Compensarea obligatiilor de plata intre unitati administrativ-teritoriale si operatori economici

In M.Of. nr. 480 din data de 13 iulie 2010 a fost publicat Ordinul ministrului finantelor publice si ministrului administratiei si internelor nr. 1930/150/2010 pentru aprobarea Procedurii de compensare conform art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte masuri financiare.

Acordul privind stingerea reciproca a obligatiilor de plata

Potrivit reglementarii, unitatile administrativ-teritoriale vor incheia acorduri privind stingerea reciproca a obligatiilor de plata conform prevederilor art. 8 din O.U.G. nr. 51/2010 cu:

  • operatorii economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari;
  • operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat.

Acordurile se incheie potrivit modelului-cadru prevazut in Anexa la Procedura de compensare.

Suma pentru care se incheie acordul

Suma maxima pentru care se incheie acordul este reprezentata de suma obligatiilor de plata restante la data de 31 decembrie 2009.

Aceasta se stabileste conform formulei: S(UAT) <= S(OE), unde:

  • S(UAT) – obligatiile  de plata ale unitatilor administrativ-teritoriale catre operatorii economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari, precum si fata de operatorii economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat, care au obligatii de plata restante la data de 31 decembrie 2009 la bugetul local;
  • S(OE) – obligatiile de plata restante la data de 31 decembrie 2009, neachitate, ale operatorilor economici furnizori de bunuri, servicii si lucrari, precum si ale operatorilor economici care presteaza serviciul public de producere, transport si distributie a energiei termice in sistem centralizat.

Efectuarea compensarii

Compensarea presupune urmatoarele operatiuni:

  • unitatile administrativ-teritoriale prezinta unitatilor Trezoreriei Statului la care isi au deschise conturile ordine de plata pentru Trezoreria Statului (OPT) prin care achita sumele datorate operatorilor economici, in contul 50.70.35 „Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. 8 din O.U.G. nr. 51/2010” deschis pe numele acestora la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal in a caror administrare se afla; la ordinele de plata se anexeaza o copie a acordului prin care s-a stabilit suma de plata;
  • in situatia in care operatorii economici nu au contul deschis la aceeasi unitate a Trezoreriei Statului cu cea a unitatii administrativ-teritoriale, acordurile privind stingerea reciproca a obligatiilor de plata se transmit in sistem electronic, scanat, la unitatea Trezoreriei Statului la care acestia isi au deschise conturile de catre unitatea Trezoreriei Statului;
  • sumele incasate de operatorii economici in contul 50.70.35 „Disponibil al operatorilor economici din sume incasate potrivit art. 8 din O.U.G. nr 51/2010” se transfera de catre unitatile Trezoreriei Statului in conturile corespunzatoare de venituri ale bugetului local cu care se efectueaza stingerea.

Operatiunile mentionate se efectueaza in cadrul aceleiasi zile calendaristice.

Consultanță juridică în achiziții publice

Asistăm clienții în proiecte de achiziții publice, sectoriale, concesiuni și PPP, în toate etapele procedurii de atribuire și pe parcursul executării contractelor.

Vizitează site-ul Vass lawyers