VASS Lawyers aniverseaza 6 ani de performanta in achizitii publice si va aduce in dar un ghid complet de achizitii publice si PPP

In 2014, principalele motoare de crestere pentru VASS Lawyers au fost domeniile achizitii publice, litigii, arbitraj si dreptul concurentei. Bilantul ultimului an demonstreaza ca ponderea serviciilor juridice aferente achizitiilor publice ramane majoritara, inregistrand o crestere importanta, in pofida adoptarii unor masuri legislative abuzive, precum introducerea garantiei de buna conduita.

„A fost un an complicat si impredictibil, cu multe schimbari in domeniul nostru de referinta – achizitiile publice. Reducerea drastica a investitiilor publice sau introducerea unor sanctiuni pecuniare severe pentru operatorii economici care formuleaza contestatii ar fi putut conduce la un declin al activitatii in acest domeniu. Cu toate acestea, operatorii economici au continuat sa formuleze contestatii si plangeri, dar si sesizari in fata Comisiei Europene, iar diminuarea volumului de munca aferent proiectelor de infrastructura a fost compensata cu o crestere semnificativa in domeniile apararii si securitatii, a echipamentelor medicale sau in domeniul alimentar”, Iulia Vass, Managing Partner VASS Lawyers.

De altfel, formularea unui important numar de sesizari adresate Comisiei Europene cu privire la incalcarea unor dispozitii din dreptul european a condus si la o importanta prima victorie: anularea unei proceduri de achizitie publica avand ca obiect un sistem national IT cu o valoare estimata de peste 30 milioane Euro. In acelasi timp, VASS Lawyers a reprezentat in continuare interesele clientilor sai in fata C.N.S.C. si a instantelor competente, in cadrul unor litigii cu privire la atribuirea unor contracte complexe din domeniul utilitatilor sau a unor contracte de furnizare de cartuse sau de aparatura medicala.

In ceea ce priveste organizarea procedurilor de achizitie publica, echipa de avocati a acordat consultanta pentru atribuirea unor contracte sectoriale cu o valoare estimata de peste de 180 milioane Euro. Mai mult, a continuat sa sprijine diverse companii private pentru atribuirea unor contracte de lucrari, servicii sau furnizare cu finantare europeana, inclusiv a unui contract pentru constructia unei piscine olimpice cu o valoare estimata de 21 de milioane de lei.

Astfel, la inceputul anului 2014, Legal 500 a pozitionat firma de avocatura pe primul loc in domeniul achizitii publice si PPP, precizand ca „reputatia firmei VASS Lawyers in achizitii publice si parteneriate public-private este cu siguranta in crestere; echipa “dinamica si exceptionala”, apreciata pentru “cunostintele vaste si abordarea prietenoasa” devine rapid un competitor important in proiecte de anvergura”.

Proiectele de arbitraj, litigii civile si de contencios administrativ au constituit la randul lor un pilon important de crestere in 2014. VASS Lawyers a reprezentat numeroase companii in litigii privind anularea documentelor constatatoare negative cu privire la indeplinirea obligatiilor contractuale, o piedica in eligibilitatea acestora pentru viitoare contracte de achizitie publica. Nu au lipsit din portofoliul firmei nici litigiile referitoare la executarea contractelor de achizitie publica, inclusiv anularea sau rezilierea acestora, sau la recuperarea creantelor izvorate din acestea. Un succes important a fost obtinut de echipa de avocati si intr-un litigiu privind executarea abuziva a unei garantii bancare de peste 1 milion Euro.

Litigiile cu privire la corectii financiare aplicate in cadrul unor proiecte finantate din fonduri europene au continuat sa ocupe un loc important in activitatea avocatilor VASS Lawyers. Un exemplu in acest sens este asistarea unei importante companii imobiliare in legatura cu un contract de lucrari pentru constructia unui complex de agrement cu o valoare estimata de 52 milioane de lei.

Demne de mentionat sunt si litigiile din domeniul financiar bancar si piata de capital axate pe recuperarea contravalorii unor actiuni tranzactionate in mod fraudulos pe piata de capital sau inlaturarea clauzelor contractuale abuzive din contractele de credit. Arbitrajul nu a lipsit nici in 2014 din portofoliul echipei de avocati, VASS Lawyers reprezentand importante companii in arbitraje din domeniul medical sau al infrastructurii. Nu in ultimul rand, o pondere importanta au avut si litigiile de munca nascute din incetarea relatiilor de munca sau din contractele colective de munca.

A treia axa de dezvoltare in 2014 a fost reprezentata de domeniul concurentei, a carui pondere in serviciile prestate de VASS Lawyers a continuat sa creasca. Astfel, firma de avocatura a asistat mai multe companii pe parcursul unor investigatii declansate de Consiliul Concurentei cu privire la presupusa participare cu oferte trucate in cadrul procedurilor de achizitie publica.

“Inca de la inceput, activitatea mea a fost strans legata de domeniul concurentei si ajutoarelor de stat. In calitate de partener, am sustinut procesul de crestere si consolidare a acestei arii de practica, prin implicarea activa in proiecte complexe din industria alimentara sau din domeniul apararii. De altfel, cresterea generala inregistrata de VASS Lawyers in 2014 reflecta fidel acest lucru, Bianca Bello, Partener VASS Lawyers.

Activitatea de consultanta a fost insotita de o intensa activitate publicistica care a vizat domeniile achizitii publice, litigii, arbitraj, contracte sau concurenta, VASS Lawyers publicand in ultimul an numeroase articole de specialitate in forumuri locale si internationale. In premiera, anul 2014 marcheaza publicarea unui ghid complet de achizitii publice si PPP pus la dispozitie in mod gratuit tuturor celor interesati. Acesta poate fi descarcat aici: www.vasslawyers.eu/Legal-Guide-Romania_Public-Procurement-and-PPP/

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers