa de ofertant castigator rezulta din informatiile cuprinse in dosarul de solutionare a contestatiei.

(101)In situatia in care contestatia vizeaza rezultatul procedurii de atribuire si se dispune reevaluarea ofertelor, Consiliul va indica in mod clar si precis limitele reevaluarii, respectiv identitatea ofertelor care fac obiectul reevaluarii, etapa/etapele procedurii de atribuire vizata/vizate de reevaluare si masurile concrete pe care le va adopta autoritatea contractanta in cadrul reevaluarii.

(11)Consiliul are obligatia de a motiva in mod clar, fara echivoc, deciziile/incheierile adoptate.

 

Art. 27

(1)Hotararea prin care contestatia este solutionata de catre Consiliu sau prin care acesta se dezinvesteste fara a solutiona contestatia pe fond se numeste decizie.

(2)Toate celelalte hotarari pronuntate de Consiliu se numesc incheieri, cu exceptia celor de unificare a practicii administrativ-jurisdictionale.

(3)Hotararile Consiliului privind modul de solutionare a contestatiei se adopta cu votul majoritatii membrilor completului. In acest sens, se intocmeste o minuta semnata de membrii completului. Opinia separata sau concurenta a unui membru al completului se consemneaza in cadrul deciziei emise, precum si in minuta. Membrii completului nu au dreptul de a se abtine de la vot.

(4)Solutia se consemneaza intr-un registru special tinut de Consiliu.

(5)Hotararea Consiliului cuprinde:

a)partea introductiva, in care se vor arata numarul dosarului, data, numele si prenumele, domiciliul sau resedinta, codul de identificare fiscala al contestatorului persoana fizica, ori, dupa caz, pentru persoanele juridice, denumirea, sediul lor, codul unic de inregistrare, numarul de inregistrare in registrul comertului, persoanele care le reprezinta cu mentionarea calitatii lor, procedura de atribuire in cadrul careia s-a emis actul atacat;

b)considerentele, in care se arata obiectul contestatiei si sustinerile pe scurt ale partilor, expunerea situatiei de fapt retinuta de Consiliu pe baza probelor administrate, motivele de fapt si de drept pe care se intemeiaza solutia, aratandu-se atat motivele pentru care s-au admis, cat si cele pentru care s-au inlaturat cererile partilor;

c)dispozitivul, in care se arata numele, prenumele ori, dupa caz, denumirea partilor, solutia data tuturor cererilor deduse solutionarii si cuantumul cheltuielilor de judecata acordate.

(6)Daca hotararea s-a dat in folosul mai multor contestatori, se va arata ceea ce se cuvine fiecaruia si la ce este obligata autoritatea contractanta.

(7)In partea finala a dispozitivului se arata daca hotararea este supusa unei cai de atac.

(8)Decizia motivata se comunica in scris partilor, in termen de 3 zile de la pronuntare.

(9)Decizia se publica in termen de 5 zile de la pronuntare pe pagina de internet a Consiliului, in cadrul buletinului oficial, fara referire la datele de identificare ale partilor, la datele cu caracter personal, precum si la informatiile pe care operatorul economic le precizeaza si probeaza ca fiind confidentiale potrivit prevederilor art. 19 alin. (1) sau protejate de un drept de proprietate intelectuala.

(10)Deciziile prin care Consiliul dispune luarea de masuri de remediere sunt inaintate, prin mijloace electronice, saptamanal, catre ANAP.

(11)Decizia se publica de catre autoritatea contractanta in SEAP, in termen de 5 zile de la data primirii, fara referire la informatiile pe care operatorul economic le precizeaza si probeaza ca fiind confidentiale sau protejate de un drept de proprietate intelectuala. Prevederile art. 76 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

 

Art. 28

(1)Decizia Consiliului este obligatorie pentru partile cauzei.

(2)Partile pot solicita Consiliului indreptarea, lamurirea sau completarea hotararii, potrivit prevederilor Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, care se aplica in mod corespunzator.

(3)Consiliul rezolva cererea de indata prin pronuntarea unei incheieri, care se ataseaza la decizie.

(4)Contractul incheiat cu nerespectarea deciziei Consiliului este lovit de nulitate absoluta.

(5)In situatia in care se formuleaza plangere impotriva deciziei Consiliului, autoritatea contractanta are dreptul de a suspenda ducerea ei la indeplinire si/sau procedura de atribuire pana la comunicarea de catre instanta a hotararii de solutionare a plangerii.

 

CAPITOLUL IV:Calea de atac impotriva deciziilor Consiliului

Art. 29

Deciziile Consiliului privind solutionarea contestatiei pot fi atacate de catre autoritatea contractanta si/sau de catre orice persoana vatamata de masurile dispuse de Consiliu cu plangere la instanta de judecata competenta, atat pentru motive de nelegalitate, cat si de netemeinicie, in termen de 10 zile de la comunicare pentru partile cauzei, respectiv de la data luarii la cunostinta de catre alte persoane vatamate.

 

Art. 30

(1)Plangerea se formuleaza in scris, dispozitiile privind continutul contestatiei prevazute la art. 10 aplicandu-se in mod corespunzator.

(2)In plangere, contestatorul nu poate invoca alte motive impotriva actelor autoritatii contractante decat cele cuprinse in contestatia adresata Consiliului.

(3)Plangerea se depune la instanta judecatoreasca competenta.

(4)Pentru transmiterea cu celeritate catre instanta competenta a dosarului care a stat la baza pronuntarii deciziei Consiliului, persoana care a formulat plangere in fata instantei transmite o copie a plangerii respective si Consiliului.

(5)Pentru solutionarea plangerii, Consiliul transmite instantei de judecata dosarul care a stat la baza pronuntarii deciziei, in cel mult 3 zile de la primirea plangerii in original sau in copie, conform alin. (3), respectiv (4).

Art. 31

(1)Partea care formuleaza plangerea este obligata sa comunice, in termenul prevazut la art. 29, o copie de pe aceasta si celeilalte/celorlalte parti implicate in procedura de contestare in fata Consiliului, depunand dovada de comunicare in fata instantei pana la primul termen de judecata, sub sanctiunea respingerii plangerii ca fiind tardiva.

(2)Intampinarea este obligatorie. Intimatul este obligat sa comunice instantei de judecata si petentului intampinarea in termen de 5 zile de la comunicarea plangerii de catre petent. Nedepunerea intampinarii in termen atrage decaderea din dreptul de a mai invoca exceptii in afara celor de ordine publica.

(3)Nu se pot depune probe noi fata de cele care au fost depuse in cadrul contestatiei.

 

Art. 32

(1)Instanta competenta sa solutioneze plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu este curtea de apel, sectia de contencios administrativ si fiscal, in a carei raza teritoriala se afla sediul autoritatii contractante. Plangerile se solutioneaza de complete specializate in achizitii publice.

(2)Instanta competenta sa solutioneze plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu privind procedurile de atribuire de servicii si/sau lucrari aferente infrastructurii de transport de interes national, astfel cum este definita de legislatia in vigoare, este Curtea de Apel Bucuresti, Sectia contencios administrativ si fiscal.

(3)In situatia formularii plangerilor, Consiliul nu are calitate de parte in proces.

(4)Plangerea este solutionata de urgenta si cu precadere, intr-un termen ce nu va depasi 45 de zile de la data sesizarii legale a instantei, in complete specializate in achizitii publice, formate din 3 judecatori.

(5)Primul termen de judecata este de maximum 20 de zile de la data inregistrarii plangerii, iar termenele ulterioare nu pot depasi 15 zile.

 

Art. 33

(1)In cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, instanta poate dispune, la cererea partii interesate, prin incheiere data cu citarea partilor, suspendarea procedurii de atribuire si/sau a executarii contractului pana la solutionarea cauzei. Incheierea este definitiva.

(2)

[textul din Art. 33, alin. (2) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(3)[textul din Art. 33, alin. (3) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(4)[textul din Art. 33, alin. (4) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(5)[textul din Art. 33, alin. (5) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(6)[textul din Art. 33, alin. (6) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(7)[textul din Art. 33, alin. (7) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(8)[textul din Art. 33, alin. (8) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(9)[textul din Art. 33, alin. (9) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(10)[textul din Art. 33, alin. (10) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(11)[textul din Art. 33, alin. (11) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(12)[textul din Art. 33, alin. (12) din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 22. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(13)Instanta solutioneaza cererea de suspendare luand in considerare consecintele probabile ale acesteia asupra tuturor categoriilor de interese ce ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public. Instanta poate sa nu dispuna masura prevazuta la alin. (1) in cazul in care consecintele negative ale acesteia ar putea fi mai mari decat beneficiile ei. Hotararea de a nu dispune suspendarea procedurii de atribuire si/sau executarii contractului nu trebuie sa prejudicieze niciun alt drept al persoanei care a inaintat cererea prevazuta la alin. (1).

 

Art. 34

(1)Instanta, admitand plangerea, modifica decizia Consiliului, dispunand, dupa caz:

a)anularea in tot sau in parte a actului autoritatii contractante;

b)obligarea autoritatii contractante la emiterea unui act/adoptarea masurilor necesare restabilirii legalitatii, cu indicarea clara si precisa a operatiunilor care urmeaza a fi realizate de autoritatea contractanta;

c)indeplinirea unei obligatii de catre autoritatea contractanta, inclusiv eliminarea oricaror specificatii tehnice, economice sau financiare discriminatorii din anuntul de participare, din documentatia de atribuire sau din alte documente emise in legatura cu procedura de atribuire;

d)anularea procedurii de atribuire, in situatia in care nu este posibila remedierea actului atacat.

 

(2)Instanta, sesizata cu o plangere impotriva unei decizii prin care Consiliul a solutionat contestatia prin solutionarea unei exceptii procesuale, admitand plangerea, desfiinteaza decizia respectiva si retine cauza spre judecare pe fond, cu luarea in considerare a motivelor care au determinat desfiintarea deciziei. In vederea respectarii principiilor oralitatii, contradictorialitatii si dreptului la aparare, solutionarea pe fond a cauzei ca urmare a admiterii plangerii se face de instanta de judecata la un termen distinct, care se stabileste ulterior pronuntarii solutiei in ceea ce priveste plangerea asupra exceptiei.

(3)In situatia in care instanta admite plangerea, modifica decizia Consiliului si constata ca actul autoritatii contractante a fost emis cu incalcarea prevederilor legislatiei in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor, iar contractul a fost incheiat inainte de comunicarea deciziei de catre Consiliu, aplica dispozitiile art. 58-61 in mod corespunzator.

(4)In cazul in care Consiliul a analizat doar o parte dintre motivele invocate in contestatie, iar instanta considera ca plangerea impotriva deciziei Consiliului este intemeiata, admitand plangerea, retine cauza spre judecare pe fond, analizand motivele de contestatie ce nu au format obiectul analizei Consiliului. In vederea respectarii principiilor oralitatii, contradictorialitatii si dreptului la aparare, solutionarea pe fond a cauzei ca urmare a admiterii plangerii se face de instanta de judecata la un termen distinct, care se stabileste ulterior pronuntarii solutiei in ceea ce priveste plangerea.

(5)Instanta poate respinge plangerea pe fond sau prin solutionarea unei exceptii procesuale.

(6)In situatia in care contestatia a vizat rezultatul procedurii de atribuire, iar instanta, admitand plangerea, dispune reevaluarea ofertelor, aceasta va indica in mod clar si precis limitele reevaluarii, respectiv identitatea ofertelor care fac obiectul reevaluarii, etapa/etapele procedurii de atribuire vizata/vizate de reevaluare si masurile concrete pe care le va adopta autoritatea contractanta in cadrul reevaluarii.

(7)Instanta nu poate decide atribuirea contractului catre un anumit operator economic, cu exceptia situatiei in care acesta a fost desemnat de autoritatea contractanta sau calitatea sa de ofertant castigator rezulta din informatiile cuprinse in dosarul de solutionare a contestatiei.

 

Art. 35

(1)In cazuri justificate, daca instanta nu ia hotararea de indata, poate dispune amanarea pronuntarii pentru un termen de 5 zile.

(2)Hotararea prin care instanta solutioneaza plangerea este definitiva.

(3)Hotararea motivata se redacteaza intr-un termen de 7 zile de la pronuntare si se comunica de indata partilor in cauza.

(4)Dupa solutionarea plangerii de catre instanta, dosarul cauzei se restituie de aceasta Consiliului, impreuna cu o copie a hotararii motivate.

(5)Hotararea motivata pronuntata de instanta este inaintata, in copie, in termen de 15 zile de la data redactarii, ANAP, care o publica in SEAP, fara referire la datele de identificare ale partilor, la datele cu caracter personal, precum si la acele informatii pe care operatorul economic le precizeaza ca fiind confidentiale, clasificate sau protejate de un drept de proprietate intelectuala. Prevederile art. 76 din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Art. 361

Plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu este scutita de plata oricarei taxe judiciare de timbru.

 

Art. 36

[textul din Art. 36 din capitolul IV a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 25. din Ordonanta urgenta 45/2018]

 

CAPITOLUL V:Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor

 

SECTIUNEA 1:Organizare si functionare

 

Art. 37

(1)Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, denumit in continuare Consiliul, este organism independent cu activitate administrativ-jurisdictionala.

(2)Consiliul are personalitate juridica si functioneaza conform prezentei legi, pe baza propriului regulament de organizare si functionare, care se aproba cu majoritate absoluta prin hotarare a plenului Consiliului, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

(3)In activitatea sa, Consiliul se supune numai legii, iar sedintele plenului Consiliului sunt legal constituite in prezenta majoritatii membrilor acestuia.

(4)In ceea ce priveste deciziile sale, Consiliul este independent si nu este subordonat niciunei autoritati sau institutii publice.

 

Art. 38

(1)Consiliul este condus de un presedinte, ales dintre membrii sai.

(2)In aplicarea prevederilor alin. (1), membrii Consiliului, reuniti in plen, aleg presedintele prin vot secret, cu majoritate absoluta.

(3)Presedintele este ales pe o perioada de 3 ani, cu posibilitatea reinnoirii o singura data a mandatului.

(4)In exercitarea atributiilor sale, presedintele Consiliului emite ordine.

 

Art. 39

In activitatea sa, presedintele Consiliului este ajutat de un colegiu format din 3 membri ai Consiliului, alesi pentru un mandat de 3 ani, prin vot secret, cu majoritate absoluta, dintre cei care si-au exprimat intentia de a candida. Numarul de mandate nu este limitat.

 

Art. 40

(1)Presedintele reprezinta Consiliul si il angajeaza patrimonial prin semnatura sa, in calitate de ordonator principal de credite, in raporturile cu tertii.

(2)Atributiile presedintelui si ale colegiului, precum si structura organizatorica si statul de functii ale Consiliului se stabilesc in regulamentul de organizare si functionare, aprobat conform art. 37 alin. (2).

 

Art. 41

(1)Presedintele Consiliului are obligatia de a intocmi un raport de activitate anual, pe care il prezinta Parlamentului pana la data de 31 martie a anului urmator, in vederea evaluarii activitatii Consiliului.

(2)Procedura de evaluare vizeaza exclusiv activitatea administrativa si organizatorica.

 

Art. 42

(1)Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Consiliului se asigura de la bugetul de stat, presedintele Consiliului avand calitatea de ordonator principal de credite. Guvernul Romaniei are obligatia sa prevada in proiectul bugetului de stat resursele financiare necesare pentru functionarea si organizarea Consiliului, precum si pentru perfectionarea profesionala a salariatilor si organizarea seminarelor de unificare a practicii administrativ-jurisdictionale.

(2)Sediul Consiliului este in municipiul Bucuresti.

(3)Consiliul utilizeaza un parc propriu de mijloace de transport dotat cu 3 autoturisme.

Art. 43

(1)Consiliul are dreptul de a initia si supune aprobarii proiecte de acte normative in domeniul organizarii si functionarii acestuia.

(2)Consiliul exprima, la solicitarea ANAP, punctul de vedere asupra proiectelor de acte normative initiate de alte autoritati si institutii publice care contin prevederi ce intra in domeniul sau de activitate.

 

SECTIUNEA 2:Statutul personalului Consiliului

 

Art. 44

(1)Consiliul are un numar de 36 de membri, precum si un numar de 64 de persoane cu statut de personal tehnico-administrativ.

(2)Cel putin jumatate din numarul membrilor Consiliului trebuie sa fie licentiati in drept, cu o vechime de 10 ani in domeniul juridic.

(3)Presedintele Consiliului trebuie sa fie licentiat in drept, cu o vechime de cel putin 12 ani in domeniul juridic, dintre care cel putin 3 ani in functia de consilier de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice.

(4)Competentele Consiliului se realizeaza cu respectarea principiilor independentei si stabilitatii in functie a membrilor sai.

(5)Membrii Consiliului au ca sarcina principala ducerea la indeplinire a atributiilor date in competenta Consiliului prin prezenta lege.

 

Art. 45

(1)Membrii Consiliului sunt selectati prin concurs, fiind numiti in functie prin decizia prim-ministrului, in conditiile legii.

(2)Membrii Consiliului sunt selectionati pe baza aptitudinilor profesionale si a bunei reputatii. Candidatii trebuie sa aiba studii universitare, o vechime de 10 ani in domeniul juridic, economic sau tehnic, precum si o experienta de cel putin 3 ani in domeniul achizitiilor publice.

(3)Personalul tehnico-administrativ se incadreaza prin concurs, in conditiile legii.

(4)Presedintele Consiliului inainteaza prim-ministrului propunerile de numire a membrilor Consiliului, pentru candidatii declarati admisi la concurs.

 

Art. 46

(1)Membrii Consiliului sunt functionari publici cu statut special, denumiti consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice. Acestia sunt asimilati din punctul de vedere al salarizarii functiei publice de consilier de concurenta.

(2)Presedintele Consiliului este asimilat din punctul de vedere al salarizarii functiei de presedinte al Consiliului Concurentei, iar membrii colegiului sunt asimilati din punctul de vedere al salarizarii functiei de vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

(21)Membrilor Consiliului le sunt aplicabile toate drepturile, beneficiile si obligatiile specifice functiei publice.

(21)[textul din Art. 46, alin. (2^1) din capitolul V, sectiunea 2 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

(3)Personalul tehnico-administrativ are calitatea de personal contractual si/sau functionari publici si este salarizat potrivit reglementarilor aplicabile personalului contractual si/sau functionarilor publici din cadrul administratiei publice centrale.

(4)Prevederile prezentei legi se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu prevederile Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in masura in care nu contravin prezentei reglementari.

(5)Perioada exercitarii functiei publice de consilier de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice constituie vechime in specialitatea avuta in vedere la ocuparea functiei, respectiv juridica, economica sau tehnica.

(6)Prevederile art. 33 alin. (1) si ale art. 86 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator si pentru consilierii de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice cu studii juridice, prevazuti la alin. (5).

 

Art. 47

(1)Membrilor Consiliului le este interzis:

a)sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse;

b)sa detina calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati reglementate de Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare sau financiare, companii nationale, societati nationale sau regii autonome;

c)sa detina calitatea de membru al unui grup de interes economic;

d)sa detina calitatea de membru al unui partid politic si sa desfasoare sau sa participe la activitati cu caracter politic;

e)sa exercite orice functie/activitate publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior si a creatiei literar-artistice;

f)sa exercite oricare alte activitati profesionale sau de consultanta.

 

(2)Membrii Consiliului au obligatia sa depuna declaratiile de avere si de interese, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3)Membrii Consiliului nu au dreptul de a participa la solutionarea unei contestatii daca se afla in una dintre situatiile prevazute mai jos, sub sanctiunea nulitatii deciziei pronuntate:

a)daca acestia, sotul sau ascendentii ori descendentii lor au vreun interes in solutionarea contestatiei sau cand sunt soti, rude sau afini pana la al patrulea grad inclusiv cu vreuna dintre parti;

b)daca intre acestia si una dintre parti a fost un proces penal cu pana la 5 ani inaintea solutionarii cauzei;

c)daca s-au pronuntat public in legatura cu contestatia pe care o solutioneaza;

d)daca se constata ca au primit de la una dintre parti bunuri materiale sau promisiuni de bunuri materiale ori altfel de avantaje.

(4)Nulitatea deciziei Consiliului se constata pe calea plangerii impotriva respectivei decizii, de catre curtea de apel competenta sa solutioneze plangerea.

(5)Membrii care se afla in situatiile prevazute la alin. (3) au obligatia de a se abtine de la solutionarea contestatiei. Ei pot fi recuzati de oricare dintre partile cauzei.

 

Art. 48

(1)Evaluarea performantelor membrilor Consiliului, constatarea si sanctionarea abaterilor disciplinare, formarea profesionala si oricare alte detalii organizatorice sunt reglementate prin regulamentul de organizare si functionare, aprobat conform art. 37 alin. (2).

(2)Activitatea de formare profesionala a membrilor Consiliului este organizata si cu judecatori si procurori, in conditiile legii.

(3)Verificarea anuala a starii de sanatate aprofundata a consilierilor de solutionare include si examen psihologic si, dupa caz, examen psihiatric la indicatia medicului de medicina muncii.

Art. 481

(1)Constatarea abaterilor disciplinare savarsite de membrii Consiliului revine comisiei de disciplina care se constituie in cadrul Consiliului.

(2)Comisia de disciplina are un numar de 3 membri, dintre care unul este numit de presedintele Consiliului, unul este ales de membrii Consiliului, cu majoritate simpla, si unul este reprezentant al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.

(3)La propunerea comisiei de disciplina, sanctiunile disciplinare se aplica de presedintele Consiliului, cu exceptia sanctiunii destituirii din functia publica, care se aplica de persoana care are competenta legala de numire in functia publica.

 

CAPITOLUL VI:Sistemul de remedii judiciar

 

SECTIUNEA 1:Contestatia formulata pe cale judiciara

 

Art. 49

(1)Pentru solutionarea contestatiei pe cale judiciara, persoana care se considera vatamata se poate adresa instantei de judecata competente, potrivit prevederilor prezentei legi.

(2)Competenta de solutionare a contestatiilor privind procedurile de atribuire prevazute la art. 68 din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, de art. 82 din Legea nr. 99/2016 sau de art. 50 din Legea nr. 100/2016 apartine tribunalului in a carui arie de competenta teritoriala se afla sediul autoritatii contractante, sectia de contencios administrativ si fiscal, prin complete specializate in achizitii publice. Contestatia este solutionata de urgenta si cu precadere, intr-un termen ce nu va depasi 45 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

(3)In cazuri bine justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, instanta, pana la solutionarea fondului cauzei, poate dispune la cererea partii interesate, prin incheiere motivata, cu citarea partilor, suspendarea procedurii de atribuire.

(4)Incheierea prevazuta la alin. (3) poate fi atacata cu recurs, in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare.

(5)[textul din Art. 49, alin. (5) din capitolul VI, sectiunea 1 a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 28. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(6)Autoritatea contractanta are obligatia sa incheie contractul cu ofertantul declarat castigator ulterior pronuntarii unei solutii de mentinere a rezultatului procedurii de atribuire de catre instanta, chiar daca respectiva hotarare a fost atacata cu recurs si cauza nu a fost solutionata in mod definitiv si, in orice caz, numai dupa expirarea termenului legal de asteptare prevazut la art. 59 alin. (1). Hotararea primei instante este executorie si nu se poate dispune suspendarea punerii in executare a acesteia.

(7)Contractul incheiat cu nerespectarea prevederilor alin. (6) este lovit de nulitate absoluta.

(8)Prevederile privind termenele de contestare sunt aplicabile in mod corespunzator.

 

Art. 50

(1)Contestatia formulata pe cale judiciara trebuie sa contina elementele prevazute la art. 10.

(2)In termen de o zi de la primirea contestatiei, autoritatea contractanta are obligatia sa o publice in SEAP.

(21)In cazul procedurilor de atribuire a caror initiere nu se realizeaza prin publicare in SEAP, autoritatea contractanta are obligatia de a comunica contestatia si celorlalti operatori economici interesati/implicati in procedura, in termen de o zi de la data primirii acesteia, prin orice mijloc de comunicare prevazut de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, dupa caz.

(21)[textul din Art. 50, alin. (2^1) din capitolul VI, sectiunea 1 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

(3)Prevederile art. 200 din Legea nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, nu sunt aplicabile in cadrul procedurii de solutionare a contestatiilor pe cale judiciara prevazuta de prezenta lege.

(4)Termenele de judecata ulterioare nu pot fi mai mari de 15 zile, iar durata intregii proceduri nu poate depasi 45 de zile de la data sesizarii instantei.

(5)Autoritatea contractata are obligatia de a transmite instantei, in termen de 5 zile de la primirea contestatiei transmise de contestator, o copie a dosarului achizitiei publice, achizitiei sectoriale sau al concesiunii, cu exceptia anunturilor de participare publicate in SEAP si a documentatiei de atribuire, atunci cand aceasta este disponibila si poate fi descarcata direct din SEAP.

(6)Paratul este obligat sa depuna intampinarea in termen de 5 zile de la comunicarea contestatiei de catre instanta de judecata, sub sanctiunea decaderii din dreptul de a mai propune probe si invoca exceptii, in conformitate cu prevederile Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, si sa o comunice reclamantului in acelasi termen. Reclamantul este obligat sa depuna raspuns in termen de 3 zile de la comunicarea intampinarii de catre parat.

(61)Prin exceptie de la prevederile alin. (6), termenul de depunere a intampinarii in cazul litigiilor si cererilor privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor de achizitie publica, precum si al celor care privesc documentele constatatoare emise de catre autoritatea/entitatea contractanta referitoare la executarea contractului este de 15 zile de la data comunicarii de catre instanta de judecata a cererii de chemare in judecata catre parat.

(62)In situatia prevazuta la alin. (61), termenul prevazut la alin. (4) se modifica in mod corespunzator, durata intregii proceduri neputand depasi 55 de zile de la data sesizarii instantei.

(7)Prevederile art. 17 alin. (3), alin. (4) si art. 19 alin. (1) se aplica in mod corespunzator.

(8)In solutionarea contestatiei, instanta examineaza din punctul de vedere al legalitatii si temeiniciei actul atacat si poate:

a)pronunta o decizie prin care il anuleaza in tot sau in parte;

b)obliga autoritatea contractanta sa emita un act/sa adopte masurile necesare restabilirii legalitatii, cu indicarea clara si precisa a operatiunilor care urmeaza a fi realizate de autoritatea contractanta;

c)anula procedura de atribuire, in situatia in care nu este posibila remedierea actului atacat.

(9)Instanta nu poate decide atribuirea contractului catre un anumit operator economic, cu exceptia situatiei in care acesta a fost desemnat de autoritatea contractanta sau calitatea sa de ofertant castigator rezulta din informatiile cuprinse in dosarul de solutionare a contestatiei.

(10)In situatia in care contestatia vizeaza rezultatul procedurii de atribuire si se dispune reevaluarea ofertelor, instanta va indica in mod clar si precis limitele reevaluarii, respectiv identitatea ofertelor care fac obiectul reevaluarii, etapa/etapele procedurii de atribuire vizata/vizate de reevaluare si masurile concrete pe care le va adopta autoritatea contractanta in cadrul reevaluarii.

(11)Contestatiile formulate in etapa de pana la data-limita de depunere a solicitarilor de participare/ofertelor/proiectelor sunt conexate.

(12)Contestatiile formulate in etapa de dupa data-limita de depunere a solicitarilor de participare/ofertelor/proiectelor sunt conexate.

Art. 501

(1)Sub sanctiunea respingerii contestatiei ca tardiva, aceasta se inainteaza atat instantei de judecata competente, cat si autoritatii contractante, nu mai tarziu de expirarea termenului legal de contestare.

(2)[textul din Art. 50^1, alin. (2) din capitolul VI, sectiunea 1 a fost abrogat la 13-iul-2020 de Art. IV, punctul 27. din Ordonanta urgenta 114/2020]

(3)In cazul neindeplinirii obligatiei prevazute la alin. (1), instanta de judecata instiinteaza autoritatea contractanta despre existenta contestatiei, iar autoritatea transmite punctul sau de vedere asupra tardivitatii contestatiei si eventualele mijloace de proba in acest sens.

(4)Toate actele procedurale se transmit fie prin posta, fie prin fax, fie prin mijloace electronice, cu confirmare de primire.

 

Art. 51

(1)In cazuri justificate, daca instanta de judecata nu ia hotararea de indata, poate dispune amanarea pronuntarii pentru un termen de 5 zile.

(2)Hotararea motivata se redacteaza intr-un termen de 7 zile de la pronuntare si se comunica de indata partilor in cauza.

(3)Hotararea poate fi atacata cu recurs, in termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se judeca de sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, in complet specializat in achizitii publice.

(4)Prevederile art. 50 alin. (2)-(6) sunt aplicabile in mod corespunzator.

(5)In cazul admiterii recursului, instanta de recurs rejudeca, in toate cazurile, litigiul in fond. In vederea respectarii principiilor oralitatii, contradictorialitatii si dreptului la aparare, solutionarea pe fond a cauzei ca urmare a admiterii plangerii se face de instanta de judecata la un termen distinct, care se stabileste ulterior pronuntarii solutiei in ceea ce priveste plangerea asupra exceptiei.

(6)Hotararea pronuntata de curtea de apel este definitiva.

Art. 521

(1)Contestatia introdusa la instanta judecatoreasca competenta se taxeaza cu 2% din valoarea estimata a contractului, dar nu mai mult de 100.000.000 lei.

(2)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care procedura de atribuire este organizata pe loturi, taxele de timbru se raporteaza la valoarea estimata a fiecarui lot contestat. In cazul unei proceduri de atribuire a acordului-cadru, cuantumul taxei judiciare se raporteaza la valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent ce se intentioneaza a se atribui in baza acordului-cadru respectiv.

(3)Recursul formulat impotriva hotararii de solutionare a contestatiei se taxeaza cu 50% din taxa prevazuta la alin. (1) sau alin. (2).

(4)Sunt scutite de taxa judiciara de timbru recursurile formulate de autoritatile contractante.

(5)Persoana care a formulat cerere potrivit prevederilor prezentului articol poate beneficia, la cerere, de facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 52

[textul din Art. 52 din capitolul VI, sectiunea 1 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

 

SECTIUNEA 2:Solutionarea litigiilor in instanta de judecata

 

Art. 53

(1)Procesele si cererile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si cele privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor se solutioneaza in prima instanta, de urgenta si cu precadere, de catre sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante sau in circumscriptia caruia are sediul social/domiciliul reclamantul, prin completuri specializate in achizitii publice, in termen de 45 de zile.

(11)Litigiile si cererile care decurg din executarea contractelor administrative si cele care decurg din rezilierea, rezolutiunea, denuntarea unilaterala sau incetarea anticipata a contractelor de achizitie publica din motive independente de autoritatea contractanta se solutioneaza in prima instanta, de urgenta si cu precadere, de catre sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul autoritatii contractante sau in circumscriptia in care isi are sediul social/domiciliul reclamantul.

(12)Actiunile prevazute la alin. (1) si (11) se pot introduce si la instantele de la locul incheierii contractului, daca in acest loc functioneaza o unitate ce apartine autoritatii contractante.

(13)Documentele constatatoare emise de catre autoritatea/entitatea contractanta care contin informatii referitoare la indeplinirea sau, dupa caz, neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant si, daca este cazul, la eventualele prejudicii pot fi contestate la sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acestora contractantului, in conformitate cu prevederile sectiunii a 2-a – Solutionarea litigiilor in instanta de judecata.

(2)In cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente, instanta, pana la solutionarea fondului cauzei, poate dispune, la cererea partii interesate, prin incheiere motivata, cu citarea partilor, suspendarea executarii contractului.

*) In aplicarea dispozitiilor art. 997 din Codul de procedura civila si art. 53 alin. (2) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste ca procedura ordonantei presedintiale nu este admisibila in materia suspendarii executarii unei garantii de buna executie aferente unui contract de achizitie publica.

(21)Procedura ordonantei presedintiale nu este admisibila in materia suspendarii rezilierii, rezolutiunii, denuntarii unilaterale sau incetarii anticipate a contractelor de achizitie publica.

(3)[textul din Art. 53, alin. (3) din capitolul VI, sectiunea 2 a fost abrogat la 04-iun-2018 de Art. IV, punctul 34. din Ordonanta urgenta 45/2018]

(4)Incheierea prevazuta la alin. (2) poate fi atacata cu recurs, in mod separat, in termen de 5 zile de la comunicare.

(5)Despagubirile pentru prejudiciul cauzat, printr-un act al autoritatii contractante emis cu incalcarea dispozitiilor legale in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor ori ca urmare a nesolutionarii in termenul legal a unei cereri privind respectiva procedura de atribuire, se pot acorda numai dupa anularea actului respectiv ori, dupa caz, dupa luarea oricaror altor masuri de remediere de catre autoritatea contractanta.

(6)In cazul in care se solicita plata de despagubiri pentru repararea prejudiciului reprezentand cheltuieli de elaborare a ofertei si de participare la procedura de atribuire, persoana vatamata trebuie sa faca dovada prejudiciului, a incalcarii prevederilor legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile, precum si a faptului ca ar fi avut o sansa reala de a castiga contractul, iar aceasta a fost compromisa ca urmare a incalcarii respective. Intinderea reparatiei prejudiciului incercat este limitata la valoarea cheltuielilor de elaborare a ofertei si de participare la procedura de atribuire.

(7)Pentru solutionarea litigiilor prevazute la alin. (1) nu este necesara parcurgerea unei proceduri prealabile.

(8)Termenul de introducere a actiunii este de 1 an de la nasterea dreptului pentru actiunile privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, respectiv de 3 ani de la nasterea dreptului pentru actiunile privind executarea, anularea, nulitatea contractelor, daca prin legi speciale nu se prevad alte termene de prescriptie a dreptului material la actiune raportat la obligatiile legale sau contractuale incalcate.

(9)Termenul de introducere a actiunii este de 30 de zile de la nasterea dreptului pentru actiunile care decurg din rezolutiunea, rezilierea, denuntarea unilaterala sau incetarea anticipata a contractelor de achizitie publica, daca prin legi speciale nu se prevad alte termene de prescriptie a dreptului material la actiune raportat la obligatiile legale sau contractuale incalcate.

 

Art. 54

(1)Cererilor avand ca obiect acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si celor privind executarea, anularea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor li se aplica in mod corespunzator prevederile art. 50.

(2)Cererea reconventionala se introduce in termenul prevazut la art. 50 alin. (5).

 

Art. 55

(1)In cazuri justificate, daca instanta de judecata nu ia hotararea de indata, poate dispune amanarea pronuntarii pentru un termen de 5 zile.

(2)Hotararea se redacteaza intr-un termen de 7 zile de la pronuntare si se comunica de indata partilor in cauza.

(3)Hotararea pronuntata in cazul litigiilor si cererilor privind acordarea despagubirilor pentru repararea prejudiciilor cauzate in cadrul procedurii de atribuire, precum si al celor privind executarea, anularea, nulitatea, rezolutiunea, rezilierea sau denuntarea unilaterala a contractelor administrative poate fi atacata cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare, la sectia de contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, care judeca in complet specializat in achizitii publice. Apelul se depune la instanta a carei hotarare se ataca si este solutionat de urgenta si cu precadere intr-un termen ce nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

(31)Hotararea pronuntata in cazul litigiilor prevazuta la art. 53 alineatul (11) poate fi atacata numai cu apel, in termen de 10 zile de la comunicare, la instanta ierarhic superioara. Apelul este solutionat de urgenta si cu precadere, intr-un termen ce nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

(31)Hotararea pronuntata in cazul litigiilor care privesc documentele constatatoare emise de catre autoritatea/entitatea contractanta, referitoare la executarea contractului, poate fi atacata numai cu recurs, in termen de 10 zile de la comunicare. Recursul se depune la instanta a carei hotarare se ataca. Instanta ierarhic superioara solutioneaza recursul de urgenta si cu precadere intr-un termen ce nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

(4)Calea de atac prevazuta la alin. (3) si (31) suspenda executarea si se judeca de urgenta si cu precadere, fiind aplicabile in mod corespunzator dispozitiile art. 50 alin. (5) si (6).

(5)In caz de admitere a recursului, respectiv a apelului, instanta rejudeca, in toate cazurile, litigiul in fond. In vederea respectarii principiilor oralitatii, contradictorialitatii si dreptului la aparare, solutionarea pe fond a cauzei ca urmare a admiterii plangerii se face de instanta de judecata la un termen distinct, care se stabileste ulterior pronuntarii solutiei in ceea ce priveste plangerea asupra exceptiei.

Art. 56

(1)Cererile introduse la instantele judecatoresti potrivit prevederilor prezentului capitol se taxeaza cu 2% din valoarea cererii, dar nu mai mult de 100.000.000 lei.

(2)Cererile neevaluabile in bani formulate potrivit prezentei legi se taxeaza cu 450 lei.

(3)Recursul/Apelul se taxeaza cu 50% din taxa prevazuta la alin. (1) si/sau alin. (2), dupa caz.

(4)Sunt scutite de taxa judiciara de timbru prevazuta la alin. (1) si/sau alin. (2) recursurile/apelurile formulate de autoritatile contractante.

(5)Persoana care a formulat cerere potrivit prevederilor prezentului articol poate beneficia, la cerere, de facilitati sub forma de reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru datorate, potrivit prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 80/2013, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

Art. 57

Partile pot conveni ca litigiile in legatura cu interpretarea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor sa fie solutionate prin arbitraj.

 

SECTIUNEA 3:Nulitatea contractelor

 

Art. 58

(1)Orice persoana interesata poate solicita instantei de judecata constatarea nulitatii absolute a contractului/actului aditional la acesta incheiat cu incalcarea conditiilor cerute, dupa caz, de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii pentru incheierea sa valabila, precum si repunerea partilor in situatia anterioara.

(11)Dreptul de a solicita instantei de judecata constatarea nulitatii absolute a contractului/actului aditional la acesta, incheiat cu incalcarea conditiilor cerute, dupa caz, de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii pentru incheierea sa valabila, precum si repunerea partilor in situatia anterioara, poate fi exercitat, in conditiile prezentei legi, si de ANAP. ANAP este scutita de taxa de timbru aferenta cererilor in constatarea nulitatii absolute a contractelor de achizitie publica, solicitate conform alin. (1) .

(2)Instanta de judecata constata nulitatea absoluta totala/partiala a contractului/actului la aceasta si dispune repunerea partilor in situatia anterioara, in conformitate cu prevederile art. 1.254 alin. (3) din Legea nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, in urmatoarele cazuri:

a)autoritatea contractanta a atribuit contractul fara sa respecte obligatiile referitoare la publicarea unui anunt de participare, conform prevederilor legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

b)atunci cand autoritatea contractanta urmareste dobandirea executiei unei lucrari, a unui serviciu sau a unui produs, fapt care ar incadra contractul respectiv in categoria contractelor supuse legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, insa autoritatea contractanta incheie alt tip de contract, cu nerespectarea procedurii legale de atribuire;

c)contractul/actul aditional la acesta a fost incheiat in conditii mai putin favorabile decat cele prevazute in propunerile tehnice si/sau financiare care au constituit oferta declarata castigatoare;

d)nerespectarea criteriilor de calificare si selectie si/sau a factorilor de evaluare prevazute/prevazuti in cadrul anuntului de participare care au stat la baza declararii ofertei castigatoare, aceasta conducand la alterarea rezultatului procedurii, prin anularea sau diminuarea avantajelor competitive;

e)contractul a fost incheiat inainte de primirea deciziei de solutionare a contestatiei de catre Consiliu sau de catre instanta sau cu nerespectarea deciziei de solutionare a contestatiei.

f)Autoritatea contractanta a atribuit contractul in urma unei proceduri de atribuire care a facut obiectul controlului ex ante si in care ANAP a emis un aviz conform conditionat, iar autoritatea contractanta a derulat si finalizat procedura de atribuire fara a remedia abaterile constatate de ANAP.

(3)Prin exceptie de la prevederile alin. (2), in cazul in care instanta considera, dupa analizarea tuturor aspectelor relevante, ca motive imperative de interes general impun mentinerea efectelor contractului, aceasta dispune, in schimb, sanctiuni alternative, dupa cum urmeaza:

a)limitarea efectelor contractului, prin reducerea termenului de executie al acestuia; si/sau

b)aplicarea unei amenzi autoritatii contractante, cuprinsa intre 1% si 5% din valoarea obiectului contractului, cuantumul acesteia fiind invers proportional cu posibilitatea de a limita efectele contractului, conform dispozitiilor lit. a).

(4)La aplicarea sanctiunilor alternative prevazute la alin. (3), instanta are in vedere ca acestea sa fie eficiente, proportionate si descurajante.

(5)Acordarea de despagubiri nu reprezinta o sanctiune alternativa adecvata in sensul prevederilor alin. (3).

(6)In cazul incalcarii dispozitiilor privind termenul legal de asteptare prevazut pentru incheierea contractului, instanta decide, dupa analizarea tuturor aspectelor relevante, constatarea nulitatii absolute totale/partiale a contractului/actului aditional la aceasta si dispune repunerea partilor in situatia anterioara sau, daca este suficient, dispune sanctiuni alternative, precum cele prevazute la alin. (3).

Art. 581

(1)Prevederile art. 58 alin. (2) lit. a) nu sunt aplicabile atunci cand autoritatea contractanta, considerand ca se incadreaza in una dintre situatiile prevazute de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, in care are dreptul de a nu transmite spre publicare un anunt de participare/participare simplificat/concesionare, a procedat dupa cum urmeaza:

a)a publicat in mod voluntar in SEAP si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene un anunt pentru asigurarea transparentei, prin care isi exprima intentia de a incheia contractul respectiv. Anuntul pentru asigurarea transparentei trebuie sa contina urmatoarele informatii: numele si datele de contact ale autoritatii contractante, descrierea obiectului contractului, justificarea deciziei autoritatii contractante de atribuire a contractului fara publicarea prealabila in SEAP si/sau in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a unui anunt de participare/participare simplificat/concesionare, numele si datele de contact ale operatorului economic in favoarea caruia a fost luata o decizie de atribuire si, daca este cazul, orice alta informatie considerata utila de autoritatea contractanta;

b)a incheiat contractul respectand, din proprie initiativa, prevederile art. 59 alin. (1), termenele curgand in acest caz de la data publicarii anuntului prevazut la lit. a).

(2)In sensul prevederilor alin. (1) lit. a), publicarea anuntului si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nu este necesara in urmatoarele situatii:

a)valoarea estimata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru de produse si de servicii care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mica de 648.288 lei;

b)valoarea estimata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru de produse si de servicii care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mica de 994.942 lei, in cazul in care acesta este atribuit/incheiat de consiliul judetean, primarie, consiliul local, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, precum si de institutiile publice aflate in subordinea acestora;

c)valoarea estimata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru de servicii care are ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice, prevazute in anexa nr. 2 din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, care urmeaza sa fie atribuit/incheiat, este mai mica de 3.376.500 lei;

d)valoarea estimata a contractului sectorial/acordului-cadru de produse si de servicii care urmeaza sa fie atribuit/incheiat este mai mica de 1.994.386 lei;

e)valoarea estimata a contractului sectorial/acordului-cadru de servicii care are ca obiect servicii sociale si alte servicii specifice, prevazute in anexa nr. 2 din Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, care urmeaza sa fie atribuit/incheiat, este mai mica de 4.502.000 lei;

f)valoarea estimata a contractului de achizitie publica/acordului-cadru de lucrari, a contractului sectorial/acordului-cadru de lucrari, respectiv a contractului de concesiune de lucrari sau concesiune de servicii este mai mica de 24.977.096 lei.

Art. 582

In situatia in care autoritatea contractanta a incheiat acordul-cadru/contractul de achizitie cu respectarea deciziei Consiliului sau a hotararii judiciare de solutionare in prima instanta a contestatiei, eventualele despagubiri stabilite de catre instanta, in conformitate cu prevederile prezentei sectiuni, in sarcina autoritatii contractante vor fi suportate din bugetul acesteia, care poate dispune adoptarea de masuri impotriva persoanei/persoanelor implicate in procesul de achizitie publica ce a facut obiectul despagubirilor numai daca instantele judecatoresti constata indeplinirea ori omisiunea indeplinirii de catre acestea, cu vinovatie, constand in culpa grava, a oricarui act ori fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor ce le revin.

 

Art. 59

(1)In sensul art. 58 alin. (6) termenul legal de asteptare pentru incheierea contractului nu poate fi mai mic de:

a)11 zile, incepand cu ziua urmatoare trimiterii deciziei de atribuire a contractului catre ofertantii/candidatii interesati, prin orice mijloace de comunicare prevazute de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, in cazul in care valoarea estimata a procedurii de achizitie publica sau de concesiune este egala sau mai mare decat pragurile valorice in raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunturilor de participare, potrivit legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii;

b)8 zile, incepand cu ziua urmatoare trimiterii deciziei de atribuire a contractului catre ofertantii/candidatii interesati, prin orice mijloace de comunicare prevazute de legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, in cazul in care valoarea estimata a procedurii de achizitie publica sau de concesiune este mai mica decat pragurile valorice in raport cu care este obligatorie transmiterea spre publicare catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a anunturilor de participare, potrivit legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.

 

(2)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care autoritatea contractanta utilizeaza alte mijloace de comunicare decat cele electronice, termenele se majoreaza cu 5 zile.

(3)Respectarea termenelor prevazute la alin. (1) este facultativa in urmatoarele cazuri:

a)atunci cand legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, dupa caz, nu prevede obligativitatea publicarii unui anunt de participare;

b)atunci cand contractul respectiv urmeaza sa fie incheiat cu un operator economic care a fost singurul ofertant la respectiva procedura de atribuire si nu exista alti operatori economici implicati in procedura de atribuire;

c)atunci cand este atribuit un contract subsecvent unui acord-cadru sau ca urmare a utilizarii unui sistem dinamic de achizitie.

(4)Formularea unei contestatii nu suspenda termenul legal de asteptare pentru incheierea acordului-cadru/contractului.

 

Art. 60

(1)Cererile prin care se solicita constatarea nulitatii contractelor se introduc in termen de:

a)30 de zile, incepand cu ziua urmatoare:

– publicarii anuntului de atribuire a contractului, cu conditia ca respectivul anunt sa contina justificarea deciziei autoritatii contractante de a atribui contractul fara publicarea prealabila a unui anunt de participare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene;

– informarii de catre autoritatea contractanta a ofertantilor si candidatilor interesati cu privire la decizia de atribuire a contractului sau admiterea intr-un sistem dinamic de achizitii, cu conditia ca informarea sa fie insotita de un rezumat al motivelor pertinente care au stat la baza deciziei; in situatia in care dezvaluirea anumitor informatii privind atribuirea contractului sau admiterea intr-un sistem dinamic de achizitii ar impiedica aplicarea unor dispozitii legale, ar fi contrara interesului public, ar putea aduce atingere concurentei sau ar aduce atingere intereselor comerciale legitime ale unui operator economic, publice sau private, autoritatea contractanta are dreptul de a nu le comunica;

b)6 luni, incepand cu data publicarii anuntului de atribuire a contractului; termenul de 6 luni este un termen de decadere.

 

(2)Autoritatea contractanta instiinteaza ANAP despre orice actiune prin care se solicita constatarea nulitatii absolute a contractelor in termen de 10 zile de la data luarii la cunostinta despre introducerea actiunii.

 

Art. 61

(1)Litigiile la care se face referire la art. 58 alin. (1) se solutioneaza de urgenta si cu precadere de catre sectia contencios administrativ si fiscal a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul reclamantului sau paratului.

(2)Sentinta tribunalului poate fi atacata numai cu recurs, in termen de 10 zile de la data comunicarii, la sectia contencios administrativ si fiscal a curtii de apel, care judeca in complet specializat in achizitii publice. Recursul este solutionat de urgenta si cu precadere, intr-un termen care nu va depasi 30 de zile de la data sesizarii legale a instantei.

(3)Hotararea judecatoreasca prin care a fost admisa actiunea in constatarea nulitatii absolute si s-a dispus repunerea partilor in situatia anterioara constituie titlu executoriu.

(4)Responsabil pentru aducerea la indeplinire a hotararii judecatoresti este conducatorul autoritatii contractante.

(5)Autoritatea contractanta notifica ANAP masurile privind executarea hotararii judecatoresti ramase definitive.

Art. 611

(1)Pentru solutionarea contestatiei formulate in conditiile art. 8 sub sanctiunea respingerii acesteia, persoana care se considera vatamata trebuie sa constituie, in termen de maximum 5 zile de la data sesizarii Consiliului, o cautiune stabilita dupa cum urmeaza:

a)2% din valoarea estimata a contractului, in cazul in care aceasta este mai mica decat pragurile valorice prevazute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 12 alin. (1) din Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 11 alin. (1) din Legea nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 35.000 lei pentru contestatiile depuse in etapa prevazuta la art. 17 alin. (1) lit. a), respectiv nu mai mult de 88.000 lei pentru contestatiile depuse in etapa prevazuta la art. 17 alin. (1) lit. b);

b)2% din valoarea estimata a contractului, daca aceasta este egala sau mai mare decat pragurile valorice prevazute la art. 7 alin. (1) din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 12 alin. (1) din Legea nr. 99/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 11 alin. (1) din Legea nr. 100/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, dar nu mai mult de 220.000 lei pentru contestatiile depuse in etapa prevazuta la art. 17 alin. (1) lit. a), respectiv nu mai mult de 2.000.000 lei pentru contestatiile depuse in etapa prevazuta la art. 17 alin. (1) lit. b.

(2)In cazul unei proceduri de atribuire a acordului-cadru, prevederile alin. (1) se raporteaza la dublul valorii estimate a celui mai mare contract subsecvent ce se intentioneaza a se atribui in baza acordului-cadru respectiv.

(21)In cazul unei proceduri de atribuire impartite pe loturi, prevederile alin. (1) se raporteaza la valoarea estimata a fiecarui lot contestat.

(22)In cazul in care procedura de atribuire a acordului-cadru este organizata pe loturi, prevederile alin. (1) se raporteaza la dublul valorii estimate a celui mai mare contract subsecvent ce se intentioneaza a se atribui in baza acordului-cadru respectiv aferent fiecarui lot contestat.

(21)[textul din Art. 61^1, alin. (2^1) din capitolul VI, sectiunea 3 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

(22)[textul din Art. 61^1, alin. (2^2) din capitolul VI, sectiunea 3 a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

(3)In cazul in care contestatia a fost respinsa de catre Consiliu, persoana care se considera vatamata care utilizeaza calea de atac in conditiile art. 29 sau art. 51 alin. (3), dupa caz, nu trebuie sa constituie o cautiune suplimentara.

(4)In cazul in care calea de atac reglementata de art. 29 sau art. 51 alin. (3) este utilizata de o alta persoana decat cea care a constituit cautiunea conform alin. (1), pentru solutionarea plangerii sau recursului, dupa caz, trebuie constituita in prealabil o cautiune egala cu 50% din cautiunea prevazuta la alin. (1).

(5)Cautiunea se restituie celui care a depus-o, nu mai devreme de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii Consiliului. Cautiunea nu se restituie celui care a depus-o in masura in care autoritatea contractanta face dovada ca asupra acesteia a formulat cerere in fata instantei pentru plata despagubirii cuvenite pana la implinirea termenului de 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii.

(51)In situatia in care autoritatea contractanta castiga in mod definitiv contestatia depusa in cadrul procedurii de achizitie publica, aceasta are obligatia de a efectua demersurile necesare pentru retinerea cautiunii constituite la Consiliu de catre operatorul economic care a depus contestatia, in vederea si in limita acoperirii prejudiciilor create de intarzierile inregistrate in finalizarea procedurii de atribuire.

(6)Cererea de restituire se depune la Consiliu si la autoritatea contractanta dupa expirarea termenului reglementat la alin. (5). Cu toate acestea, cautiunea se restituie de indata daca autoritatea contractanta declara in mod expres ca nu urmareste obligarea contestatorului care a constituit cautiunea la despagubiri pentru prejudiciile cauzate ca urmare a depunerii contestatiei. In termen de 2 zile de la data solicitarii contestatorului sau a Consiliului autoritatea contractanta are obligatia sa transmita raspunsul.

(7)Consiliul, dupa caz, se pronunta asupra cererii de restituire a cautiunii cu respectarea principiilor reglementate la art. 15, in termen de 5 zile, printr-o incheiere supusa plangerii la instanta competenta potrivit art. 32 alin. (1) sau (2) in termen de 5 zile de la comunicare. Plangerea este suspensiva de executare.

(8)In situatia in care nu sunt aplicabile prevederile de la alin. (5)-(7), cautiunea se constituie venit la bugetul de stat la implinirea termenului de 3 ani calculat de la data la care aceasta putea fi solicitata.

(9)Sunt scutite de la depunerea cautiunii autoritatile contractante.

 

Art. 612

[textul din Art. 61^2 din capitolul VI, sectiunea 3 a fost abrogat la 13-iul-2020 de Art. IV, punctul 40. din Ordonanta urgenta 114/2020]

 

CAPITOLUL VII:Dispozitii speciale

 

Art. 62

(1)La nivelul Consiliului se organizeaza intalniri lunare ale membrilor, in care sunt discutate problemele de drept care au condus la pronuntarea de solutii diferite in cauze similare. De asemenea vor fi discutate aplicarea si interpretarea reglementarilor nou-aparute in domeniul achizitiilor publice, precum si in orice alte domenii care intereseaza activitatea profesionala a membrilor Consiliului.

(2)Problemele de drept prevazute la alin. (1) sunt analizate, in prealabil, de catre unul sau mai multi membri ai Consiliului desemnat/desemnati de presedintele acestuia, care prezinta un studiu asupra acestora, cu referire si la practica la nivelul Consiliului si cea judiciara nationala si europeana, in care, in mod obligatoriu, isi expune/isi expun opinia motivata, studiu care se supune dezbaterii membrilor.

(3)Pentru unificarea practicii administrativ-jurisdictionale, Consiliul organizeaza semestrial seminare cu judecatori din cadrul instantelor judecatoresti si specialisti din cadrul ANAP, precum si alte categorii de experti.

 

Art. 63

(1)Presedintele Consiliului sau colegiul, din oficiu ori la solicitarea motivata a unui complet sau a oricarui membru al Consiliului, va convoca Plenul pentru emiterea unei hotarari de unificare a practicii sale administrativ-jurisdictionale sau pentru emiterea unei hotarari privind solutionarea unei probleme de drept nou-aparute. In cazul in care solicitarea este formulata de catre un complet al Consiliului, presedintele convoaca Plenul in cel mult 5 zile de la solicitare.

(2)Prevederile art. 62 alin. (2) se aplica in mod corespunzator, presedintele desemnand unul sau mai multi raportori, care intocmesc un raport care include si solutia propusa asupra problemei sesizate si proiectul hotararii plenului Consiliului.

(3)Sedinta plenului Consiliului se convoaca de presedintele acestuia, cu cel putin 3 zile inainte de desfasurarea ei. Odata cu respectiva convocare, fiecare membru primeste o copie a raportului.

(4)Hotararile Plenului Consiliului se adopta cu votul majoritatii absolute a membrilor sai si sunt obligatorii pentru membrii Consiliului pana la pronuntarea unei hotarari diferite de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie in procedura recursului in interesul legii, respectiv in procedura hotararilor prealabile. Nerespectarea obligativitatii acestor hotarari ale Plenului Consiliului constituie abatere disciplinara.

(5)Hotararea este redactata si comunicata in scris membrilor Consiliului, pentru abordarea unitara a problemei care a facut obiectul dezbaterii.

(6)Aplicarea unitara a dispozitiilor in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor constituie criteriu de evaluare a performantelor individuale profesionale ale membrilor Consiliului.

(7)Hotararile adoptate in conditiile alin. (1)-(5) se publica pe pagina de internet a Consiliului.

(8)Hotararile adoptate in conformitate cu prevederile alin. (1) in chestiuni care au fost rezolvate diferit de catre completurile Consiliului se comunica ANAP in maximum 5 zile de la adoptare pentru ca aceasta din urma autoritate sa analizeze, prin raportare inclusiv la practica curtilor de apel, oportunitatea solicitarii ca procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa declanseze procedura recursului in interesul legii.

 

Art. 64

La propunerea presedintelui Consiliului, plenul acestuia poate institui, prin hotarare adoptata cu votul majoritatii absolute a membrilor sai, mecanisme suplimentare de asigurare a practicii unitare la nivelul Consiliului.

 

Art. 65

(1)ANAP informeaza Consiliul, respectiv instantele de judecata, ori de cate ori constata existenta unor solutii neunitare in practica acestuia/acestora privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale sau concesiunile de lucrari si servicii.

(2)Consiliul instiinteaza ANAP ori de cate ori constata deficiente ale legislatiei privind achizitiile publice, legislatiei privind achizitiile sectoriale sau legislatiei privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii care genereaza interpretari divergente si practica neunitara, formuland propuneri de imbunatatire ale acestora.

 

Art. 66

(1)In cazul in care Consiliul constata abordari diferite in hotararile judecatoresti definitive din cauze similare in materia achizitiilor publice, achizitiilor sectoriale sau concesiunilor, va sesiza si transmite Curtii de Apel Bucuresti hotararile judecatoresti respective, in copie, in vederea declansarii la Inalta Curte de Casatie si Justitie a procedurii de pronuntare asupra problemelor de drept care au fost solutionate diferit de instantele judecatoresti, potrivit prevederilor Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare.

(2)Daca hotararile divergente apartin aceleiasi instante de judecata, Consiliul poate solicita exprimarea unui punct de vedere asupra predictibilitatii interpretarii prevederilor legale de catre respectiva instanta.

(3)Prevederile alin. (1) si (2) pot fi aplicate si de ANAP.

 

Art. 67

(1)Exercitarea dreptului de a contesta actele autoritatii contractante nu ingradeste persoana care se considera vatamata sa sesizeze ANAP in conformitate cu legislatia privind achizitiile publice, legislatia privind achizitiile sectoriale sau legislatia privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii.

(2)Masurile care pot fi luate de ANAP ca urmare a sesizarii nu pot aduce atingere autoritatii de lucru judecat a deciziilor Consiliului si a hotararilor judecatoresti.

 

CAPITOLUL VIII:Dispozitii tranzitorii si finale

 

Art. 68

Dispozitiile prezentei legi se completeaza cu prevederile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii nr. 134/2010, republicata, cu modificarile ulterioare, si cu cele ale Legii nr. 287/2009, republicata, cu modificarile ulterioare, in masura in care prevederile acestora din urma nu sunt contrare.

 

Art. 681

[textul din Art. 68^1 din capitolul VIII a fost abrogat la 07-iul-2020 de Actul din Decizia 221/2020]

 

Art. 69

(1)Contestatiile/Cererile/Plangerile aflate in curs de solutionare la Consiliu/instanta de judecata la data intrarii in vigoare a prezentei legi continua sa fie solutionate in conditiile si cu procedura prevazute de legea in vigoare la data la care au fost depuse.

(2)Dispozitiile prezentei legi se aplica numai contestatiilor/cererilor/plangerilor formulate dupa intrarea ei in vigoare.

(3)Contestatiile depuse, in conditiile legii, la posta, inainte de data intrarii in vigoare a prezentei legi, raman supuse solutionarii conform legii in vigoare la data la care au fost depuse, chiar daca sunt inregistrate la Consiliu/instanta de judecata dupa aceasta data.

(4)Termenele procedurale aflate in curs la data intrarii in vigoare a prezentei legi raman supuse legii in vigoare la data la care au inceput sa curga.

 

Art. 70

(1)Trimiterile din cadrul altor acte normative la prevederile capitolului IX din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se considera facute la dispozitiile corespunzatoare din prezenta lege.

(2)Pana la intrarea in vigoare a regulamentului de organizare si functionare prevazut la art. 37 alin. (2), dispozitiile Hotararii Guvernului nr. 1.037/2011 pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor raman aplicabile in masura in care nu contravin prevederilor prezentei legi.

(3)Consilierii de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice numiti prin decizia prim-ministrului, la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt numiti de drept consilieri de solutionare a contestatiilor in domeniul achizitiilor publice prin efectul prezentei legi.

 

Art. 71

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi, prin hotarare a Guvernului se suplimenteaza numarul de posturi pentru instantele judecatoresti, in vederea ocuparii unui numar de 48 de posturi de judecator si 16 posturi de grefier pentru curtile de apel si, respectiv, 50 de posturi de judecator si 50 de posturi de grefier pentru tribunale. Posturile de judecator si grefier suplimentate in baza prezentei legi vor fi repartizate curtilor de apel si, respectiv, tribunalelor, in functie de numarul de cauze care au ca obiect cereri ce corespund tipurilor de actiuni prevazute de prezenta lege. Finantarea se va face din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, pana la proxima rectificare bugetara.

*

Prezenta lege transpune Directiva 89/665/CEE a Consiliului din 21 decembrie 1989 privind coordonarea actelor cu putere de lege si a actelor administrative privind aplicarea procedurilor care vizeaza caile de atac fata de atribuirea contractelor de achizitii publice de produse si a contractelor publice de lucrari, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene, seria L, nr. 395 din 30 decembrie 1989, cu modificarile si completarile ulterioare, si Directiva 92/13/CEE a Consiliului din 25 februarie 1992 privind coordonarea actelor cu putere de lege si actelor administrative referitoare la aplicarea normelor comunitare cu privire la procedurile de achizitii publice ale entitatilor care desfasoara activitati in sectoarele apei, energiei, transporturilor si telecomunicatiilor, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene, seria L, nr. 76 din 23 martie 1992, cu modificarile si completarile ulterioare.

-****-

Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.

p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR,

FLORIN IORDACHE

PRESEDINTELE SENATULUI

CALIN-CONSTANTIN-ANTON POPESCU-TARICEANU

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 393 din data de 23 mai 2016

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers