Modernizarea legislatiei europene din domeniul achizitiilor publice si concesiunilor (I)

Printr-un comunicat de presa publicat la data de 20 decembrie 2011, Comisia Europeana a dezvaluit directia in care se indreapta domeniul achizitiilor publice la nivel comunitar.

Potrivit acestui comunicat, autoritatile publice cheltuie in fiecare an 18% din PIB pe bunuri, servicii si lucrari. In contextul restrictiilor bugetare actuale si al dificultatilor economice cu care se confrunta cea mai mare parte a statelor membre, politica in domeniul achizitiilor publice trebuie sa asigure, mai mult ca oricand, utilizarea optima a fondurilor pentru a stimula cresterea economica si crearea de locuri de munca si pentru a contribui astfel la atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020. Revizuirea directivelor privind achizitiile publice, anuntata de Comisie, face parte dintr-un program mai larg care isi propune o modernizare profunda a achizitiilor publice in Uniunea Europeana. Acest program include, de asemenea, o directiva privind concesiunile, care pana in momentul de fata erau numai partial reglementate la nivel european si care prezinta particularitati ce justifica un text separat, pastrandu-se in acelasi timp coerenta cu reforma generala.

Reforma legislatiei privind achizitiile publice constituie una dintre cele douasprezece actiuni prioritare prevazute de Actul privind piata unica adoptat in aprilie 2011. Avand in vedere constrangerile bugetare actuale, eficientizarea achizitiilor publice a devenit, intr-adevar, o prioritate pentru toate statele membre. Prin urmare, atat autoritatile publice europene, cat si furnizorii acestora au nevoie de instrumente flexibile si usor de utilizat care sa faciliteze cat mai mult posibil un mediu transparent si competitiv de atribuire a contractelor, pentru a garanta cumpararea la cel mai bun raport calitate-pret (value for money).

Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier, a declarat: „Aceasta reforma este necesara, ambitioasa si realista. Actualele directive si-au dovedit eficacitatea, insa trebuie sa tina pasul cu schimbarile. Doresc sa asigur elaborarea unor directive privind achizitiile publice mai simple, mai eficace si care sa usureze viata celor care sunt implicati, prin activitatea lor de zi cu zi, in achizitii publice. Propunerea de directiva privind concesiunile reprezinta realizarea pietei interne in domeniul achizitiilor publice si va conduce, sper, la cresterea eficientei cu care se cheltuiesc banii publici si la crestere economica in viitor”.

Modernizarea normelor europene privind achizitiile publice

Reformele propuse vizeaza modernizarea in profunzime a metodelor si a instrumentelor existente.

1. Obiectivul principal consta in a simplifica normele si procedurile si a le face mai flexibile. In acest scop, Comisia propune in special:

  • posibilitatea de a recurge mai frecvent la negociere, ceea ce le va permite autoritatilor contractante sa achizitioneze bunuri si servicii mai potrivite nevoilor lor la cel mai bun pret;
  • extinderea si, pe termen mediu, generalizarea comunicarii pe cale electronica in domeniul achizitiilor publice, aceasta fiind un mijloc esential de simplificare a achizitiilor publice;
  • reducerea drastica a sarcinii administrative prin reducerea numarului de documente solicitate operatorilor economici, ceea ce va usura viata acestora.

2. Inlesnirea accesului IMM-urilor la contracte de achizitii publice: Accesul IMM-urilor va fi facilitat si sporit prin masuri care vizeaza reducerea sarcinii administrative, prin incurajarea puternica a impartirii contractelor in loturi si a limitarii cerintelor privind capacitatea financiara impuse pentru depunerea unei oferte.

3. Reforma propusa vizeaza in acelasi timp facilitarea unei mai bune utilizari calitative a achizitiilor publice prin acordarea unei ponderi mai mari criteriilor sociale si de mediu, fie prin abordarea bazata pe costurile pe ciclu de viata, fie prin integrarea persoanelor vulnerabile si defavorizate, contribuind astfel la realizarea obiectivelor strategiei Europa 2020.

4. Reforma include, de asemenea:

  • imbunatatirea masurilor existente de combatere a conflictelor de interese, a favoritismului si a coruptiei pentru a garanta integritatea procedurilor avand in vedere riscurile financiare implicate;
  • desemnarea de catre fiecare stat membru a unei autoritati nationale unice, responsabila de monitorizarea, implementarea si controlul achizitiilor publice pentru a asigura o mai buna aplicare a normelor in fiecare stat.

Directiva privind concesiunile: completarea cadrului juridic al achizitiilor publice la nivel european

Propunerea de directiva privind concesiunile acopera acordurile de parteneriat dintre un organism, de regula public, si o intreprindere, adesea privata, in care aceasta din urma isi asuma riscul operational legat de intretinerea sau dezvoltarea unor infrastructuri (porturi, distributia apei, parcari, drumuri pe care se percep taxe de drum etc.) sau de furnizarea unor servicii de interes economic general (energie, sanatate, distributia si tratarea apei, eliminarea deseurilor etc.).

Ea vine in completarea regimului european al achizitiilor publice, domeniul sau de aplicare incluzand concesiunile de servicii, singurul tip de concesiuni care nu erau pana acum reglementate prin dispozitii de legislatie secundara. Normele propuse au scopul de a stabili un cadru juridic clar care sa asigure certitudinea juridica necesara autoritatilor publice in indeplinirea sarcinilor lor. Ele vizeaza garantarea accesului efectiv al tuturor intreprinderilor europene la piata concesiunilor, inclusiv al intreprinderilor mici si mijlocii si au, de asemenea, potentialul de a stimula dezvoltarea parteneriatelor public-private, concesiunile fiind unul dintre instrumentele preferate in acest scop.

In acest sens, Comisia propune obligativitatea publicarii concesiunilor in Jurnalul Oficial al UE. Ea propune, de asemenea, specificarea obligatiilor autoritatilor contractante in ceea ce priveste alegerea criteriilor de selectie si de atribuire, impunerea anumitor garantii de baza care sa fie indeplinite pe durata derularii procedurii de atribuire, extinderea aplicarii drepturilor prevazute de Directiva privind caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitii publice la toate persoanele interesate de obtinerea unei concesiuni, precum si clarificarea unor domenii ca regimul modificarilor contractelor de concesiune aflate in curs de derulare.

Dispozitiile avute in vedere nu genereaza sarcini administrative excesive si se vor aplica numai concesiunilor de valori mari in cazurile in care exista un interes transfrontalier evident.

Etapele urmatoare

Propunerile Comisiei vor fi transmise Consiliului si Parlamentului European in vederea lansarii procedurii legislative de adoptare a acestora, prevazuta a avea loc inainte de sfarsitul anului 2012, conform Actului privind piata unica, urmand a fi implementate de statele membre cel mai tarziu pana la 30 iunie 2014.

Nu in ultimul rand, Comisia Europeana a facut cateva precizari generale cu privire la modernizarea normelor europene privind atat achizitiile publice, cat si concesiunile. Vom reveni curand cu mai multe detalii cu privire la aceste precizari.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers