Hotararea Guvernului nr. 395/2016

HOTARARE nr. 395 din 2 iunie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice

NORME METODOLOGICE din 2 iunie 2016 de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice

(la data 06-iun-2016 actul a fost aprobat de Hotarirea 395/2016 )

Forma sintetica la data 21.04.2023

Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

 

 

CAPITOLUL I:Dispozitii generale si organizatorice

 

SECTIUNEA 1:Dispozitii generale

 

Art. 1

(1)In procesul de realizare a achizitiilor publice orice situatie pentru care nu exista o reglementare explicita se interpreteaza prin prisma principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, denumita in continuare Lege.

(2)Pe parcursul aplicarii procedurii de atribuire, autoritatea contractanta are obligatia de a lua toate masurile necesare pentru a evita aparitia unor situatii de natura sa determine existenta unui conflict de interese si/sau impiedicarea, restrangerea sau denaturarea concurentei.

(3)In cazul in care constata aparitia unei situatii dintre cele prevazute la alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a elimina efectele rezultate dintr-o astfel de imprejurare, adoptand, potrivit competentelor, dupa caz, masuri corective de modificare, incetare, revocare sau anulare ale actelor care au afectat aplicarea corecta a procedurii de atribuire sau ale activitatilor care au legatura cu acestea.

(4)Autoritatea contractanta este responsabila pentru modul de atribuire a contractului de achizitie publica/acordului-cadru, inclusiv achizitia directa, cu respectarea tuturor dispozitiilor legale aplicabile.

 

Art. 2

(1)In vederea realizarii achizitiilor publice, autoritatea contractanta infiinteaza in conditiile legii un compartiment intern specializat in domeniul achizitiilor, format, de regula, din minimum trei persoane, dintre care cel putin doua treimi avand studii superioare, precum si specializari in domeniul achizitiilor.

(2)In masura in care structura organizatorica a autoritatii contractante nu permite infiintarea unui compartiment intern specializat in domeniul achizitiilor distinct, principalele atributii ale acestuia sunt duse la indeplinire de una sau, dupa caz, mai multe persoane din cadrul respectivei autoritati contractante, insarcinate in acest sens prin act administrativ al conducatorului autoritatii contractante.

(3)In aplicarea prezentelor norme metodologice, autoritatea contractanta, prin compartimentul intern specializat in domeniul achizitiilor publice, are urmatoarele atributii principale:

a)intreprinde demersurile necesare pentru inregistrarea/reinnoirea/recuperarea inregistrarii autoritatii contractante in SEAP sau recuperarea certificatului digital, daca este cazul;

b)elaboreaza si, dupa caz, actualizeaza, pe baza necesitatilor transmise de celelalte compartimente ale autoritatii contractante, programul anual al achizitiilor publice si, daca este cazul, strategia anuala de achizitii;

c)elaboreaza sau, dupa caz, coordoneaza activitatea de elaborare a documentatiei de atribuire si a strategiei de contractare, in cazul organizarii unui concurs de solutii, a documentatiei de concurs si a strategiei de contractare, pe baza necesitatilor transmise de compartimentele de specialitate;

d)indeplineste obligatiile referitoare la publicitate, astfel cum sunt acestea prevazute de Lege;

e)aplica si finalizeaza procedurile de atribuire;

f)realizeaza achizitiile directe;

g)constituie si pastreaza dosarul achizitiei publice.

(4)Celelalte compartimente ale autoritatii contractante au obligatia de a sprijini activitatea compartimentului intern specializat in domeniul achizitiilor, in functie de specificul si complexitatea obiectului achizitiei.

(5)In sensul alin. (4), sprijinirea activitatii compartimentului intern specializat in domeniul achizitiilor publice se realizeaza, fara a se limita la acestea, dupa cum urmeaza:

a)transmiterea referatelor de necesitate care cuprind necesitatile de produse, servicii si lucrari, valoarea estimata a acestora, precum si informatiile de care dispun, potrivit competentelor, necesare pentru elaborarea strategiei de contractare a respectivelor contracte/acorduri-cadru;

b)transmiterea, daca este cazul, a specificatiilor tehnice asa cum sunt acestea prevazute la art. 155 din Lege;

c)in functie de natura si complexitatea necesitatilor identificate in referatele prevazute la lit. a), transmiterea de informatii cu privire la pretul unitar/total actualizat al respectivelor necesitati, in urma unei cercetari a pietei sau pe baza istorica;

d)informarea cu privire la fondurile alocate pentru fiecare destinatie, precum si pozitia bugetara a acestora;

e)informarea justificata cu privire la eventualele modificari intervenite in executia contractelor/acordurilor-cadru, care cuprinde cauza, motivele si oportunitatea modificarilor propuse;

f)transmiterea documentului constatator privind modul de indeplinire a clauzelor contractuale.

(6)In aplicarea prevederilor prezentului articol, autoritatea contractanta are, totodata, dreptul de a achizitiona servicii de consultanta, denumite in continuare servicii auxiliare achizitiei, in vederea sprijinirii activitatii compartimentului intern specializat in domeniul achizitiilor, precum si pentru elaborarea documentelor/documentatiilor necesare parcurgerii etapelor procesului de achizitie publica si/sau pentru implementarea unor programe de prevenire/diminuare a riscurilor in achizitiile publice, vizand toate etapele, de la planificarea/pregatirea procesului, organizarea/aplicarea procedurii de atribuire si pana la executarea/monitorizarea implementarii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, inclusiv in raport cu activitatea comisiei de evaluare si/sau solutionarea contestatiilor.

 

Art. 3

(1)Referatul de necesitate reprezinta un document intern emis de fiecare compartiment din cadrul autoritatii contractante in ultimul trimestru al anului in curs pentru anul viitor, care cuprinde necesitatile de produse, servicii si lucrari identificate, precum si pretul unitar/total al necesitatilor.

(2)Prin exceptie de la alin. (1), in cazul in care necesitatea nu este previzibila sau nu poate fi identificata in ultimul trimestru al anului in curs pentru anul urmator, referatele de necesitate pot fi elaborate la momentul identificarii necesitatii.

(3)Ori de cate ori este necesar, referatul de necesitate poate fi modificat, cu urmatoarele conditii:

a)modificarea sa se realizeze inainte de initierea procedurii de atribuire, cu luarea in considerare, daca este cazul, a timpului necesar modificarii programului anual al achizitiilor publice si aprobarii acestuia;

b)compartimentul intern specializat in domeniul achizitiilor publice sa fie notificat in timp util cu privire la modificarea respectiva, astfel incat sa poata intreprinde toate diligentele necesare realizarii achizitiei.

 

Art. 4

Prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice (ANAP) se pot pune la dispozitia autoritatilor contractante si a furnizorilor de servicii auxiliare achizitiei un set de instrumente ce se utilizeaza pentru planificarea portofoliului de achizitii la nivelul autoritatii contractante, fundamentarea deciziei de realizare a procesului de achizitie si monitorizarea implementarii contractului, precum si pentru prevenirea/diminuarea riscurilor in achizitii publice.

 

SECTIUNEA 2:Inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii in SEAP

 

Art. 5

(1)Orice autoritate contractanta, precum si orice operator economic care utilizeaza SEAP in vederea participarii la o procedura de atribuire, are obligatia de a solicita inregistrarea si, respectiv, reinnoirea inregistrarii in SEAP.

(2)Responsabilitatea oricarei decizii si masuri luate cu privire la achizitionarea prin utilizarea mijloacelor electronice revine autoritatii contractante.

(3)Responsabilitatea pentru corecta functionare din punct de vedere tehnic a SEAP revine operatorului acestui sistem.

 

Art. 6

(1)Inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii in SEAP se efectueaza respectandu-se procedura electronica implementata de catre operatorul SEAP, cu avizul Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice, denumita in continuare ANAP, potrivit atributiilor.

(2)Procedura electronica pentru inregistrarea, reinnoirea si recuperarea inregistrarii, atat pentru autoritatile contractante, cat si pentru operatorii economici, se publica pe site-ul www.e-licitatie.ro

 

Art. 7

Autoritatile contractante si operatorii economici care solicita inregistrarea, reinnoirea sau recuperarea inregistrarii in SEAP raspund pentru corectitudinea datelor si informatiilor transmise in cadrul procedurii de inregistrare si/sau reinnoire a inregistrarii si au obligatia de a transmite operatorului SEAP orice modificare survenita in legatura cu aceste date si informatii, in termen de cel mult 3 zile lucratoare de la producerea respectivelor modificari.

 

CAPITOLUL II:Planificarea si pregatirea realizarii achizitiei publice

 

SECTIUNEA 1:Etapele procesului de achizitie publica

 

Art. 8

(1)Atribuirea unui contract de achizitii publica/acord-cadru este rezultatul unui proces ce se deruleaza in mai multe etape.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a se documenta si de a parcurge pentru fiecare proces de achizitie publica trei etape distincte:

a)etapa de planificare/pregatire;

b)etapa de organizare a procedurii si atribuirea contractului/acordului-cadru;

c)etapa postatribuire contract/acord-cadru, respectiv executarea si monitorizarea implementarii contractului/acordului-cadru.

 

Art. 9

(1)Etapa de planificare/pregatire a unui proces de achizitie publica se initiaza prin identificarea necesitatilor si elaborarea referatelor de necesitate si se incheie cu aprobarea de catre conducatorul autoritatii contractante/unitatii de achizitii centralizate a documentatiei de atribuire, inclusiv a documentelor-suport, precum si a strategiei de contractare pentru procedura respectiva.

(2)Strategia de contractare este un document al fiecarei proceduri de achizitie publica cu o valoare estimata egala sau mai mare decat pragurile valorice stabilite la art. 7 alin. (5) din Lege, initiata de autoritatea contractanta.

(3)Prin intermediul strategiei de contractare se documenteaza deciziile din etapa de planificare/pregatire a achizitiei in legatura cu:

a)relatia dintre obiectul, constrangerile asociate si complexitatea contractului, pe de o parte, si resursele disponibile la nivel de autoritate contractanta pentru derularea activitatilor din etapele procesului de achizitie publica, pe de alta parte;

b)procedura de atribuire aleasa, precum si modalitatile speciale de atribuire a contractului de achizitie publica asociate, daca este cazul;

c)tipul de contract propus si modalitatea de implementare a acestuia;

d)mecanismele de plata in cadrul contractului, alocarea riscurilor in cadrul acestuia, masuri de gestionare a acestora, stabilirea penalitatilor pentru neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor contractuale;

e)justificarile privind determinarea valorii estimate a contractului/acordului-cadru, precum si orice alte elemente legate de obtinerea de beneficii pentru autoritatea contractanta si/sau indeplinirea obiectivelor comunicate la nivelul sectorului administratiei publice in care activeaza autoritatea contractanta;

f)justificarile privind alegerea procedurii de atribuire in situatiile prevazute la art. 69 alin. (2)-(5) din Lege si, dupa caz, decizia de a reduce termenele in conditiile legii, decizia de a nu utiliza impartirea pe loturi, criteriile de calificare privind capacitatea si, dupa caz, criteriile de selectie, criteriul de atribuire si factorii de evaluare utilizati;

g)obiectivul din strategia locala/regionala/nationala de dezvoltare la a carui realizare contribuie contractul/acordul-cadru respectiv, daca este cazul;

h)orice alte elemente relevante pentru indeplinirea necesitatilor autoritatii contractante.

Art. 10

Etapa de organizare a procedurii de atribuire a contractului/acordului-cadru incepe prin transmiterea documentatiei de atribuire in SEAP si se finalizeaza odata cu incheierea contractului de achizitie publica/acordului-cadru.

 

Art. 11

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a realiza un proces de achizitie publica prin utilizarea uneia dintre urmatoarele abordari:

a)cu resursele profesionale necesare celor trei etape mai sus identificate existente la nivel de autoritate contractanta;

b)prin recurgerea la unitati centralizate de achizitie infiintate prin hotarare a Guvernului, in conditiile art. 40 din Lege;

c)cu ajutorul unui furnizor de servicii de achizitie, selectat in conditiile legii.

 

(2)Totalitatea proceselor de achizitie publica planificate a fi lansate de o autoritate contractanta pe parcursul unui an bugetar, care cuprind cheltuieli de capital mai mari de 125 milioane de lei, fac obiectul unei strategii anuale de achizitie publica la nivelul autoritatii contractante, elaborata in ultimul trimestru al anului anterior anului caruia ii corespund procesele de achizitie publica cuprinse in aceasta.

(3)Strategia anuala de achizitie publica se realizeaza in ultimul trimestru al anului anterior anului caruia ii corespund procesele de achizitie publica cuprinse in aceasta, si se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(4)Autoritatea contractanta are dreptul de a opera modificari sau completari ulterioare in cadrul strategiei anuale de achizitie publica, modificari/completari care se aproba conform prevederilor alin. (3).

(5)In cazul in care modificarile prevazute la alin. (4) au ca scop acoperirea unor necesitati ce nu au fost cuprinse initial in strategia anuala de achizitii publice, introducerea acestora in strategie este conditionata de identificarea surselor de finantare.

(6)In conditiile alin. (2), autoritatea contractanta utilizeaza ca informatii pentru elaborarea strategiei anuale de achizitii publice cel putin urmatoarele elemente estimative:

a)nevoile identificate la nivel de autoritate contractanta ca fiind necesar a fi satisfacute ca rezultat al unui proces de achizitie, asa cum rezulta acestea din solicitarile transmise de toate compartimentele din cadrul autoritatii contractante;

b)valoarea estimata a achizitiei corespunzatoare fiecarei nevoi;

c)capacitatea profesionala existenta la nivel de autoritate contractanta pentru derularea unui proces care sa asigure beneficiile anticipate;

d)resursele existente la nivel de autoritate contractanta si, dupa caz, necesarul de resurse suplimentare externe, care pot fi alocate derularii proceselor de achizitii publice.

 

Art. 12

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a elabora programul anual al achizitiilor publice, ca instrument managerial utilizat pentru planificarea si monitorizarea portofoliului de procese de achizitie la nivel de autoritate contractanta, pentru planificarea resurselor necesare derularii proceselor si pentru verificarea modului de indeplinire a obiectivelor din strategia locala/regionala/nationala de dezvoltare, acolo unde este aplicabil.

(2)Programul anual al achizitiilor publice se elaboreaza, in forma initiala, in trimestrul IV al anului anterior, pe baza referatelor de necesitate transmise de compartimentele autoritatilor contractante, si cuprinde totalitatea contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru pe care autoritatea contractanta intentioneaza sa le atribuie in decursul anului urmator.

(3)Atunci cand stabileste forma initiala a programului anual al achizitiilor publice, autoritatea contractanta are obligatia de a tine cont de:

a)necesitatile obiective de produse, servicii si lucrari;

b)gradul de prioritate a necesitatilor prevazute la lit. a);

c)anticiparile cu privire la sursele de finantare ce urmeaza a fi identificate.

(4)Dupa aprobarea bugetului propriu, autoritatea contractanta are obligatia de a-si actualiza programul anual al achizitiilor publice in functie de fondurile aprobate.

(5)Programul anual al achizitiilor publice trebuie sa cuprinda cel putin informatii referitoare la:

a)obiectul contractului de achizitie publica/acordului-cadru;

b)codul vocabularului comun al achizitiilor publice (CPV);

c)valoarea estimata a contractului/acordului-cadru ce urmeaza a fi atribuit ca rezultat al derularii unui proces de achizitie, exprimata in lei, fara TVA;

d)sursa de finantare;

e)procedura stabilita pentru derularea procesului de achizitie;

f)data estimata pentru initierea procedurii;

g)data estimata pentru atribuirea contractului;

h)modalitatea de derulare a procedurii de atribuire, respectiv online sau offline.

i)codul unic de identificare a fiecarui obiect de contract pentru care se deruleaza o procedura de atribuire inclusa in programul anual al achizitiilor publice.

(6)Autoritatea contractanta are obligatia de a publica semestrial in SEAP extrase din programul anual al achizitiilor publice, precum si orice modificare asupra acestora, in termen de 5 zile lucratoare, extrase care se refera la:

a)contractele/acordurile-cadru de produse si/sau servicii a caror valoare estimata este mai mare sau egala cu pragurile prevazute la art. 7 alin. (1) din Lege;

b)contractele/acordurile-cadru de lucrari a caror valoare estimata este mai mare sau egala cu pragurile prevazute la art. 7 alin. (5) din Lege.

Art. 13

Prin exceptie de la art. 12 alin. (1), in cazul in care autoritatea contractanta implementeaza proiecte finantate din fonduri nerambursabile si/sau proiecte de cercetare-dezvoltare, are obligatia de a elabora distinct pentru fiecare proiect in parte un program al achizitiilor publice aferent proiectului respectiv, dupa semnarea contractului de finantare/cofinantare aferent.

Art. 14

(1)Autoritatea contractanta, prin compartimentul intern specializat in domeniul achizitiilor, are obligatia de a tine evidenta achizitiilor directe de produse, servicii si lucrari, ca anexa la programul anual al achizitiilor publice.

(2)Autoritatea contractanta are dreptul de a opera modificari sau completari ulterioare in cadrul programului anual al achizitiilor publice, cu conditia identificarii surselor de finantare. Modificarile/completarile se aproba si se publica conform prevederilor art. 12 alin. (6).

 

Art. 15

Prin ordin al presedintelui ANAP se pune la dispozitia autoritatilor contractante formularul de program anual al achizitiilor publice.

 

SECTIUNEA 2:Estimarea valorii achizitiei publice si alegerea modalitatii de atribuire

 

Art. 16

(1)Estimarea valorii unei achizitii publice se realizeaza avand in vedere obiectul acesteia, in conformitate cu cap. I, sectiunea a 4-a, paragraful 3 din Lege.

(11)In aplicarea art. 11 alin. (1) din Lege, autoritatea contractanta calculeaza valoarea estimata a unei achizitii avand in vedere valoarea totala de plata, fara TVA, estimata de autoritatea contractanta, luand in considerare orice eventuale forme de optiuni si prelungiri ale contractului prevazute in mod explicit in documentele achizitiei.

(2)Obiectul achizitiei publice se pune in corespondenta cu codul/codurile CPV care il descriu cat mai exact, relevanta in acest context fiind activitatea ce caracterizeaza scopul principal al contractului.

Art. 17

(1)Autoritatea contractanta alege procedura de atribuire in functie de urmatoarele aspecte:

a)valoarea estimata a achizitiei;

b)complexitatea contractului/acordului-cadru ce urmeaza a fi atribuit;

c)indeplinirea conditiilor specifice de aplicare a anumitor proceduri de atribuire.

(2)In aplicarea art. 11 alin. (2) din Lege, autoritatea contractanta are obligatia ca, la alegerea procedurii de atribuire, sa se raporteze, in functie de tipul contractului/acordului-cadru, la valoarea estimata a produselor, serviciilor si lucrarilor care sunt destinate unor utilizari identice sau similare si care fac parte din categoriile de produse/servicii/lucrari care sunt furnizate/prestate/executate de catre operatori economici cu activitate constanta in sectorul respectiv.

(3)In cazul in care autoritatea contractanta implementeaza proiecte finantate din fonduri nerambursabile si/sau avand ca obiect cercetarea-dezvoltarea, prevederile prezentului articol se aplica prin raportare la durata contractului de finantare/proiect.

(4)

[textul din Art. 17, alin. (4) din capitolul II, sectiunea 2 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 3. din Hotarirea 336/2023]

 

SECTIUNEA 3:Consultarea pietei

 

Art. 18

(1)In conditiile art. 139 din Lege, autoritatea contractanta poate derula un proces de consultare a pietei, ca parte a procesului de achizitie publica, in cadrul etapei de planificare/pregatire, care se initiaza prin publicarea in SEAP, precum si prin orice alte mijloace, a unui anunt privind consultarea, in cazul in care doreste achizitionarea unor produse/servicii/lucrari cu grad ridicat de complexitate tehnica, financiara sau contractuala, ori din domenii cu un rapid progres tehnologic.

(2)Anuntul prevazut la alin. (1) trebuie sa contina cel putin urmatoarele elemente:

a)denumirea autoritatii contractante si datele de contact;

b)adresa de internet unde sunt publicate informatiile cu privire la procesul de consultare a pietei;

c)descrierea necesitatilor obiective si constrangerilor de natura tehnica, financiara si/sau contractuala ce caracterizeaza nevoia autoritatii contractante in raport cu care se organizeaza respectiva consultare;

d)aspectele supuse consultarii;

e)termenul pana la care se transmit propunerile persoanelor interesate in cadrul procesului de consultare;

f)termenul pana la care se desfasoara procesul de consultare;

g)descrierea modalitatii de desfasurare a consultarii, respectiv modul in care se va realiza interactiunea cu operatorii economici ce raspund la invitatia autoritatii contractante.

(3)Aspectele supuse consultarii vizeaza, fara a se limita la acestea, potentiale solutii tehnice, financiare sau contractuale pentru satisfacerea nevoii autoritatii contractante, precum si aspecte legate de strategia de contractare, inclusiv divizare pe loturi sau posibilitatea solicitarii de oferte alternative.

 

Art. 19

(1)In sensul art. 139 alin (2) din Lege, orice persoana/organizatie interesata transmite autoritatii contractante opinii, sugestii sau recomandari cu privire la aspectele supuse consultarii, utilizand formele si mijloacele de comunicare precizate in anuntul privind consultarea.

(2)Autoritatea contractanta poate decide ca opiniile, sugestiile sau recomandarile sa fie transmise numai prin mijloace electronice la o adresa dedicata.

(3)Autoritatea contractanta poate lua in considerare opiniile, sugestiile sau recomandarile primite, in cazul in care le considera relevante.

(4)Autoritatea contractanta poate organiza intalniri individuale sau comune ori evenimente deschise pentru persoanele/organizatiile interesate, in cadrul carora se poarta discutii cu privire la opiniile, sugestiile sau recomandarile pe care acestea le-au transmis sau la subiecte de interes general, cum ar fi, dar fara a se limita la acestea, structura pietei, tendintele preturilor si alte elemente comerciale specifice in sectorul de interes, aspecte tehnice, inovative, de integrare sociala sau legate de protectia mediului, care pot fi valorificate in cadrul procedurii de atribuire.

(5)Autoritatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP rezultatul procesului de consultare a pietei, dar nu mai tarziu de momentul initierii procedurii de atribuire.

(6)[textul din Art. 19, alin. (6) din capitolul II, sectiunea 3 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 15. din Hotarirea 419/2018]

 

SECTIUNEA 4:Documentatia de atribuire

 

SUBSECTIUNEA 1:Paragraful 1 – Consideratii generale

 

Art. 20

(1)Documentatia de atribuire este alcatuita din urmatoarele:

a)DUAE si instructiunile catre ofertanti/candidati.

b)caietul de sarcini sau documentul descriptiv, acesta din urma fiind aplicabil in cazul procedurilor de dialog competitiv, de negociere sau de parteneriat pentru inovare;

c)proiectul de contract continand clauzele contractuale obligatorii;

d)formulare si modele de documente.

 

(2)Documentatia de atribuire contine orice cerinta, criteriu, regula si alte informatii necesare pentru a asigura ofertantului/candidatului o informare completa, corecta si explicita cu privire la modul de aplicare a procedurii de atribuire.

(3)Instructiunile catre ofertanti/candidati prevazute la alin. (1) lit. a) contin detaliile referitoare la formalitatile ce trebuie indeplinite in legatura cu procedura de atribuire in cauza, modul in care operatorii economici trebuie sa structureze informatiile ce urmeaza a fi prezentate pentru a raspunde cerintelor din anuntul de participare/simplificat/de concurs, respectiv detalii procedurale cum ar fi precizari privind garantiile solicitate, modul in care trebuie intocmite si structurate propunerea tehnica si cea financiara, criteriul de atribuire ce urmeaza a fi aplicat, precum si termenele procedurale ce trebuie respectate si caile de atac ce pot fi utilizate. Toate aceste informatii constituie baza pentru generarea automata de catre SEAP a anuntului de participare/simplificat/de concurs.

(4)Pentru formularea si aplicarea aspectelor referitoare la cerintele care pot face obiectul DUAE se utilizeaza prevederile din Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2016/7 al Comisei din 5 ianuarie 2016.

(5)Autoritatea contractanta are obligatia de genera electronic DUAE completat cu informatiile solicitate in raport cu criteriile de calificare si selectie stabilite prin documentatia de atribuire, marcand campurile din formular pentru care trebuie prezentate referinte de catre operatorii economici, corespunzator respectivelor cerinte, si de a-l atasa in SEAP, impreuna cu celelalte documente ale achizitiei.

(6)Autoritatea contractanta trebuie sa asigure corelatia dintre informatiile solicitate prin anuntul de participare/simplificat/de concurs si cele marcate in DUAE in vederea completarii de catre operatorii economici interesati, mentionand totodata in documentatia de atribuire modul in care se poate accesa DUAE in vederea completarii de catre operatorii economici interesati.

(7)In cazul in care exista discrepante intre informatiile prevazute in DUAE si cele prevazute in anuntul de participare/simplificat/de concurs, prevaleaza informatiile din anunt, DUAE urmand a fi revizuit corespunzator.

(8)In cazul acordului-cadru, anuntul de participare/ simplificat trebuie sa contina si un set minim de informatii specifice referitoare la:

a)numarul sau intervalul in care se va incadra numarul de operatori economici care vor fi parte a acordului-cadru ce urmeaza sa fie incheiat;

b)optiunea de a atribui contractele subsecvente incheierii acordului-cadru cu/fara reluarea competitiei, in cazul in care acordul-cadru urmeaza sa fie incheiat cu mai multi operatori economici;

c)optiunea de a atribui contracte subsecvente prin reluarea competitiei utilizand etapa finala de licitatie electronica, in cazul in care acordul-cadru este incheiat cu mai multi operatori economici;

d)frecventa de atribuire a contractelor subsecvente;

e)criteriul de atribuire si, dupa caz, factorii de evaluare care urmeaza sa se aplice pentru atribuirea contractelor subsecvente, precum si orice alte reguli aferente, in cazul in care atribuirea contractelor respective urmeaza sa se realizeze prin reluarea competitiei sau partial prin reluarea competitiei;

f)estimari ale cantitatilor minime si maxime care ar putea fi solicitate pe durata intregului acord-cadru, precum si ale cantitatilor minime si maxime care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent dintre cele care urmeaza sa fie atribuite pe durata acordului-cadru;

g)estimarea valorii celui mai mare contract subsecvent care urmeaza sa fie atribuit pe durata acordului-cadru.

h)estimarea valorii maxime a acordului-cadru.

(9)In cazul in care autoritatea contractanta decide organizarea unei etape finale de licitatie electronica, instructiunile pentru ofertanti vor cuprinde si:

a)elementele ofertei care vor face obiectul licitatiei electronice, cu conditia ca respectivele elemente sa fie cuantificabile, astfel incat sa poata fi exprimate in cifre sau procente;

b)eventualele limite ale valorilor pana la care elementele prevazute la lit. a) pot fi imbunatatite, astfel cum rezulta din specificatiile care definesc obiectul contractului;

c)informatiile care vor fi puse la dispozitia ofertantilor pe parcursul licitatiei electronice si, dupa caz, momentul la care aceste informatii vor fi disponibile;

d)conditiile in care ofertantii vor avea dreptul sa liciteze, cu referire in special la diferentele minime care, daca este cazul, vor fi solicitate pentru licitarea noilor oferte;

e)informatiile relevante privind echipamentele electronice care trebuie utilizate, precum si modalitatile si specificatiile tehnice de conectare;

f)alte informatii relevante privind procesul licitatiei electronice;

(10)Caietul de sarcini contine, in mod obligatoriu, specificatii tehnice care reprezinta cerinte, prescriptii, caracteristici de natura tehnica ce permit fiecarui produs, serviciu sau lucrare sa fie descris, in mod obiectiv, astfel incat sa corespunda necesitatii autoritatii contractante.

(11)Cerintele minime de ordin tehnic se definesc astfel incat sa tina seama de cerintele de accesibilitate ale persoanelor cu dizabilitati si de conceptul de proiectare pentru toate categoriile de utilizatori.

(12)Documentul descriptiv cuprinde, in mod obligatoriu, cel putin o descriere a necesitatilor, obiectivelor si constrangerilor autoritatii contractante, pe baza carora se vor derula negocierile/dialogul/parteneriatul pentru inovare, precum si cerintele minime de ordin tehnic, sau de performanta/functionalitate minime, ce trebuie indeplinite de fiecare oferta/solutie preliminara pentru a fi admisa la faza urmatoare.

(13)In cazul procedurii de dialog competitiv, documentele achizitiei contin, daca este cazul, posibilitatea acordarii de prime care vor fi acordate participantilor la dialog, precum si valoarea acestora, in conditiile art. 94 din Lege.

(14)Primele se stabilesc in limita bugetului disponibil al autoritatii contractante si in functie de cheltuielile specifice implicate de participarea la dialog, valoarea totala a primelor respective neputand depasi 2% din valoarea estimata a contractului care urmeaza sa fie atribuit. Primele se reflecta ca o cheltuiala de aceeasi natura cu achizitia publica.

(15)Este exceptat de la acordarea primelor operatorul economic a carui oferta este, in final, declarata castigatoare.

 

Art. 21

(1)Autoritatea contractanta poate initia aplicarea procedurii de atribuire numai dupa ce au fost elaborate si aprobate documentatia de atribuire si documentele suport.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare in SEAP, in zilele lucratoare, documentatia de atribuire impreuna cu documentele-suport.

(3)Documentele-suport contin:

a)declaratia privind persoanele ce detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante, respectiv cele cu putere de reprezentare din partea furnizorilor de servicii auxiliare achizitiei, precum si datele de identificare ale acestora;

b)strategia de contractare.

(4)In justificarea alegerii intre procedura de licitatie deschisa si procedura de licitatie restransa, autoritatea contractanta va avea in vedere obiectul, natura si complexitatea contractului de achizitie publica/acordului-cadru. In cazul aplicarii procedurii simplificate, justificarea alegerii procedurii contine numai explicatii cu privire la determinarea valorii estimate a contractului/acordului-cadru, avand in vedere prevederile de la art. 7 alin. (2) din Lege.

(5)In indeplinirea functiilor sale, ANAP are acces la formularul de integritate completat de autoritatea contractanta in baza prevederilor Legii nr. 184/2016 privind instituirea unui mecanism de prevenire a conflictului de interese in procedura de atribuire a contractelor de achizitie publica, precum si la orice informatii referitoare la identificarea persoanelor care detin functii de decizie care sunt implicate in desfasurarea procedurii de atribuire sau care pot influenta rezultatul acesteia in cadrul autoritatii contractante, precum si a celor cu putere de reprezentare din partea furnizorului de servicii auxiliare, dar si a celor implicate in procedura din partea acestuia din urma, necesare pentru verificarea indeplinirii de catre autoritatea contractanta a obligatiei prevazute la art. 58 din Lege.

(6)Numele, prenumele si functia detinuta de persoanele prevazute la alin. (5) se precizeaza si in cadrul anuntului de participare/simplificat pentru a da posibilitatea operatorilor economici interesati de procedura de atribuire sa analizeze o potentiala incidenta a unei situatii de natura celor precizate de art. 60 din Lege.

(7)[textul din Art. 21, alin. (7) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 20. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 22

(1)Informatiile cuprinse in anuntul de participare/simplificat/ de concurs se introduc in SEAP numai prin completarea formularului specific disponibil in sistemul informatic si numai de catre autoritatile contractante inregistrate.

(2)Documentele prevazute la art. 20 alin. (1) lit. b)-d) si art. 21 alin. (3) vor fi semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat si incarcate in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic si numai de catre autoritatile contractante inregistrate.

 

Art. 23

[textul din Art. 23 din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 24

(1)[textul din Art. 24, alin. (1) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

(2)[textul din Art. 24, alin. (2) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

(3)

[textul din Art. 24, alin. (3) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

(4)[textul din Art. 24, alin. (4) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

(5)Operatorul SEAP are obligatia de a publica anuntul in SEAP in cel mult o zi lucratoare dupa indeplinirea conditiilor stabilite la art. 147 din Lege si, in cazul anuntului de participare simplificat, in cel mult doua zile lucratoare de la primirea acceptului de publicare.

(6)[textul din Art. 24, alin. (6) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 25

[textul din Art. 25 din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 23. din Hotarirea 419/2018]

Art. 26

In cazul in care, din motive de natura tehnica, operatorul SEAP nu are posibilitatea transmiterii unui anumit anunt spre publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, autoritatii contractante ii revine responsabilitatea transmiterii spre publicare a anuntului respectiv prin mijloace proprii. Operatorul SEAP are obligatia de a instiinta autoritatea contractanta cu privire la aparitia unei astfel de situatii, in cel mult o zi lucratoare de la expirarea termenelor necesare exercitarii controlului ex ante de catre ANAP.

 

Art. 27

(1)Orice raspuns al autoritatii contractante la solicitarile de clarificari sau informatii suplimentare primite in conditiile art. 160 alin. (1) din Lege, se posteaza in SEAP la sectiunea specifica, disponibila in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(2)Odata cu termenul/termenele limita prevazut/prevazute de art. 160 alin. (2) din Lege, autoritatea contractanta stabileste in anuntul de participare/simplificat/de concurs si termenul-limita pana la care operatorii economici solicita clarificari cu privire la continutul documentatiei de atribuire, acesta urmand sa fie corelat cu termenul final de raspuns, astfel incat sa fie acordata o perioada suficienta de timp operatorilor economici pentru a analiza documentatia de atribuire si sa formuleze intrebarile pe care le considera necesare.

(3)Autoritatea contractanta mentioneaza in anuntul de participare/simplificat/de concurs ca va raspunde la solicitarile de clarificari adresate de operatorii economici pana la termenul-limita stabilit.

(4)In situatia in care sunt stabilite doua termene de raspuns ale autoritatii contractante la solicitarile de clarificari adresate de operatorii economici, aceasta poate grupa pe cele doua termene intrebarile si raspunsurile aferente, pe baza unor criterii cum ar fi data inregistrarii solicitarii de clarificari, complexitatea aspectelor incidente, asigurandu-se ca timpul acordat pentru elaborarea ofertelor este unul adecvat.

 

Art. 28

[textul din Art. 28 din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 27. din Hotarirea 419/2018]

 

SUBSECTIUNEA 2:Paragraful 2 – Stabilirea criteriilor de calificare si a criteriilor de selectie

 

Art. 29

(1)Criteriile de calificare privind capacitatea au ca scop demonstrarea potentialului tehnic, financiar si organizatoric al fiecarui operator economic participant la procedura, potential care trebuie sa reflecte posibilitatea concreta a acestuia de a indeplini contractul/acordul-cadru si de a rezolva eventualele dificultati legate de indeplinirea acestuia, in cazul in care oferta sa va fi declarata castigatoare.

(2)Criteriile de selectie au ca scop selectarea candidatilor cu cea mai mare capacitate economica si financiara, tehnica si/sau profesionala dintre operatorii economici care au depus o solicitare de participare in cazul aplicarii procedurilor de atribuire ce se desfasoara in mai multe etape.

(3)Selectia candidatilor reprezinta un proces distinct care urmeaza procesului de calificare si care are ca scop doar limitarea numarului de candidati calificati care vor depune oferta in etapa a doua a licitatiei restranse sau, dupa caz, care vor participa la dialog/negocieri. Selectia se realizeaza prin acordarea pentru fiecare candidat in parte a unui punctaj care trebuie sa reflecte capacitatea acestuia de a indeplini contractul ce urmeaza sa fie atribuit.

 

Art. 30

(1)Autoritatea contractanta poate utiliza criterii de calificare atunci cand aplica orice procedura de atribuire.

(2)Autoritatea contractanta stabileste criterii de selectie in cadrul documentatiei de atribuire atunci cand aplica in cadrul procedurii de atribuire etapa de selectie a candidatilor si trebuie sa se raporteze la criteriile de calificare stabilite prin documentatia de atribuire.

(3)Criteriile de selectie pot privi numai situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si profesionala si trebuie sa se raporteze la criterii de calificare ce au fost stabilite de autoritatea contractanta prin documentatia de atribuire.

(4)Criteriile de calificare si criteriile de selectie stabilite de autoritatea contractanta sunt incluse in anuntul de participare/simplificat/de concurs.

(5)Autoritatea contractanta are obligatia sa precizeze in anuntul de participare si in documentatia de atribuire modalitatea de acordare a punctajului pe baza caruia se va realiza clasamentul candidatilor, ori de cate ori urmeaza sa realizeze o selectie a acestora.

(6)Criteriile de calificare si criteriile de selectie care se regasesc in caietul de sarcini ori in documentatia descriptiva si care nu sunt prevazute in anuntul de participare/simplificat/ de concurs sunt considerate clauze nescrise.

 

Art. 31

(1)Autoritatea contractanta nu are dreptul de a restrictiona participarea la procedura de atribuire a contractului de achizitie publica prin introducerea unor criteriile minime de calificare, care:

a)nu prezinta relevanta in raport cu natura si complexitatea contractului de achizitie publica ce urmeaza sa fie atribuit;

b)sunt disproportionate in raport cu natura si complexitatea contractului de achizitie publica ce urmeaza a fi atribuit.

 

(2)Autoritatea contractanta are dreptul de a impune ca cerinta minima de calificare, in raport cu situatia economica si financiara a ofertantilor/candidatilor, un anumit nivel al unor indicatori economici sau financiari, numai in cazul in care indicatorii respectivi au o legatura concreta cu un eventual risc de neindeplinire a contractului.

(3)In aplicarea prevederilor art. 54 alin. (5) din Lege, autoritatea contractanta are dreptul de a impune prin documentatia de atribuire ca, in cazul in care este depusa o oferta de catre operatori economici care participa in comun la procedura de atribuire, fiecare dintre acestia sa demonstreze indeplinirea unui nivel al criteriilor referitoare la situatia economica si financiara si capacitatea tehnica si profesionala proportional cu cota de implicare in executarea viitorului contract.

(4)In aplicarea art. 201 alin. (1) din Lege, certificarea operatorilor economici, respectiv includerea lor in cadrul unor liste oficiale se realizeaza pe sectoare de activitate cum ar fi, fara a se limita la, lucrari de constructii civile, drumuri, infrastructura apa uzata.

(5)Metodologia de realizare a certificarii prevazute la alin. (4) se stabileste prin ordin comun emis de institutia ce reglementeaza domeniul specific de activitate pentru care se elaboreaza lista oficiala de operatori economici agreati, impreuna cu ANAP, modul de gestionare al acestor liste urmand a se stabili in conditiile legii.

 

SUBSECTIUNEA 3:Paragraful 3 – Stabilirea criteriului de atribuire

 

Art. 32

(1)In cazul in care criteriul utilizat este criteriul «cel mai bun raport calitate-pret» sau «cel mai bun raport calitate-cost», astfel cum este prevazut la art. 187 alin. (3) lit. a) si b) din Lege, stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare pentru care se stabilesc ponderi relative sau un algoritm specific de calcul.

(2)Factorii de evaluare a ofertelor, precum si algoritmul de punctare prevazut la alin. (1) se precizeaza in mod clar si detaliat in cadrul documentatiei de atribuire si vor reflecta metodologia de punctare a avantajelor care vor rezulta din propunerile tehnice si financiare prezentate de ofertanti si trebuie sa aduca un avantaj real, sa nu fie formali si sa poata fi urmariti in cadrul procesului de evaluare a ofertelor si aplicare a criteriului de atribuire.

(3)In aplicarea art. 187 alin. (3) lit. a) si b) din Lege, in cazul in care calitatea personalului ce va realiza efectiv activitatile care fac obiectul contractului ce urmeaza a fi atribuit are un impact semnificativ asupra nivelului de executare si a rezultatului acestuia, factorii de evaluare a ofertelor se pot referi si la organizarea/calificarea si/sau experienta respectivului personal.

(4)Autoritatea contractanta nu poate folosi organizarea/calificarea si/sau experienta personalului desemnat pentru a efectua activitatile contractului, respectiv cel precizat la alin. (3), ca parte a procesului de calificare si selectie in cadrul procedurii de atribuire a respectivului contract.

(5)In cazul in care, in cadrul unei proceduri de atribuire, autoritatea contractanta stabileste factori de evaluare de natura celor prevazuti la alin. (3), precum si criteriile de calificare in conditiile art. 179 lit. g) din Lege, aceste criterii se pot referi doar la calificarea si experienta profesionala a personalului permanent, in special de conducere, al operatorului economic candidat/ofertant, care este precizat in DUAE, respectiv la alte persoane decat cele desemnate pentru a efectua activitatile contractului in cauza.

(6)Criteriile de atribuire prevazute la alin. (1) se aplica in mod obligatoriu in cazul contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru prevazute la art. 187 alin. (8) din Lege, iar ponderea alocata factorului pret nu poate fi mai mare de 40%.

(61)Categoriile de produse care au impact asupra mediului, pe durata intregului ciclu de viata, in sensul art. 187 alin. (8) lit. c) si alin. (91) din Lege, sunt prevazute in anexa nr. 2.

(7)Prin ordin al presedintelui ANAP se stabilesc categoriile de servicii intelectuale, in sensul alin. (6).

(8)Atunci cand stabileste factorii de evaluare a ofertelor, autoritatea contractanta nu are dreptul de a utiliza factori care:

a)nu au o legatura directa cu natura si obiectul contractului de achizitie publica ce urmeaza sa fie atribuit;

b)nu reflecta un avantaj pe care autoritatea contractanta il poate obtine prin utilizarea factorului de evaluare respectiv.

(9)Ponderea stabilita pentru fiecare factor de evaluare nu trebuie sa conduca la distorsionarea rezultatului aplicarii procedurii pentru atribuirea contractului de achizitie publica. Pentru fiecare factor de evaluare autoritatea contractanta are obligatia de a stabili o pondere care sa reflecte in mod corect:

a)importanta caracteristicii tehnice/functionale considerate a reprezenta un avantaj calitativ, de mediu si/sau social ce poate fi punctat; sau

b)cuantumul valoric al avantajelor de natura financiara pe care ofertantii le pot oferi prin asumarea unor angajamente suplimentare in raport cu cerintele minime prevazute in caietul de sarcini sau documentul descriptiv.

(10)In cazul in care, in cadrul unei proceduri se atribuie mai multe loturi, autoritatea contractanta poate stabili criterii de atribuire separate si diferite pentru fiecare lot in parte.

 

Art. 33

(1)In cazul in care criteriul de atribuire utilizat este „costul cel mai scazut”, acesta se calculeaza prin insumarea cuantificarilor in unitatea monetara, exprimate in valoare neta, a eforturilor financiare ale autoritatii contractante, corespunzatoare elementelor ciclului de viata identificate de autoritatea contractanta ca fiind relevante pentru obiectul contractului, in fiecare an de utilizare a produsului, serviciului sau lucrarii achizitionate, in plus fata de costul de achizitie. Moneda utilizata la cuantificarea unitatilor monetare in valoare neta este cea in care se exprima pretul contractului.

(2)Pentru perspectiva financiara a ciclului de viata, autoritatea contractanta trebuie sa aiba in vedere urmatoarele:

a)la determinarea costului elementelor pe ciclul de viata pentru fiecare an de utilizare, preturile relevante care trebuie luate in considerare sunt preturile platibile de catre autoritatea contractanta pentru utilizarea produsului, serviciului sau lucrarii, exclusiv TVA, inclusiv taxe si impozite in sarcina autoritatii contractante, aferente utilizarii produsului, serviciului sau lucrarii respective;

b)costul pe ciclul de viata si costul pe elementele acestuia se calculeaza prin insumarea diferitelor tipuri de costuri inregistrate in fiecare an pe durata de viata si aplicarea la acestea a ratei de actualizare, astfel incat acestea sa fie exprimate ca valoare in anul financiar de realizare a achizitiei.

(3)Autoritatile contractante au obligatia de a include in cadrul documentatiei de atribuire toate informatiile necesare pentru calculul financiar al fiecarui element de cost inclus in costul pe ciclul de viata.

(4)Informatiile comunicate conform alin. (3) includ cel putin urmatoarele: conditiile, mediul si intensitatea de utilizare, durata de utilizare anticipata si durata de utilizare luata in considerare pentru aplicarea criteriului de atribuire si compararea ofertelor, eforturile financiare ce trebuie cuantificate pentru fiecare element de cost, rata de actualizare care urmeaza a fi utilizata pentru calculul din perspectiva financiara, modalitatea efectiva de realizare a calculului costului pe durata de viata in propunerea financiara, conditii contractuale de monitorizare a materializarii elementelor de cost din perspectiva financiara si efectele generate prin materializarea/nematerializarea cuantificarilor monetare a elementelor de cost in scopul compararii ofertelor.

(5)Prin ordin comun al ANAP si al Comisiei Nationale de Prognoza se va stabili metodologia de calcul al ratei de actualizare ce va fi utilizata la atribuirea contractelor de achizitie publica.

(6)Nivelul ratei de actualizare ce va fi utilizata in procedurile de atribuire ce vor fi desfasurate in anul urmator se va calcula si actualiza in fiecare an, in ultimul trimestru, pana la cel tarziu data de 15 decembrie, prin aplicarea metodologiei prevazute la alin. (5), si se va publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

(7)In cazul aplicarii criteriului de atribuire prevazut la alin (1), ierarhia ofertelor admisibile se stabileste in ordinea crescatoare a costului pe ciclul de viata actualizat in anul in care se initiaza procedura, iar drept oferta castigatoare este desemnata oferta cu cel mai mic cost pe ciclul de viata.

Art. 34

In cazul in care criteriul utilizat este «pretul cel mai scazut», astfel cum este prevazut la art. 187 alin. (3) lit. d) din Lege, stabilirea ofertei castigatoare se realizeaza numai prin compararea preturilor prezentate in cadrul ofertelor admisibile, fara sa fie cuantificate alte elemente de natura tehnica sau alte avantaje care rezulta din modul de indeplinire a contractului de catre operatorii economici participanti la procedura de atribuire.

 

SUBSECTIUNEA 4:SUBSECTIUNEA 4: Paragraful 4 – Garantia de participare

 

Art. 35

(1)Garantia de participare reprezinta un instrument aferent modului de prezentare a ofertei, care are drept scop protejarea autoritatii contractante fata de riscul unui comportament necorespunzator al ofertantului pe toata perioada implicarii sale in procedura de atribuire.

(2)[textul din Art. 35, alin. (2) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 9. din Hotarirea 336/2023]

(3)

[textul din Art. 35, alin. (3) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 9. din Hotarirea 336/2023]

(4)[textul din Art. 35, alin. (4) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 32. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 36

(1)

[textul din Art. 36, alin. (1) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 10. din Hotarirea 336/2023]

 

(2)Garantia de participare trebuie sa fie constituita in suma si pentru perioada de valabilitate prevazute in documentatia de atribuire.

(3)[textul din Art. 36, alin. (3) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 10. din Hotarirea 336/2023]

(4)Instrumentele de garantare prevazute la art. 154 alin. (4) lit. b) din Lege se transmit in SEAP impreuna cu oferta si celelalte documente ale acesteia, cel mai tarziu la data si ora-limita de depunere a ofertelor, si trebuie sa prevada ca plata garantiei de participare se va executa neconditionat, respectiv la prima cerere a beneficiarului, pe baza declaratiei acestuia cu privire la culpa persoanei garantate.

(5)Autoritatea contractanta nu are dreptul:

a)de a impune sau de a interzice prezentarea unui instrument de garantare emis de catre o anumita institutie de credit bancara, institutie financiara nebancara ori societate de asigurari, nominalizata in mod expres in documentatia de atribuire;

b)de a limita posibilitatea de prezentare a instrumentelor de garantare numai la cele care sunt emise de catre institutii de credit bancare, numai la cele care sunt emise de catre institutii financiare nebancare sau numai la cele care sunt emise de catre societati de asigurari.

(6)[textul din Art. 36, alin. (6) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 12. din Hotarirea 336/2023]

(7)[textul din Art. 36, alin. (7) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 05-dec-2016 de Art. II, punctul 4. din Hotarirea 866/2016]

 

Art. 37

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a retine garantia de participare atunci cand ofertantul se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

a)isi retrage oferta in perioada de valabilitate a acesteia;

b)oferta sa fiind stabilita castigatoare, nu constituie garantia de buna executie;

b1)oferta sa fiind stabilita castigatoare, nu deschide un cont la dispozitia autoritatii contractante, la o institutie de credit bancara agreata de ambele parti, in cazul in care partile convin ca garantia de buna executie sa se constituie prin retineri succesive din sumele datorate pentru facturi partiale;

c)oferta sa fiind stabilita castigatoare, refuza sa semneze contractul de achizitie publica/acordul-cadru in perioada de valabilitate a ofertei.

 

(2)In cazul incheierii unui acord-cadru, prevederile alin. (1) lit. b) nu sunt aplicabile.

(3)Autoritatea contractanta nu retine garantia de participare in cazul in care ofertantul desemnat castigator refuza sa semneze contractul de achizitie publica/acordul-cadru in perioada de valabilitate a ofertei, atribuit in urma unei proceduri de atribuire care a facut obiectul controlului ex ante si in care ANAP a emis un aviz conform conditionat, iar autoritatea contractanta a derulat si finalizat procedura de atribuire fara a remedia abaterile constatate de ANAP, in acest caz nefiind aplicabile dispozitiile alin. (1) lit. c) si ale 144 alin. (1)

 

Art. 38

[textul din Art. 38 din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 14. din Hotarirea 336/2023]

 

SUBSECTIUNEA 5:SUBSECTIUNEA 5: Paragraful 5 – Garantia de buna executie

 

Art. 39

(1)Garantia de buna executie a contractului se constituie de catre contractant in scopul asigurarii autoritatii contractante de indeplinirea cantitativa, calitativa si in perioada convenita a contractului de achizitie publica/contractului subsecvent.

(2)[textul din Art. 39, alin. (2) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 16. din Hotarirea 336/2023]

(3)Garantia de buna executie se constituie in termen de 5 zile lucratoare de la data semnarii contractului de achizitie publica/contractului subsecvent. Acest termen poate fi prelungit la solicitarea justificata a contractantului, fara a depasi 15 zile de la data semnarii contractului de achizitie publica/contractului subsecvent.

(4)[textul din Art. 39, alin. (4) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 17. din Hotarirea 336/2023]

(5)In cazul in care pe parcursul executarii contractului de achizitie publica se suplimenteaza valoarea acestuia, contractantul are obligatia de a completa garantia de buna executie in corelatie cu noua valoare a contactului de achizitie publica.

 

Art. 40

(1)

[textul din Art. 40, alin. (1) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 18. din Hotarirea 336/2023]

 

(11)Garantia de buna executie constituita conform prevederilor art. 154 alin. (4) din Lege devine anexa la contract, prevederile art. 36 alin. (5) aplicandu-se in mod corespunzator.

(2)[textul din Art. 40, alin. (2) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 18. din Hotarirea 336/2023]

(3)[textul din Art. 40, alin. (3) din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 18. din Hotarirea 336/2023]

(4)In cazul prevazut la art. 154 alin. (4) lit. d) din Lege, contractantul are obligatia de a deschide un cont la dispozitia autoritatii contractante la o institutie de credit bancara agreata de ambele parti.

(5)In cazul in care autoritatea contractanta are calitatea de autoritate publica, institutie publica sau operator economic cu capital integral sau majoritar de stat, contractantul are obligatia de a deschide contul la dispozitia autoritatii contractante, prevazut la alin (4), la unitatea Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea acestuia.

(6)Suma initiala care se depune de catre contractant in contul de disponibil astfel deschis potrivit alin. (4) si (5) nu trebuie sa fie mai mica de 0,5% din pretul contractului de achizitie publica/contractului subsecvent, fara TVA.

(7)Pe parcursul indeplinirii contractului de achizitie publica/contractului subsecvent, autoritatea contractanta urmeaza sa alimenteze contul de disponibil prevazut la alin. (4) si (5) prin retineri succesive din sumele datorate si cuvenite contractantului pana la concurenta sumei stabilite drept garantie de buna executie in contractul de achizitie publica/contractul subsecvent si va instiinta contractantul despre varsamantul efectuat, precum si despre destinatia lui.

(8)Din contul de disponibil deschis la Trezoreria Statului pe numele contractantului prevazut la alin. (5) pot fi dispuse plati atat de catre contractant, cu avizul scris al autoritatii contractante care se prezinta unitatii Trezoreriei Statului, cat si de unitatea Trezoreriei Statului la solicitarea scrisa a autoritatii contractante in favoarea careia este constituita garantia de buna executie.

(9)Contul de disponibil prevazut la alin. (4) si (5) este purtator de dobanda in favoarea contractantului.

 

Art. 41

Autoritatea contractanta are dreptul de a emite pretentii asupra garantiei de buna executie, oricand pe parcursul indeplinirii contractului de achizitie publica/contractului subsecvent, in limita prejudiciului creat, in cazul in care contractantul nu isi indeplineste din culpa sa obligatiile asumate prin contract. Anterior emiterii unei pretentii asupra garantiei de buna executie autoritatea contractanta are obligatia de a notifica pretentia atat contractantului, cat si emitentului instrumentului de garantare, precizand obligatiile care nu au fost respectate, precum si modul de calcul al prejudiciului. In situatia executarii garantiei de buna executie, partial sau total, contractantul are obligatia de a reintregii garantia in cauza raportat la restul ramas de executat.

 

Art. 42

[textul din Art. 42 din capitolul II, sectiunea 4, subsectiunea 5 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 20. din Hotarirea 336/2023]

 

CAPITOLUL III:Realizarea achizitiei publice

 

SECTIUNEA 1:SECTIUNEA 1: Cataloage electronice

 

Art. 43

[textul din Art. 43 din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 22. din Hotarirea 336/2023]

 

Art. 44

[textul din Art. 44 din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 38. din Hotarirea 419/2018]

Art. 45

(1)SEAP pune la dispozitia autoritatilor contractante posibilitatea tehnica de a utiliza cataloagele electronice prevazute la art. 203-206 din Lege.

(2)In cadrul SEAP, operatorii economici inregistrati in SEAP au posibilitatea de a publica un catalog cuprinzand produsele, serviciile sau lucrarile pe care le ofera, inclusiv pretul. Aceste cataloage trebuie sa fie completate cu informatii relevante privind specificatiile detaliate ale produselor/serviciilor/lucrarilor ofertate si pretul acestora si sa fie actualizate permanent, astfel incat autoritatea contractanta sa aiba suficiente informatii pentru a alege in mod corect si obiectiv atunci cand utilizeaza aceste instrumente de lucru.

(3)In aplicarea prevederilor art. 7 alin. (7) lit. b) si c) din Lege, consultarea operatorilor economici in vederea obtinerii ofertelor/ofertei se poate face atat prin intermediul catalogului electronic pus la dispozitie de SEAP, cat si prin orice alte modalitati identificate de catre autoritatea contractanta.

 

Art. 46

[textul din Art. 46 din capitolul III, sectiunea 1 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 24. din Hotarirea 336/2023]

 

SECTIUNEA 2:Reguli generale de participare la procedura de atribuire

 

Art. 47

Sub sanctiunea excluderii din procedura prevazuta la art. 167 din Lege si fara a afecta posibilitatea operatorilor economici de a depune oferta alternativa sau de a oferta pe mai multe loturi diferite, ofertantul/candidatul nu are dreptul ca in cadrul aceleiasi proceduri de atribuire:

a)sa depuna doua sau mai multe candidaturi/oferte individuale si/sau comune, sub sanctiunea excluderii din competitie a tuturor candidaturilor/ofertelor in cauza;

b)sa depuna oferta individuala/comuna si sa fie nominalizat ca subcontractant in cadrul unei alte oferte, sub sanctiunea excluderii ofertei individuale sau, dupa caz, a celei in care este ofertant asociat.

Art. 48

(1)In cazul in care ofertantul/candidatul isi demonstreaza situatia economica si financiara, respectiv capacitatea tehnica si profesionala, invocand suportul unui/unor tert/terti, in conditiile Legii, atunci acesta are obligatia de a dovedi sustinerea de care beneficiaza prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, prin care se confirma faptul ca acesta va pune la dispozitia ofertantului/candidatului resursele invocate. Subcontractantii pe a caror capacitati ofertantul/candidatul se bazeaza pentru demonstrarea indeplinirii anumitor criterii de calificare si selectie sunt considerati si terti sustinatori, caz in care acordul de subcontractare reprezinta, in acelasi timp, si angajamentul ferm.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a lua in considerare aceasta sustinere, ca proba a indeplinirii criteriilor minime impuse in cadrul documentatiei de atribuire daca sunt indeplinite in mod cumulativ urmatoarele conditii:

a)tertul/tertii sustinator(i) pot dovedi ca detin resursele invocate ca element de sustinere a ofertantului/candidatului;

b)ofertantul/candidatul poate demonstra ca va dispune efectiv de resursele entitatilor ce acorda sustinerea, necesare pentru realizarea contractului, in cazul in care tertul sustinator nu este declarat subcontractant.

 

Art. 49

In scopul verificarii indeplinirii criteriilor de calificare si selectie de catre tertul/tertii care acorda sustinere, in conditiile art. 183 alin. (1) din Lege, autoritatea contractanta poate solicita tertului/tertilor sustinator(i), oricand pe parcursul procesului de evaluare, documente si informatii suplimentare in legatura cu angajamentul dat sau cu documentele prezentate, in cazul in care exista rezerve in ceea ce priveste corectitudinea informatiilor sau documentelor prezentate sau cu privire la posibilitatea de executare a obligatiilor asumate prin respectivul angajament.

 

Art. 50

(1)In cazul in care contractantul intampina dificultati pe parcursul executarii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, iar sustinerea acordata de unul sau mai multi terti vizeaza indeplinirea criteriilor referitoare la situatia economica si financiara si/sau capacitatea tehnica si profesionala, autoritatea contractanta va solicita ofertantului/candidatului ca prin actul incheiat cu tertul/tertii sustinator(i) sa garanteze materializarea aspectelor ce fac obiectul respectivului angajament ferm. Prevederile contractuale dintre autoritatea contractanta si contractantul principal vor asigura ca autoritatea contractanta poate aplica aceasta obligatie.

(2)Autoritatea contractanta va trebui, de asemenea, sa includa in contract clauze specifice care sa permita autoritatii contractante sa urmareasca orice pretentie la daune pe care contractantul ar putea sa o aiba impotriva tertului/tertilor sustinator/sustinatori pentru nerespectarea obligatiilor asumate prin angajamentul ferm, cum ar fi, dar fara a se limita la, printr-o cesiune a drepturilor contractantului catre autoritatea contractanta, cu titlu de garantie.

Art. 51

(1)In situatia in care autoritatea contractanta solicita in cadrul criteriilor referitoare la capacitatea de exercitare a activitatii profesionale si/sau cerintelor de executare a contractului anumite autorizatii specifice, cerinta se considera indeplinita in cazul operatorilor economici ce participa in comun la procedura de atribuire, daca acestia demonstreaza ca dispun de respectivele resurse autorizate si/sau ca unul dintre membrii asocierii detine autorizatia solicitata, dupa caz, cu conditia ca respectivul membru sa execute partea din contract pentru care este solicitata autorizatia respectiva.

(2)In cazul in care ofertantul/candidatul sau operatorii economici care participa in comun la procedura de atribuire subcontracteaza o parte din contractul de achizitie publica, cerinta prevazuta la alin. (1) se considera indeplinita daca subcontractantul nominalizat detine autorizatia solicitata prin documentatia de atribuire, cu conditia ca acesta sa execute partea din contract pentru care este solicitata autorizatia respectiva.

 

SECTIUNEA 3:Reguli aplicabile comunicarilor

 

Art. 52

(1)Situatiile si conditiile in care este permisa folosirea altor mijloace de comunicare decat cele electronice sunt:

a)atunci cand, ca urmare a naturii specializate a achizitiei, se utilizeaza mijloace electronice de comunicare care necesita instrumente, dispozitive, formate de fisiere specifice, aplicatii care nu sunt disponibile cu caracter general;

b)atunci cand aplicatiile care suporta formatele de fisiere adecvate pentru descrierea ofertelor utilizeaza formate de fisiere care nu pot fi procesate de nicio alta aplicatie deschisa sau disponibila cu caracter general sau fac obiectul unui regim de licente limitate de drepturi de proprietate intelectuala, iar autoritatea contractanta nu le poate pune la dispozitie pentru descarcare sau pentru utilizare la distanta;

c)atunci cand utilizarea mijloacelor electronice de comunicare ar necesita echipamente de birou specializate care nu sunt disponibile cu caracter in general pentru autoritatile contractante;

d)atunci cand prin documentele achizitiei se solicita prezentarea unor mostre, machete sau modele la scara redusa care nu pot fi transmise prin mijloace electronice;

e)atunci cand este necesara, fie din cauza unei incalcari a securitatii mijloacelor electronice de comunicare, fie pentru protejarea naturii deosebit de sensibile a informatiilor care necesita un nivel de protectie atat de ridicat incat nu poate fi asigurat in mod corespunzator prin utilizarea instrumentelor si dispozitivelor electronice disponibile cu caracter general pentru operatorii economici sau care pot fi puse la dispozitia acestora prin mijloace alternative de acces.

 

(2)In ceea ce priveste comunicarile pentru care nu sunt folosite mijloace electronice de comunicare in conformitate cu alin. (1), comunicarea se poate realiza prin:

a)intermediul serviciilor postale;

b)fax;

c)combinatie intre lit. a) si b).

(3)Autoritatea contractanta care se afla in una dintre situatiile prevazute la alin. (1) are obligatia de a indica in raportul procedurii de atribuire motivele concrete care au condus la solicitarea altor mijloace de comunicare in procesul de depunere a ofertelor decat cele electronice.

 

Art. 53

Instrumentele si dispozitivele de receptie electronica a ofertelor, a solicitarilor de participare, precum si a planurilor si proiectelor pentru concursul de solutii trebuie sa garanteze, prin mijloace tehnice si proceduri adecvate, cel putin ca:

a)data si ora exacte de primire a ofertelor, a solicitarilor de participare, a planurilor si a proiectelor pot fi determinate cu precizie;

b)se poate asigura in mod rezonabil ca nimeni sa nu poata avea acces la informatiile transmise conform prezentelor cerinte inainte de termenele specificate;

c)numai persoanele autorizate pot stabili sau modifica datele pentru deschiderea informatiilor primite;

d)in decursul diferitelor etape ale procedurii de achizitie sau ale concursului de solutii, accesul la toate datele prezentate sau la o parte din acestea trebuie sa fie permis doar persoanelor autorizate;

e)doar persoanele autorizate pot permite accesul la informatiile trimise si doar dupa data stabilita;

f)informatiile primite si deschise in temeiul prezentelor cerinte trebuie sa ramana accesibile doar persoanelor autorizate in acest sens;

g)in cazul in care interdictiile de acces sau conditiile prevazute la lit. b)-f) sunt incalcate sau se incearca acest lucru, se poate asigura in mod rezonabil ca incalcarile sau incercarile de incalcare pot fi usor detectate.

 

SECTIUNEA 4:Reguli de publicitate si transparenta

 

Art. 54

Transmiterea spre publicare a anunturilor prevazute la art. 142 din Lege catre operatorul SEAP se realizeaza numai prin mijloace electronice, prin completarea formularelor specifice disponibile in SEAP la adresa de internet www.e-licitatie.ro si numai de catre autoritatile contractante inregistrate.

 

Art. 55

(1)In cazul in care, dupa publicarea unui anunt, intervin anumite modificari fata de informatiile deja existente in acesta, autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare un anunt de tip erata la anuntul initial, care trebuie sa fie publicat nu mai tarziu de 3 zile lucratoare inainte de data stabilita pentru depunerea ofertelor sau solicitarilor de participare.

(2)In conditiile art. 153 din Lege, autoritatea contractanta are obligatia de a prelungi termenul-limita de depunere a ofertelor in cazul in care modificarile prevazute la alin. (1) conduc la ajustari/completari ale documentatiei de atribuire care presupun timp suplimentar pentru reactia potentialilor ofertanti, cu exceptia modificarilor semnificative care conduc la anularea procedurii de atribuire deoarece:

a)afecteaza atat de mult elementele ce descriu contextul achizitiei publice incat au ca efect schimbarea indicatorilor principali ce caracterizeaza rezultatul contractului ce urmeaza a fi atribuit, fapt ce afecteaza nivelul de competitie sau schimba piata de profil la care se adreseaza;

b)conduc la modificari substantiale a criteriilor de calificare si selectie, in sensul extinderii nivelului acestora sau introducerii unora noi, fapt ce determina restrangerea competitiei sau favorizarea unor anumiti operatori economici.

(3)In situatia prevazuta la alin. (1), autoritatea contractanta are obligatia sa revizuiasca DUAE aferent procedurii de atribuire a contractului de achizitie publica/acordului-cadru in cauza.

 

Art. 56

Operatorul SEAP are obligatia de a publica in SEAP anunturile prevazute la art. 142 din Lege in termen de o zi lucratoare de la primirea confirmarii din partea Oficiului pentru Publicatii al Uniunii Europene cu privire la transmiterea anuntului catre Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, daca exista aceasta obligatie.

 

Art. 57

(1)In cazul unui anunt de intentie valabil in mod continuu, transmis spre publicare de autoritatea contractanta in conformitate cu dispozitiile art. 111 alin. (1) lit. a) din Lege, operatorul SEAP are obligatia de a asigura publicarea acestuia in mod continuu in SEAP.

(2)Dispozitiile art. 54-56 se aplica in mod corespunzator anuntului prevazut la alin. (1).

 

SECTIUNEA 5:Derularea procedurilor de atribuire

 

SUBSECTIUNEA 1:Paragraful 1 – Licitatia deschisa

 

Art. 58

(1)Autoritatea contractanta aplica procedura de licitatie deschisa prin mijloace electronice, completand in SEAP anuntul de participare prevazut la art. 142 din Lege, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune oferta.

(2)Prin exceptie de la alin. (1) si in aplicarea art. 208 din Lege, autoritatea contractanta poate, dupa publicarea anuntului de participare, sa nu utilizeze mijloacele electronice pentru derularea procedurii de atribuire atunci cand acest lucru nu este posibil din motive tehnice imputabile operatorului SEAP, situatie in care evaluarea conformitatii ofertelor cu specificatiile tehnice si celelalte cerinte prevazute in documentele achizitiei si aplicarea criteriului de atribuire se realizeaza anterior verificarii indeplinirii criteriilor de calificare si selectie.

 

Art. 59

(1)In cazul in care autoritatea contractanta solicita indeplinirea de catre ofertanti a unor criterii de calificare, aceasta are obligatia de a introduce in SEAP informatii referitoare la forma si conditiile in care se demonstreaza indeplinirea de catre operatorii economici a acestor criterii.

(2)Autoritatea contractanta nu are dreptul sa solicite modificarea, iar operatorul SEAP nu are dreptul sa modifice informatiile de natura sa afecteze functionarea sistemului informatic si/sau desfasurarea procedurii.

(3)In situatia in care se constata erori sau omisiuni cu privire la informatiile prevazute la alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a dispune anularea procedurii de atribuire, considerandu-se, implicit, ca se indeplinesc conditiile prevazute la art. 212 alin. (1) lit. c) din Lege.

 

Art. 60

(1)Operatorul economic are obligatia de a transmite oferta numai in format electronic, precum si de a completa DUAE prin intermediul SEAP pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in anuntul de participare.

(2)Valoarea totala a propunerii financiare se cripteaza in SEAP.

(3)Toate documentele de fundamentare a valorii prevazute la alin. (2) se depun prin mijloace electronice, fiind incarcate intr-o sectiune dedicata a portalului SEAP, iar continutul acestora este vizibil comisiei de evaluare dupa decriptarea propunerii financiare.

(4)Oferta va fi semnata cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat in conditiile legii si incarcata in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic si numai de catre operatorii economici inregistrati.

 

Art. 61

In cazul prevazut la art. 58 alin. (2), operatorii economici vor depune oferta si documentele insotitoare ale acesteia la adresa prevazuta in anuntul de participare pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor.

 

Art. 62

(1)In cazul in care, in scopul verificarii conformitatii propunerii tehnice cu cerintele caietului de sarcini sau in scopul verificarii propunerii financiare, autoritatea contractanta solicita prezentarea anumitor clarificari/completari, atat solicitarea, cat si raspunsul ofertantului se transmit in SEAP in format electronic, semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(2)In cazul prevazut la art. 58 alin. (2), autoritatea contractanta transmite solicitarea de clarificari/completari la adresa/numarul de fax/adresa de e-mail mentionate de ofertant.

(3)In situatia prevazuta la alin. (2), ofertantul va transmite raspunsul sau la adresa si prin modalitatea prevazute in anuntul de participare.

 

Art. 63

In cazul in care, din motive tehnice, nu este posibila transmiterea anumitor documente in format electronic prin intermediul SEAP, documentele respective se transmit autoritatii contractante in forma si utilizandu-se modalitatea de comunicare solicitate de aceasta, cu respectarea prevederilor privind regulile de comunicare si transmitere a datelor.

 

Art. 64

(1)In cazul prevazut la art. 58 alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a deschide ofertele la data, ora si adresa indicate in anuntul de participare, organizandu-se in acest sens o sedinta de deschidere a ofertelor.

(2)Orice ofertant are dreptul de a participa la sedinta de deschidere a ofertelor prevazuta la alin. (1).

(3)In cadrul sedintei de deschidere a ofertelor nu este permisa respingerea vreunei oferte, cu exceptia celor pentru care nu a fost prezentata dovada constituirii garantiei de participare.

(4)Sedinta de deschidere se finalizeaza printr-un proces-verbal semnat de membrii comisiei de evaluare si de reprezentantii legali/imputerniciti ai operatorilor economici prezenti la sedinta, in care se consemneaza modul de desfasurare a sedintei respective, aspectele formale constatate la deschiderea ofertelor, elementele principale ale fiecarei oferte, inclusiv pretul, consemnandu-se totodata lista documentelor depuse de fiecare operator economic in parte.

(5)Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite un exemplar al procesului-verbal tuturor operatorilor economici participanti la procedura de atribuire, indiferent daca acestia au fost sau nu prezenti la sedinta respectiva.

(6)Orice decizie cu privire la calificarea ofertantilor sau, dupa caz, cu privire la evaluarea ofertelor se adopta de catre comisia de evaluare in cadrul unor sedinte ulterioare sedintei de deschidere a ofertelor.

(7)Oferta depusa dupa data si ora-limita de depunere a ofertelor sau la o alta adresa decat cea precizata in anuntul de participare se returneaza fara a fi deschisa operatorului economic care a depus-o.

 

Art. 65

(1)Comisia de evaluare analizeaza DUAE in conformitate cu prevederile cuprinse in cap. IV sectiunea a 8-a din Lege.

(2)Comisia de evaluare are obligatia de a analiza si de a verifica fiecare oferta atat din punctul de vedere al elementelor tehnice propuse, cat si din punctul de vedere al aspectelor financiare pe care le implica.

(3)[textul din Art. 65, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 45. din Hotarirea 419/2018]

(4)[textul din Art. 65, alin. (4) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 1 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 45. din Hotarirea 419/2018]

*) In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 65, art. 104 alin. (3), art. 133 si art. 134 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta investita cu reevaluarea ofertei in urma controlului de legalitate exercitat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si/sau instanta de judecata are posibilitatea de a verifica toate elementele tehnice si aspectele financiare ale ofertei apte a demonstra admisibilitatea ei, daca din mijloacele de proba administrate nu rezulta verificarea lor anterioara.

 

Art. 66

(1)In situatia in care in urma demersurilor realizate de autoritatea contractanta in baza art. 196 alin. (2) din Lege ofertantul clasat pe primul loc nu demonstreaza in mod corespunzator indeplinirea integrala a tuturor criteriilor de calificare, autoritatea contractanta solicita ofertantului clasat pe locul urmator sa depuna toate documentele justificative ca dovada a informatiilor cuprinse in DUAE, in scopul verificarii indeplinirii criteriilor de calificare.

(2)In situatia prevazuta la alin. (1), autoritatea contractanta atribuie contractul de achizitie publica/acordul-cadru ofertantului clasat pe locul urmator, daca acesta indeplineste toate criteriile de calificare prevazute in anuntul de participare/simplificat/ de concurs.

(3)Comisia de evaluare are obligatia elaborarii raportului procedurii de atribuire in conformitate cu art. 216 din Lege, care se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(4)Raportul procedurii se introduce in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(5)Dupa aprobarea raportului procedurii de atribuire prevazut la alin. (3), autoritatea contractanta are obligatia informarii ofertantilor cu respectarea prevederilor cap. IV sectiunea a 13-a din Lege.

 

SUBSECTIUNEA 2:Paragraful 2 – Licitatia restransa

 

Art. 67

(1)Autoritatea contractanta aplica procedura de licitatie restransa prin mijloace electronice, completand in SEAP anuntul de participare prevazut la art. 142 din Lege, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune solicitare de participare.

(2)Prin exceptie de la alin. (1), autoritatea contractanta poate, dupa publicarea anuntului de participare, sa nu utilizeze mijloacele electronice pentru derularea procedurii de atribuire atunci cand acest lucru nu este posibil din motive tehnice imputabile operatorului SEAP.

 

Art. 68

(1)In cazul in care autoritatea contractanta solicita indeplinirea de catre candidati a unor criterii de calificare, aceasta are obligatia de a introduce in SEAP informatii referitoare la forma si conditiile in care se demonstreaza indeplinirea de catre operatorii economici a acestor criterii.

(2)Autoritatea contractanta nu are dreptul sa solicite modificarea, iar operatorul SEAP nu are dreptul sa modifice informatiile de natura sa afecteze functionarea sistemului informatic si/sau desfasurarea procedurii.

(3)In situatia in care se constata erori sau omisiuni cu privire la informatiile prevazute la alin. (2), autoritatea contractanta are obligatia de a dispune anularea procedurii de atribuire, considerandu-se, implicit, ca se indeplinesc conditiile prevazute la art. 212 alin. (1) lit. c) din Lege.

 

Art. 69

(1)Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare numai in format electronic, precum si de a completa DUAE prin intermediul SEAP pana la data si ora-limita de depunere a acestora, prevazute in anuntul de participare.

(2)In cazul prevazut la art. 67 alin. (2), operatorii economici vor depune solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere, prevazute in anuntul de participare.

(3)Solicitarea de participare prevazuta la alin. (1) va fi semnata cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat, si incarcata in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic si numai de catre operatorii economici inregistrati.

 

Art. 70

(1)In prima etapa a licitatiei restranse, comisia de evaluare stabileste candidatii selectati, utilizand, daca considera necesar, modalitatea de verificare prevazuta la art. 196 alin. (1) din Lege, aplicand in acest scop numai criteriile de selectie prevazute in anuntul de participare/simplificat/de concurs si respectand metodologia de punctare prevazuta in anuntul de participare/simplificat/de concurs.

(2)In procesul de evaluare a solicitarilor de participare, dispozitiile art. 215 alin. (6) din Lege se aplica in mod corespunzator.

(3)Dupa ce a finalizat selectia candidatilor, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport intermediar, care se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(4)Raportul prevazut la alin. (3) se introduce in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

 

Art. 71

Dupa aprobarea raportului intermediar prevazut la art. 70 alin. (3), autoritatea contractanta are obligatia de a comunica candidatilor rezultatul etapei de selectie.

 

Art. 72

(1)Invitatia de participare la etapa a doua prevazuta la art. 78 alin. (6) din Lege se transmite prin SEAP si trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

a)referinte privind anuntul de participare publicat;

b)data si ora-limita stabilite pentru transmiterea ofertelor in SEAP.

c)adresa la care se transmit ofertele in situatia imposibilitatii utilizarii mijloacelor electronice din motive tehnice imputabile operatorului SEAP.

 

(2)Sistemul informatic permite doar candidatilor selectati in etapa anterioara sa depuna oferte in cadrul etapei a doua a procedurii de licitatie restransa.

(3)In vederea respectarii prevederilor art. 78 alin. (9) din Lege, candidatii selectati nu au dreptul de a se asocia in scopul depunerii de oferta comuna, iar autoritatea contractanta nu are dreptul de a accepta o astfel de oferta.

(4)In cadrul etapei a doua a procedurii de licitatie restransa, ofertantul are obligatia de a transmite oferta in format electronic, in conditiile prevazute la art. 60 alin. (4) si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in invitatia de participare. Prevederile art. 61 se aplica in mod corespunzator.

(5)In cadrul etapei a doua prevederile art. 62-64, art. 65 alin. (2) si art. 66 se aplica in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 3:Paragraful 3 – Negocierea competitiva

 

Art. 73

Inainte de initierea procedurii de negociere competitiva prin publicarea anuntului de participare, autoritatea contractanta are obligatia sa verifice intrunirea conditiilor prevazute la art. 70 alin. (1) din Lege si sa justifice incadrarea in una dintre situatiile respective.

 

Art. 74

(1)Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere a acestora, prevazute in anuntul de participare.

(2)In cadrul primei etape a procedurii de negociere competitiva, prevederile art. 68-71 se aplica in mod corespunzator.

(3)Invitatia de participare la etapa a doua prevazuta la art. 82 alin. (6) din Lege trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

a)referinte privind anuntul de participare publicat;

b)data si ora-limita stabilite pentru depunerea ofertelor si demararea negocierilor;

c)adresa la care se transmit ofertele;

d)adresa la care se deruleaza negocierile;

e)limba sau limbile in care se vor derula negocierile.

(4)In vederea respectarii prevederilor art. 82 alin. (9) din Lege, candidatii selectati nu au dreptul de a se asocia in scopul depunerii de oferta initiala comuna, iar autoritatea contractanta nu are dreptul de a accepta o astfel de oferta.

(5)In cadrul etapei a doua a procedurii de negociere competitiva, ofertantul are obligatia de a transmite oferta initiala in format electronic, in conditiile prevazute la art. 60 alin. (4) si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in invitatia de participare. Prevederile art. 61 se aplica in mod corespunzator.

 

Art. 75

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a organiza in cadrul procedurii de negociere competitiva intalniri cu fiecare ofertant, in cadrul carora se desfasoara negocieri cu privire la ofertele initiale depuse de acestia in etapa a doua a procedurii.

(2)Negocierile se pot desfasura prin intermediul SEAP, printr-o modalitate securizata, accesibila doar ofertantilor ramasi in competitie, sau prin intermediul unei camere de date puse la dispozitie de autoritatea contractanta sau de furnizorul de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire.

(3)Scopul negocierilor este de a imbunatati ofertele initial depuse de participantii la negocieri si de adaptare a acestora la conditiile concrete in care se va derula contractul de achizitie publica/acordul-cadru care urmeaza a fi atribuit. Negocierile pot viza orice elemente de natura financiara, tehnica sau contractuala, cu conditia sa nu se afecteze prevederile art. 85 alin. (2) din Lege, in sensul reducerii la un nivel inferior a cerintelor minime stabilite explicit de autoritatea contractanta sau schimbarii modului in care s-au definit, in cadrul documentatiei de atribuire, criteriul de atribuire si/sau factorii de evaluare.

(4)La sfarsitul fiecarei intalniri de negocieri, comisia de evaluare are obligatia consemnarii aspectelor discutate si convenite intr-un proces-verbal de sedinta, care se semneaza de catre toti participantii la negocieri.

(5)In masura in care a prevazut aceasta posibilitate in anuntul de participare, autoritatea contractanta are dreptul de a derula negocierile in runde succesive, cu scopul de a reduce numarul de oferte care urmeaza sa fie negociate.

(6)Negocierile in cadrul etapei a doua a procedurii de atribuire se deruleaza pana in momentul in care fiecare participant la negocieri declara ca oferta pe care a prezentat-o nu mai poate fi imbunatatita, fapt care se consemneaza explicit in procesul-verbal de sedinta.

(7)In cazul in care, pe parcursul negocierilor, comisia constata ca nu se inregistreaza imbunatatiri substantiale ale ofertei preliminare fata de intalnirile anterioare, aceasta are dreptul de a stabili o intalnire finala, cu fiecare participant in parte. In cadrul acestei intalniri fiecare participant are obligatia de a prezenta elementele finale ale propunerii sale tehnice si financiare, pentru care urmeaza sa se aplice criteriul de atribuire.

 

Art. 76

(1)Dupa ce a finalizat etapa a doua, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport, care se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(2)Raportul prevazut la alin. (1) se introduce in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(3)Dupa aprobarea raportului prevazut la alin. (1), autoritatea contractanta are obligatia de a comunica ofertantilor rezultatul procedurii.

 

SUBSECTIUNEA 4:Paragraful 4 – Dialogul competitiv

 

Art. 77

Inainte de initierea procedurii de dialog competitiv prin publicarea anuntului de participare, autoritatea contractanta are obligatia de a verifica intrunirea conditiilor prevazute la art. 70 alin. (1) din Lege si sa justifice incadrarea in una dintre situatiile respective.

 

Art. 78

(1)Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere a acestora, prevazute in anuntul de participare.

(2)In cadrul primei etape a procedurii de dialog competitiv, prevederile art. 68-71 se aplica in mod corespunzator.

(3)Invitatia de participare prevazuta la art. 88 alin. (6) din Lege trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de participare publicat;

b)data si ora stabilite pentru demararea dialogului;

c)adresa la care se deruleaza dialogul;

d)limba sau limbile in care se va derula dialogul.

 

Art. 79

(1)Etapa a doua a procedurii de dialog competitiv consta in organizarea de intalniri cu fiecare candidat selectat, pe parcursul carora se deruleaza un dialog cu scopul identificarii solutiilor/optiunilor referitoare la aspectele tehnice, financiare, problemele legate de cadrul juridic si orice alte elemente ale contractului de achizitie publica/acordului-cadru care urmeaza sa fie atribuit.

(2)La sfarsitul fiecarei intalniri, comisia de evaluare are obligatia consemnarii problemelor discutate si aspectelor convenite intr-un proces-verbal de sedinta.

(3)Identificarea solutiilor/optiunilor se structureaza in functie de necesitatile, obiectivele si constrangerile autoritatii contractante, astfel cum au fost acestea evidentiate in documentatia descriptiva.

 

Art. 80

(1)Dupa finalizarea unei runde succesive de reducere a numarului de solutii, comisia de evaluare are obligatia de a elabora unui raport intermediar, care se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(2)Raportul prevazut la alin. (1) se introduce in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

(3)Dupa aprobarea raportului intermediar prevazut la alin. (1), autoritatea contractanta are obligatia informarii participantilor la dialog, cu respectarea prevederilor cap. IV sectiunea a 13-a din Lege.

(4)Urmatoarea runda de dialog se deruleaza numai cu participantii ramasi in competitie dupa finalizarea rundei succesive organizate anterior.

(5)Participantii ramasi in competitie in urma finalizarii rundei succesive organizate anterior nu au dreptul ca, in cadrul rundelor urmatoare sau atunci cand depun oferta finala, sa modifice angajamentele asumate prin propunerile tehnice si/sau financiare partiale pe care le-au prezentat decat in sensul imbunatatirii acestora.

 

Art. 81

Etapa dialogului cu candidatii selectati se poate desfasura si prin intermediul SEAP, printr-o modalitate securizata, accesibila doar candidatilor selectati, sau prin intermediul unei camere de date puse la dispozitie de autoritatea contractanta sau de furnizorul de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire.

 

Art. 82

In cazul in care etapa a doua a procedurii de dialog competitiv nu se poate finaliza prin identificarea unei solutii viabile, autoritatea contractanta are dreptul de a anula procedura de atribuire, considerandu-se implicit indeplinirea conditiilor prevazute la art. 212 alin. (1) lit. a) din Lege.

 

Art. 83

(1)Invitatia de participare la a treia etapa a procedurii de dialog competitiv, prevazuta la art. 88 alin. (10) din Lege, trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de participare publicat;

b)data si ora stabilite pentru depunerea ofertelor finale;

c)adresa la care se depun ofertele finale;

d)limba sau limbile in care se vor elabora ofertele.

 

(2)In cadrul etapei a treia a procedurii de dialog competitiv, ofertantul are obligatia de a transmite oferta finala in format electronic, in conditiile prevazute la art. 60 alin. (4) si numai pana la data si ora-limita de depunere a ofertelor prevazute in invitatia de participare. Prevederile art. 61 se aplica in mod corespunzator.

Art. 84

In cadrul procesului de evaluare a ofertelor finale prevederile art. 62-64, art. 65 alin. (2) si art. 66 se aplica in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 5:Paragraful 5 – Parteneriatul pentru inovare

 

Art. 85

(1)Operatorul economic are obligatia de a transmite solicitarea de participare, inclusiv DUAE, la adresa si pana la data si ora-limita de depunere a acestora, prevazute in anuntul de participare.

(2)In cadrul primei etape a procedurii de parteneriat pentru inovare, prevederile art. 68-71 se aplica in mod corespunzator.

(3)In cadrul etapei a doua a procedurii de parteneriat pentru inovare, prevederile art. 74 alin. (4) si (5) se aplica in mod corespunzator.

(4)Dupa ce a finalizat etapa a doua, comisia de evaluare are obligatia de a elabora un raport intermediar, care se aproba de catre conducatorul autoritatii contractante.

(5)Raportul prevazut la alin. (4) se introduce in SEAP in sectiunile specifice disponibile in sistemul informatic, semnat cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat.

 

Art. 86

Dupa aprobarea raportului intermediar prevazut la art. 85 alin. (4), autoritatea contractanta are obligatia de a comunica ofertantilor rezultatul etapei a doua.

 

Art. 87

Invitatia de participare prevazuta la art. 97 alin. (9) din Lege trebuie sa cuprinda cel putin:

a)referinte privind anuntul de participare publicat;

b)data si ora stabilite pentru demararea negocierilor;

c)adresa la care se deruleaza negocierile;

d)limba sau limbile in care se vor derula negocierile.

 

Art. 88

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a organiza, in cadrul etapei a treia a procedurii, intalniri cu fiecare ofertant in parte, in cadrul carora se desfasoara negocieri cu privire la ofertele initiale depuse de acestia in etapa a doua.

(2)Scopul negocierilor este de imbunatatire a ofertei initiale depuse de participantii la negocieri si de adaptare a acesteia la conditiile concrete in care se va derula contractul de achizitie publica/acordul-cadru care urmeaza a fi atribuit.

(3)La sfarsitul fiecarei intalniri de negociere, comisia de evaluare are obligatia consemnarii aspectelor discutate si convenite intr-un proces-verbal de sedinta, care se semneaza de catre toti participantii la negocieri.

 

Art. 89

Etapa a treia a procedurii de atribuire se poate desfasura si prin intermediul SEAP, printr-o modalitate securizata, accesibila doar ofertantilor ramasi in competitie in urma derularii etapei a doua, sau prin intermediul unei camere de date puse la dispozitie de autoritatea contractanta sau de furnizorul de servicii de achizitie implicat in procedura de atribuire.

Art. 90

In masura in care a prevazut aceasta posibilitate in anuntul de participare, autoritatea contractanta are dreptul de a derula negocierile in runde succesive, cu scopul de a reduce numarul de oferte care urmeaza sa fie negociate.

 

Art. 91

Negocierile in cadrul etapei a treia a procedurii de atribuire se deruleaza pana in momentul in care fiecare participant la negocieri declara ca oferta pe care a prezentat-o nu mai poate fi imbunatatita, fapt care se consemneaza explicit in procesul-verbal de sedinta.

 

Art. 92

Dupa evaluarea ofertelor finale, dispozitiile art. 66 alin. (3)-(5) se aplica in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 6:Paragraful 6 – Negocierea fara publicare prealabila

Art. 93

(1)Inainte de initierea procedurii de negociere fara publicare prealabila, autoritatea contractanta are obligatia de a verifica intrunirea conditiilor prevazute la art. 104 din Lege si sa justifice incadrarea intr-una din situatiile respective.

(2)[textul din Art. 93, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 6 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 32. din Hotarirea 336/2023]

(3)[textul din Art. 93, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 6 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 32. din Hotarirea 336/2023]

(4)In situatii in care se impune interventia imediata, procedura de negociere fara publicarea prealabila a unui anunt de participare prevazuta la art. 104 alin. (1) lit. c) din Lege poate fi aplicata chiar daca se desfasoara in paralel cu alta procedura de atribuire prevazuta de Lege.

 

Art. 94

Initierea procedurii de negociere fara publicare prealabila se realizeaza prin transmiterea unei invitatii de participare la negocieri, insotita de documentatia de atribuire, catre unul sau, ori de cate ori este posibil, catre mai multi operatori economici.

 

SUBSECTIUNEA 7:Paragraful 7 – Concursul de solutii

 

Art. 95

Autoritatea contractanta initiaza concursul de solutii prin publicarea in SEAP a unui anunt de concurs, insotit de documentatia de concurs.

 

Art. 96

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a preciza in cadrul documentatiei de concurs orice informatie, cerinta, regula sau criteriu, necesare pentru a asigura potentialilor participanti o informare completa si corecta cu privire la modul de organizare si desfasurare a concursului de solutii.

(2)Documentatia de concurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii:

a)informatii generale privind autoritatea contractanta;

b)instructiuni privind date-limita care trebuie respectate si formalitati care trebuie indeplinite in legatura cu participarea la concurs;

c)criteriile minime de calificare solicitate in legatura cu participarea la concurs, precum si documentele care urmeaza sa fie prezentate de concurenti pentru dovedirea indeplinirii criteriilor respective;

d)ansamblul cerintelor pe baza carora concurentii urmeaza sa elaboreze si sa prezinte proiectele;

e)numarul si cuantumul premiilor care urmeaza sa fie acordate, in cazul in care concursul este organizat ca o procedura independenta, precum si modalitatea de acordare a acestora;

f)angajamentul autoritatii contractante de a incheia contractul de achizitie publica de servicii cu castigatorul sau cu unul dintre castigatorii concursului respectiv, in cazul in care concursul este organizat ca parte a unei alte proceduri de atribuire a unui contract de achizitie publica de servicii;

g)informatii detaliate si complete privind criteriul/criteriile aplicat/aplicate pentru stabilirea proiectului/proiectelor castigator/castigatoare.

 

Art. 97

(1)Autoritatea contractanta nu are dreptul de a limita accesul participantilor la concursul de solutii:

a)prin referire la teritoriul sau la o parte din teritoriul statului;

b)pe motiv ca legislatia nationala permite doar participarea persoanelor fizice sau persoanelor juridice.

 

(2)Numarul minim al participantilor indicat in anuntul de concurs conform dispozitiilor art. 106 din Lege trebuie sa fie suficient pentru a asigura o concurenta reala si, in orice situatie, nu poate fi mai mic de trei.

(3)Atunci cand selecteaza participantii la concurs autoritatea contractanta are obligatia de a aplica numai criteriile de selectie prevazute in anuntul de concurs.

(4)Autoritatea contractanta are obligatia de a invita sa depuna proiecte doar participantii selectati in conformitate cu dispozitiile alin. (3).

(5)In conditiile prevederilor Regulamentului CE nr. 2.015/1986, in cazul in care numarul de participanti care indeplinesc criteriile de calificare si selectie este mai mic decat numarul minim indicat in anuntul de concurs, autoritatea contractanta are dreptul fie de a continua procedura de atribuire numai cu acel participant/acei participanti care indeplineste/indeplinesc criteriile solicitate, fie de a anula procedura.

 

Art. 98

(1)Autoritatea contractanta stabileste perioada minima cuprinsa intre data transmiterii anuntului de concurs si data-limita de depunere a proiectelor, astfel incat operatorii economici interesati sa beneficieze de un interval de timp adecvat si suficient pentru elaborarea proiectelor.

(2)Fara a aduce atingere dispozitiilor alin. (1), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite spre publicare anuntul de concurs cu cel putin 30 de zile inainte de data-limita de depunere a proiectelor.

(3)Autoritatea contractanta are dreptul de a reduce cu 5 zile perioada pentru depunerea proiectelor, prevazuta la alin. (2), in cazul in care accepta depunerea proiectelor prin mijloace electronice de comunicare.

(4)In situatia in care autoritatea contractanta selecteaza participantii care depun proiecte in cadrul unui concurs de solutii, in conformitate cu art. 107 din Lege, perioada minima intre data transmiterii anuntului de concurs si data-limita de depunere a documentului de interes, insotit de documentele care atesta indeplinirea criteriilor de calificare si selectie prevazute in documentatia de concurs, este de 30 de zile.

(5)Dispozitiile alin. (3) sunt aplicabile in mod corespunzator in cazul in care autoritatea contractanta accepta depunerea documentului de interes, insotit de documentele care atesta indeplinirea criteriilor de calificare si selectie, prin mijloace electronice de comunicare.

(6)

[textul din Art. 98, alin. (6) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 7 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 57. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 99

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a evalua proiectele prezentate in cadrul unui concurs de solutii in conformitate cu dispozitiile art. 108 si 109 din Lege.

(2)In scopul evaluarii proiectelor prezentate intr-un concurs de solutii, autoritatea contractanta are obligatia de a numi un juriu format din cel putin 3 membri, persoane fizice independente fata de concurenti, cu pregatire profesionala si experienta relevanta in domeniu.

(3)Membrii juriului pot fi numiti din cadrul autoritatii contractante, daca este posibil, sau din afara acesteia.

(4)Juriul stabileste clasamentul proiectelor pe baza criteriilor indicate in anuntul de concurs si/sau in documentatia de concurs.

(5)In situatia in care concursul de solutii este organizat cu premii sau plati acordate participantilor, autoritatea contractanta acorda participantilor premii sau plati in conformitate cu prevederile documentatiei de concurs, pe baza clasamentului proiectelor intocmit de juriu, in conformitate cu dispozitiile alin. (4). Premiile sau platile acordate participantilor se reflecta ca o cheltuiala de aceeasi natura cu achizitia sau vor fi reflectate in pozitie distincta in bugetul si, respectiv, contul de executie al autoritatii contractante.

 

Art. 100

Autoritatea contractanta care a organizat un concurs de solutii transmite spre publicare in SEAP un anunt cu privire la rezultatele concursului.

 

SUBSECTIUNEA 8:Paragraful 8 – Procedura simplificata

 

Art. 101

(1)[textul din Art. 101, alin. (1) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 8 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 33. din Hotarirea 336/2023]

(2)[textul din Art. 101, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 5, subsectiunea 8 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 58. din Hotarirea 419/2018]

(3)Procedura simplificata se initiaza prin publicarea in SEAP a unui anunt de participare simplificat, insotit de documentatia de atribuire aferenta.

(4)Anuntul de participare simplificat contine urmatoarele informatii:

a)denumirea, adresa, numarul de telefon si de fax, adresa de e-mail ale autoritatii contractante;

b)tipul de contract si, daca este cazul, se precizeaza daca urmeaza sa fie incheiat un acord-cadru;

c)denumirea produselor/serviciilor/lucrarilor care urmeaza sa fie furnizate/prestate/executate si codul/codurile CPV;

d)valoarea estimata;

e)cantitatea de produse care trebuie furnizata, daca este cazul;

f)sursa de finantare;

g)termenul-limita de primire a ofertelor;

h)adresa la care se transmit ofertele in situatia imposibilitatii utilizarii, pe intreaga perioada de depunere a ofertelor, a mijloacelor electronice, din motive tehnice imputabile operatorului SEAP;

i)limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele;

j)perioada de timp in care ofertantul trebuie sa isi mentina oferta valabila;

k)criteriul de atribuire a contractului de achizitie publica/acordului-cadru.

Art. 102

Autoritatea contractanta are obligatia de a stabili perioada de depunere a ofertelor sau a solicitarilor de participare in functie de complexitatea contractului de achizitie publica/acordului-cadru si de cerintele specifice, astfel incat operatorii economici interesati sa beneficieze de un interval de timp adecvat si suficient pentru elaborarea ofertelor si pentru pregatirea documentelor de calificare si selectie, daca sunt solicitate prin documentele achizitiei.

 

Art. 103

(1)Orice operator economic interesat are dreptul de a solicita clarificari privind documentatia de atribuire, in termenul stabilit prin anuntul de participare simplificat.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a raspunde, in mod clar, complet si fara ambiguitati, pana la termenul stabilit in anuntul de participare simplificat.

(3)Autoritatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP raspunsul la solicitarile de clarificari fara a dezvalui identitatea solicitantilor.

(4)Autoritatea contractanta are dreptul de a prelungi prin publicarea unei anunt de tip erata in SEAP perioada stabilita conform art. 102 in cazul in care raspunsul la solicitarile de clarificari modifica documentatia de atribuire.

 

Art. 104

(1)Autoritatea contractanta aplica procedura simplificata prin mijloace electronice, situatie in care numai operatorii economici inregistrati in SEAP pot depune oferta.

(2)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), autoritatea contractanta nu utilizeaza mijloacele electronice pentru derularea procedurii de atribuire simplificate atunci cand aplica prevederile art. 113 alin. (4) lit. b) din Lege, precum si atunci cand acest lucru nu este posibil din motive tehnice imputabile operatorului SEAP.

(3)Prevederile paragrafelor 1-3 din prezenta sectiune se aplica in mod corespunzator, in functie de forma de aplicare a procedurii simplificate.

*) In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 65, art. 104 alin. (3), art. 133 si art. 134 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta investita cu reevaluarea ofertei in urma controlului de legalitate exercitat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si/sau instanta de judecata are posibilitatea de a verifica toate elementele tehnice si aspectele financiare ale ofertei apte a demonstra admisibilitatea ei, daca din mijloacele de proba administrate nu rezulta verificarea lor anterioara.

 

Art. 105

In urma finalizarii procedurii simplificate, autoritatea contractanta are obligatia de a publica in SEAP un anunt de atribuire in termen de 15 zile de la data incheierii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, precum si orice modificare a contractului/acordului-cadru.

 

SECTIUNEA 6:Servicii sociale si alte servicii specifice

Art. 106

(1)Anunturile prevazute la art. 111 alin. (2) din Lege, inclusiv anunturile corespunzatoare tip erata, se transmit spre publicare de catre autoritatea contractanta prin mijloace electronice si se publica in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, cu respectarea formatelor standard stabilite de Comisia Europeana in temeiul dispozitiilor art. 51 din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 26 februarie 2014 privind achizitiile publice si de abrogare a Directivei 2004/18/CE.

(2)Criteriile de atribuire prevazute la art. 111 alin. (6) din Lege se aplica in mod obligatoriu in cazul achizitiei de servicii sociale si alte servicii specifice a caror valoare estimata este egala sau mai mare decat pragul valoric de la art. 7 alin. (1) lit. d) din Lege.

(3)In situatia in care fac obiectul contractului serviciile sociale reglementate prin Legea asistentei sociale nr. 292/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta formuleaza criteriile de calitate prevazute la art. 111 alin. (6) din Lege in conformitate cu standardele minime de calitate in baza carora a fost eliberata licenta de functionare si, dupa caz, in conformitate cu indicatorii de performanta prevazuti la art. 15 alin. (3) din Legea nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.

(4)Criteriile de sustenabilitate a serviciilor sociale prevazute la art. 111 alin. (6) din Lege pot avea in vedere: asigurarea continuitatii, efectele pe termen lung ale serviciilor sociale asupra beneficiarilor, familiei, comunitatii, implementarea principiului proximitatii in organizarea/acordarea serviciilor sociale, capacitatea de autosustinere a acestora, solutii inovatoare, inclusiv prin valorificarea potentialului beneficiarilor si/sau membrilor comunitatii de a participa si de a se implica in acordarea serviciilor si altele asemenea.

 

SECTIUNEA 7:Instrumente si tehnici specifice de atribuire a contractelor de achizitie publica

 

SUBSECTIUNEA 1:Paragraful 1 – Acordul-cadru

 

Art. 107

(1)Autoritatea contractanta nu are dreptul de a utiliza in mod abuziv sau impropriu acordurile-cadru astfel incat sa impiedice, sa restranga sau sa distorsioneze concurenta.

(2)In sensul dispozitiilor alin. (1), autoritatea contractanta:

a)nu are dreptul de a incheia acorduri-cadru cu o durata mai mare de 4 ani decat in cazuri exceptionale si pe care le poate justifica in special prin obiectul specific al contractelor subsecvente ce urmeaza sa fie atribuite in baza acordului-cadru respectiv;

b)nu are dreptul de a atribui contracte subsecvente care au ca obiect prestatii de alta natura decat cele stabilite prin acordul-cadru;

c)nu are dreptul de a incheia acorduri-cadru pe baza carora se pot atribui contracte subsecvente de tipuri sau natura diferite unele fata de altele;

d)are dreptul de a incheia contracte subsecvente numai cu operatorul/operatorii economic/economici semnatar/semnatari al/ai acordului-cadru si numai pe baza regulilor si conditiilor prevazute in respectivul acord;

e)nu are dreptul de a atribui contracte subsecvente in numele si pentru o alta autoritate contractanta care nu este parte in acordul-cadru respectiv decat in cazul in care are calitatea de unitate de achizitie centralizata;

f)are obligatia de a impune criterii minime de calificare care sa se raporteze cel mult la valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent care se anticipeaza a fi atribuit pe durata acordului-cadru sau, dupa caz, la valoarea maxima anticipata a contractelor subsecvente ce urmeaza sa se execute in acelasi timp;

g)nu are dreptul de a depasi cantitatea/valoarea maxima estimata indicata in anuntul de participare, cu exceptia modificarilor contractuale realizate in conditiile prevazute la art. 221 din Lege.

(3)Autoritatea contractanta are dreptul de a incheia contracte subsecvente numai in perioada de valabilitate a acordului-cadru.

(4)Durata contractelor subsecvente incheiate in conformitate cu alin. (3) poate depasi durata de valabilitate a acordului-cadru.

 

Art. 108

(1)Prin incheierea unui acord-cadru, autoritatea contractanta isi asuma fata de operatorul/operatorii economic/economici care este/sunt parte a acordului respectiv urmatoarele obligatii principale:

a)sa nu incheie cu alt operator economic, pe durata acordului-cadru, un contract avand ca obiect achizitionarea produselor/serviciilor/lucrarilor care fac obiectul acordului-cadru respectiv, in situatia in care cantitatile maxime estimate nu au fost consumate sau o eventuala depasire a acestora nu reprezinta o modificare substantiala in conditiile art. 221 alin. (7) din Lege;

b)sa atribuie contracte operatorului/operatorilor economic/economici semnatar/semnatari, ori de cate ori intentioneaza sa achizitioneze produsele/serviciile/lucrarile care au facut obiectul acordului-cadru respectiv, respectand conditiile esentiale stabilite la incheierea acestuia.

 

(2)Prin exceptie de la dispozitiile alin. (1) lit. a), autoritatea contractanta are dreptul sa incheie cu alt operator economic un contract de achizitie publica avand ca obiect achizitionarea acelorasi produse/servicii/lucrari care fac obiectul acordului-cadru respectiv in cazul in care operatorul/operatorii economici semnatar/semnatari al/ai acordului nu mai are/au capacitatea de a raspunde solicitarilor autoritatii contractante.

(3)Solicitarea autoritatii contractante adresata operatorului economic pentru a furniza/presta/executa se materializeaza prin incheierea unui contract subsecvent acordului-cadru.

 

Art. 109

(1)Acordul-cadru trebuie sa prevada, pentru contractele subsecvente care urmeaza sa fie atribuite, elementele/conditiile considerate esentiale, care se refera la:

a)obligatiile pe care operatorul/operatorii economic/economici si le-a/le-au asumat prin propunerea tehnica prezentata in cursul procedurii de atribuire, in special in ceea ce priveste caracteristicile tehnice – functionale si de performanta – ale produselor care urmeaza sa fie furnizate, descrierea serviciilor care urmeaza sa fie prestate si nivelul calitativ al acestora, descrierea lucrarilor care urmeaza sa fie executate si nivelul calitativ al acestora, duratele/termenele de livrare, de prestare sau de executie incepand din momentul incheierii contractului, garantiile acordate, orice alte elemente care au fost luate in considerare in procesul de analiza si evaluare a propunerilor tehnice;

b)pretul/tariful unitar sau preturile/tarifele unitare, alte angajamente financiare sau comerciale, pe care operatorul/operatorii economic/economici le-a/le-au prevazut in propunerea financiara;

c)conditii specifice, coeficienti de ajustare si formule de ajustare a preturilor, dupa caz;

d)orice alte elemente/clauze pe care autoritatea contractanta le considera necesare.

 

(2)In cazul in care acordul-cadru este incheiat cu mai multi operatori economici, iar contractele subsecvente urmeaza sa fie atribuite prin reluarea competitiei, acordul-cadru trebuie sa prevada:

a)elementele/conditiile care raman neschimbabile pe intreaga durata a respectivului acord;

b)numarul maxim de operatori economici cu care se incheie acordul-cadru, conform celor precizate in cadrul anuntului de participare;

c)elementele/conditiile care vor face obiectul reluarii competitiei pentru atribuirea contractelor subsecvente.

 

Art. 110

(1)In conditiile art. 118 din Lege, in cazul in care acordul-cadru este incheiat cu mai multi operatori economici, iar contractele subsecvente urmeaza sa fie atribuite prin reluarea competitiei, autoritatea contractanta are obligatia, ori de cate ori decide achizitionarea produselor/serviciilor/lucrarilor care fac obiectul acordului respectiv, sa transmita concomitent o invitatie de participare la reofertare catre toti operatorii economici semnatari ai acordului-cadru.

(2)Invitatia la reofertare trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii:

a)cu privire la cantitatile si elementele specifice care vor face obiectul contractului ce urmeaza sa fie atribuit;

b)cu privire la elementele/conditiile care fac obiectul reluarii competitiei si criteriul de atribuire/factorii de evaluare care urmeaza sa fie aplicati pentru stabilirea operatorului economic caruia ii va fi atribuit contractul, astfel cum s-a prevazut in documentatia de atribuire elaborata pentru incheierea acordului-cadru;

c)cu privire la modul in care se depune/transmite noua oferta si data-limita pana la care operatorii economici au dreptul de a depune/transmite noua oferta.

(3)Elementele care pot face obiectul reofertarii se pot referi la pret, termene de livrare/prestare/executie, caracteristici tehnice, nivel calitativ si de performanta, in masura in care au fost prevazute in documentatia de atribuire.

(4)Data-limita pana la care operatorii economici au dreptul sa depuna/transmita noua oferta se stabileste de autoritatea contractanta, care are, in acest sens, obligatia de a tine cont de aspecte precum complexitatea obiectului viitorului contract si asigurarea unei perioade rezonabile pentru elaborarea noii oferte si transmiterea acesteia; autoritatea contractanta poate sa consulte operatorii economici cu privire la posibilitatea acestora de a elabora noile oferte intr-o perioada cat mai scurta de timp.

(5)Operatorii economici au dreptul ca in procesul de reofertare sa modifice elementele/conditiile care fac obiectul reluarii competitiei numai in sensul imbunatatirii acestora si fara sa afecteze elementele/conditiile stabilite.

(6)In cazul in care a fost prevazuta posibilitatea de ajustare a pretului, imbunatatirea acestui element se raporteaza la valoarea actualizata care se obtine in urma aplicarii coeficientilor de ajustare.

(7)In cazul in care, in urma reofertarii, autoritatea contractanta nu obtine imbunatatiri ale elementelor/conditiilor care fac obiectul reluarii competitiei, aceasta are obligatia de a atribui contractul ofertantului clasat pe primul loc in cadrul procedurii aplicate pentru incheierea acordului-cadru, prin luarea in considerare a conditiilor si elementelor prevazute in oferta initiala a acestuia actualizata.

 

Art. 111

(1)In cazul in care operatorul economic caruia autoritatea contractanta ii transmite o solicitare pentru incheierea unui contract subsecvent nu are capacitatea de a raspunde acestei solicitari deoarece cantitatea care face obiectul contractului depaseste cantitatea estimata, autoritatea contractanta are dreptul de a initia o noua procedura de atribuire pentru achizitionarea diferentei care nu poate fi acoperita de respectivul operator economic, numai in cazul in care:

a)acordul-cadru este incheiat doar cu operatorul economic respectiv; sau

b)desi acordul-cadru este incheiat si cu alti operatori economici, nici acestia, la randul lor, nu au capacitatea de a acoperi diferenta respectiva.

 

(2)In cazul in care operatorul economic caruia autoritatea contractanta ii transmite o solicitare pentru incheierea unui contract subsecvent nu are capacitatea de a raspunde acestei solicitari din propria sa culpa, autoritatea contractanta are dreptul de a initia o noua procedura de atribuire pentru achizitionarea intregii cantitati necesare, numai in cazul in care:

a)acordul-cadru este incheiat doar cu operatorul economic respectiv; sau

b)desi acordul-cadru este incheiat si cu alti operatori economici, nici acestia, la randul lor, nu au capacitatea de a raspunde solicitarii respective.

(3)Operatorul economic in culpa va suferi consecintele prevazute in acordul-cadru pentru neindeplinirea obligatiilor in sarcina sa.

 

SUBSECTIUNEA 2:Paragraful 2 – Sistemul dinamic de achizitii

 

Art. 112

(1)Autoritatea contractanta are dreptul de a utiliza un sistem dinamic de achizitii prin intermediul SEAP, pentru achizitii de uz curent, ale caror caracteristici general disponibile pe piata satisfac necesitatile autoritatii contractante.

(2)Autoritatea contractanta nu are dreptul de a utiliza in mod abuziv sau impropriu sistemul dinamic de achizitii

(3)In aplicarea dispozitiilor alin. (2), autoritatea contractanta nu are dreptul:

a)de a combina sistemul dinamic de achizitii cu parteneriate de inovare;

b)de a decide organizarea unei etape de negociere a ofertelor;

c)de a transmite o invitatie de participare la etapa a doua a procedurii inainte de finalizarea atribuirii achizitiei curente, prin publicarea anuntului de atribuire;

d)de a initia un sistem dinamic de achizitii cu o valabilitate mai mare de 4 ani.

(4)In sensul art. 120 alin. (1) din Lege, sistemul dinamic de achizitii nu poate fi utilizat pentru atribuirea contractelor de servicii si de lucrari care au incluse in obiectul acestora prestatii intelectuale si/sau lucrari de investitii.

 

Art. 113

(1)Toate comunicarile in cadrul unui sistem dinamic de achizitii se realizeaza exclusiv prin mijloace electronice.

(2)[textul din Art. 113, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 7, subsectiunea 2 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 65. din Hotarirea 419/2018]

Art. 1131

(1)In situatia in care utilizeaza sistemul dinamic de achizitie, autoritatea contractanta are obligatia de a include in cadrul informatiilor si al instructiunilor prevazute in documentele achizitiei si urmatoarele precizari specifice:

a)caracteristicile produselor/serviciilor/lucrarilor care urmeaza sa fie achizitionate si cantitatile maxime estimative/frecventa estimata a achizitiilor specifice;

b)criteriul de atribuire si, dupa caz, factorii de evaluare, care urmeaza sa se aplice pentru atribuirea contractelor subsecvente, precum si ponderile acestora;

c)estimari ale cantitatilor minime si maxime care ar putea face obiectul unui singur contract subsecvent dintre cele care urmeaza sa fie atribuite pe durata sistemului dinamic de achizitii;

d)estimarea valorii celui mai mare contract subsecvent care urmeaza sa fie atribuit pe durata sistemului dinamic de achizitii;

e)dupa caz, formularele puse la dispozitie ofertantilor in cursul desfasurarii sistemului dinamic de achizitii;

f)modalitatea de finalizare/incetare a sistemului dinamic de achizitii.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a impune criterii minime de calificare care sa se raporteze cel mult la valoarea estimata a celui mai mare contract subsecvent care se anticipeaza a fi atribuit pe durata sistemului dinamic de achizitii;

Art. 1132

(1)In aplicarea prevederilor art. 125 din Lege, in cazul sistemului dinamic de achizitii, procesul de selectie a candidatilor ramane deschis pe toata durata desfasurarii acestuia.

(2)Dupa finalizarea selectiei candidatilor care au depus solicitari de participare pentru admiterea in sistem, autoritatea contractanta are obligatia de a elabora si de a aproba un raport intermediar cu privire la rezultatul selectiei. Rapoartele intermediare se elaboreaza in functie de datele la care se primesc solicitarile de participare, tinand cont de termenele prevazute la art. 125 alin. (3) si (4) din Lege.

(3)Admiterea in sistem se face pe baza informatiilor prezentate in DUAE transmis impreuna cu solicitarea de participare pentru admiterea in sistem.

(4)Operatorii economici calificati in sistemul de achizitie dinamic dupa efectuarea verificarilor prevazute la alin. (3) vor pastra aceasta calitate pe toata durata de valabilitate a sistemului.

(5)Prin exceptie de la alin. (4), autoritatea contractanta are obligatia de a elimina din sistem operatorii economici care nu mai indeplinesc criteriile de calificare, ca urmare a actualizarii informatiilor din DUAE, in baza art. 128 alin. (1) din Lege.

(6)Operatorii economici pot depune solicitari de participare cu scopul de a fi admisi in sistem si dupa expirarea termenului prevazut in anuntul de participare, insa, in cazul admiterii, vor putea participa doar la achizitiile initiate ulterior in cadrul sistemului dinamic de achizitie.

(7)Autoritatea contractanta are obligatia de a comunica prin SEAP decizia de admitere/respingere a solicitarilor de participare depuse, sistemul generand o notificare in acest sens operatorilor economici respectivi.

(8)Prin notificarea prevazuta la alin. (7), operatorilor economici respinsi li se comunica si motivele concrete care au stat la baza deciziei de respingere.

(9)Pe intreaga perioada de desfasurare a sistemului dinamic de achizitii, un operator economic respins are posibilitatea transmiterii de noi solicitari de participare imbunatatite pentru a fi admis in sistem.

Art. 1133

(1)Autoritatea contractanta transmite invitatii de participare la achizitiile specifice tuturor operatorilor economici admisi in sistem.

(2)Invitatia in vederea depunerii solicitarii de participare pentru fiecare achizitie specifica trebuie sa cuprinda cel putin informatii cu privire la:

a)valoarea estimata a contractului;

b)data-limita de depunere;

c)termenul de valabilitate a ofertei;

d)documentele solicitate pentru indeplinirea criteriilor de clarificare, raportat la data transmiterii invitatiei.

Art. 1134

Dupa transmiterea invitatiilor in vederea depunerii solicitarilor de participare pentru fiecare achizitie specifica, autoritatea contractanta aplica regulile licitatiei restranse organizate exclusiv online, prevederile art. 67-72 fiind aplicabile in mod corespunzator.

 

SUBSECTIUNEA 3:Paragraful 3 – Licitatia electronica

Art. 114

Categoriile de contracte pentru a caror atribuire nu poate fi utilizata licitatia electronica sunt prevazute in anexa nr. 1.

 

Art. 115

Autoritatea contractanta nu are dreptul de a utiliza in mod abuziv sau impropriu licitatia electronica astfel incat:

a)sa impiedice, sa restranga sau sa distorsioneze concurenta;

b)sa modifice obiectul contractului de achizitie publica/acordului-cadru, astfel cum a fost acesta prevazut in anuntul de participare si in documentatia de atribuire.

 

Art. 116

(1)In cazul in care licitatia electronica reprezinta etapa finala a unei proceduri de atribuire care a fost aplicata prin utilizarea integrala a mijloacelor electronice, aceasta poate fi initiata de autoritatea contractanta numai dupa transmiterea de catre SEAP a clasamentului ofertantilor ale caror oferte au fost considerate admisibile.

(2)In cazul in care licitatia electronica reprezinta etapa finala a unei proceduri de atribuire care a fost aplicata prin utilizarea partiala a mijloacelor electronice sau la reluarea competitiei dintre operatorii economici care au semnat un acord-cadru, aceasta poate fi initiata numai dupa introducerea de catre autoritatea contractanta in SEAP a informatiilor solicitate in mod automat de sistemul informatic.

 

Art. 117

Licitatia electronica se poate organiza numai in masura in care facilitatile tehnice disponibile in cadrul SEAP permit aplicarea algoritmului de calcul stabilit de autoritatea contractanta.

 

Art. 118

Autoritatea contractanta are obligatia de a introduce in SEAP informatii cu privire la numarul de runde ale licitatiei electronice pe care le organizeaza, calendarul de desfasurare a acestora, precum si elementele ofertei care urmeaza sa faca obiectul procesului repetitiv de ofertare.

 

Art. 119

(1)Durata unei runde de licitatie electronica se stabileste in zile si este de minimum o zi, iar intre runde trebuie sa existe intervale stabilite in zile, a caror durata minima este de o zi.

(2)Daca pe parcursul unei runde de licitatie electronica nu se mai introduc preturi si/sau valori noi ale elementelor care fac obiectul procesului repetitiv de ofertare, autoritatea contractanta are dreptul de a decide cu privire la finalizarea licitatiei electronice fara a mai organiza rundele urmatoare.

 

Art. 120

La licitatia electronica au dreptul sa participe doar operatorii economici inregistrati in SEAP si carora le-au fost transmise invitatii de participare la aceasta faza de catre autoritatea contractanta.

 

Art. 121

(1)In orice moment pe parcursul desfasurarii licitatiei electronice, sistemul informatic pune la dispozitia participantilor la procesul repetitiv de ofertare informatii necesare acestora pentru a-si determina pozitia pe care o ocupa in clasament.

(2)Sistemul informatic pune la dispozitia participantilor la procesul repetitiv de ofertare informatii referitoare la preturi sau valori noi prezentate in cadrul licitatiei electronice, precum si numarul participantilor la licitatia electronica respectiva, in cazul in care autoritatea contractanta a prevazut la initierea acestei etape procedurale posibilitatea comunicarii acestor informatii.

(3)Pe parcursul licitatiilor electronice, sistemul informatic nu va dezvalui identitatea ofertantilor participanti.

(4)Ofertele depuse in cadrul licitatiei electronice de catre ofertantii participanti nu pot decat sa imbunatateasca ofertele depuse anterior organizarii acestei etape procedurale.

 

Art. 122

(1)La momentul finalizarii licitatiei electronice, sistemul informatic va pune la dispozitia autoritatii contractante clasamentul rezultat, determinat prin luarea in considerare a ofertelor finale introduse de ofertantii participanti si pe baza criteriului de atribuire specificat in anuntul de participare.

(2)Cu privire la pretul final rezultat in urma licitatiei electronice nu se mai pot cere clarificari decat cu privire la justificarea pretului neobisnuit de scazut ofertat, fara a se permite insa modificarea acestuia.

(3)In cazul in care ofertantul declarat admis si inregistrat in SEAP nu modifica in cadrul fazei de licitatie electronica elementele ofertei care fac obiectul procesului repetitiv, la stabilirea clasamentului final este luata in considerare oferta depusa de catre acesta anterior, introdusa in prealabil in SEAP.

 

SECTIUNEA 8:Oferta si documentele insotitoare

Art. 123

(1)Ofertantul elaboreaza oferta in conformitate cu prevederile documentatiei de atribuire, in conditiile art. 57 alin. (4) din Lege.

(2)Autoritatea contractanta are dreptul sa solicite in original orice document cu regim special a carui valabilitate este conditionata de prezentarea in aceasta forma.

 

Art. 124

(1)Oferta are caracter obligatoriu, din punctul de vedere al continutului, pe toata perioada de valabilitate stabilita de catre autoritatea contractanta si asumata de ofertant.

(2)Perioada de valabilitate a ofertelor, prevazuta in anuntul/invitatia de participare si in documentatia de atribuire, trebuie sa fie stabilita astfel incat sa cuprinda toate etapele pana la momentul incheierii contractului/acordului-cadru.

(3)Atunci cand stabileste perioada de valabilitate a ofertelor, autoritatea contractanta va lua in considerare estimarile privind perioada necesara pentru analiza si evaluarea ofertelor, perioada necesara pentru verificarile legate de aceste activitati, precum si perioada legala prevazuta pentru rezolvarea eventualelor contestatii. Autoritatea contractanta are obligatia de a solicita prelungirea valabilitatii ofertelor, precum si, dupa caz, a garantiei de participare, in situatii exceptionale care impun o astfel de prelungire. In cazul in care un operator economic nu se conformeaza acestei solicitari, oferta sa va fi respinsa ca fiind inacceptabila.

 

Art. 125

Riscurile transmiterii ofertei, inclusiv forta majora sau cazul fortuit, cad in sarcina operatorului economic care transmite respectiva oferta.

 

SECTIUNEA 9:Comisia de evaluare si modul de lucru al acesteia

 

Art. 126

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a desemna, pentru atribuirea contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru, persoane responsabile pentru evaluarea ofertelor si, dupa caz, a solicitarilor de participare, care se constituie intr-o comisie de evaluare.

(2)In sensul prevederilor alin. (1), din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri apartinand compartimentelor autoritatii contractante si, dupa caz, din cadrul entitatii finantatoare a contractului de achizitie publica, daca autoritatea contractanta transmite o solicitare motivata in acest sens. In cazul in care beneficiarul final al contractului/acordului-cadru este o alta autoritate contractanta, din cadrul comisiei de evaluare pot face parte membri apartinand atat autoritatii contractante care organizeaza procedura de atribuire, cat si autoritatii contractante beneficiare.

(3)In cazul in care evaluarea solicitarilor de participare/ofertelor necesita o expertiza aprofundata in domeniul achizitiilor publice ori de natura tehnica, financiara, juridica si/sau privind aspectele contractuale specifice, autoritatea contractanta poate desemna, pe langa comisia de evaluare, specialisti externi numiti experti cooptati.

(4)Nominalizarea persoanelor care constituie comisia de evaluare se poate realiza atat pentru atribuirea fiecarui contract/acord-cadru in parte, cat si pentru atribuirea mai multor contracte/acorduri-cadru, acest din urma caz aplicandu-se cand contractele respective sunt de complexitate redusa.

(5)In cazul procedurilor cu mai multe etape, nominalizarea persoanelor care constituie comisia de evaluare se poate realiza atat pentru fiecare etapa in parte, cat si pentru toate etapele.

(6)Autoritatea contractanta va numi o persoana responsabila cu aplicarea procedurii de atribuire din cadrul compartimentului intern specializat in domeniul achizitiilor.

(7)Presedintele comisiei de evaluare poate fi limitat numai la aspectele de organizare si reprezentare, in acest din urma caz neavand drept de vot.

(8)Persoanele care constituie comisia de evaluare nu trebuie sa fie in relatii de subordonare ierarhica unele fata de altele, in masura in care structura organizatorica permite acest lucru.

(9)Autoritatea contractanta are dreptul de a nominaliza membri de rezerva pentru membrii comisiei de evaluare.

(10)Autoritatea contractanta are dreptul de a inlocui un membru al comisiei de evaluare cu un membru de rezerva numai daca persoana care urmeaza sa fie inlocuita nu are posibilitatea de a-si indeplini atributiile care rezulta din calitatea de membru al comisiei de evaluare.

(11)Dupa producerea inlocuirii prevazute la alin. (10), calitatea de membru al comisiei de evaluare este preluata de catre membrul de rezerva, care isi va exercita atributiile aferente pana la finalizarea procedurii de atribuire.

 

Art. 127

(1)In raport cu sarcinile si responsabilitatile, comisia de evaluare are, in ansamblu, urmatoarele atributii:

a)deschiderea ofertelor si, dupa caz, a altor documente care insotesc oferta;

b)verificarea indeplinirii criteriilor de calificare de catre ofertanti/candidati;

c)realizarea selectiei candidatilor, daca este cazul;

d)desfasurarea dialogului cu operatorii economici, in cazul aplicarii procedurii de dialog competitiv;

e)desfasurarea negocierilor cu operatorii economici, in cazul aplicarii procedurilor de negociere;

f)verificarea conformitatii propunerilor tehnice ale ofertantilor cu prevederile caietului de sarcini;

g)evaluarea propunerilor tehnice ale ofertantilor in conformitate cu criteriile de atribuire, daca este cazul;

h)verificarea propunerilor financiare prezentate de ofertanti, inclusiv verificarea conformitatii cu propunerile tehnice, verificarea aritmetica, verificarea incadrarii in fondurile care pot fi disponibilizate pentru indeplinirea contractului de achizitie publica respectiv, precum si, daca este cazul, verificarea incadrarii acestora in situatia prevazuta la art. 210 din Lege;

i)elaborarea solicitarilor de clarificari si/sau completari necesare in vederea evaluarii solicitarilor de participare si/sau ofertelor;

j)stabilirea solicitarilor de participare neadecvate, a ofertelor inacceptabile si/sau neconforme, precum si a motivelor care stau la baza incadrarii acestora in fiecare din aceste categorii;

k)stabilirea ofertelor admisibile;

l)aplicarea criteriului de atribuire si a factorilor de evaluare, astfel cum a fost prevazut in anuntul de participare/simplificat/de concurs;

m)stabilirea ofertei/ofertelor castigatoare sau, dupa caz, formularea propunerii de anulare a procedurii;

n)elaborarea proceselor-verbale aferente fiecarei sedinte, a rapoartelor intermediare aferente fiecarei etape in cazul procedurilor cu mai multe etape si a raportului procedurii de atribuire.

 

(2)Rapoartele intermediare si raportul procedurii de atribuire se inainteaza de catre presedintele comisiei de evaluare conducatorului autoritatii contractante spre aprobare.

(3)In cazul in care nu aproba raportul procedurii, conducatorul autoritatii contractante va motiva in scris decizia sa si poate, dupa caz:

a)returna raportul, o singura data, comisiei de evaluare spre corectare sau reevaluare partiala;

b)solicita o reevaluare completa, caz in care o noua comisie de evaluare va fi numita.

(4)[textul din Art. 127, alin. (4) din capitolul III, sectiunea 9 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. VIII, litera B. din Hotarirea 419/2018]

 

Art. 128

(1)Expertii cooptati prevazuti la art. 126 alin. (3) pot fi desemnati inca de la inceputul procesului de evaluare sau pe parcursul acestui proces, in functie de problemele care ar putea impune expertiza acestora, scop in care in cadrul deciziei de desemnare a expertilor cooptati se precizeaza atributiile si responsabilitatile specifice detinute pe parcursul procesului de evaluare.

(2)Propunerea privind cooptarea expertilor externi, respectiv necesitatea participarii acestora la procesul de evaluare se justifica si se realizeaza prin raportare la atributiile si responsabilitatile ce sunt detinute/exercitate de catre acestia in aplicarea prevederilor alin. (1).

(3)Expertii cooptati nu au drept de vot in cadrul comisiei de evaluare, insa in indeplinirea atributiilor ce le revin potrivit legii si a mandatului primit in baza deciziei de desemnare, precum si a competentelor personale, acestia procedeaza la intocmirea unor rapoarte de specialitate asupra carora isi exprima punctul de vedere, pe baza propriei expertize pe care o detin.

(4)In sensul prevederilor alin. (3), expertul cooptat este responsabil din punct de vedere profesional pentru acuratetea si realitatea informatiilor consemnate in cadrul raportului de specialitate.

(5)Raportul de specialitate prevazut la alin. (3) este destinat sa faciliteze comisiei de evaluare adoptarea deciziilor in cadrul procesului de analiza a solicitarilor de participare/ofertelor si de stabilire a ofertei/ofertelor castigatoare.

(6)Membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu raportul de specialitate al expertului cooptat prevazut la alin. (3) au obligatia de a-si prezenta punctul de vedere in scris, elaborand in acest sens o nota individuala care devine anexa la raportul procedurii de atribuire. In cadrul acestei note se justifica in mod documentat punctul de vedere al respectivilor membri la un nivel similar cu exigentele ce deriva din aplicarea prevederilor alin. (4).

(7)Raportul de specialitate se ataseaza la raportul procedurii de atribuire si devine parte a dosarului achizitiei publice.

 

Art. 129

(1)Pe parcursul desfasurarii procesului de evaluare, membrii comisiei de evaluare si expertii cooptati au obligatia de a pastra confidentialitatea asupra continutului ofertelor/solicitarilor de participare, precum si asupra oricaror alte informatii prezentate de catre candidati/ofertanti in procedura de atribuire.

(2)Incalcarea angajamentelor referitoare la confidentialitate se sanctioneaza conform legii.

(3)Cu exceptia sedintei de deschidere a ofertelor la care au dreptul de a participa si alte persoane, la intrunirile comisiei de evaluare au dreptul de a participa numai membrii acesteia si, dupa caz, expertii cooptati, precum si persoanele imputernicite de catre ANAP.

(4)Membrii comisiei de evaluare si expertii externi cooptati au obligatia de a respecta regulile de evitare a conflictului de interese prevazute in cap. II sectiunea a 4-a din Lege.

 

Art. 130

(1)Comisia de evaluare si expertii cooptati au obligatia de a semna pe propria raspundere o declaratie de confidentialitate si impartialitate prin care se angajeaza sa respecte prevederile art. 129 si prin care confirma ca nu se afla intr-o situatie care implica existenta unui conflict de interese.

(2)Declaratia prevazuta la alin. (1) trebuie semnata de membrii comisiei de evaluare inainte de preluarea atributiilor specifice, dupa data si ora-limita pentru depunerea solicitarilor de participare/ofertelor, si contine urmatoarele date de identificare:

a)numele si prenumele;

b)data si locul nasterii;

c)domiciliul actual;

d)codul numeric personal.

(3)In cazul in care unul dintre membrii desemnati in comisia de evaluare sau unul dintre expertii cooptati constata ca se afla intr-o situatie de conflict de interese, atunci acesta are obligatia de a solicita de indata inlocuirea sa din componenta comisiei respective cu o alta persoana.

(4)Situatiile privind conflictul de interese pot fi sesizate autoritatii contractante si de catre terti.

(5)In cazul in care sunt sesizate astfel de situatii, autoritatea contractanta are obligatia de a verifica cele semnalate si, daca este cazul, de a adopta masurile necesare pentru evitarea/remedierea oricaror aspecte care pot determina aparitia unui conflict de interese.

 

Art. 131

(1)Modul de lucru al comisiei de evaluare este stabilit de comun acord intre membrii acesteia, urmand a se avea in vedere calendarul estimativ de aplicare a procedurii de atribuire si perioada solicitata pentru valabilitatea ofertelor.

(2)Membrii comisiei de evaluare au dreptul de a analiza si evalua documentele depuse de ofertanti/candidati individual si/sau in sedinte comune.

(3)Deciziile comisiei de evaluare se iau cu votul a cel putin 2/3 dintre membrii sai cu drept de vot.

(4)Fiecare decizie a comisiei de evaluare este fundamentata prin identificarea elementelor concrete ale solicitarii de participare/ofertelor in raport cu cerintele definite prin documentele achizitiei si prevederile legale.

(5)In cazul procesului de selectie a candidatilor sau stabilirii ofertei castigatoare pe baza de punctaj, decizia comisiei de evaluare se reflecta prin punctajul acordat fiecarei solicitari de participare/oferte in parte.

(6)In cazul in care exista divergente de pareri intre membrii comisiei de evaluare sau cand exista o diferenta considerabila intre punctajele acordate de acestia, presedintele comisiei de evaluare va solicita reanalizarea punctelor de divergenta, in scopul finalizarii in timp util a etapei de evaluare a ofertelor si de stabilire a ofertei castigatoare.

(7)Procesul de reanalizare a punctelor de divergenta se consemneaza intr-un proces-verbal, justificandu-se opiniile contrare.

(8)In cazul in care, in situatia prevazuta la alin. (6), comisia de evaluare nu ajunge la un acord dupa reanalizarea punctelor de divergenta, decizia finala se adopta cu votul majoritatii membrilor sai.

(9)Membrii comisiei de evaluare care nu sunt de acord cu decizia adoptata potrivit dispozitiilor alin. (8) au obligatia de a-si prezenta punctul de vedere in scris, elaborand in acest sens o nota individuala care devine anexa la raportul procedurii de atribuire in conditii similare precum cele stabilite prin dispozitiile art. 128 alin. (6).

 

SECTIUNEA 10:Procesul de verificare si evaluare

 

Art. 132

(1)In cazul in care, in cadrul documentatiei de atribuire, a fost prevazuta obligatia indeplinirii unor criterii de calificare si selectie formulate in baza criteriilor prevazute la cap. IV sectiunea a 6-a paragraful 1 din Lege, comisia de evaluare are obligatia verificarii modului de indeplinire a acestora de catre fiecare ofertant/candidat in parte prin analizarea continutului DUAE.

(2)Comisia de evaluare are obligatia solicitarii documentelor doveditoare privind indeplinirea criteriilor de calificare ofertantului clasat pe primul loc in urma aplicarii criteriului de atribuire.

(3)In conditiile art. 215 alin. (4) din Lege, comisia de evaluare solicita clarificari, in termen de o zi lucratoare de la data-limita de depunere a ofertelor, privind eventualele neconcordante referitoare la indeplinirea conditiilor de forma ale garantiei de participare, precum si la cuantumul sau valabilitatea acesteia, acordand ofertantului un termen de 3 zile pentru a raspunde la solicitarea de clarificare, sub sanctiunea respingerii ofertei ca inacceptabila.

 

Art. 133

(1)Comisia de evaluare are obligatia de a analiza si de a verifica fiecare oferta atat din punct de vedere al elementelor tehnice propuse, cat si din punct de vedere al aspectelor financiare pe care le implica.

(2)Propunerea tehnica trebuie sa corespunda cerintelor minime prevazute in caietul de sarcini sau in documentul descriptiv.

(3)Propunerea financiara trebuie sa se incadreze in fondurile care pot fi disponibilizate pentru indeplinirea contractului de achizitie publica, respectiv sa fie corelata cu elementele propunerii tehnice pentru a evita executarea defectuoasa a contractului, sa nu se afle in situatia prevazuta la art. 210 din Lege sau sa nu reprezinte o abatere de la legislatia incidenta, alta decat cea in domeniul achizitiilor publice

*) In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 65, art. 104 alin. (3), art. 133 si art. 134 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta investita cu reevaluarea ofertei in urma controlului de legalitate exercitat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si/sau instanta de judecata are posibilitatea de a verifica toate elementele tehnice si aspectele financiare ale ofertei apte a demonstra admisibilitatea ei, daca din mijloacele de proba administrate nu rezulta verificarea lor anterioara.

 

Art. 134

(1)Comisia de evaluare are obligatia de a stabili care sunt clarificarile si completarile formale sau de confirmare, necesare pentru evaluarea fiecarei solicitari de participare/oferte, precum si perioada de timp acordata pentru transmiterea acestora, termenul-limita neputand fi stabilit decat la nivel de zile lucratoare, fara a fi precizata o ora anume in cadrul acestuia.

*) In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 65, art. 104 alin. (3), art. 133 si art. 134 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la dispozitiile art. 28 alin. (1) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, autoritatea contractanta investita cu reevaluarea ofertei in urma controlului de legalitate exercitat de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor si/sau instanta de judecata are posibilitatea de a verifica toate elementele tehnice si aspectele financiare ale ofertei apte a demonstra admisibilitatea ei, daca din mijloacele de proba administrate nu rezulta verificarea lor anterioara.

 

(2)[textul din Art. 134, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 10 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 42. din Hotarirea 336/2023]

(3)Comisia de evaluare va stabili termenul-limita in functie de volumul si complexitatea clarificarilor si completarilor formale sau de confirmare necesare pentru evaluarea fiecarei solicitari de participare/oferte.

(4)Comunicarea transmisa in sensul alin. (1) catre candidat/ofertant trebuie sa fie clara si sa defineasca in mod explicit si suficient de detaliat in ce consta solicitarea comisiei de evaluare.

(5)In cazul in care comisia de evaluare solicita unui candidat/ofertant clarificari si, dupa caz, completari ale documentelor prezentate de acesta in cadrul ofertei sau solicitarii de participare, potrivit dispozitiilor art. 209 din Lege, iar candidatul/ofertantul nu transmite in termenul precizat de comisia de evaluare clarificarile/completarile solicitate sau clarificarile/completarile transmise nu sunt concludente, oferta sa va fi considerata inacceptabila.

(6)In cazul in care ofertantul modifica prin raspunsurile pe care le prezinta comisiei de evaluare potrivit dispozitiilor alin. (1) continutul propunerii tehnice sau propunerii financiare, oferta sa va fi considerata inacceptabila.

(7)Prin exceptie de la dispozitiile alin. (6), oferta va fi considerata admisibila in masura in care modificarile operate de ofertant in legatura cu propunerea sa tehnica se incadreaza in una din categoriile de mai jos:

a)pot fi incadrate in categoria viciilor de forma; sau

b)reprezinta corectari ale unor abateri tehnice minore, iar o eventuala modificare a pretului total al ofertei, indusa de aceste corectari, nu ar fi condus la modificarea clasamentului ofertantilor participanti la procedura de atribuire.

(8)Sunt considerate abateri tehnice minore acele omisiuni/abateri din propunerea tehnica care pot fi completate/corectate intr-un mod care nu conduce la depunerea unei noi oferte.

(9)O modificare a propunerii tehnice nu poate fi considerata o abatere tehnica minora a ofertei initiale in urmatoarele situatii:

a)cuantificarea teoretica in valoare monetara a respectivei abateri/omisiuni depaseste 1% din pretul total al ofertei;

b)cuantificarea teoretica in valoare monetara a respectivei abateri/omisiuni conduce la eludarea aplicarii acelor prevederi ale legii care instituie obligatii ale autoritatii contractante in raport cu anumite praguri valorice;

c)in urma corectarii respectivei abateri/omisiuni, se constata ca s-ar schimba clasamentul ofertantilor;

d)modificarea ar presupune o diminuare calitativa in comparatie cu oferta initiala;

e)modificarea vizeaza o parte din oferta pentru care documentatia de atribuire a exclus in mod clar posibilitatea ca ofertantii sa se abata de la cerintele exacte ale respectivei documentatii, iar oferta initiala nu a fost in conformitate cu aceste cerinte.

(10)Prin exceptie de la dispozitiile alin. (6), oferta va fi considerata admisibila in masura in care modificarile operate de ofertant, la solicitarea comisiei de evaluare, in legatura cu propunerea sa financiara, reprezinta erori aritmetice, respectiv aspecte care pot fi clarificate cu respectarea principiilor prevazute la art. 2 alin. (2) din Lege, elementele propunerii financiare urmand a fi corectate, implicit alaturi de pretul total al ofertei, prin refacerea calculelor aferente.

(11)In cazul in care ofertantul nu este de acord cu indreptarea erorilor aritmetice oferta sa va fi considerata inacceptabila.

 

Art. 135

(1)In conditiile art. 209 din Lege, comisia de evaluare are dreptul de a solicita ofertantului corectarea viciilor de forma cu privire la oferta acestuia.

(2)In cazul in care ofertantul nu este de acord cu indreptarea viciilor de forma, in conditiile prevazute la alin. (1), oferta sa va fi considerata inacceptabila.

(3)In sensul dispozitiilor alin. (1), viciile de forma reprezinta acele erori sau omisiuni din cadrul unui document a caror corectare/completare este sustinuta in mod neechivoc de sensul si de continutul altor informatii existente initial in alte documente prezentate de ofertant sau a caror corectare/completare are rol de clarificare sau de confirmare, nefiind susceptibile de a produce un avantaj incorect in raport cu ceilalti participanti la procedura de atribuire.

 

Art. 136

(1)In situatia in care comisia de evaluare constata ca elemente de pret ale unei oferte sunt aparent neobisnuit de scazute, prin raportare la preturile pietei, utilizandu-se ca referinta in acest sens informatii cum ar fi buletine statistice, sau cotatii ale burselor de marfuri, comisia de evaluare va solicita ofertantului care a depus oferta in cauza explicatii cu privire la posibilitate indeplinirii contractului in conditiile de calitate impuse prin documentatia de atribuire.

(2)Explicatiile aduse de ofertant conform prevederilor alin. (1) vor fi insotite de dovezi concludente privind elementele prevazute la art. 210 alin. (2) din Lege, precum si, dupa caz, documente privind preturile ce pot fi obtinute de la furnizori, situatia stocurilor de materii prime si materiale, modul de organizare si metodele utilizate in cadrul procesului de lucru, nivelul de salarizare al personalului ofertantului, performantele si costurile implicate de anumite utilaje sau echipamente de lucru.

(3)In cazul in care ofertantul nu prezinta comisiei de evaluare informatiile si/sau documentele solicitate sau acestea nu justifica in mod corespunzator nivelul scazut al pretului sau al costurilor propuse, oferta va fi considerata neconforma.

(4)In sensul prevederilor art. 210 alin. (1) din Lege, o oferta prezinta un pret aparent neobisnuit de scazut in raport cu ceea ce urmeaza a fi furnizat, executat sau prestat atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 80% din valoarea estimata a contractului respectiv.

 

Art. 137

(1)Comisia de evaluare are obligatia de a respinge ofertele inacceptabile, neconforme si neadecvate.

(2)In conditiile art. 215 alin. (4) din Lege, oferta este considerata inacceptabila in urmatoarele situatii:

a)[textul din Art. 137, alin. (2), litera A. din capitolul III, sectiunea 10 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 78. din Hotarirea 419/2018]

b)a fost depusa de un ofertant care nu indeplineste unul sau mai multe dintre criteriile de calificare stabilite in documentatia de atribuire sau nu a completat DUAE in conformitate cu cerintele stabilite de autoritatea contractanta;

c)constituie o alternativa la prevederile caietului de sarcini alternativa care nu poate fi luata in considerare deoarece in anuntul de participare nu este precizata in mod explicit posibilitatea depunerii unor oferte alternative;

d)nu asigura respectarea reglementarilor obligatorii referitoare la conditiile specifice de munca si de protectie a muncii, atunci cand aceasta cerinta este formulata in conditiile art. 51 alin. (2) din Lege;

e)pretul, fara TVA, inclus in propunerea financiara depaseste valoarea estimata comunicata prin anuntul de participare si nu exista posibilitatea disponibilizarii de fonduri suplimentare pentru indeplinirea contractului de achizitie publica respectiv;

f)pretul, fara TVA, inclus in propunerea financiara depaseste valoarea estimata comunicata prin anuntul de participare si, desi exista posibilitatea disponibilizarii de fonduri suplimentare pentru indeplinirea contractului de achizitie publica respectiv, se constata ca acceptarea unei astfel de oferte ar conduce la modificarea substantiala in sensul depasirii procentelor de la art. 221 alin. (1) lit. f) pct. ii) din Lege;

g)[textul din Art. 137, alin. (2), litera G. din capitolul III, sectiunea 10 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 78. din Hotarirea 419/2018]

h)[textul din Art. 137, alin. (2), litera H. din capitolul III, sectiunea 10 a fost abrogat la 18-iun-2018 de Art. V, punctul 78. din Hotarirea 419/2018]

i)ofertantul refuza sa prelungeasca perioada de valabilitate a ofertei si a garantiei de participare;

j)oferta si documentele care o insotesc nu sunt semnate cu semnatura electronica extinsa, bazata pe un certificat calificat, eliberat de un furnizor de servicii de certificare acreditat;

k)in cazul in care unei oferte ii lipseste una din cele doua componente, asa cum sunt precizate la art. 3 alin. (1) lit. hh) din Lege.

(3)In conditiile art. 215 alin. (5) din Lege, oferta este considerata neconforma in urmatoarele situatii:

a)nu satisface in mod corespunzator cerintele caietului de sarcini;

b)contine propuneri de modificare a clauzelor contractuale pe care le-a stabilit autoritatea contractanta in cadrul documentatiei de atribuire, care sunt in mod evident dezavantajoase pentru aceasta din urma, iar ofertantul, desi a fost informat cu privire la respectiva situatie, nu accepta renuntarea la clauzele respective.

c)contine in cadrul propunerii financiare preturi care nu sunt rezultatul liberei concurente si care nu pot fi justificate;

d)propunerea financiara nu este corelata cu elementele propunerii tehnice ceea ce ar putea conduce la executarea defectuoasa a contractului, sau constituie o abatere de la legislatia incidenta, alta decat cea in domeniul achizitiilor publice;

e)in cadrul unei proceduri de atribuire pentru care s-a prevazut defalcarea pe loturi, oferta este prezentata fara a se realiza distinctia pe loturile ofertate, din acest motiv devenind imposibila aplicarea criteriului de atribuire pentru fiecare lot in parte.

f)oferta este depusa cu nerespectarea prevederilor art. 60 alin. (1) lit. d) si e) din Lege, raportat la data-limita stabilita pentru depunerea solicitarilor de participare/ofertelor si/sau oricand pe parcursul evaluarii acestora;

g)in urma verificarilor prevazute la art. 210 din Lege se constata ca propunerea financiara are un pret sau contine costuri neobisnuit de scazute in raport cu lucrarile, produsele sau serviciile, astfel incat nu se poate asigura indeplinirea contractului la parametrii cantitativi si calitativi solicitati prin caietul de sarcini.

(4)Ofertele care nu au fost respinse de comisia de evaluare in urma verificarii si evaluarii reprezinta oferte admisibile.

(5)Comisia de evaluare are obligatia de a stabili oferta castigatoare dintre ofertele admisibile.

(6)Dupa finalizarea verificarilor prevazute la art. 132 si 133, comisia de evaluare introduce in SEAP, utilizand facilitatile tehnice accesibile prin acest sistem informatic, numele candidatilor/ofertantilor ale caror candidaturi/oferte sunt admisibile, precum si ale candidatilor respinsi sau ale ofertantilor ale caror oferte au fost declarate inacceptabile si/sau neconforme.

 

Art. 138

(1)In cazul in care criteriul utilizat este „pretul cel mai scazut”, clasamentul ofertelor se stabileste prin ordonarea crescatoare a preturilor respective, oferta castigatoare fiind cea de pe primul loc, respectiv cea cu pretul cel mai scazut.

(2)In cazul in care doua sau mai multe oferte sunt situate pe primul loc, autoritatea contractanta solicita ofertantilor o noua propunere financiara, iar contractul va fi atribuit ofertantului a carui noua propunere financiara are pretul cel mai scazut.

(3)In situatia incheierii unui acord-cadru cu mai multi operatori economici, fara reluarea competitiei, atunci cand doua sau mai multe oferte au o valoare totala egala a propunerii financiare si sunt clasate pe acelasi loc, in vederea departajarii, autoritatea contractanta solicita noi propuneri financiare acestora, fara ca acest lucru sa afecteze pozitiile superioare in clasament.

(4)In situatia incheierii unui acord-cadru cu mai multi operatori economici, cu reluarea competitiei, atunci cand doua sau mai multe oferte au aceeasi valoare totala a propunerii financiare si sunt clasate pe acelasi loc, autoritatea contractanta mentioneaza in documentatia de atribuire daca uzeaza de prevederile alin. (3) sau daca va incheia acordul-cadru cu toti operatorii economici clasati pe locurile aferente numarului maxim stabilit in anuntul de participare.

 

Art. 139

(1)In cazul in care atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru se face pe baza criteriului „cel mai bun raport calitate-pret” sau „cel mai bun raport calitate-cost”, evaluarea ofertelor se realizeaza prin acordarea, pentru fiecare oferta in parte, a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicarii algoritmului de calcul stabilit in documentatia de atribuire.

(2)In cazul prevazut la alin. (1), se stabileste clasamentul ofertelor prin ordonarea descrescatoare a punctajelor respective, oferta castigatoare fiind cea de pe primul loc, respectiv cea cu cel mai mare punctaj.

(3)In cazul in care doua sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, cu punctaje egale, departajarea se va face avand in vedere punctajul obtinut la factorii de evaluare in ordinea descrescatoare a ponderilor acestora. In situatia in care egalitatea se mentine, autoritatea contractanta are dreptul sa solicite noi propuneri financiare, si oferta castigatoare va fi desemnata cea cu propunerea financiara cea mai mica

 

Art. 140

(1)In cazul in care atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru se face pe baza criteriului „costul cel mai scazut”, evaluarea ofertelor se realizeaza prin acordarea, pentru fiecare oferta in parte, a unui punctaj rezultat ca urmare a aplicarii algoritmului de calcul stabilit in documentatia de atribuire.

(2)In cazul prevazut la alin. (1), se stabileste clasamentul ofertelor prin ordonarea descrescatoare a punctajelor respective, oferta castigatoare fiind cea de pe primul loc, respectiv cea cu cel mai mare punctaj.

(3)In cazul in care doua sau mai multe oferte sunt clasate pe primul loc, departajarea se va face prin solicitarea de noi propuneri financiare, si oferta castigatoare va fi desemnata cea care va prezenta pretul cel mai scazut.

 

Art. 141

Indiferent de criteriul aplicat pentru atribuirea contractului, compararea preturilor prevazute in propunerile financiare ale ofertantilor se realizeaza la valoarea fara TVA.

 

SECTIUNEA 11:Finalizarea procedurii de atribuire

 

Art. 142

(1)Pe baza informatiilor introduse in SEAP de catre autoritatea contractanta, sistemul informatic genereaza automat catre toti ofertantii participanti notificari cu privire la rezultatul procedurii de atribuire.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a efectua si comunicarile prevazute la sectiunea a 13-a a cap. IV din Lege.

 

Art. 143

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a incheia contractul de achizitie publica/acordul-cadru cu ofertantul a carui oferta a fost stabilita ca fiind castigatoare.

(2)[textul din Art. 143, alin. (2) din capitolul III, sectiunea 11 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 46. din Hotarirea 336/2023]

(3)[textul din Art. 143, alin. (3) din capitolul III, sectiunea 11 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 46. din Hotarirea 336/2023]

 

Art. 144

(1)Fara a aduce atingere prevederilor art. 207 alin. (2) din Lege, refuzul nemotivat al ofertantului declarat castigator de a semna contractul de achizitie publica/acordul-cadru este asimilabil situatiei prevazute la art. 167 alin. (1) lit. g) din Lege.

(2)In situatia prevazuta la alin. (1) sunt aplicabile dispozitiile art. 166 alin. (2).

 

Art. 145

Autoritatea contractanta nu are dreptul de a amana incheierea contractului cu scopul de a crea circumstante artificiale de anulare a procedurii.

 

Art. 146

(1)In situatia in care autoritatea contractanta anuleaza procedura de atribuire, in conditiile art. 212 sau 213 din Lege, aceasta are obligatia de a comunica in scris tuturor participantilor la procedura de atribuire, in cel mult 3 zile de la data anularii, motivul care a determinat decizia de anulare, precum si incetarea obligatiilor asumate de ofertanti prin depunerea ofertelor sau a solicitarilor de participare.

(2)Autoritatea contractanta nu are dreptul sa adopte nicio masura cu scopul de a intarzia nejustificat procesul de evaluare a ofertelor, sau de a crea circumstante artificiale de anulare a procedurii de atribuire, o asemenea abordare fiind considerata o incalcare a principiului asumarii raspunderii prevazut la art. 2 alin. (2) din Lege.

 

Art. 147

(1)Contractul de achizitie publica/acordul-cadru are cel putin urmatoarele anexe, ca parte integranta:

a)caietul de sarcini, inclusiv clarificarile si/sau masurile de remediere aduse pana la depunerea ofertelor ce privesc aspectele tehnice si financiare;

b)oferta, respectiv propunerea tehnica si propunerea financiara, inclusiv clarificarile din perioada de evaluare;

c)garantia de buna executie, daca este cazul;

d)angajamentul ferm de sustinere din partea unui tert, daca este cazul;

e)contractele cu subcontractantii, in masura in care in contractul de achizitie publica/acordul-cadru este reglementat un mecanism de efectuare a platilor directe catre subcontractanti;

f)acordul de asociere, daca este cazul.

 

(2)In cazul in care, pe parcursul executarii contractului de achizitie publica/acordului-cadru, se constata ca anumite elemente ale propunerii tehnice sunt inferioare sau nu corespund cerintelor prevazute in caietul de sarcini, prevaleaza prevederile caietului de sarcini.

 

SECTIUNEA 12:Dosarul achizitiei

 

Art. 148

Dosarul achizitiei publice trebuie sa cuprinda documentele intocmite/primite de autoritatea contractanta in cadrul procedurii de atribuire, cum ar fi, dar fara a se limita la urmatoarele:

a)strategia de contractare;

b)anuntul de intentie si dovada transmiterii acestuia spre publicare, daca este cazul;

c)anuntul de participare si dovada transmiterii acestuia spre publicare;

d)erata, daca este cazul;

e)documentatia de atribuire;

f)documentatia de concurs, daca este cazul;

g)decizia/dispozitia/ordinul de numire a comisiei de evaluare si, dupa caz, a expertilor cooptati;

h)declaratiile de confidentialitate si impartialitate;

i)procesul-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor, daca este cazul;

j)formularele de oferta depuse in cadrul procedurii de atribuire;

k)DUAE si documentele de calificare, atunci cand acestea au fost solicitate;

l)solicitarile de clarificari, precum si clarificarile transmise/primite de autoritatea contractanta;

m)raportul intermediar privind selectia candidatilor, daca este cazul;

n)procesele-verbale de evaluare, negociere, dialog, dupa caz;

o)raportul procedurii de atribuire, precum si anexele la acesta;

p)dovada comunicarilor privind rezultatul procedurii;

q)contractul de achizitie publica/acordul-cadru, semnate, si, dupa caz, actele aditionale;

r)daca este cazul, contractele atribuite in temeiul unui acord-cadru;

s)anuntul de atribuire si dovada transmiterii acestuia spre publicare;

s)daca este cazul, contestatiile formulate in cadrul procedurii de atribuire, insotite de deciziile motivate pronuntate de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor;

t)hotarari ale instantelor de judecata referitoare la procedura de atribuire;

t)documentul constatator care contine informatii referitoare la indeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant;

u)daca este cazul, decizia de anulare a procedurii de atribuire.

 

Art. 149

(1)In cazul in care autoritatea contractanta aplica procedurile de atribuire prevazute de Lege prin utilizarea mijloacelor electronice de comunicare, utilizeaza un sistem dinamic sau o licitatie electronica, autoritatea contractanta are obligatia de a asigura arhivarea documentelor care fac parte din dosarul achizitiei publice potrivit dispozitiilor art. 148, in conformitate cu prevederile Legii nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, republicata.

(2)In cazul procedurilor desfasurate integral prin mijloace electronice, trasabilitatea actiunilor aferente atribuirii contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru este asigurata implicit de SEAP.

 

CAPITOLUL IV:Executarea contractului de achizitie publica/acordului-cadru

 

SECTIUNEA 1:Subcontractarea

 

Art. 150

(1)In aplicarea prevederilor art. 218 din Lege, autoritatea contractanta are obligatia de a stabili clauze contractuale obligatorii privind cesiunea de creanta in favoarea subcontractantilor legata de partea/partile din contract care sunt indeplinite de catre acestia.

(2)In vederea determinarii valorii creantei, ofertantul are obligatia de a cuprinde in oferta sa denumirea subcontractantilor si datele de contact ale acestora, partea/partile din contract care urmeaza a fi indeplinite de catre acestia, valoarea la care se ridica partea/partile respective, precum si acordul subcontractantilor cu privire la aceste aspecte.

 

Art. 151

Inlocuirea/implicarea subcontractantilor de catre contractant in perioada de implementare a contractului poate interveni in urmatoarele situatii:

a)inlocuirea subcontractantilor nominalizati in oferta si ale caror activitati au fost indicate in oferta ca fiind realizate de subcontractanti,

b)declararea unor noi subcontractanti ulterior semnarii contractului de achizitie publica in conditiile in care lucrarile/serviciile ce urmeaza a fi subcontractate au fost prevazute in oferta fara a se indica initial optiunea subcontractarii acestora,

c)renuntarea/retragerea subcontractantilor din contractul de achizitie publica.

 

Art. 152

In situatiile prevazute la art. 151, autoritatea contractanta are obligatia de a solicita prezentarea contractelor incheiate intre contractant si subcontractantii declarati ulterior, care sa contina obligatoriu, cel putin urmatoarele elemente:

a)activitatile ce urmeaza a fi subcontractate;

b)numele, datele de contact, reprezentantii legali ai noilor subcontractanti;

c)valoarea aferenta prestatiilor noilor subcontractanti.

 

Art. 153

In situatiile prevazute la art. 151, noii subcontractanti au obligatia de a prezenta o declaratie pe propria raspundere prin care isi asuma respectarea prevederilor caietului de sarcini si a propunerii tehnice depuse de catre contractant la oferta, aferenta activitatii supuse subcontractarii.

 

Art. 154

Contractele mentionate la art. 152 si declaratiile mentionate la art. 153 vor fi prezentate cu cel putin 15 zile inainte de momentul inceperii executarii lucrarilor/prestarii serviciilor de catre noii subcontractanti.

 

Art. 155

In situatiile prevazute la art. 151, noii subcontractanti au obligatia de a transmite certificatele si alte documente necesare pentru verificarea inexistentei unor situatii de excludere si a resurselor/capabilitatilor corespunzatoare partilor de implicare in contractul de achizitie publica.

 

Art. 156

Inlocuirea/implicarea subcontractantilor de catre contractant in perioada de implementare a contractului se realizeaza cu acordul autoritatii contractante.

 

Art. 157

Situatia prevazuta la art. 151 lit. a) nu reprezinta modificare substantiala, asa cum este aceasta definita la art. 221 din Lege.

 

Art. 158

(1)In situatia prevazuta la art. 151 lit. a), valoarea aferenta activitatilor subcontractate va fi cel mult egala cu valoarea declarata in cadrul ofertei ca fiind subcontractata, la care se poate adauga numai ajustarea preturilor existente in contract.

(2)In situatia prevazuta la art. 151 lit. a), obiectul noului contract de subcontractare nu trebuie sa modifice obiectul contractului de subcontractare anterior.

(3)Obiectul si valoarea noului contract de subcontractare nu vor contine lucrarile executate/serviciile prestate de catre subcontractantul initial si nici valoarea aferenta acestora.

 

Art. 159

In situatia prevazuta la art. 151 lit. b), contractantul are dreptul de a implica noi subcontractanti pe durata executarii contractului, cu conditia ca nominalizarea acestora sa nu reprezinte o modificare substantiala a contractului de achizitie publica in conditiile art. 221 din Lege.

 

Art. 160

Situatia prevazuta la art. 151 lit. b) nu reprezinta o modificare substantiala asa cum este aceasta definita la art. 221 din Lege, daca se indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:

a)introducerea unui nou subcontractant nu are impact asupra indeplinirii criteriilor de calificare/selectie sau in privinta aplicarii criteriului de atribuire raportat la momentul evaluarii ofertelor;

b)introducerea unui nou subcontractant nu modifica pretul contractului dintre autoritatea contractanta si contractant;

c)introducerea unui nou subcontractant este strict necesara pentru indeplinirea contractului de achizitie publica;

d)prin introducerea unui nou subcontractant nu este schimbat caracterul general al obiectului contractului de achizitie publica, fapt ce presupune ca scopul contractului, precum si indicatorii principali ce caracterizeaza rezultatul respectivului contract raman nemodificati.

 

Art. 161

In situatia prevazuta la art. 151 lit. c), in cazul in care un contract de subcontractare este denuntat unilateral/reziliat de catre una din parti, contractantul are obligatia de a prelua partea/partile din contract aferente activitatii subcontractate sau de a inlocui acest subcontractant cu un nou subcontractant in conditiile art. 151 lit. a).

 

SECTIUNEA 2:Modalitatea de inlocuire a personalului de specialitate nominalizat pentru indeplinirea contractului

 

Art. 162

(1)Inlocuirea personalului de specialitate nominalizat pentru indeplinirea contractului se realizeaza numai cu acceptul autoritatii contractante, si nu reprezinta o modificare substantiala, asa cum este aceasta definita in art. 221 din Lege, decat in urmatoarele situatii:

a)noul personal de specialitate nominalizat pentru indeplinirea contractului nu indeplineste cel putin criteriile de calificare/selectie prevazute in cadrul documentatiei de atribuire;

b)noul personal de specialitate nominalizat pentru indeplinirea contractului nu obtine cel putin acelasi punctaj ca personalul propus la momentul aplicarii factorilor de evaluare.

 

(2)In situatiile prevazute la alin. (1), contractantul are obligatia de a transmite pentru noul personal documentele solicitate prin documentatia de atribuire fie in vederea demonstrarii indeplinirii criteriilor de calificare/selectie stabilite, fie in vederea calcularii punctajului aferent factorilor de evaluare.

 

SECTIUNEA 3:Prevederi referitoare la contractele pe termen lung

 

Art. 163

(1)In conditiile art. 229 si 230 din Lege, in cazul atribuirii unui contract pe termen lung, care a fost clasificat ca fiind contract de achizitie publica, se pot stabili mecanisme de plata care sa dea posibilitatea autoritatii contractante sa realizeze plati periodice pe durata contractului, bazate pe criterii de performanta, cu conditia ca respectivele mecanisme sa fie adaptate corespunzator naturii unui asemenea contract.

(2)In cazul unui contract de achizitie publica pe termen lung, care cuprinde atat executarea de lucrari, cat si operarea rezultatelor acestora, avand in vedere ca riscul de operare nu este transferat intr-o masura semnificativa contractorului, prin mecanismele de plata prevazute la alin. (1) se va asigura rambursarea de catre autoritatea contractanta, prin plati periodice pe durata contractului, atat a contravalorii lucrarilor executate, cat si a prestatiilor efectuate de respectivul contractor pentru operarea rezultatelor acestora, in conformitate cu oferta financiara acceptata.

(3)In cazul prevazut la alin. (2) se vor utiliza criterii obiective si cuantificabile prevazute atat in cadrul documentatiei de atribuire, cat si in cuprinsul contractului, cu mentionarea inclusiv a perioadelor de remediere a neconformitatilor inregistrate pe perioada de operare, cat si a mecanismelor de monitorizare a performantei contractorului si a metodelor de calcul a penalitatilor in caz de neindeplinire a nivelurilor impuse pentru respectivele criterii.

 

SECTIUNEA 4:Modificarea contractului de achizitie publica/acordului-cadru

 

Art. 164

[textul din Art. 164 din capitolul IV, sectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 48. din Hotarirea 336/2023]

 

Art. 165

(1)Autoritatea contractanta are dreptul de a prelungi durata contractelor de furnizare sau de servicii cu caracter de regularitate, incheiate in anul precedent si a caror durata normala de indeplinire expira la data de 31 decembrie, daca se indeplinesc, in mod cumulativ, urmatoarele conditii:

a)in documentatia de atribuire, elaborata cu ocazia atribuirii contractului initial, s-au prevazut posibilitatea de suplimentare a cantitatilor de produse si servicii deja achizitionate, precum si nivelul maxim pana la care va fi posibila o astfel de suplimentare;

b)in documentatia de atribuire, precum si in contract este prevazuta in mod explicit o clauza prin care dreptul autoritatii contractante de a opta pentru suplimentarea cantitatilor de produse sau de servicii este conditionat de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie;

c)valoarea estimata a contractului initial s-a determinat prin luarea in considerare a variantei in care autoritatea contractanta opteaza pentru suplimentarea la nivelul maxim prevazut a cantitatilor de produse sau servicii;

d)prelungirea contractului initial nu poate depasi o durata de 4 luni de la data expirarii duratei initiale de indeplinire a acestuia.

 

(2)Dupa modificarea contractului in sensul alin. (1), in termen de 30 de zile, autoritatea contractanta are obligatia publicarii anuntului privind modificarea contractului prin intermediul SEAP.

 

Art. 1651

[textul din Art. 165^1 din capitolul IV, sectiunea 4 a fost abrogat la 19-apr-2023 de Art. II, punctul 49. din Hotarirea 336/2023]

 

SECTIUNEA 5:Finalizarea contractului de achizitie publica

 

Art. 166

(1)Autoritatea contractanta are obligatia de a emite documente constatatoare care contin informatii referitoare la indeplinirea sau, dupa caz, neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant/contractant asociat si, daca este cazul, la eventualele prejudicii, dupa cum urmeaza:

a)pentru contractele de furnizare atribuite printr-o procedura de atribuire: in termen de 14 zile de la data finalizarii livrarii produselor care fac obiectul respectivului contract/contract subsecvent si, suplimentar, in termen de 14 zile de la data expirarii perioadei de garantie tehnica a produselor in cauza;

b)pentru contractele de servicii atribuite printr-o procedura de atribuire, altele decat contractele de servicii de proiectare: in termen de 14 zile de la data finalizarii prestarii serviciilor care fac obiectul respectivului contract/contract subsecvent;

c)pentru contractele de servicii de proiectare atribuite printr-o procedura de atribuire: in termen de 14 zile de la data finalizarii prestarii serviciilor care fac obiectul respectivului contract/contract subsecvent si, suplimentar, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor proiectate;

d)pentru contractele de servicii de supervizare a lucrarilor/dirigentie de santier, in termen de 14 zile de la data emiterii raportului final de supervizare/expirarea duratei de garantie acordata lucrarii in cauza;

e)pentru contractele de lucrari atribuite printr-o procedura de atribuire: in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor si, suplimentar, in termen de 14 zile de la data incheierii procesului-verbal de receptie finala a lucrarilor, intocmit la expirarea perioadei de garantie a lucrarilor in cauza.

 

(11)Documentele constatatoare care certifica indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor contractuale se publica de catre autoritatea contractanta in SEAP in termenele prevazute la alin. (1).

(2)In situatia prevazuta la art. 144 alin. (1), documentul constatator se emite in termen de 14 zile de la data la care ar fi trebuit incheiat contractul de achizitie public/acordul-cadru, daca ofertantul nu ar fi refuzat semnarea acestuia, sau de la data de la care a fost reziliat acesta, in cazul in care exista contract semnat.

(3)Autoritatea contractanta are urmatoarele obligatii:

a)sa elibereze un exemplar al documentului constatator contractantului;

b)sa pastreze un exemplar la dosarul achizitiei publice.

(4)Documentele constatatoare emise de catre autoritatea contractanta in conformitate cu prevederile alin. (1) si (2) pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(5)Documentele constatatoare emise de catre autoritatea contractanta pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant/contractantul asociat si, daca este cazul, pentru eventualele prejudicii se publica in SEAP, in termen de 60 de zile de la data emiterii, cu exceptia situatiei in care efectele au fost suspendate prin hotararea instantei de judecata.

(51)Autoritatea contractanta are obligatia de a actualiza in SEAP informatiile cu privire la documentul prevazut la alin. (5) in termen de 5 zile de la momentul luarii la cunostinta ca situatia de fapt ce a stat la baza emiterii respectivului document constatator trebuie modificata din cauze obiective.

(52)Prin exceptie de la termenele prevazute la art. 166 alin. (1) lit. a)-e), autoritatea contractanta are dreptul de a emite documente constatatoare si pe perioada derularii contractului, la fiecare 90 de zile de la momentul semnarii contractului, in cadrul carora vor fi consemnate cel putin stadiul contractului si, daca este cazul, eventualele intarzieri/deficiente in implementarea contractului, precum si eventualele daune cauzate din culpa contractantului.

(53)Documentele constatatoare prevazute la alin. (52) se publica in SEAP in conditiile alin. (5) si pot fi contestate potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

(54)Pentru documentele constatatoare prevazute la alin. (52), prevederile alin. (3) si ale alin. (51) se aplica in mod corespunzator.

(6)In cazul contractelor atribuite prin cumparare directa, autoritatea contractanta are dreptul de a emite documente constatatoare in conformitate cu alin. (1), atunci cand este solicitat acest lucru de catre contractant/contractant asociat.

(7)Autoritatea contractanta poate emite un document constatator unui subcontractant la solicitarea acestuia si numai in cazul prezentarii contractului de subcontractare si a receptiilor aferente.

(8)Atunci cand ia decizia de respingere a unui candidat/ofertant, pe baza unui asemenea document constatator, comisia de evaluare are obligatia de a analiza daca acesta reflecta indeplinirea conditiilor cumulative prevazute la art. 167 alin. (1) lit. g) din Lege.

(9)Autoritatea contractanta publica in SEAP data la care contractul de achizitie publica/acordul-cadru/contractul subsecvent a fost finalizat/a incetat, dupa caz.

*) Prin Decizia nr. 25/2021, Inalta Curte de Justitie si Casatie admite recursul in interesul legii si stabileste ca, in interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 166 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achizitie publica/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 395/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, competenta de solutionare a litigiilor avand ca obiect anularea documentului constatator care contine informatii referitoare la neindeplinirea obligatiilor contractuale de catre contractant/contractantul asociat si la eventualele prejudicii apartine instantei civile, in conditiile art. 53 alin. (11) din Legea nr. 101/2016 privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor sectoriale si a contractelor de concesiune de lucrari si concesiune de servicii, precum si pentru organizarea si functionarea Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 8 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

 

CAPITOLUL V:Dispozitii tranzitorii si finale

 

Art. 167

Operatorul SEAP are obligatia de a actualiza sistemul informatic luand in considerare progresul tehnologic si tinand cont de actele delegate adoptate de Comisia Europeana cu privire la regulile si cerintele care trebuie indeplinite de dispozitivele si instrumentele utilizate in legatura cu transmiterea si primirea ofertelor, a solicitarilor de participare sau a planurilor/proiectelor in cazul concursurilor de solutii, inclusiv situatiile si conditiile in care poate fi solicitata sau este necesara utilizarea semnaturii electronice extinse, precum si modalitatile de implementare a acesteia, precum si utilizarea unor standarde tehnice specifice in vederea asigurarii interoperabilitatii instrumentelor si dispozitivelor utilizate pentru comunicarea electronica.

 

Art. 168

(1)In vederea indeplinirii functiilor prevazute la art. 232 alin. (1) din Lege, operatorul SEAP are obligatia, pe baza datelor disponibile, de a pune la dispozitia ANAP, in format electronic, rapoartele solicitate de aceasta, in scopul exercitarii functiei de monitorizare in cadrul sistemului national de achizitii publice.

(2)Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite ANAP orice informatie solicitata de aceasta, inclusiv prin sectiunile suplimentare din cadrul formularelor de anunturi puse la dispozitie prin intermediul SEAP, in scopul exercitarii functiilor in cadrul sistemului national de achizitii publice.

 

Art. 169

Centralizarea informatiilor referitoare la utilizarea in anul precedent, de catre autoritatile contractante, a mijloacelor electronice pentru aplicarea procedurilor de atribuire si pentru achizitiile directe se realizeaza de operatorul SEAP, care are obligatia de a transmite un raport centralizator ANAP, pana la data de 31 ianuarie a fiecarui an.

 

Art. 170

(1)Operatorul SEAP decide suspendarea operatorului economic in cazul in care acesta are un comportament care nu corespunde cu normele de securitate si utilizare a sistemului, aprobate prin decizie a operatorului SEAP, cu avizul ANAP.

(2)Decizia de suspendare prevazuta la alin. (1) se publica in SEAP.

 

Art. 171

(1)In aplicarea prezentelor norme metodologice, presedintele ANAP are dreptul de a emite ordine si instructiuni.

(2)In vederea exercitarii functiilor de control ex-ante si ex-post ANAP va incheia protocoale de colaborare cu institutii cu atributii specifice in domeniul achizitiilor publice.

Art. 172

Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentele norme metodologice.

-****-

 

ANEXA:Categoriile de contracte pentru a caror atribuire nu poate fi utilizata licitatia electronica

Cod CPV Descriere
de la 79200000-6 [Servicii de contabilitate, servicii de audit si servicii fiscale] la 79221000-9 [Servicii de consultanta fiscala] Servicii de contabilitate si de consultanta fiscala
de la 79310000-0 [Servicii de studii de piata] la 79315000-5 [Servicii de cercetare sociala], cu exceptia 79311210-2 [Servicii de anchete telefonice] si 79312000-4 [Servicii de testare a pietei] Servicii de studii
de la 79400000-8 [Consultanta in afaceri si in management si servicii conexe] la 79415200-8 [Servicii de consultanta in proiectare];

de la 79417000-0 [Servicii de consultanta in domeniul securitatii] la 79420000-4 [Servicii conexe managementului]

79421200-3 [Servicii de elaborare de proiecte, altele decat pentru lucrari de constructie]; 79998000-6 [Servicii de consiliere profesionala (coaching)]; 66171000-9 [Servicii de consultanta financiara]; 66519310-7 [Servicii de consultanta in asigurari]; 79411100-9 [Servicii de consultanta in dezvoltarea societatilor]; 79822500-7 [Servicii de proiectare grafica];

Servicii de consultanta in afaceri
de la 72212100-0 [Servicii de dezvoltare de software specific industriei] la 72212991-2 [Servicii de dezvoltare software pentru foi de calcul].

72221000-0 [Servicii de consultanta privind analiza economica]; 72223000-4 [Servicii de analiza a cerintelor tehnologiei informatiilor]; 72224000-1 [Servicii de consultanta privind gestionarea proiectelor]; 72262000-9 [Servicii de dezvoltare software]; 72413000-8 [Servicii de proiectare de site-uri WWW (World Wide Web)]

Servicii de dezvoltare de software
de la 71200000-0 [Servicii de arhitectura si servicii conexe] la 71313200-7 [Servicii de consultanta in izolatie acustica si acustica interioara], cu exceptia 71244000-0 [Calculare a costurilor, monitorizare a costurilor]; 71245000-7 [Planuri de aprobare, schite de lucru si specificatii]; 71243000-3 [Planuri provizorii (sisteme si integrare)]; 71246000-4 [Stabilire si enumerare a cantitatilor necesare in constructii]; 71247000-1 [Supraveghere a lucrarilor de constructii]; 71248000-8 [Supraveghere a proiectului si documentare].

71314300-5 [Servicii de consultanta in eficienta energetica]; 71314310-8 [Servicii de inginerie termica pentru constructii]; 71315100-0 [Servicii de consultanta pentru lucrari de baza]; 71315210-4 [Servicii de consultanta in instalatii tehnice de constructii]; 71318000-0 [Servicii de consiliere si de consultanta in inginerie]; 71319000-7 [Servicii de expertiza]; 71312000-8 [Servicii de consultanta in inginerie structurala]; 71320000-7 [Servicii de conceptie tehnica]; 71321000-4 [Servicii de proiectare tehnica a instalatiilor mecanice si electrice pentru constructii].

de la 71321200-6 [Servicii de proiectare a sistemelor de incalzire] la 71351400-7 [Servicii de interpretare petrofizica], cu exceptia 71326000-9 [Servicii auxiliare de constructii].

71353000-7 [Servicii de analiza la suprafata], 713531000-8 [Servicii de analiza hidrografica]; 71353200-9 [Servicii de analiza a dimensiunilor]; 71356200-0 [Servicii de asistenta tehnica]; 71410000-5 [Servicii de urbanism]; 71400000-2 [Servicii de urbanism si de arhitectura peisagistica]; 71420000-8 [Servicii de arhitectura peisagistica]; 71530000-2 [Servicii de consultanta in constructii]; 71600000-4, [Servicii de testare, analiza si consultanta tehnica]; 71620000-0 [Servicii de analiza]; 71621000-7 [Servicii de analiza sau consultanta tehnica]; 79932000-6 [Servicii de arhitectura de interior]; 79933000-3 [Servicii de asistenta de proiectare]

Servicii de arhitectura si inginerie
de la 73100000-3 [Servicii de cercetare si de dezvoltare experimentala] la 73220000-0 [Servicii de consultanta in dezvoltare].

73300000-5 [Proiectare si executare in domeniul cercetarii si dezvoltarii]; 7342000-2 [Studiu de prefezabilitate si demonstratie tehnologica].

Servicii de cercetare si dezvoltare
de la 79100000-5 [Servicii juridice] la 79140000-7 [Servicii de consultanta si de informare juridica]. Servicii juridice

 

ANEXA nr. 2:Categorii de produse care au impact asupra mediului, pe durata intregului ciclu de viata

1.Computere, monitoare, tablete, smartphone-uri

2.Hartie de copiat si hartie grafica

3.Echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii

4.Mobilier

5.Produse de curatenie interioara

6.Alimente

7.Produse textile

8.Echipamente electrice si electronice utilizate in sectorul asistentei medicale

9.Produse pentru amenajarea spatiilor publice verzi

10.Centrale termice cu apa

11.Sistemele de iluminat rutier si de semnalizare rutiera

12.Autovehicule pentru transport rutier

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 423 din data de 6 iunie 2016

 

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers