Hotararea Guvernului nr. 827/2009

HOTARARE nr. 827 din 22 iulie 2009 pentru aprobarea Normelor privind procedura specifica pentru elaborarea si transmiterea cererii de constatare a faptului ca o anumita activitate relevanta este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat

In temeiul art. 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al art. 248 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare,

Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare.

Articol unic

Se aproba Normele privind procedura specifica pentru elaborarea si transmiterea cererii de constatare a faptului ca o anumita activitate relevanta este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta hotarare.

*

Prezenta hotarare creeaza cadrul juridic necesar aplicarii Deciziei Comisiei 2005/15/CE din 7 ianuarie 2005 de stabilire a normelor de aplicare a procedurii prevazute la articolul 30 din Directiva 2004/17/CE a Parlamentului European si a Consiliului, de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii in sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale, decizie publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) nr. L7 din 11 ianuarie 2005, transpus prin art. 248 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

-****-

PRIM-MINISTRU

EMIL BOC

Contrasemneaza:

Secretarul general al Guvernului,

Daniela Nicoleta Andreescu

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice,

Cristina Traila

Seful Departamentului pentru Afaceri Europene,

Vasile Puscas

p. Ministrul economiei,

Tudor Serban,

secretar de stat

ANEXA:

NORME privind procedura specifica pentru elaborarea si transmiterea cererii de constatare a faptului ca o anumita activitate relevanta este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat

Publicat in Monitorul Oficial cu numarul 584 din data de 21 august 2009
Forma sintetica la data 10-oct-2013. Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

(la data 21-Aug-2009 actul a fost aprobat de Hotarirea 827/2009 )

Art. 1

Atunci când o autoritate contractanta care atribuie contracte sectoriale apreciaza ca sunt întrunite conditiile necesare aplicarii art. 248 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 337/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita în continuare ordonanta de urgenta, aceasta are obligatia de a solicita Comisiei Europene sa decida, pentru activitatea relevanta pe care respectiva autoritate contractanta o desfasoara, cu privire la aplicabilitatea acestui articol.

Art. 2

(1)Autoritatea contractanta interesata sa obtina decizia prevazuta la art. 1 trebuie sa formuleze o cerere care va cuprinde toate informatiile necesare pentru descrierea situatiei existente, astfel cum sunt acestea prevazute în anexa nr. 1 la Decizia Comisiei 2005/15/CE din 7 ianuarie 2005 de stabilire a normelor de aplicare a procedurii prevazute la articolul 30 din Directiva 2004/17/CE a Parlamentului European si a Consiliului, de coordonare a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii în sectoarele apei, energiei, transporturilor si serviciilor postale.

(2)Cererea se transmite Comisiei Europene în conformitate cu dispozitiile art. 1 alin. (2) din Decizia Comisiei 2005/15/CE.

Art. 3

(1)În cazul în care, conform prevederilor legale în vigoare, exista o autoritate de reglementare în domeniul activitatii relevante desfasurate de catre autoritatea contractanta solicitanta, atunci aceasta din urma are obligatia de a transmite cererea prevazuta la art. 2 mai întâi catre autoritatea de reglementare, solicitând acesteia sa emita un punct de vedere argumentat cu privire la faptul ca activitatea relevanta care face obiect al solicitarii este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat.

(2)În cazul prevazut la alin. (1), autoritatea contractanta are obligatia de a transmite cererea numai însotita de punctul de vedere formulat de autoritatea de reglementare.

Art. 4

În cel mult 5 zile de la transmiterea cererii catre Comisia Europeana, autoritatea contractanta are obligatia de a notifica Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice cu privire la solicitarea respectiva, atasând o copie de pe cererea transmisa si, daca este cazul, o copie a punctului de vedere al autoritatii de reglementare în domeniu.

Art. 5

Autoritatea contractanta are obligatia de a transmite Comisiei Europene, la solicitarea acesteia, orice clarificari sau completari pe care aceasta le considera necesare în vederea adoptarii deciziei prevazute la art. 1.

Art. 6

Autoritatea contractanta beneficiaza de aplicabilitatea prevederilor art. 248 alin. (1) din ordonanta de urgenta în oricare dintre urmatoarele situatii:

a)Comisia Europeana a adoptat, în conformitate cu procedura reglementata la art. 30 alin. (6) din Directiva 2004/17/CE, o decizie prin care se constata ca activitatea relevanta care a reprezentat obiect al solicitarii este expusa direct concurentei pe o piata la care accesul nu este restrictionat;

b)dupa o perioada de 3 luni, calculata începând din prima zi lucratoare urmatoare datei la care Comisia Europeana a primit cererea prevazuta la art. 2, daca în aceasta perioada Comisia Europeana nu a adoptat nicio decizie si nu a anuntat o extindere a perioadei initiale de analiza;

c)dupa o perioada de 6 luni, calculata începând din prima zi lucratoare urmatoare datei la care Comisia Europeana a primit cererea prevazuta la art. 2, daca în aceasta perioada Comisia Europeana a anuntat o extindere a perioadei initiale de analiza, dar nu a adoptat, ulterior extinderii, nicio decizie.

Art. 7

(1)Autoritatea contractanta care, conform prevederilor art. 6, beneficiaza de aplicabilitatea art. 248 alin. (1) din ordonanta de urgenta, pentru una sau mai multe dintre activitatile relevante pe care le desfasoara, are dreptul de a atribui contractele sectoriale destinate activitatii/activitatilor relevante respective prin aplicarea unor proceduri interne proprii.

(2)Procedurile interne prevazute la alin. (1) trebuie sa asigure promovarea concurentei între operatorii economici si sa garanteze transparenta, tratamentul egal si nediscriminarea acestora.

Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 584 din data de 21 august 2009
Forma sintetica la data 10-Oct-2013. Acest act a fost creat utilizand tehnologia SintAct®-Acte Sintetice. SintAct® si tehnologia Acte Sintetice sunt marci inregistrate ale Wolters Kluwer.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers