ANRMAP a publicat topul contestatorilor din 2008 si 2009

Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (A.N.R.M.A.P.) a publicat la data de 24 noiembrie, pe site-ul institutiei, www.anrmap.ro, lista operatorilor economici cu cele mai multe contestatii depuse la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor.

Potrivit comunicatului de presa, topul primelor 100 de firme contestatoare a vizat contestatiile depuse in anii 2008 si 2009. Din analiza Directiei de Monitorizare si Analiza a A.N.R.M.A.P. a rezultat un numar de 562 de operatori economici care au depus fiecare minimum 5 contestatii in intervalul 2008-2009. Dintre acestia, primii 100 de operatori economici au depus un numar de 2.955 contestatii, dintre care 955 au fost declarate admise de catre C.N.S.C. si un numar de 2.000 au fost respinse.


A.N.R.M.A.P. a lansat o analiza in aceasta privinta ca urmare a sesizarilor referitoare la numarul mare de contestatii cu care s-a confruntat C.N.S.C. in perioada mentionata, fapt ce a stat si la baza recentelor modificari legislative adoptate prin O.U.G. nr. 76/2010, intrate in vigoare la data de 2 iulie 2010 – care prevad ca nu se mai suspenda de drept procedura de achizitie publica in cazul in care este depusa o contestatie la C.N.S.C., posibilitatea incheierii contractului de achizitie publica dupa pronuntarea deciziei C.N.S.C. si, cel mai important, retinerea unui cuantum din garantia de participare in cazul in care contestatia depusa de operatorul economic este declarata respinsa.

Din datele transmise de catre C.N.S.C., de la intrarea in vigoare a noilor prevederi ce vizeaza procedura depunerii contestatiilor s-a inregistrat o scadere a numarului acestora de pana la 25%.

Presedintele A.N.R.M.A.P., Cristina Traila, tine sa precizeze ca „analiza pusa la dispozitia opiniei publice de catre A.N.R.M.A.P. este un nou instrument de evidentiere a faptului ca avalansa contestatiilor poate fi stopata atat prin masuri legislative, cat si de informare adecvata. Practica acestor contestatii abuzive va trebui sa dispara din peisajul pietei achizitiilor publice, astfel incat sa intram cu totii in normalitatea celorlalte tari U.E. in care contestatiile sunt putine, aproape o exceptie de la regula, si nu un fenomen generalizat”.

Topul contestatorilor este disponibil [ aici ]

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers