Conditiile contractuale aplicabile obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice

In M.Of. nr. 26 din data de 11 ianuarie 2018 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 1/2018 pentru aprobarea conditiilor generale si specifice pentru anumite categorii de contracte de achizitie aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice (Hotararea).

Hotararea aproba:

  • conditiile generale si specifice si acordul contractual pentru contractele de executie de lucrari (Anexa nr. 1 la Hotarare);
  • conditiile generale si specifice si acordul contractual pentru contractele de proiectare si executie de lucrari (Anexa nr. 2 la Hotarare).

DOMENIUL DE APLICARE

Dispozitiile Hotararii sunt aplicabile in cazul:

  • contractelor de achizitie publica sau sectoriala de lucrari care au ca obiect exclusiv executia de lucrari si care sunt aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, inclusiv fonduri nerambursabile si/sau rambursabile, a caror valoare totala estimata, conform prevederilor legale, este egala sau mai mare decat pragul valoric prevazut de art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016, (24.977.096 lei);
  • contractelor de achizitie publica sau sectoriala de lucrari care au ca obiect atat proiectarea, cat si executia de lucrari si care sunt aferente obiectivelor de investitii finantate din fonduri publice, inclusiv fonduri nerambursabile si/sau rambursabile, a caror valoare totala estimata, conform prevederilor legale, este egala sau mai mare decat pragul valoric prevazut de art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016.

Autoritatile/entitatile contractante au dreptul de a utiliza conditiile generale si specifice, impreuna cu modelul-cadru de acord contractual, pentru contractele de achizitie publica sau sectoriala de lucrari a caror valoare totala estimata, conform prevederilor legale, este mai mica decat pragul valoric prevazut de art. 7 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice.

DISPOZITII TRANZITORII

Hotararea se aplica in cazul contractelor care sunt aferente procedurilor de achizitie publica sau sectoriala initiate dupa data intrarii sale in vigoare.

Contractele aferente unor proceduri de achizitie publica sau sectoriala initiate inainte de data intrarii in vigoare a Hotararii, se supun dispozitiilor legale in vigoare la data initierii procedurilor in cauza, in tot ceea ce priveste incheierea, modificarea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea respectivelor contracte.

Totodata, dispozitiile Hotararii nu se aplica in cazul contractelor din cadrul proiectelor finantate din Programul National de Dezvoltare Rurala si aprobate inainte de data intrarii in vigoare a Hotararii.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers