Modificari ale Programului national de dezvoltare a infrastructurii

In M.Of. nr. 210 din data de 25 martie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/2011 privind completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii.

Beneficiarii finali ai investitiilor

O.U.G. nr. 105/2010 este astfel completata cu precizarea explicita a beneficiarilor finali ai investitiilor, dupa cum urmeaza:

A. Proiecte gestionate de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului

Actul normativ modificator stabileste ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va realiza proiectele prioritare din cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii (denumit in continuare “P.N.D.I.”), avand calitatea de ordonator principal de credite. In ceea ce priveste beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are calitatea de ordonator principal de credite, acestia sunt unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale.

B. Proiecte gestionate de Ministerul Mediului si Padurilor

Potrivit O.U.G. nr. 28/2011, proiectele prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului si Padurilor are calitatea de ordonator principal de credite, se vor gestiona astfel:

  • prin Ministerul Mediului si Padurilor, pentru proiectul “Programe multianuale de mediu si gospodarirea apelor”;
  • prin Administratia Nationala “Apele Romane”, pentru proiectul “Infrastructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului de siguranta a barajelor si reabilitarea si protectia zonei costiere”.

Beneficiarii finali ai proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I., pentru care Ministerul Mediului si Padurilor are calitatea de ordonator principal de credite, sunt:

  • unitatile administrativ-teritoriale reprezentate de autoritatile administratiei publice locale, pentru proiectul “Programe multianuale de mediu si gospodarirea apelor”;
  • Administratia Nationala “Apele Romane”, pentru proiectul “Infrastructura in domeniul gospodaririi apelor, lucrari hidrotehnice de aparare impotriva inundatiilor, marirea gradului de siguranta a barajelor si reabilitarea si protectia zonei costiere”.

Realizarea investitiilor pe terenuri proprietate privata

De asemenea, s-a creat cadrul legal prin care investitiile deosebit de complexe, de natura alimentarilor cu apa, canalizarilor sau lucrarilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, sa poata fi realizate prin P.N.D.I. si pe terenuri proprietate privata, aflate inevitabil pe traseul acestor lucrari. Astfel, obiectivele de investitii ale proiectelor prioritare din cadrul P.N.D.I. se amplaseaza pe terenuri proprietate publica sau privata a statului ori a unitatilor administrativ-teritoriale si/sau pe terenuri proprietate privata, dobandite conform legii, a caror folosinta gratuita temporara si/sau administrare, pana la receptia finala a lucrarilor, se asigura de catre beneficiar, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.

Transferul investitiilor catre beneficiari

Nu in ultimul rand, ordonanta clarifica problema transferului final al investitiilor realizate prin P.N.D.I. catre beneficiarii finali definiti in O.U.G. nr. 105/2010. Astfel, dupa  receptia finala a obiectivelor de investitii, ordonatorii principali de credite le predau beneficiarilor finali bunurile rezultate, cu titlu gratuit/in administrare, impreuna cu terenul aferent, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Normele metodologice

In Monitorul Oficial al Romaniei nr. 216 din data de 29 martie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 251/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru derularea proiectelor prioritare realizate de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 259 din data de 12 aprilie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 255/2011 privind aprobarea Normelor metodologice pentru implementarea unitara a proiectelor prioritare gestionate de Ministerul Mediului si Padurilor.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers