Un blog despre… ACHIZITII PUBLICE

De ce un blog despre achizitii publice?

  1. Pentru ca despre achizitii publice se vorbeste mult, dar nu suficient.
  2. Pentru ca vrem sa vorbim aici despre probleme reale, de substanta, despre succese si evolutii, despre idei practice utile si ponturi interesante.
  3. Pentru ca e important pentru noi sa va tinem la curent cu toate noutatile din acest domeniu: modificari legislative, cursuri, studii, carti, reviste, opinii, articole interesante, etc.
  4. Pentru ca vrem sa va ajutam sa vindeti sectorului public din Romania, dar si din Europa.
  5. Pentru ca piata achizitiilor publice din UE s-a ridicat in anul 2006 la nu mai putin de 1.800 miliarde Euro, reprezentand 16% din PIB-ul UE, iar aceste “achizitii” ofera operatorilor economici importante oportunitati de afaceri.

Cui ii este destinat acest blog?
Celor care lucreaza in domeniul achizitiilor publice sau se lovesc doar tangential de acesta, indiferent de care parte a baricadei: cea a autoritatilor contractante sau a operatorilor economici. Prin urmare, ne adresam in primul rand “initiatilor” in acest domeniu, dar nu ii vom neglija nici pe cei care isi propun sa dea piept cu el pentru prima oara.

Ce sunt achizitiile publice?
Cea mai frumoasa si clara explicatie a achizitiilor publice am gasit-o intr-un studiu al Institutului de Politici Publice, intitulat “Transparenta procesului de achizitii publice in administratia locala din Romania: provocari, obstacole, lectii invatate”, din care citam in continuare:

Lucrand pentru interesul public, autoritatile contractante au nevoie de bunuri, servicii sau lucrari pe care trebuie sa le achizitioneze de pe piata libera. Aceste achizitii sunt platite din bani publici, motiv pentru care a fost necesara reglementarea legala a acestor activitati de contractare de bunuri, servicii sau lucrari astfel incat sa se asigure respectarea principiilor cheltuirii banilor publici. Achizitiile publice au la baza existenta unei nevoi colective care se decide a fi satisfacuta prin contractarea unui serviciu, bun sau lucrari de pe piata libera. Repararea unei strazi din cartierul in care locuiti are la baza o achizitie de lucrari, redactarea unei strategii locale de dezvoltare are la baza achizitia unui serviciu de consultanta, asigurarea transportului local in orasul dumneavoastra se bazeaza pe o achizitie de bunuri-de autobuze sau tramvaie, etc. La extrema, putem spune ca toate serviciile sau bunurile publice oferite de stat sunt intr-un fel sau altul, achizitii publice.

Mituri si realitati in achizitii publice
Este drept ca birocratia excesiva, coroborata cu imaginea coruptiei generalizate in cheltuirea banilor publici, inhiba concurenta in piata achizitiilor publice. Un numar impresionant de potentiali ofertanti au convingerea ca participarea la licitatii publice reprezinta un demers neprofitabil, datorita sanselor de succes reduse si costurilor mari implicate de etapa ofertarii. Cine nu s-ar speria de ofertele care pot ajunge pana la mii de pagini, solicitate in trei pana la sapte exemplare si care, mai mult, trebuie semnate si stampilate pe fiecare pagina?

Eforturile sunt intr-adevar considerabile, insa beneficiile sunt pe masura acestora. Topurile firmelor care au facut afaceri cu statul si valoarea contractelor de achizitii publice incheiate de acestea arata fara echivoc ca afacerile cu statul sunt profitabile (http://www.zf.ro/prima-pagina/topul-firmelor-care-au-facut-afaceri-cu-statul-3101174).

In ceea ce priveste coruptia din sistem, e important sa nu generalizam. E adevarat ca insusi ANRMAP recunoaste ca “dintre toate activitatile guvernamentale, achizitiile publice sunt activitatile cele mai vulnerabile coruptiei”, insa in ceea ce ii priveste pe cei “vulnerabili”, legislatia romana si europeana ne dau si “ac de cojocul lor”.

De aceea, pentru a fi un competitor puternic in achizitii publice este important sa va cunoasteti drepturile si obligatiile, dar si sa intelegeti foarte bine procesul achizitiei publice si modul de luare a deciziilor. Acestea reprezinta in cele din urma “regulile jocului”, iar o buna cunoastere a “regulilor jocului” este premisa esentiala pentru castigarea contractelor publice, pe de o parte, si pentru atribuirea cu succes, fara “probleme”, a contractelor de achizitii publice, pe de alta parte.

Chiar daca primele experiente de participare vor fi nefericite, fiind exclusi din procedura pentru ca nu ati depus un singur document sau pentru ca un certificat nu este prezentat in forma solicitata, nu va descurajati! In achizitii publice, functioneaza regula “cine insista, castiga!”.

Prin urmare, va uram bun-venit pe blogul nostru si va invitam sa fiti alaturi de noi in aceasta noua aventura!

Iulia Vass

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers