Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind concesiunile

Potrivit unui anunt publicat de Comisia Europeana la data de 19 mai 2010, contractele de concesiune reprezinta o modalitate obisnuita de prestare a serviciilor publice. Acestea reprezinta acorduri intre autoritatile publice si operatorii privati, cu scopul de a oferi si exploata o infrastructura, precum un aeroport (concesiunile de lucrari) sau de a presta si exploata un serviciu, precum distributia apei (concesiunile de servicii).

Concesiunile joaca un rol deosebit de important in situatiile in care sunt necesare inovatia sau investitiile substantiale in infrastructura publica, in special pentru a satisface noile standarde sociale si de mediu.

Politica UE urmareste sa instituie o piata interna a concesiunilor prin deschiderea acesteia pentru toti operatorii din UE, creand transparenta si egalitate de sanse si stimuland concurenta reala. Acestea vor conduce la lucrari si servicii mai bune, garantand cea mai buna valoare pentru bani, prevenind coruptia si asigurand cheltuirea onesta si eficienta a banilor contribuabililor. Aceste obiective nu impiedica statele membre sa impuna obligatii suplimentare considerate necesare pentru a asigura calitatea serviciilor de interes general pentru public.

Comisia evalueaza in prezent necesitatea si impactul unei initiative privind concesiunile, in vederea imbunatatirii cadrului legislativ actual. In acest context, scopul chestionarului este de a invata din experienta dvs. in domeniul concesiunilor, de a asculta opiniile dvs. referitoare la modul in care normele in vigoare sunt implementate si de a a aduna sugestii pentru imbunatatirea acestora.

Intrebarile se refera atat la concesiunile de lucrari, cat si la concesiunile de servicii.

Consultarea va ramane deschisa pana la data de 9 iulie 2010.

Chestionarul online poate fi completat [ aici ]

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers