Stingerea obligatiilor de plata restante ale unitatilor administrativ-teritoriale si ale operatorilor economici

In M.Of. nr. 232 din data de 23 aprilie 2013 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice nr. 512/2013 privind aprobarea Procedurii de compensare conform art. VI din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 12/2013 pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene.

Actul normativ a intrat in vigoare la data de 23 aprilie 2013.

Procedura de compensare se aplica in situatia in care o unitate/subdiviziune administrativ-teritoriala are calitatea atat de debitor pentru obligatii de plata restante inregistrate fata de un operator economic, cat si de creditor pentru creantele fiscale restante catre bugetul local ale operatorului respectiv. Intr-o asemenea ipoteza se poate opera stingerea obligatiilor reciproce in limita celei mai mici dintre creantele reciproce.

In cazul in care disponibilitatile bugetelor locale sunt insuficiente pentru operarea stingerii obligatiilor, unitatile Trezoreriei Statului vor asigura echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local determinat de operatiunea de stingere a obligatiilor, din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului.

Ordinul reglementeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

  • procedura de compensare;
  • cererea pentru echilibrarea golului temporar de casa.

PROCEDURA DE COMPENSARE

In scopul stingerii obligatiilor de plata restante reciproce unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale incheie acorduri pentru stingerea acestora. Modelul de acord se regaseste in Anexa nr. 1 la procedura de compensare.

Pe baza acordurilor incheiate pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care achita sumele datorate operatorilor economici, in contul 50.70.57 „Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013” deschis pe numele acestora la unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in a caror administrare se afla.

La ordinele de plata se anexeaza o copie a acordului prin care s-a stabilit suma de plata.

Plata sumelor se efectueaza de catre unitatile administrativ-teritoriale in limita creditelor bugetare aprobate in bugetele locale, de la titlurile de cheltuieli la care se incadreaza obligatia de plata respectiva.

Sumele incasate de operatorii economici in contul 50.70.57 „Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013” se transfera de catre unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului cu ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local, cu care se efectueaza stingerea.

Operatiunile mai sus mentionate se efectueaza in cadrul aceleiasi zile calendaristice.

In cazul in care operatorii economici nu au contul deschis la aceeasi unitate teritoriala a Trezoreriei Statului cu cea a unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, acordurile pentru stingerea reciproca a obligatiilor de plata restante incheiate de acestia se transmit prin e-mail, scanate, la unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care acestia isi au deschise conturile de catre unitatea teritoriala a Trezoreriei Statului la care documentele respective au fost depuse.

CEREREA PENTRU ECHILIBRAREA GOLULUI TEMPORAR DE CASA

In situatia in care disponibilitatile bugetelor locale sunt insuficiente pentru efectuarea platilor mai sus mentionate, unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor teritoriale ale Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile, odata cu documentele de plata pentru Trezoreria Statului (OPT), si o cerere pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local din disponibilitatile contului curent general al Trezoreriei Statului. Cererea va fi intocmita potrivit modelului prevazut in Anexa nr. 2 la procedura de compensare.

Cererea poate fi depusa numai de catre unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale care nu au conturile poprite si numai pentru efectuarea operatiunilor de stingere reciproca a obligatiilor de plata in relatia cu operatorii economici ale caror conturi nu sunt poprite.

Pe baza cererii pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin nota contabila sumele aferente echilibrarii bugetelor locale, din contul 65.02 „Decontari in contul trezoreriilor operative”, codificat cu codul de identificare fiscala atribuit Trezoreriei Statului (8609468), in contul 21.40.02.10 „Venituri ale bugetului local – Imprumuturi temporare din Trezoreria Statului”. Dupa efectuarea acestei operatiuni si decontarea ordinelor de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) intocmite de unitatile/subdiviziunile administrativ-teritoriale la care au fost anexate cererile pentru echilibrarea temporara a golului temporar de casa al bugetului local, unitatile teritoriale ale Trezoreriei Statului transfera prin ordin de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) sumele datorate bugetului local de operatorii economici, din conturile acestora 50.70.57 „Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. VI din OUG nr. 12/2013” in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers