Hotararea Guvernului nr. 257/2019

HOTARARE nr. 257 din 24 aprilie 2019 privind furnizarea activitatilor centralizate de achizitii publice pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare

Forma sintetica la data 30.05.2019.

Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 40 din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Art. 1

(1)Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii, unitate cu personalitate juridica subordonata Administratiei Nationale a Penitenciarelor, este unitatea de achizitii publice centralizate care realizeaza, in conditiile legii si ale prezentei hotarari, achizitiile publice centralizate pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare.

(2)In intelesul prezentei hotarari, prin unitatile sistemului administratiei penitenciare se intelege Administratia Nationala a Penitenciarelor si unitatile din subordinea sa.

Art. 2

In calitate de unitate de achizitii publice centralizate, Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii desfasoara, in conditiile prezentei hotarari, urmatoarele activitati de achizitie publica centralizata:

a)incheie acorduri-cadru pentru achizitia de produse si/sau servicii, in numele si pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare;

b)in baza acordurilor-cadru pentru achizitia de produse si/sau servicii prevazute la lit. a), incheie contractele subsecvente in numele si pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare, in cazurile prevazute la art. 4 alin. (2) si (3);

c)incheie contracte de achizitie publica avand ca obiect produse si/sau servicii, in numele si pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare;

d)incheie in nume propriu contracte de achizitie publica avand ca obiect produse si/sau servicii destinate unitatilor sistemului administratiei penitenciare.

Art. 3

(1)Lista produselor si serviciilor pentru care se pot organiza proceduri de achizitie centralizate de catre Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii este prevazuta in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare, categoriile de produse si servicii fiind stabilite conform Regulamentului (CE) nr. 2.195/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 5 noiembrie 2002 privind Vocabularul comun privind achizitiile publice (CPV).

(2)In vederea asigurarii utilizarii eficiente a fondurilor bugetare, Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii desfasoara activitati de achizitie publica centralizata pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare in situatia in care achizitia vizeaza produse si servicii din lista prevazuta la alin. (1) si este indeplinita una din urmatoarele conditii:

a)produsele/serviciile raspund necesitatilor unora sau tuturor unitatilor sistemului administratiei penitenciare;

b)serviciile sunt de natura utilitatilor care asigura activitatile curente ale unitatilor sistemului administratiei penitenciare;

c)produsele/serviciile trebuie sa fie identice din punct de vedere calitativ pentru asigurarea necesitatilor sistemului administratiei penitenciare.

(3)Prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor emisa anual sau ori de cate ori este necesar sunt stabilite, cu respectarea dispozitiilor alin. (2), produsele si serviciile pentru care Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii desfasoara activitatile de achizitii publice centralizate.

Art. 4

(1)In situatia prevazuta la art. 2 lit. a), in baza acordurilor-cadru incheiate de Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii, unitatile sistemului administratiei penitenciare incheie si deruleaza, in conditiile legii, contracte subsecvente.

(2)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in baza acordurilor-cadru pentru achizitia de produse sau servicii prevazute la art. 2 lit. a), Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii incheie contracte subsecvente in numele si pentru unitatile sistemului administratiei penitenciare:

a)in cazul achizitiilor comune ocazionale, astfel cum sunt reglementate de lege, cand Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii are calitatea de autoritate contractanta;

b)atunci cand este necesara asigurarea operativa a produselor si serviciilor pentru realizarea atributiilor unitatilor sistemului administratiei penitenciare, iar plata bunurilor ce urmeaza a fi livrate in temeiul contractelor subsecvente se realizeaza de catre Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii.

(3)Incheierea, in conditiile alin. (2), a contractelor subsecvente de catre Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii se stabileste prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, emisa anual sau ori de cate ori este necesar.

Art. 5

Pentru orice alte situatii care nu se incadreaza in cele reglementate de prezenta hotarare, unitatile sistemului administratiei penitenciare organizeaza si desfasoara, in conditiile legii, achizitiile publice de produse si servicii.

Art. 6

(1)Documentatia de atribuire aferenta procedurii de achizitie centralizata se intocmeste de Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii, prin structura sa de specialitate.

(2)Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii poate solicita directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, atunci cand situatia o impune, efectuarea demersurilor in vederea desemnarii pe langa comisia de evaluare, in calitate de experti cooptati, in conditiile prevazute de legislatia privind achizitiile publice, a unor specialisti din cadrul altor institutii publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

(3)In comisiile de evaluare, numite pentru fiecare procedura de achizitie centralizata in parte, poate fi desemnat si personal din cadrul unitatilor sistemului administratiei penitenciare, prin decizie a directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Art. 7

Bunurile achizitionate centralizat sunt distribuite de Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii, cu titlu gratuit, unitatilor din sistemul administratiei penitenciare.

-****-

PRIM-MINISTRU

VASILICA-VIORICA DANCILA

Contrasemneaza:

p. Ministrul justitiei,

Nicolae Liviu Popa,

secretar de stat

Ministrul finantelor publice,

Eugen Orlando Teodorovici

ANEXA: LISTA produselor si serviciilor pentru care se pot organiza proceduri de achizitie centralizate de catre Baza de aprovizionare, gospodarire si reparatii

Nr. crt.

Denumirea produselor si serviciilor care pot fi asigurate prin achizitii centralizate

1.

Cereale, cartofi, legume, fructe si fructe cu coaja

2.

Combustibili

3.

Petrol, carbune si produse petroliere

4.

Electricitate, incalzire, energie solara si nucleara

5.

Produse de origine animala, carne si produse din carne

6.

Fructe, legume si produse conexe

7.

Uleiuri si grasimi animale sau vegetale

8.

Produse de morarit, amidon si produse amilacee

9.

Diverse produse alimentare

10.

Imbracaminte de uz profesional, imbracaminte speciala de lucru si accesorii

11.

Imbracaminte de exterior

12.

Lenjerie de corp

13.

Imbracaminte speciala si accesorii

14.

Bijuterii si articole conexe

15.

Blanuri si articole din blana

16.

Articole de incaltaminte

17.

Articole de voiaj, selarie, saci si saculete

18.

Masini, echipament si accesorii de birou, cu exceptia computerelor, a imprimantelor si a mobilierului

19.

Echipament si accesorii pentru computer

20.

Echipament electric

21.

Aparate de emisie pentru radiotelefonie, radiotelegrafie, radiodifuziune si televiziune

22.

Receptoare de televiziune si de radio si aparate de inregistrare sau de redare a sunetului sau a imaginii

23.

Retele

24.

Echipament de telecomunicatii

25.

Echipamente medicale

26.

Produse de ingrijire personala

27.

Autovehicule

28.

Caroserii, remorci sau semiremorci pentru vehicule

29.

Piese si accesorii pentru vehicule si pentru motoare de vehicule

30.

Motociclete, biciclete si motociclete cu atas

31.

Nave si ambarcatiuni

32.

Diverse echipamente de transport si piese de schimb

33.

Echipament de urgenta si de siguranta

34.

Echipament de politie

35.

Arme, munitii si piese conexe

36.

Sisteme electronice militare

37.

Echipament individual si de sprijin

38.

Aparate de control si de testare

39.

Instrumente optice

40.

Mobilier

41.

Echipament de bucatarie, articole de menaj si de uz casnic si articole de catering

42.

Diverse echipamente: echipament de restaurare, echipament pentru pregatirea mancarii, dispozitive de taiat carnea, echipament de cantina, echipament hotelier, echipament de bucatarie industriala, echipament de restaurant, echipament de dezinfectare, echipament pentru retele de gaz, echipament pentru controlul presiunii gazului, echipament pentru lucrari de epurare, echipament de sigilare, instalatii de distribuire a apei

43.

Articole textile

44.

Aparate de uz casnic

45.

Produse de curatat si de lustruit

46.

Pachete software pentru industrie

47.

Pachete software pentru retele, internet si intranet

48.

Pachete software pentru creare de documente, pentru desen, imagistica, planificare si productivitate

49.

Pachete software pentru tranzactii comerciale si personale

50.

Pachete software de comunicatii si multimedia

51.

Pachete software pentru baze de date si operare

52.

Utilitare pentru pachete software

53.

Sisteme de informare si servere

54.

Diverse pachete software si sisteme informatice

55.

Servicii postale

56.

Servicii de telecomunicatii

57.

Servicii de asigurare si de pensie

58.

Servicii de consultanta pentru hardware

59.

Servicii de programare si de consultanta software

60.

Servicii de inlocuire de date

61.

Servicii de internet

62.

Servicii informatice

63.

Servicii de retele informatice

64.

Servicii de audit informatic si de testari informatice

65.

Servicii de siguranta informatica si de conversie computerizata a cataloagelor

66.

Servicii juridice

67.

Servicii de studii de piata

68.

Consultanta in afaceri si in management si servicii conexe

69.

Servicii de asistenta in birou

70.

Servicii de investigatie si de siguranta

71.

Servicii de sanatate

72.

Produse si servicii sensibile sau produse militare, astfel cum sunt definite la art. 3 pct. 28 si 29 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 114/2011 privind atribuirea anumitor contracte de achizitii publice in domeniile apararii si securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 195/2012, cu modificarile si completarile ulterioare

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 338 din data de 3 mai 2019

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers