Programul national de dezvoltare a infrastructurii

In M.Of. nr. 790 din data de 25 noiembrie 2010 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2010 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare a infrastructurii.

Una dintre principalele prioritati nationale actuale o reprezinta dezvoltarea proiectelor de investitie in infrastructura, nivelul acestora din prezent fiind de natura a crea situatii nefavorabile atat in cadrul mediilor de afaceri, cat si sub aspect social sau de mediu. Cele mai multe studii arata ca starea precara a drumurilor, lipsa accesului la sisteme de canalizare, cat si a unei furnizari constante de apa potabila reprezinta un impediment in calea dezvoltarii sustinute a economiei si a cresterii calitatii vietii, drept pentru care se impunea adoptarea in regim de urgenta a unui act normativ care sa reglementeze delicata problema a infrastructurii.

Prin urmare, actul normativ vizeaza, in principal, urmatoarele aspecte:

  • obiectul finantarii;
  • sursele de finatare;
  • obligatiile ordonatorilor de credite;
  • contractarea creditelor bancare cu garantie de stat.

Obiectul finantarii

Ordonanta de urgenta, prin Programul national de dezvoltare a infrastructurii (P.N.D.I.), reglementeaza finantarea infrastructurii in domeniile:

  • dezvoltarii regionale: realizarea, modernizarea si reabilitarea drumurilor judetene si de interes local; imbunatatirea calitatii vietii pentru populatia rurala prin reabilitarea si modernizarea satelor; realizarea retelelor de canalizare si statii de epurare a apelor uzate in localitati; realizarea retelelor de alimentare cu apa a localitatilor;
  • mediului: protectia si imbunatatirea calitatii mediului si a standardelor de viata si indeplinirea angajamentelor asumate de Romania in cadrul negocierilor de aderare la UE; gospodarirea apelor si reducerea efectelor negative a viiturilor pe cursurile de apa, utilizarea durabila a resurselor de apa si reabilitarea si protectia zonei costiere.

In cadrul proiectelor cuprinse in P.N.D.I. pot fi introduse si lucrari care se afla in diferite stadii de executie.

Surse de finantare

Ordonanta de urgenta prevede ca finantarea se asigura din sumele alocate anual, provenite:

  • din fonduri externe rambursabile si nerambursabile;
  • de la bugetul de stat;
  • de la bugetele ministerelor de resort;
  • alte surse legal constituite.

Obligatiile ordonatorilor de credite

Ordonatorii de credite au obligatia:

  • cuprinderii cu prioritate a proiectelor prevazute in P.N.D.I. in buget si in anexele la acesta;
  • de a notifica prestatorilor, executantilor si furnizorilor sumele cuprinse in P.N.D.I. la credite bugetare;
  • de a intocmi si de a actualiza, impreuna cu prestatorii, executantii si furnizorii, graficele de executie/livrare, atat fizice, cat si valorice, anexe la contract;
  • de a receptiona servicii, lucrari si produse in limita creditelor bugetare anuale si trimestriale aprobate cu aceasta destinatie, in masura in care au fost executate/livrate servicii, lucrari sau produse.

Credite bancare cu garantie de stat

Prestatorii, executantii si furnizorii pot contracta credite bancare cu garantie de stat pentru a presta servicii, executa lucrari si livra produse aferente proiectelor cuprinse in P.N.D.I.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers