Comunicat de presa A.N.R.M.A.P.: Masuri privind accelerarea absorbtiei fondurilor europene

Potrivit unui comunicat de presa publicat de Departamentul de Comunicare si Relatii Publice A.N.R.M.A.P. la data de 15 iunie 2011, in contextul absorbtiei scazute a fondurilor europene si a discutiilor purtate cu reprezentantii Comisiei Europene, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice, impreuna cu Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, a elaborat o serie de masuri ce vor duce la usurarea si eficientizarea procesului de absorbtie a fondurilor structurale.

In acest sens, A.N.R.M.A.P.  a elaborat si transmis spre publicare in Monitorul Oficial al Romaniei doua ordine ale Presedintelui institutiei, doamna Cristina Traila, care reprezinta ilustrarea fidela a cerintelor de reformare expuse de Comisia Europeana si concluziile analizei asupra sistemului si a discutiilor purtate in ultimele 6 luni ale acestui an cu toti actorii din sistem. Prin urmare, Ordinul nr. 301 cu privire la metodologia de analiza a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii finantate din instrumente structurale a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 416 din 14 iunie 2011, iar Ordinul nr. 302 privind aprobarea formularelor standard ale Procesului-verbal al sedintei de deschidere a ofertelor si Raportului procedurii, aferente procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 415 din 14 iunie 2011. Aceste doua acte vin sa completeze cadrul legislativ si institutional  actual, impreuna cu ultimele modificari  ale O.U.G. nr. 30/2006 privind organizarea si functionarea Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice adoptate de Guvern si publicate in Monitorul Oficial nr. 411 din data de 10 iunie 2011.

Toate aceste acte normative, intrate in vigoare la data publicarii lor in  Monitorul Oficial, se gasesc pe site-ul A.N.R.M.A.P. la sectiunea „Legislatie nationala” in limba romana.

Va prezentam mai jos cateva din principalele masuri adoptate prin intermediul celor doua Ordine ale Presedintelui A.N.R.M.A.P.:

  • Autoritatile de management vor analiza procedura de atribuire, conform listelor unice de verificare, ulterior incheierii contractului, doar atunci cand procedura de atribuire nu face obiectul verificarii din partea Unitatii pentru Coordonarea si Verificarea Achizitiilor Publice (U.C.V.A.P.), urmand sa aplice eventuale corectii financiare.
  • Prevederile O.U.G. nr. 34/2006 privind achizitiile publice nu se  aplica entitatilor juridice private (de ex:  I.M.M.-uri sau orice tip de societate comerciala) decat in cazul contractelor de lucrari sau servicii finantate sau subventionate de catre o autoritate contractanta in mod direct in proportie mai mare de 50%. Aceste prevederi sunt aplicabile acestor entitati daca valoarea contractului de lucrari este mai mare de 4,845 de  milioane  de  euro sau daca valoarea contractului de servicii depaseste 193.000  de euro.
  • U.C.V.A.P. va verifica toate negocierile fara publicarea unui anunt de participare referitoare la suplimentarile de lucrari aferente contractelor initial incheiate. Daca nu se tine cont de opiniile observatorilor U.C.V.A.P., conducatorii autoritatilor contractante isi vor asuma raspunderea personal si vor fi pasibili de plata unor amenzi cuprinse intre 40.000 de lei si 100.000 de lei, in urma verificarilor Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers