Reforma sistemului de achizitii publice in contextul absorbtiei fondurilor europene

La data de 2 noiembrie 2010, ANRMAP a publicat urmatorul comunicat de presa cu privire la dezbaterea cu tema „Reforma sistemului de achizitii publice in contextul absorbtiei fondurilor europene”:

„Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), impreuna cu Institutul de Studii Populare (ISP) si Konrad Adenauer Stiftung (KAS) a organizat marti, 2 noiembrie 2010, dezbaterea cu tema „Reforma sistemului de achizitii publice in contextul absorbtiei fondurilor europene”.

La eveniment au luat parte domnul Bogdan Lehel Lorand, Presedinte al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) si domnul Bogdan Chiritoiu, Presedinte al Consiliului Concurentei, precum si doamna Andreea Vass Paul, consilier al Prim-Ministrului Emil Boc. Dezbaterea a fost moderata de doamna Cristina Traila, presedinte al Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.

Presedintele ANRMAP, Cristina Traila, a prezentat concluziile unei analize interne realizate la nivelul institutiei pe care o conduce, privind absorbtia fondurilor europene. Din aceasta a rezultat ca exista mult prea multe institutii implicate in derularea proiectelor finantate din fonduri structurale, institutii ale caror atributii se suprapun, ceea ce duce la ingreunarea acestui proces. In prezent exista 75 de institutii cu atributii legate de atragerea fondurilor europene si 63 de acte normative care reglementeaza acest domeniu. Intre cele 75 de institutii exista sapte autoritati de management, 33 de organisme intermediare si alte trei autoritati care certifica platile sau propun corectii financiare. In plus, in Romania functioneaza cinci institutii cu atributii legate de fondurile PHARE si ISPA.

Presedintele ANRMAP a precizat ca legislatia din domeniul achizitiilor publice, inclusiv cea referitoare la contestatii, nu mai reprezinta de mult un impediment in absorbtia fondurilor europene. Acelasi lucru l-a declarat si presedintele CNSC, Bogdan Lehel Lorand, care a subliniat ca, dupa modificarile aduse OUG 34/2006 privind achizitiile publice, numarul contestatiilor a scazut cu 25%.

Principala problema a gradului redus de absorbtie este ineficienta autoritatilor si a institutiilor care se ocupa de gestionarea acestor fonduri. Prin urmare, ANRMAP a propus, dupa modelul Bulgariei, o restructurare profunda a cadrului institutional, inclusiv unificarea actualelor sapte Autoritati de Management.

Consilierul Prim-Ministrului, Andreea Vass Paul, a subliniat in cadrul discutiilor ca restructurarea „este o prioritate a Guvernului care va fi transata foarte curand”.

La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, domnul Bogdan Chiritoiu, a vorbit despre importanta cu care trebuie tratata absorbtia fondurilor structurale in contextul simplificarii, debirocratizarii si eficientizarii acestui sistem. Mai mult, Bogdan Chiritoiu a amintit de Ordinul 314 al Presedintelui ANRMAP, prin care un ofertant este obligat sa completeze o declaratie prin care isi declara independenta fata de oricare concurent din cadrul aceleiasi proceduri, eliminandu-se astfel intelegerile de tip monopolist.

Dezbaterea a avut un caracter interactiv, temele atinse au vizat atat cadrul institutional, cat si lansarea de propuneri de imbunatatire, clarificari venite din partea reprezentantilor Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sau aplicabilitatea noii legi a parteneriatului public-privat.”

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers